Autor Wątek: Myszulkowa NIESPODZIANKA!!!  (Przeczytany 92226 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
Odp: Myszulkowa NIESPODZIANKA!!!
« Odpowiedź #660 dnia: 2 Sierpnia 2007, 12:26 »
my dla malego musieliśmy mieć rzeczy tylko na wyjście w sumie to ja się bałam go przebieraz i bylam szczęśliwa że położne mnie w tym wyręczały
zestaw dla taty-u nas dawali i fartuch a kapcie kupiliśmy w automacie na dole za 1 zł :)
podkłady szpital dawał
krem na pekające brodawki- u mnie nioc takiegho nie było potrzebne i preparat pomagający gojeniu krocza też ja za radą mojej ginekolog myłam się mydłem dla dzieci w sumie to juz 2 godz po porodzie siedziałam na dupce ale wiem że jak sa komplikacje to pomaga tantum rosa

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #661 dnia: 2 Sierpnia 2007, 12:37 »
Warto wiedziec, iz niektore szpitale informacje o potrzebnych rzeczach udzielaja telefonicznie, badz wywieszaja taka informacje na izbie przyjec. 

to prawd ai warto kazdorazowo sprawdzić, bo... lista może sie w niektórych miejscach zapewne różnic :)

Offline *Mimi*

• maniak
  • data ślubu: 07.07.07 :-)
« Odpowiedź #662 dnia: 2 Sierpnia 2007, 12:38 »
długa ta lista  :o

Ola a jak Ty się dziś czujesz?

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #663 dnia: 2 Sierpnia 2007, 12:54 »
olkahof   widze ,ze przygotowania pelna para  :D

Z pewnoscia duzo rad mi sie przyda z Twojego watku  :D
 Ja z zakupami narazie sie wstrzymuje do momentu az  bedziemy sie mogli wprowadzic do naszego domku.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #664 dnia: 2 Sierpnia 2007, 13:02 »
Ja bym dodała jeszcze klapki pod prysznic, jeszcze jedna pizamke - tu zalezy czy bedziesz rodzic w swojej czy szpitalnej, biore takze biustonosz zeby wkladki mialy sie na czym trzymac :) i jeszcze podklad na lozko - wiadomo ze latwo moze sie zaswinic krwia wiec lepiej zeby ubrudzic podklad niz wolac co chwila i prosic o zmiane poscieli.

Dodaj do tego aparat fotograficzny i ladowarke do fona :) Ja wezme jeszcze MP3 playera :)

Tak jak pisza warto zadzwonic bo "wymagania" szpitali sa bardzo rozne :)

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #665 dnia: 2 Sierpnia 2007, 13:36 »
Agulkaa i Antalis dziekujemy za porady :D

i nasza lista sie zapelnia

Mimi ja czuje sie ok, troche mnie pobolewa brzucho, ale kto wie gdzie dzis Amelka buszuje ;)

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #666 dnia: 3 Sierpnia 2007, 12:06 »
Olcia :) a jak tam Amelka - ruchliwa bardzo - czujesz ruchy czetso, czy sporadycznie  ::)??

u mnie to różnie bywa - jednego dnia często, innego prawie wcale..wtedy zaczynam sie martwic..ale ponoc na tym etapie to jeszcze nie koniecznie czujemy wszystkie ruchy  ::) (mam nadzieje)

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #667 dnia: 3 Sierpnia 2007, 12:15 »
Witam wszystkich w ten wspanialy dzionek rozpoczynajacy weekend.

Przed chwila mialam rozmowe w pracy, objasniajaca dokladnie jakie mam opcje do wyboru. Musze powiedziec, ze takiego pracodawcy to ze swieca szukac.
W UK przysluguje 52 tygodnie urlopu macierzynskiego, z czego 39 tygodni jest platnych (6 tygodni- 90% zarobku, pozostale 33 tygodnie tzw rzadowa stawka tygodniowa 112.75). W moim przypadku kiedy teraz pracuje na pol etatu, a macierzyski moge wziac od wrzesnia, 90% zarobkow obliczaliby z polowy etatu, a nie z calego mimo, ze przepracowalam wiekszosc  czasu na caly etat. Na dzisiejszej rozmowie oznajmiono mi, ze kwoty wyliczaja z pelnego wymiaru godzin (calego etatu) mimo, ze teraz pracuje na pol etatu!!! To znaczy o polowe wiecej pieniedzy przez 6 tygodni- bylo nie bylo ponad miesiac.
Tak jak pisalam wczesniej zaproponowali mi ugode. Zliczajac wszystko razem w skali 39 tygodni wychodzi niezla sumka, jednak oni chca mi wyplacic kwote o 1000 funtow nizsza- za to jednorazowo. To byloby w ugodzie. Moj konktrakt konczy sie, poniewaz ja sie na to zgadzam i daje firmie mozliwosc zatrudnienia kogos innego w moje miejsce. Ale w tym wszystkim pomyslilam sie o fakt, ze jesli wezme uzgodniona kwote nie beda mi przyslugiwaly inne zasilki- a to mi juz nie pasi.
Powiedzialam prosto z mostu jak to wyglada z mojej strony i ze musze sie dowiedziec jakie zasilki ewentualnie moge dostac. Spytalam tez czy nie dalo by rady miedzy mna a firma zrobic tak, ze moj kontrakt oficjalnie konczy sie np. 1 wrzesnia, pracodawca nie chce mi go przedluzyc, a macierzynski moge wziac od 25 wrzesnia. I musze sie dowiedziec czy w ten sposob przysluguje mi zasilek. Jesli tak, to firma zgodzila sie zeby mi pojsc na reke, a kwote uzgodniona wczesniej wyplaciliby mi jako odprawe.
Mysle ze to ostatnie byloby najlepsze dla mnie, bo nawet gdybym poszla gdzie indziej do pracy (bo przeciez moj kontrakt sie konczy) to nie wyrobilabym sobie prawa do macierzyskiego, bo trzeba przperacowac minimum 26 tygodni.
Ciesze sie, ze przedstawili mi konkretna oferte i opcje do wyboru, bo juz mniej wiecej wiem na czym stoje i czuje sie pewniej planujac kolejne miesiace.

Mam tez pytanko: co to znaczy jak twardnieje brzuch? Ja ostatnio np. jak ide rano do pracy 10 min drogi, to brzuch ciagnie mnie tak do dolu jakby i twardnieje. Popoludniami tez czasem musze sie polozyc na chwile, bo to takie nieprzyjemne uczucie. Co to moze byc?
I jeszcze jedno- czy wy tez macie klopoty ze snem? Dokucza mi bol plecow, ciagle mi duszno (a mamy otwarte okno cala noc), ciasno i niewygodnie... tez tak macie?

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #668 dnia: 3 Sierpnia 2007, 12:20 »
Olus gratuluje pracodawcy :)
Co do twardnienia brzuszka to normalne, najwazniejsze by nie był twardy non stop. Macica Ci rosnie i pewnie stad te twardnienie - Amelcia sie urzadza :). Sama mam czasem tak ze nogi podniesc nie idzie bo jest twardy i ruch boli.Albo jak pojem to tez czasem tak mam.
A co do spania ... powiem Ci tyle ze moze byc gorzej. Plecy nawalaja nieziemsko i na jaki bok by sie tu nie polozyc to jest niewygodnie. Zobaczysz co bedzie z wiekszym brzuszkiem :P.
Sprobuj spac z "jaskiem" miedzy nogami - czasem pomaga.
« Ostatnia zmiana: 3 Sierpnia 2007, 12:23 wysłana przez Antalis »

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #669 dnia: 3 Sierpnia 2007, 12:28 »
Mam tez pytanko: co to znaczy jak twardnieje brzuch? Ja ostatnio np. jak ide rano do pracy 10 min drogi, to brzuch ciagnie mnie tak do dolu jakby i twardnieje. Popoludniami tez czasem musze sie polozyc na chwile, bo to takie nieprzyjemne uczucie. Co to moze byc?

Olcia ja mam to samo  - to był jeden z powdów mojego l4... ja na to mam jesc magnez w duzych ilosciach  :D poza tym to normalne tak jak pisze ANtalis :)

probelmy ze snem - kochana - ja  jakos w nocy czuje sie gorzej niz w ciągu dnia...  ::)

No i fajnie, ze w pracy konkrety - teraz 3mam za najlepsze rozwiązanie dla Was  :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #670 dnia: 3 Sierpnia 2007, 12:33 »
Jeśli masz problemy ze snem w trakcie ciąży, pamiętaj:
1. W drugim i trzecim trymestrze układaj się na lewym boku, taka pozycja umożliwia bowiem właściwy dopływ krwi do płodu, nerek i macicy. Unikaj leżenia na wznak.
2. Pij dużo płynów w ciągu dnia, jednak przed snem ogranicz ich ilość.
3. Unikaj nadmiernego spożywania potraw bogato przyprawionych, kwaśnych oraz smażonych, dzięki temu unikniesz zgagi.
4. Regularne ćwiczenia fizyczne poprawią krążenie krwi i zmniejszą kurcze kończyn dolnych.
5. W ciągu dnia spożywaj nieprzyprawione przekąski, dzięki którym zapobiegniesz nudnościom.
6. Korzystne mogą okazać się drzemki w ciągu dnia.
7. Techniki relaksacyjne i oddechowe pomogą Ci się zrelaksować.
8. Ciepła kąpiel przed snem również może pomóc.
9. W razie zaburzeń snu lub utrzymującej się bezsenności skontaktuj się z lekarzem.

A i poczytaj tutaj - http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/gdy-sen-nie-przychodzi,1912_7930.htm

:)

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #671 dnia: 3 Sierpnia 2007, 12:45 »
Antalis uspokoilas mnie, bo ten twardniejacy brzuch mnie zaczynal martwic  ::) dziekuje kochana za pomoc i rady  :przytul:

Vall ja mam w nastepny piatek wizyte u mojej poloznej, spytam czy powinnam jesc magnez  ???

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #672 dnia: 3 Sierpnia 2007, 12:46 »

Vall ja mam w nastepny piatek wizyte u mojej poloznej, spytam czy powinnam jesc magnez  ???

zapytaj, zapytaj  :) moż ew UK mają inne metody :)

ale nie odp. w/s ruchów Amelki..kilka postów wczesniej pytałam  ;)

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #673 dnia: 3 Sierpnia 2007, 12:57 »
A wlasnie ruchy...powiem szczerze, ze byly dni, ze naprawde czesto czulam ruchy. Ale od kilku dni zdarza sie to znacznie rzadziej  :-\  dlatego martwilam sie o ten brzuch, myslalam, ze to moze jakos powiazane jest...
Wczoraj na przyklad poczulam ja tylko wieczorem jak juz sie polozylam, a zawsze czulam tez w ciagu dnia.
Wczoraj tez wlasnie czytalam, ze jeszcze troszke musze zaczekac na te regularne ruchy, gdzies do 24 tygodnia, bo wtedy dziecko jest najbardziej aktywne- ponoc  ::)

Zreszta ja to sie przyzwyczailam do czestego widzenia z Amleka, bo mialam duzo razy usg, a teraz juz jej nie widzialam 2 tygodnie i zobacze dopiero w pazdzierniku  :-[ Ale tlumacze sobie, ze napewno wszystko jest dobrze, ze to tylko moja nadopiekunczosc i nadgorliwosc  ::)

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #674 dnia: 3 Sierpnia 2007, 13:07 »
A wlasnie ruchy...powiem szczerze, ze byly dni, ze naprawde czesto czulam ruchy. Ale od kilku dni zdarza sie to znacznie rzadziej  :-\  dlatego martwilam sie o ten brzuch, myslalam, ze to moze jakos powiazane jest...
Wczoraj na przyklad poczulam ja tylko wieczorem jak juz sie polozylam, a zawsze czulam tez w ciagu dnia.
Wczoraj tez wlasnie czytalam, ze jeszcze troszke musze zaczekac na te regularne ruchy, gdzies do 24 tygodnia, bo wtedy dziecko jest najbardziej aktywne- ponoc  ::)

Zreszta ja to sie przyzwyczailam do czestego widzenia z Amleka, bo mialam duzo razy usg, a teraz juz jej nie widzialam 2 tygodnie i zobacze dopiero w pazdzierniku  :-[ Ale tlumacze sobie, ze napewno wszystko jest dobrze, ze to tylko moja nadopiekunczosc i nadgorliwosc  ::)

uffffffffffffffffff - to odetchnęłam  :) bo u mnie jest tak samo  :D 

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #675 dnia: 3 Sierpnia 2007, 14:09 »
uffffffffffffffffff - to odetchnęłam  :) bo u mnie jest tak samo  :D 

no to jest nas dwie  ::)

Ja juz chce isc do domu najlepiej, zadzwonic i sie dowiedziec o te zasilki, zebym w koncu wiedziala co myslec, bo teraz znowu snuje domysly, moze tak, a moze inaczej  :-\

Chcialam jechac jutro na male zakupy...niestety moj maz pracuje,a autobusem mi sie nie chce- za dluga podroz takim dylizansem... Jutro napewno idziemy na urodzinki do znajomej, ale to wieczorkiem.
Wiec pozostaje mi isc do naszego malutkiego centrum i cos wyszperac.

Mam tez w zamiarze zmierzyc pokoik malutki i zobaczyc czy zmiesci sie wszystko co planuje tam wstawic. Bo ten pokoik ma doslownie 2x2 metry z wneka na szafe na jednej scianie  ::) I tak w sumie na poczatku mala bedzie spala w kolysce w naszej sypialni...ale i tak trzeba wszystko poustawiac tak, zeby bylo funkcjonalnie
Mam na mysli cosik takiego:

a lozeczko bedzie w uzytku mniej wiecej od 6tego miesiaca tak planuje przynajmniej  ;)

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #676 dnia: 3 Sierpnia 2007, 14:13 »
Kołyska - przesłodoka  :Zakochany:

ja to nie mam takich problemów..bo nie mam tyle przestrzeni  ;) U mnei musi bcy wsyztsko akuratne i funkcjonalne..poki co maluch z nami w jednym (jedynym jaki mamy ;) ) pokoju sie pognieżdzi..a zanim dojdzie do samodzielngo spania..mam nadzieje, dorobic sie większego M...ale who knows  ::)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #677 dnia: 3 Sierpnia 2007, 14:16 »
Cudne to to :)
No mnie by bylo szkoda kasiorki na taka kołyskę bo mała moze z niej szybciej wyrosnac niz Ci sie zdaje.
Skoro i tak lozeczko bedzie w pokoju to moze lepiej od razu je tam wstawic ?
No i nie wiem czy taka kołyska jest zdrowa dla kregosłupka malenstwa. Czytalam gdzies ze maluszek nie powinien spedzac w takich "pojazdach" duzo czasu ale moze sie mylę.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #678 dnia: 3 Sierpnia 2007, 14:29 »
olkahof chciałam Ci napisać że wyglądasz przecudnie!! Brzuszek ślicznie zaokrąglony, a Twoja buzia rozkita dosłownie :)

Postaram się jak najczęściej podczytywać i coś pisać o ile czas pozwoli :)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #679 dnia: 3 Sierpnia 2007, 14:40 »
no to jest nas dwie
trzy!!

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Nelcia mój kawałek nieba
« Odpowiedź #680 dnia: 3 Sierpnia 2007, 14:52 »
Oleńko- jak zwykle wyglądasz kwitnąco..a co do kołysku, ło Boziu...piękna..po prostu piękna!!!! :serce:

No i jeszcze nie raz do Ciebie wpadnę...hhhiihhiiii
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #681 dnia: 3 Sierpnia 2007, 14:55 »
Mnie się szalenie takie kosze dla malucha podobają, u sąsiada urodziło się dziecię i oni mają takie właśnie coś...jeden problem - mały jest spory i raczej do 4 miesiąca posłuży mu to cudo ::) co nie umniejsza piękna tegoż wynalazku ;D

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.06.2007 r.
« Odpowiedź #682 dnia: 3 Sierpnia 2007, 14:58 »
Kołyska sliczna !!!!!

Antalis, ale przecież nikt jej non stop nie bedzie bujał..... na poczatek jest jak najbardziej w porządku....

Moja kumpela miała i Karolka jej jest zdrowa, prosta i zadowolona :)

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #683 dnia: 3 Sierpnia 2007, 15:01 »
Cudne to to :)
No mnie by bylo szkoda kasiorki na taka kołyskę bo mała moze z niej szybciej wyrosnac niz Ci sie zdaje.
Skoro i tak lozeczko bedzie w pokoju to moze lepiej od razu je tam wstawic ?
No i nie wiem czy taka kołyska jest zdrowa dla kregosłupka malenstwa. Czytalam gdzies ze maluszek nie powinien spedzac w takich "pojazdach" duzo czasu ale moze sie mylę.

Wlasnie chodzi o to, ze ta angielskie domki sa tak "fantastycznie" zaprojektowane, ze mi sie lozeczko poprostu nie zmiesci do mojej sypialni. Obmyslalismy juz wszelakie sposoby i nie da rady  :-\  
Chce zeby mala byla z nami w pokoju, mysle, ze gdzies do 5-6 miesiaca, bo mam zamiar karmic piersia i bedzie mi poprostu wygodniej. A pozniej jak juz bedzie wiecej moze przesypiala to chce, zeby spala w malutkim pokoiku w lozeczku, w jej pokoiku wlasciwie :)
Poza tym taka kolyska ma normalnie materacyk odpowiedniej grubosci, mozna wyposazyc ten "pojazd" w normalny stojak- bez biegunow do bujania, no i patrze tez na funkcjonalnosc, gdyz kosz jest wyjmowany ze stojaka i bede mogla swobodnie maluszka transportowac na dol w ciagu dnia. Zawsze to lepszy taki koszyk, w ktorym dziecko lezy na plasko, niz fotelik  ::) Jasne, ze gdy dzidzia podrosnie taki kosz moze byc za maly, ale ja chce to na zupelny poczatek.
A jesli chodzi o koszty to odkupie to od znajomej za 10 funtow, wiec tu akurat jest na plus ;)

ja to nie mam takich problemów..bo nie mam tyle przestrzeni  ;)

tez ja wlasnie z braku przestrzeni w sypialni chce ta kolyske

olkahof chciałam Ci napisać że wyglądasz przecudnie!! Brzuszek ślicznie zaokrąglony, a Twoja buzia rozkita dosłownie :)

Postaram się jak najczęściej podczytywać i coś pisać o ile czas pozwoli :)

dziekujemy za komplement :)

A zdejcie wkleimy bardziej aktualne moze nawet dzis  ???

no to jest nas dwie
trzy!!

a widzisz, cicho siedziala a tu prosze ;)

Ide do domku, yyy do banku najpierw znaczy sie :D

Milego popoludnia dziewczynki i ich pociechy :D

Oleńko- jak zwykle wyglądasz kwitnąco..a co do kołysku, ło Boziu...piękna..po prostu piękna!!!! :serce:

No i jeszcze nie raz do Ciebie wpadnę...hhhiihhiiii

rowniez dziekujemy i zapraszamy :D

Macie racje, kolyski maja swoj urok, ale powiem wam szczerze, ze az tak mnie swoim urokiem nie powalaja, ja chce taka, bo poprostu jest mala i sie zmiesci do sypilani  :P

dobra teraz juz naprawde ide papa

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #684 dnia: 3 Sierpnia 2007, 15:04 »
AndziaK a kto tu mówi o bujaniu ??

Olka wszystko fajnie pieknie z tym ze mała nie bedzie spała coraz wiecej tylko coraz mniej :)
Ale skoro mowisz ze materacyk i reszta jest w porzadku to nic nie stoi na przeszkodzie.
Oby to cudo jak najdłuzej Wam posluzylo :)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #685 dnia: 3 Sierpnia 2007, 15:11 »
a widzisz, cicho siedziala a tu prosze
Ola ja u ciebie w wątku jestem bardzo częśto - nie pisze ale podczytuje i jestem na bieżąco

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #686 dnia: 6 Sierpnia 2007, 08:01 »
No to Ola rozwiała chyba wszelkie wątpliwości, że kołyska jest OK :) Bujana czy nie :)

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #687 dnia: 6 Sierpnia 2007, 11:12 »
Wiatm po weekendzie :)

Czuje sie dzis nienajlepiej... w zeszlym tygodniu wszyscy w biurze mieli kaszel... dzis juz dwoch dziewczyn nie ma z powodu zlego samopoczucia, reszta kaszle jeszcze gorzej. Ja siedze co prawda dalej od nich, staramy sie wietrzyc biuro, zebym sie nie zarazila, ale nigdy nic nie wiadomo. Mnie juz tez gardlo pobolewa  ::)

Zrobilam kilka nowych zakupow dla Amelki w weekend, jestem bardzo zadowolona, bo znalazlam sklep, gdzie wszystko jest duuuzo tansze, np. spioszki z 8 funtow na 2 :D Czesto tamtedy przejezdzamy, wiec postanowilismy zagladac co jakis czas. Dzis wkleje fotki moich zdobyczy :)

Wczoraj znowu bylismy nad morzem, chlopaki sie popluskali, a ja odpoczelam. Byla piekna sloneczna pogoda- fotorelacja rowniez dzis :)

No to Ola rozwiała chyba wszelkie wątpliwości, że kołyska jest OK :) Bujana czy nie :)

Jesli o to chodzi, to jestem w 100% przekonana, ze w moim przypadku sprawdzi sie przez pierwsze 4-6 miesiecy. Poprostu w moim przypadku jest najlepszym rozwiazaniem.

a widzisz, cicho siedziala a tu prosze
Ola ja u ciebie w wątku jestem bardzo częśto - nie pisze ale podczytuje i jestem na bieżąco

bardzo mnie to cieszy :D

Wiekszosc obowiazkow dzis spada na mnie, ale w poniedzialki nie ma az takiego ruchu...na dodatek moja nauczycielka dzis przychodzi  :-\

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #688 dnia: 6 Sierpnia 2007, 11:18 »
Uwazaj na siebie kochana i w razie w  pij mleczko z miodem i czosnkiem a z pewnoscia pomoze na przeziebienie.

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #689 dnia: 6 Sierpnia 2007, 11:22 »
W takim razie czekamy na fotki i pamiętaj też o ciepłej herbatce z miodem i cytrynką :)