Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4016209 razy)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #1290 dnia: 8 Lutego 2009, 11:18 »
Gem ja bym kupila mleczko, moze NAN ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #1291 dnia: 8 Lutego 2009, 11:24 »
Gemini....nie jestem przeciwniczką cysiowania...no ale jak jest susza a dziecko głodne? Ja podawałam swojej Łucji NAN1 - około 11zł, moja siostra jak nie miała pokarmu kupiła NAN1 HA w puszcze w aptece - coś kole 30 zeta. Miała podobny problem jak Ty, tez jej źródełko wysychało, i raz dawała butla a raz cysio podawała i wszystko jej się pięknie wyregulowało, dzisiaj ma rzekę mleka i mama i córcia są zadowolone. Tulam Cię mocno, bo wiem co teraz przeżywasz. A pani pediatra....no cóż....nie komentuję...bo mam dość specyficzne zdanie na ten temat....rozumiem, jak kobieta świadomie nie karmi piersią a mleko ma....ale jak nie ma, albo ma zbyt mało??? Jesteś mamą i wiesz, co najlepsze dla Twojego dziecka, pamiętaj - to Twoje dziecko!!! Nie lekarza.
NAN1 kupisz nawet w Biedronce, w Tesco, w Rossmanie też widziałam. Pamiętaj jednak, że do butli najwolniejszy smoczek. Jaką masz butlę tak wogóle?

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1292 dnia: 8 Lutego 2009, 11:32 »
Gemini co do tego niespania na dworze to myślę, ze za lekko ja ubrałaś, my na początku mieliśmy ten sam kłopot, ale jak cieplej ją ubrałam to wystawiłam na dwór, odkryłam budkę, nałykała się powietrza i kimono - teraz ma kocyk na dnie wózka i zależny ile stopni jak od 4+ w dół to ma wełniany śpiworek z owcy lub jak 4+ w górę polarowy kocyk i osłonka, do tego ciepły kombinezon.

Co do butli to nie pomogę w tak wczesnym wieku, bo ja zaczęłam dokarmiać jak mała skończyła 3,5 miesiąca. A mamy Bebilon HA naprzemiennie z Bebilon Comfort.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1293 dnia: 8 Lutego 2009, 11:45 »
Gem mi sie wydaje, ze masz klasyczny kryzys 3 tyg
JA bym powalczyła o laktacje bo wcześniej miałaś przecież pełno mleka
przystawiaj małą tak często jak się da
najlepiej połóż się z nią do łózka i karm na żądanie
powinno pomóc ale jak zoabczysz, ze dziecko nie najada się (przy rozbudzaniu laktacji może jeść co godz lub częściej) to podaj mieszankę ale kup jak najwolniejszy smoczek może dr Brown'sa???

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #1294 dnia: 8 Lutego 2009, 11:56 »
Właśnie dziś mam zamiar ją jeszcze cieplej ubrac, bo może faktycznie była za lekko ubrana

Butelkę mam z Canpola Lovi, ale chyba wyślę męża jutro po Dr. Browns`a. O mleku dodatkowym myślę właśnie o NAN, bo nawet w szpitalu jednej dziewczynie pediatra polecał, ale nie wiem czy jest też takie dla ulewających dzieci ??? bo może jakieś gęstsze trzeba by było? Nie mam zamiaru odstawiac jej od piersi, na ile mogę będę dawac jej pierś, ale na wypadek takiej suszy jak w tej chwili, chcę jakoś się zabezpieczyc, nie wytłumaczę jej przecież, zeby poczekała z godzinę, może coś się naprodukuje ;)

Idę ściągac, może coś uciągnę na później :-\

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1295 dnia: 8 Lutego 2009, 11:59 »
ale mała jest najlepszym laktatorem
nawet jak masz miękkie piersi dziecko potrafi coś wyciągnąć
o smoczkach lovi czytałam, ze są "podobne" do piersi wiec chyba ok

a ty ściagasz mleko i dajesz jej z butli czy pije z piersi?

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #1296 dnia: 8 Lutego 2009, 12:37 »

[/quote]
co masz na mysli ???za duzo sie najada ??? znaczy, ze jak chce jesc mam jej wyrwac butle ??? a potem ryk bo glodna ???
[/quote] Chyba troche sie zapędziłas z dopowiadaniem sobie  ::)

ale ona nie chce zasnac na raczkach i w tym jest problem
A to ze nie chce zasypaic włóżeczku to przyzwyczjenie . Wiec lepiej ją oduczac jak jest mała niż pózniej .

Jeśli  jest tak, że zaśnie koło 19 to jej nie budzę na siłę na kąpiel....czekam aż się sama obudzi i ją karmię....wogóle jej nie wybudzam jak smacznie śpi.

I KAHA ja to popieram :)

Gemini zobaczysz , że laktacja ci sie rozkreci ! Przykładaj małą jak nakczęsciej do piersi niech je stymuluje . Lepszy taki masażyk niż laktarorem . Pij duzo , do tego mozesz sobie robic herbatki z hippa .

To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #1297 dnia: 8 Lutego 2009, 12:41 »
ja dawałam małej od samego początku butle, najpierw była na cycusiu i mieszance, a teraz jest na samej mieszance.Ja daje małej Nan 1 Activ i ma się na nim dobrze, tylko troszkę kłopot z kupką mamy.

A propo może się orientujecie, bo wszyscy stwierdzają że może mała ma kłopot ze zrobieniem kupki bo mleko za tłuste. Kazali mi kupić zwykły Nan 1 i mieszać go z Nan Activ tzn np. 90 wody 2 łyżeczki Nan Activ i 1 łyżeczka Nan 1. Można w ogóle coś takiego robić, mieszać dwa mleka??

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1298 dnia: 8 Lutego 2009, 12:44 »
Moja sis miała identyczną butelkę, jeśli masz do niej smoczek i na brzegu smoczka - tym, który spełnia funkcję uszczelki jest napisane "MINI" - to znaczy, że masz odpowiedni smoczek. Butelki LOVI też są bardzo dobre - ja z nich korzystam, cała tajemnica polega na tym, aby nie zakręcać butelki bardzo mocno - wówczas pieknie sie odpowietrza i nie ma problemu z kolkami. Smoczki nie są bardzo miękkie i nie są też bardzo twarde - takie w sam raz, butelki i smoczki Dr. Browns`a też są doskonałe, mają opinię mercedesa wsród butelek.

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1299 dnia: 8 Lutego 2009, 12:46 »
Ściągnęłam 70 ml, zjadła i wyje, bo jej mało, nie mam więcej  :'(

Denerwuje się przy cycku, bo nic nie leci, brak mi sił, zaraz wysyłam męża do apteki, muszę ją dokarmic, nie mogę patrzec jak moje dziecko wyje z głodu  :'(

Anusiu normalnie karmiłam ją tylko z piersi, bez butelki, z butelki podałam właśnie przed chwilą drugi raz, bo chciałam zobaczyc ile ona zjada

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1300 dnia: 8 Lutego 2009, 12:53 »
ANNUUSSIIA a jakiego rodzaju są te problemy? Wogóle nie kupkuje, czy raz dziennie? No i jakiej konsystencji są kupki? Ja nie mieszam mleka i nie wiem nic o mozliwości jego mieszania, potem - jak przechodzi sie na mleko nastepne - to i owszem - mieszanie jest wskazane...po troszku dodawać do początkowego następne...ale tak jak Tobir zalecono - to nie mam pojęcia.
Jeśli dziecko nie robi kupek albo ma trudności z ich robieniem to może przepajaj troszkę?
Gemini według rozpiski z pudełka z mlekiem modyfkowanym winna zjeść 90 ml. Wieć najpierw dostawiaj ją do cysia a potem jak będzie zgłaszała głód to rozrób 30ml wody i jedną miarke mleka - zobacz ile dopije jeszcze. Moja Łucja też czasami płacze jak się w butli mleko kończy, daję jej wówczas smoczka - jak sie w brzuszku ułoży to jest spokój. Trzymam kciuki. I  nie załamuj się. Spróbuj wyluzować w czasie karmienia, bo dziecko czuje, że jesteś zestrsowana. Wiem, że łatwo mówić......sama to przeżywałam nie tak dawno. Pamiętaj, że masz alternatywę. To Ty jesteś mamą i Ty decydujesz. Buziole dla maluszka!!!

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #1301 dnia: 8 Lutego 2009, 13:02 »
Kaha ona jest przepajana, na zmiane raz herbatka rumiankowa, raz z koperku a raz woda, oczywiście herbatka zwykła zaparzona z torebki, czasami jak gdzieś jestem to daje jej te z hippa. Nie wiem w sumie, czy to, aż taki problem. Przedwczoraj zrobiła kupkę po całym dniu nie robienia o godzinie 3, ale miała normalną konsystencję, tylko kolor zielono- żółty, wczoraj nie robiła  i dopiero dzisiaj o 9- ale taką z jakby grudkami, ale za to kolor żółty z dodatkiem zieleni. od wczoraj podaje jej dwa razy dziennie lakcid ( nie wiem czy dobrze napisałam) no i takie są efekty. Już wiem, że dzieci na mieszance nie muszą codziennie robić kupki, ale co chwilkę ktoś mi gada, że dziecko się męczy.

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1302 dnia: 8 Lutego 2009, 13:10 »
To, że kupka jest zielona to jest efekt utleniania się zawartego w mleku żelaża - norma, wieć nie zaprzątaj sobie tym głowy. Dziecko butelkowe winno robić kupkę raz dziennie. Jeśli nie zrobi to też bez paniki - odrobi następnego dnia. Co do konsystencji kupek, mogą byc tam takie jakby ziarenka....to normalne , z czasem jak trzustka dziecka dojrzeje - sprawa się unormuje. Mam nadzieję, że Liliann nie nakrzyczy na mnie - chyba dobrze zapamiętałam z Twoich wykładów Lilu?
A dlaczego Lakcid podajesz? Z tego co wiem, to się go podaje po antybiotykoterapii i przy biegunkach.....

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #1303 dnia: 8 Lutego 2009, 13:20 »
eh... lekarka stwierdziła, żeby podawać probiotyk, żeby kupki się unormowały. A co sądzisz Kaha, żeby nie podawać, albo zmienić na inny probiotyk?? Muszę przede wszystkim zmienić lekarza, bo ta co jest to raczej się dla małej narazie nie nadaje. Co innego słyszę od niej, co innego na forum, co innego u pediatry.... eh

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1304 dnia: 8 Lutego 2009, 13:31 »
Kochana, ja się na tym kompletnie nie znam, więc nie pomogę....

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1305 dnia: 8 Lutego 2009, 13:33 »
Tak mam zamiar zrobic właśnie :) Do cyca, a później jak coś ze 30ml jej podam. Na  razie wisimy na cycu i trochę oszukujemy smoczkiem, moja córa nienawidzi jeśc na leżąco, wtedy to już jest ryk do kwadratu, musi byc ułożona na rękach pod kątem i wtedy jest jedzienie dopiero :)

Czekamy na tatę, jak się płaczki nie skończą dostanie trochę butli

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1306 dnia: 8 Lutego 2009, 13:34 »
Ja też podawałam probiotyk (dicoflor 30) na unormowanie kupek. Pomogło.
Gemini,walcz o laktację ale nie w takim stresie. Dokarm młodą i przystawiaj już spokojną ile wlezie.

Aaneta, mój młody przy cycku przysypia ale odkładam go do łóżeczka w pełnej świadomości ;) co by wiedział gdzie zasypia.
I szczerze to marzą mi się właśnie takie przewidywalne wieczory że mogę z mężem posiedzieć bo jak na razie to jest pełna niewiadoma: zaśnie? nie zaśnie? efekt jest taki że jak o 23 już się odmelduje to my jak durnie siedzimy do 2 w nocy zamiast iść spać.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #1307 dnia: 8 Lutego 2009, 15:37 »
jak to sie stało, że ja teraz dopiero na ten wątek trafiłam dzieki anusi szczecin ;)
Widzę że nie tylko ja probley z karmieniem mam.. mala karmie od początku butelką bo nie chce i nie chciała cyca chwycic..  moze dlatego ze dali mi ja w 3 dobie po cc ... a ja nie miałam pokarmu dopiero w domu miałam zaczęalm odciagac i podaje jej co 2-3 karmienie.. a tak to karmie mlekiem Bebilon bo takim tez była karmiona w szpitalu wiec nie zmieniałam..
Obecnie Laura waży 3600 g je co 3-4 godziny po ok 80-90 niekiedy by wiecej chciała.. potem jej sie ulewa jak zje za duzo..
Kupki sa codziennie .. daje jej tez herbatke rumiankowa hipp co 2 dzien i nie ma problemu.
A mam pytanie odnosnie szczepionek??
Którą wybieracie i czy szczepicie na rota wirusa i pneumokoki???

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #1308 dnia: 8 Lutego 2009, 16:27 »
Katrinko my bierzemy pełen pakiet... czyli 6 w 1, rota plus pneumo... nasza rodzinna bardzo nas namawiała na to... ale ostatecznie przekonała nas do tgo moja chrzestna- pediatra.

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1309 dnia: 8 Lutego 2009, 18:26 »
Mąż kupił NAN dla dzieci ulewających, po cycu kiedy nadal chciałą jeść, dostała 30 ml, zjadła 20 ml i poszła spać bez krzyku i zawodzenia. Odetchnełam :) Teraz tylko muszę obserwować jak zareaguje na to mleko, jeśli wszystko będzie dobrze, a moje jej przestanie wystarczać, będzie na koniec karmienia dostawała trochę tego

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1310 dnia: 8 Lutego 2009, 18:36 »
No i bomba, teraz ciesz się macierzyństwem :-*

Offline kuchasia

• Szczęśliwa Pani W.:)
  • Chuck Norris
  • Lenka-Nasz Największy Skarb...
  • data ślubu: 21.04.2007 godz.18.00 Sak
« Odpowiedź #1311 dnia: 8 Lutego 2009, 19:21 »
Gemini powiem tak  nie rob nic na sile,przemysl czy chcesz rozkrecac latkacje czy masz sily itd...Pamietaj ze szczesliwe dziecko jest jesli mama jest szczesliwa..Ja tez dokarmialam butla,ale u nas nie skutkowalo najpierw przystawianie do piersi a pozniej butla,ja robilam tak ze najpierw troche butli zeby zaspokoic głód i pozniej cyc wtedy mała dłuzej ssala piers nawet wtedy jak juz nei chcialo leciec,pozniej znowu butla i znowu piers az wkoncu sie najadła:)A co do ulewania to mojej kolezance lekarz kazał dodawac do mleka Nutrition czy cos takiego wlasnie ze wzgledu na ulewanie,niby po tym jej mniej ulewa ale ja sie na tym nie znam wiec tylko pisze tyle ile wiem od niej.

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1312 dnia: 8 Lutego 2009, 21:29 »
Ja chcę ją karmic nadal piersią i będę robic wszystko, żeby karmic, teraz jak wyluzowałam, jak mała spokojnie śpi najedzona, to i karmienie mnie nie przeraża, wiem, że w razie kryzysu mogę zaspokoic jej głód :)

Słyszałam o tym zagęszczaczu do mleka, muszę zapytac pediatry jutro

A i na całe szczęście w ciągu ostatnich 48 godzin, ulała mi kilka razy, ale już normalnie, bez tego chlustania. Mam nadzieję, że to jednak nie ten odżwiernik i zabieg nie będzie konieczny :)

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #1313 dnia: 8 Lutego 2009, 21:48 »
Napisze w skrócie kilka słów ale bez odnoszenia sie do konkretnych forumek bo już nie pamietam co kto napisał.
Od konca

- Mleko dla dzieci ulewajacych moze powodowac silne bole brzucha bo dziala jak mąka z wodą - robi się z brzuszku glut. Przy ulewaniu należy koniecznie zastanowić się nad nietolerancją białka bo silne ulewanie jest jedną z wskazówek i wówczas powinno zostać zastosowane inne mleko.

- Absurdem jest ustalanie planu dnia u dziecka przed 6 miesiącem życia bo ono samo sobie do tego czasu ten plan musi uregulowac i owszem byc moze uda nam sie osiągąć stałość przez jakiś czas np w 3 miesiącu, ale bardzo szybko dziecko się samo rozreguluje i np w 4 miesiącu godziny jego działania i spania będą kompletnie odwrotne od tych z 3 miesiąca. Jedno czego obowiązkowo trzeba przestrzegać to wyraźnego podziału na dzień i noc i nie ma znaczenia czy nam się dziecko budzi w nocy 100 razy czy wcale, musi wiedzieć że są pory kiedy się śpi nawet jeśli ono nie ma na to ochoty.

- żeby dziecko spało musi zasypiać samo w tym samym miejscu gdzie się budzi.

- pediatrów popierających zagładzanie dzieci bo należy karmić piersią kazałabym publicznie rozstrzelać.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1314 dnia: 8 Lutego 2009, 22:00 »
gemini przygotuj sie ze po nanie AR może miec problemy z kupą
ja jednak bym wybrała jakieś mleczko HA

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
« Odpowiedź #1315 dnia: 8 Lutego 2009, 22:04 »

- żeby dziecko spało musi zasypiać samo w tym samym miejscu gdzie się budzi.

święta prawda...przekonałam się na własnej skórze...już przy drugim dziecku będę mądrzejsza...łóżeczko w osobnym pokoju...

- pediatrów popierających zagładzanie dzieci bo należy karmić piersią kazałabym publicznie rozstrzelać.

eee ja bym im głodówkę zafundowała...

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1316 dnia: 9 Lutego 2009, 09:21 »

- Mleko dla dzieci ulewajacych moze powodowac silne bole brzucha bo dziala jak mąka z wodą - robi się z brzuszku glut. Przy ulewaniu należy koniecznie zastanowić się nad nietolerancją białka bo silne ulewanie jest jedną z wskazówek i wówczas powinno zostać zastosowane inne mleko.

I tu sie zgodze, po Ar-ce brzuch mojej Malej zwariowal, faktycznie przestala ulewac ale kosztem boli, placzow itp. Po zmianie na Humane wszystko minelo :)

A z tymi kupami to jest jakas masakra. Nasza Zuzia zazwyczaj robila kupe raz dziennie, czasami co dwa dni, ale byly to kupki twarde, bobkowate.
Dzis w nocy az uslyszelismy jak mala zrobila kupe bo tak bulgotlo, ze Hej ::) Byla to kupa raczej luzniejsza, ale nie wydaje mi sie, zeby biegunkowata ::) Ale wlasnie...od kiedy mozna mowic o biegunce. Pierwsza ta kupa byla o 2 w nocy, teraz zrobila kolejna taka sama o 8 ::) No i sie martwie czy to juz biegunka, czy nie.
Kupka jest miodowo zlota, zapach jak te, ktore robila wczeniej i zauwazylam jakby sluz ::)
Wyczytalam w necie

W kupie noworodka widać śluz. Podobnie jak katar, śluz jest objawem stanu zapalnego. Często pojawia się przy biegunce. Jego niewielkie ilości mogą wystąpić także wówczas, gdy do diety malucha wprowadzamy nowe pokarmy. Jeśli jest to przejściowe, nie ma powodu do niepokoju, bywa to jednak również objawem alergii pokarmowej.

i nie wiem czy panikowac juz czy poczekac na nastepna ::)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1317 dnia: 9 Lutego 2009, 09:47 »
anusia poczekać na następną :)
jezu dziewczyny dlaczego my non stop musimy coś analizować czymś się martwić?????????

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1318 dnia: 9 Lutego 2009, 09:48 »
jagodka taki los matki :mdleje

Czekam na kupe i mam nadzieje sie nie doczekam  juz dzis::)

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
« Odpowiedź #1319 dnia: 9 Lutego 2009, 09:57 »
ja zaczełam pić inną herbatke na laktacje w piątek. wczoraj i dziś mała zrobiła kupę a dokładnie pianę ze śluzem. raczej nic ją nie boli więc na razie nie panikuję, dałam jej Enterol, przestałam pić herbatę więc mam nadzieje że jej przejdzie.

a co do zasypiania, mała od początku śpi u siebie w łóżeczku a jednak problemy mamy i to duże.
w dzień nie ma sposobu żeby ją uśpić, zawsze jest płacz  :'(