Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4026243 razy)

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #1530 dnia: 27 Lutego 2009, 11:12 »
No moja właśnie tak między 10, a 25 mi wyszła :DOd pani doktor jeszcze się wczoraj dowiedziałam, ze "Wy rodzice, to panikujecie z byle krostki" jak się zapytałam o tą wysypkę na buzi Darii

Ale objawy ma typowo na trądzik niemowlęcy, tzn. krostki są czerwone jak Daria akurat ma buzie przytuloną do mnie, albo kocyka, jak odwracam na drugi bok, krostki bledną, albo na dworze też bledną, na dworze, to prawie wcale ich nie widac. Ja nabiału nie jem prawie wogóle, więc nie wygląda mi to na skazę białkową, ale na wszelki wypadek umówimy się do naszego prywatnego ;)

Kasiu w sumie masz rację, mogę się uprzec na jednego konkretnego jak ją będę rejestrowac, tylko kurcze sama nie wiem który gorszy, ten co mi kazał szczepic dziecko w 4 tygodniu, ta od potrząsania, czy ta co mi kazała dziecko glukozą dopajac :D ech ale mam wybór

Anusia Daria na początku jak się urodziła jadła na leżąco, około 5 dni a później zaczęła się drzec, krztusic i ogólnie jak próbuję karmic na leżąco jest wielki protest, dlatego męczymy się w fotelu :D

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1531 dnia: 27 Lutego 2009, 11:17 »
Ja tez sypiam po 5 h na dobe ::) Niby mala spi od ok. 20 do ok.4 ale ja klade sie ok. polnocy bo trzeba cos w domu zrobic, bo chce z mezem pobyc...no a pobudka juz o 6:30 i zero snu w dzien prawie...ale ja to sie kawy moge napic bo nie karmie przynajmniej ::)

Z lekarzem to u nas jest tak, ze nie moge dobrego prywatnego pediatry znalezc :-\ Szukam, pytam i kapa :-\ A ta do ktorej teraz chodzimy niby fajna, ale b.malo czasu poswieca nam...szybko pzebada i ucieka...jak mam jakies pytania to czasami nie zdaze zadac bo musi leciec do dzieci chorych...paranoja ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1532 dnia: 27 Lutego 2009, 11:20 »
Gemini nie wiem co ci doradzić. Ja też bardzo mało śpię ale chyba mi tyle wystarcza bo energii do działania mi nie brak. Chyba szybko się zdecyduje na drugie dziecko póki jeszcze mam siły :D
Acha, moja pediatra mówiła że czasem małą kawę z mlekiem to sobie można wypić.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1533 dnia: 27 Lutego 2009, 11:24 »
O nie ja o drugim nie myślę

Wykończyłabym się :D

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1534 dnia: 27 Lutego 2009, 11:29 »
Ja tez...ja NIE CHCE drugiego ::)

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #1535 dnia: 27 Lutego 2009, 11:31 »
Gem czy Wasza buzia wygląda podobnie:

Jeżeli tak to jest to trądzik niemowlęcy, zejdzie samo, unikajcie przytulania się do Was (pot/perfumy/woda po goleniu mogą podrażniać). Nam zeszło po ok 1 miesiącu. Jeżeli kładzie buzię na Was to np. przez pieluszkę.

Aaa i kawusia rozpuszczalna raz na jakiś czas nie zaszkodzi na pewno, byle nie wieczorkiem.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2009, 11:32 wysłana przez Elcik »

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1536 dnia: 27 Lutego 2009, 11:35 »
Ela, ja tez chciałam od razu drugie, potem mi trochę przeszło
ale teraz chcę - tylko musze schudnąc i bierzemy sie do roboty
im szybciej tym lepiej - wylezę z pieluch, zupek i nocnego karmienia  :D

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1537 dnia: 27 Lutego 2009, 11:54 »

im szybciej tym lepiej - wylezę z pieluch, zupek i nocnego karmienia  :D
właśnie mi o to chodzi. myślę że przerwa ok 2 lata i zacznę myśleć o drugiej ciąży.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1538 dnia: 27 Lutego 2009, 11:57 »
Elciku dokładnie identycznie wygląda buzia Darii

Więcej ma tych krostek z prawej strony i jak leży buzią na prawej stronie to krostki są zaczerwienione, a poza tym dokłądnie takie same krostki :)

Czyli tak jak myślałam, trądzik

Dzięuję Ci bardzo, jestem spokojniejsza :)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1539 dnia: 27 Lutego 2009, 12:00 »
też mam taki plan
może gdzies od połowy roku będziemy się starać  :)
choć nie powiem, że nie bez obaw  ;)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #1540 dnia: 27 Lutego 2009, 13:15 »
Ja mam dziecko- aniołka, pięknie śpi w nocy (od ok 20-21 do 2-3 i pobudka ok 6 rano) w ciągu dnia mam sporo momentów kiedy mogę się drzemnąć, ale wtedy korzystam i robię coś w domku...a wieczorami, podobnie jak Anusia kładę się ok północy... bo chcę trochę "pożyć" dla siebie ;) Kawę z mlekiem (pół na pół) pomimo, że karmię ściągniętym mlekiem od czasu do czasu sobie strzelę, a raz na kilka dni odsypiam kładąc się spać razem z Nikosiem :) Wtedy mam ciurkiem ok 6 h snu... dla mnie wybawienie...

A co do drugiego dziecka- może zabrzmi to cukierkowo, ale jestem zachwycona macierzyństwem i bardzo chcę drugiego brzdąca... jak najszybciej... ale ze względu na cc conajmniej 1,5-2 lata musimy poczekać :] i super- taka różnica wieku będzie mi odpowiadała!

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #1541 dnia: 27 Lutego 2009, 13:22 »
Gemini moja mała tez matakie kroseczki i to tradzik własnie i woda gotowana przemywamy jej i klade pieluszke jak karmie na reke i jest duzo leiej! zmienilismy tez mleczko na NAN HA i tez juz widac rezultaty .. bo dr uczulenie albo skaze białkowa..
Tylko po tym mleczku strasznie ulewa..  :( ono jest bardzo rzadkie.. dr doraziła karmic po 50ml ale ona ryczy bo chce wiecej ..wiec nie da rady... a po piersi jest spokojna bo sie naje ;) raz z jednej raz  drugiej po 15 min je...  
Jeśli chodzi o wagę to moja waży 3990g w 6 tyg. i mnie powiedziała ze dziecko za dużo waży wiec hehe to zalezy od lekarza ..
Anusiaaa ja mam pediatre-neurologa ale chciałabym takiego co przyjezdza do domu i tez nie moge znalezc.. narazie chodze do ośrodka albo do tego własnie pediatry.
I do kardiologa to juz wiecie (vsd) ..dzis po wizycie ubytek sie zmniejszyl z 2,5 mm na 1,5 mm nastepna kontrola w maju wiec wierzymy ze sie zrosnie i to bedzie tylko niemiłe wspomnienie..

Jezeli chodzi o drugie dziecko to tez nie chcemy..ale to ze wzgledu na wade genet. boje sie że nastepne bedzie znowu mialo to po mnie :(

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1542 dnia: 27 Lutego 2009, 13:23 »
Jezuuuuuuuuu jak ja wam zazdroszcze śpiących dzieci...powaznie ::)
Nie mowie, ze ma spac caly bozy dzien, ale chodżby jakies drzemki...a u nas takie drzemki są od wielkiego dzwona czyli jakos dwa razy na tydzien dziecko spi za dnia bez wychodzenia na dwor ::)
Ja czasami mam totalną zalamke :'(

Moja teraz spi na balkonie - bo to jedyne kiedy spi- na powietrzu, a ja dzieki temu moglam posprzatac ::)

A kolejnego dziecka nie chc, niee dlatego, ze Zu daje mi w kosc, ale dlatego, ze nigdy nie chcialam drugiego poniewaz nie jestem typowa Matka - Polka ::), nie mam na tyle cierpliwosci, nie mam takiej potrzeby (odwrotnie jak moj maz niesety - bo on drugie chce :-\ ). Bylam w ciazy, przezylam porod naturalny, mam dziecko, ktore kocham i tyle mi starczy jezeli chodzi o macierzynstwo :)

Katrinka ciesze się, ze z serduszkiem malej jest lepiej :)
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2009, 13:25 wysłana przez anusiaaa »

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
« Odpowiedź #1543 dnia: 27 Lutego 2009, 13:24 »
my staranka o drugie dziecko zaczynamy latem...Młody będzie miał wtedy półtora roku...

wydaje mi się, że gdybym zwlekała trudniej byłoby mi sie na nie zdecydować...już pewnie byłabym bardziej leniwa, po prostu nie chciałao by mi sie po długiej przerwie wracac do nieprzespanych nocek, pieluch, ząbkowania itp...
a tak za jednym( no prawie za jednym  ;) ) zamachem...

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline kuchasia

• Szczęśliwa Pani W.:)
  • Chuck Norris
  • Lenka-Nasz Największy Skarb...
  • data ślubu: 21.04.2007 godz.18.00 Sak
« Odpowiedź #1544 dnia: 27 Lutego 2009, 13:29 »
Moja tez miała tradzik niemowlecy ale zszedł ani nie wiem kiedy,zbytnio sie tym nie przejmowalam jedynie obserwowalam czy cos wiecej nie wychodzi w innych miejscach ale to do dzisiaj przy przebieraniu ja zawsze"badam wzrokiem":)
Co do lekarki rodzinnej to ja mam super babeczke zreszta ja do niej tez chodze ze soba:)Takie duze dziecko jestem hehe i dodatkowy plus ze mieszka na moim osiedlu i ma gabinet prywatny wiec w razie czego mam szybka pomoc.
A co do przespanych nocy to roznie to bywa,na poczatku wiecej przesypiala,najgozej mi zawsze wstac jesli nocka jest zarwana ale jak juz wstane to jest ok..zmeczenie dopada troche wieczorem ale mimo to klade sie koło polnocy z tych samych powodow co dziewczyny chce pobyc z mezem,poczytac,obejrzec film...czas poswiecic sobie...Drugie dziecko chce i to bardzo i tez w ciagu 2 max 3 lat....Planujemy w sumie dwojke dzieci i jak sobie pomysle ze jeszcze tylko jeden raz przezyje przyjscie na siat dziecka itd...to troche zmutno mi sie robi:)No i sa dni ze brakuje mi teraz brzucholka:)
Aha Aniu nie martw sie moje dziecko tez spi w dzien od wielkiego dzwona:)

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1545 dnia: 27 Lutego 2009, 14:11 »
A wiecie co mnie z kolei brakuje cierpliwości. Może jakbym miała pierwsze dziecko wcześniej, to zdecydowałabym się na drugie, bo i energii miałam więcej i cierpliwości, a teraz leń się zrobiłam i tyle ;)

I tak jak Anusia

Bylam w ciazy, przezylam porod naturalny, mam dziecko, ktore kocham i tyle mi starczy jezeli chodzi o macierzynstwo

I też zazdroszczę śpiących dzieci :D, chociaż dzisiaj odpukac Daria ucina sobie godzinne drzemki. Pewnie dlatego, że mąż jest w domu, to chce pokazac tatusiowi jaka jest grzeczna :D , jak jest sama ze mną potrafi nie zasnąc od 7.00 do 16.00 :D

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #1546 dnia: 27 Lutego 2009, 15:21 »
Wiecie.. współczuję Wam tego że Niunie tak nie śpią... Mój Mały bardzo dużo spał zawsze, miał kolki, nie zawsze bylo różowo i nikogo nie będę czarować że macierzyństwo to bułka z maslem... Ja mialam CC po 4h porodu naturalnego, więc mogę spokojnie powiedzieć że przeżylam oba porody (już parłam Małego). Ale to wszystko mi nie straszne. Bycie mamą to coś nieopisanego... wcześniej niewyobrażalnego. Dlatego z pełną świadomością chcę być Mamą po raz drugi  :D

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #1547 dnia: 27 Lutego 2009, 15:30 »
Tylko po tym mleczku strasznie ulewa..  :( ono jest bardzo rzadkie..

że jakie? mleko jak mleko (fakt faktem nie zagęszczone jak AR, a to jest specjalnie dla dzieci ulewających mocno), a może masz za szybkiego smoka? za dużo się maleństwo powietrza nałyka?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #1548 dnia: 27 Lutego 2009, 15:38 »
dokładnie
albo dać miarkę kleiku kukurydzianego będzię gęściej...

a ulewanie to naprawdę nie jest problem...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Kasia-Wrocław

• uzależniony
  • data ślubu: 16.06.2007
« Odpowiedź #1549 dnia: 27 Lutego 2009, 17:32 »
Oj pamiętam ciężkie początki... Bartek miał kolki, nie spał, wciąż domagał się mojej obecności, wiecznie byl głodny...

A teraz jest super :) W tej chwili Bartek jest chyba w najfajniejszym wieku. Taki rozkoszniak, wesołek, gadułka w jednym :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1550 dnia: 27 Lutego 2009, 19:57 »
Kasia przywracasz mi wiare w to, ze kiedys bedzie dobrze ;D

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #1551 dnia: 27 Lutego 2009, 20:08 »
A  u nas Dominik do tej pory pieknie śpi i w dzien i w nocy !
Od samego początku przesypiał prawie cąłe noce , jak stuknał mu miesiac to już wogóle przestał wstawać w nocy :)
Ani kolek , ani bolesnego żabkowania -nic -DZIECKO IDEAŁA   :P

Ale teraz nadrabia i już nie jest aniołkiem :)

A o drugie dziecko staramy się już od listopada :) Mam nadzieje ze szybko sie uda :)
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline anelle82

• uzależniony
  • data ślubu: 13.10.2007r, godz.16
« Odpowiedź #1552 dnia: 27 Lutego 2009, 20:46 »
moja Domi też nie chce spać w dzień, bardzo trudno jej zasnąć, a jak już jej się uda to dosłownie na 10-15 minut i jest to bardzo płytki i niespokojny sen.
Czasami uśnie leżąc na brzuchu u mnie lub u T., wtedy jak się jej nie przekłada to śpi nawet 2 godziny, ale to przecież bez sensu trzymać ją cały czas...Na szczęście w nocy budzi się 2,3 razy, więc nie jest źle. Tyle że w dzień nic nie mogę zrobić jak jestem sama, bo ciągle muszę być przy niej, a najlepiej jej na rękach.
I ona robi bardzo dużo przerw podczas jedzenia, poje 5-10 minut i odpływa, budzę ją, nic nie działa. Pośpi 15-20 minut i znow ryk bo jeść się chce. Męczące to jest bardzo, ale mam nadzieję, ze to normalne, a nie objaw że coś jej dolega ???

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
« Odpowiedź #1553 dnia: 28 Lutego 2009, 15:34 »
u nas nocki w miarę dobre, najbardziej mnie cieszy jednak południowa drzemka ;) potrafi spać 1,5 - 2 godziny

a zmieniając temat, zauważyłam że Tymek często chodzi na palcach, trochę mnie to niepokoi.... Chciałam zapytać mamy starszych dzieci, czy u nich jest podobnie.
ANCYMONEK :)

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #1554 dnia: 28 Lutego 2009, 15:45 »
Kamyczku Pola też chodziła na palcach, ortopeda zalecił ćwiczenia ( podobno kiedy jakieś tylko nie pamietam jak się dokładnie nazywają są zbyt słabe to dziecko chodzi na palcach). Po tych ćwiczeniach na paluszkach już nie chodzi, za to przekrzywia stópkę do środka i zaplanowana na maj wizyta u ortopedy będzie musiała odbyć się wcześniej.

Offline Kasia-Wrocław

• uzależniony
  • data ślubu: 16.06.2007
« Odpowiedź #1555 dnia: 28 Lutego 2009, 17:13 »
Anelle82 wydaje mi się, że na początku to jest norma. Dzidziuś ma jeszcze mały żołądeczek, więc mało się mieści, poza tym, szybko się męczy, więc zasypia. Myślę, że niebawem nastąpi znaczna poprawa!

Offline Olaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1556 dnia: 28 Lutego 2009, 17:33 »
Anelle, mój sypia podobnie w nocy  ;D
W dzień mam ciupkę lepiej, bo też śpi kilka godz. ciurkiem po jedzeniu...
Ale coraz częściej jest głodny i woła jeść...

Dzisiaj tak go wybujałam na leżaczku, że się porzygał :| Masakra.

Na całe szczęście - odpukać - polubił kąpiele  ;)

Mam pytanie młody często pierdzi, czy powodem bączków może być sok jabłkowy (rozcieńczany wodą), który piję?
Ma czasem tez jakby torsje, jakby miał wymiotować  ::) i nie wiem od czego to. Rzadko, może ze dwa razy tak miał, ale zestresowałam się lekko.

Kupy normalne, żółte musztardówki...ilość siurków dziennie też w normie.

Wszystko to i tak rekompensuje jednym uśmiechem - czy to przez sen, czy jak na Nas patrzy  ;D
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1557 dnia: 1 Marca 2009, 08:55 »
Ola, ale pierdzioszki to dobry objaw wg mnie...dzidzia sie odgazowywuje...no chyba, ze tak jak mojej Zuni wczesniej sprawia mu to bol ???

Aha...ja tez Mloda kiedys tak wybujalam, ze zwrocila wsio co wypila...teraz jej nie klade do lezaczka po jedzonku, tylko odczekuje jakis czas :P

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1558 dnia: 1 Marca 2009, 10:00 »
Moja też bączki sadzi cały czas :D Tylko kupy znów nie ma już trzeci dzień, ale nie pręży się, bąki są, to staram się nie panikować

I wydaje mi się, że ten Debridat zaczyna działać, bo od dwóch dni nie było wieczornych ryków ;D

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #1559 dnia: 1 Marca 2009, 11:30 »
Mi też się wydaje, że bączki to dobry objaw... nasz się nie krępuje i takie sadzi, ze hej ;) stary by się nie powstydził :P

Co do kup- u nas częstotliwość ich robienia spadła- co 2-3 dni mamy qpala... :drapanie: czy dla dziecka karmionego pół na pół moim mlekiem i modyfikowanym to nie za rzadko? Jeśli mamy kupę co drugi dzień- nie ma prężenia i jędolenia, na 3ci już się synek męczy... ale wtedy zazwyczaj już zrobi co trzeba ::) Kupki są rzadkie i standardowego, musztardowego koloru...

Publicznie chciałam też pochwalić moje dziecko za dzisiejszą noc- była BOSSSSKA! 20 kąpiel, pobudka o 3 i o.... 7.30 :serce: To się rodzice wyspali  ;D ;D ;D ;D