Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4025005 razy)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #21570 dnia: 4 Listopada 2012, 21:41 »
ja planuję metodę mieszaną BLW + standard...
skoro kaszę lubi to niech je...
Tyt już teraz charakter ma, a mianowicie nie ruszy papki jeśli ma ochotę na mleko i ja i niania już nie raz robiłyśmy mleko na syrenie...aby za 20 minut, po obaleniu butli szanowny bobas wtranżolił cały słoiczek;

Bułkę już raz mu dałam, ale musiałam zabrać, bo za łapczywie wciągał...i niania mi ze strachu bladła, a ja nie miałam czasu przy nim siedzieć
muszę twardsze pieczywo poszukać...
chrupy wciąga śpiewająco...

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #21571 dnia: 4 Listopada 2012, 22:22 »
Aniu, i tak zazdroszczę... ::) A mlekiem Marietki bym się W OGÓLE nie przejmowała :) Tymek jak był ostatnio chory (pamiętasz- gil do pasa ::) ) to bałam się że nie zje mleka wieczorem bo miał zawalony nos i nie chciał pić z butli. Więc od razu zaproponowałam kaszkę na kolację, to nawet nie chcę sobie przypominać jaki był wrzask, że MA BYĆ MLEKO :P wypił butlę (jakoś sobie poradził mimo noska), więc teraz już wiem, że wieczorem bez mleka nie zaśnie. I wiesz co? W ogóle mnie to nie martwi - jak chce niech ma. Myślę tylko o tym, żeby jakoś zacząć podawać mu "normalną" kolację przed kąpielą (teraz mleczko na dobranoc jest ostatnią czynnością jaką robi przed zaśnięciem ;) oj sorry, jeszcze zęby myjemy na śpiocha już prawie ;) ) i po kąpieli tak symbolicznie dać mleczka, powiedzmy z 90 (teraz 210) żeby wiedział, że pora spać już na noc :)

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #21572 dnia: 4 Listopada 2012, 22:27 »
ja planuję metodę mieszaną BLW + standard...
skoro kaszę lubi to niech je...
...

u mnie też mieszanie...tak w 100% blw się nie da.
moja wcina kaszę jaglaną z jablkiem...je aż jej się uszy trzęsą ;) a o ile taniej wychodzi ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #21573 dnia: 4 Listopada 2012, 22:30 »
Moje dziecko je wszystko, niczego nigdy nie wypluł, wszystko mu smakuje  ;)
bez problemu przeszliśmy z cycka na mm w wieku 8 miesięcy, niczym nie pogardzi chyba że już nie chce to rączką pokiwa że już nie  ;)
Teraz mleko z butli  jest tylko rano, a i tak się zastanawiam czy nie czas mu zmienić na jakiś bidonik ze słomką ?? co o tym myślicie ??

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #21574 dnia: 4 Listopada 2012, 22:32 »
co do butli zdania będą podzielone ;) jak mój starszy przestał w nocy jeść to od razu zastąpiliśmy ją zwykłym kubkiem i było to mniej więcej w wieku 1,5 roku
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #21575 dnia: 4 Listopada 2012, 22:33 »
Justyna, jak zaakceptuje (a znając Karola to tak będzie), to zmieniaj :D

Offline eovina

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26-12-2010
« Odpowiedź #21576 dnia: 4 Listopada 2012, 22:36 »
Moja Ola pije jeszcze dużo mleka pomimo że już dawno rok skoczyła. Mleko jest na kolacje, w nocy i do śniadania. Lubi mleko więc nie mam jej zamiaru ograniczać poza tym myślę że to taki mlekolubny typ po tatusiu który ponoć bardzo długo mleko z butli pił a potem litrami mleko z kartonu.  Co prawda powoli eliminujemy mleko w środku nocy ale też nic na siłe.
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #21577 dnia: 4 Listopada 2012, 22:41 »
Sarmaxarica, Miałam takie same obawy jak Ty i też radziłam się dziewczyn. Nie wiem jak nasze mamy radziły sobie bez takiej grupy wsparcia  ;D
Ja też nie wiem,jak one sobie radziły ;) ja strasznie cieszę się,że jak czegoś nie wiem/coś potrzebuję,odpalam kompa,mija kilka minut i już wiem,co robić. ;D
No a dzięki dzisiejszej dyskusji nie będę już tak błądzić w mroku niewiedzy ;) przy wprowadzaniu nowości Kubie.

Elisabeth a jak robisz tą kaszę jaglaną z jabłkiem?Chyba założę sobie zaraz zeszyt z poradami i przepisami. :P

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #21578 dnia: 4 Listopada 2012, 22:47 »
własnie Ela napisz jak jaglaną robisz...
ja daje Tymowi jaglaną z Holle, też bywa, że z jabłkiem
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #21579 dnia: 4 Listopada 2012, 22:51 »
Moje dziecię nie je w nocy od ok 7 miesiaca życia, butla jest nad ranem ok 5-6 ale później idzie jeszcze spac tak do 7-8 i później juz jest inne jedzenie.
Na noc je kaszkę łyżeczką.

Jak będę miała wolny dzień to spróbuje dać mu z bidonika  8)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #21580 dnia: 4 Listopada 2012, 22:54 »
fajne masz dziecko...
to tak jak moja Ewa, też grzeczna i spolegliwa BYŁA, bo to się zmienia
ale noce przesypiała od 3 tyg życia...
— Richard M. Devos

Offline eovina

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26-12-2010
« Odpowiedź #21581 dnia: 4 Listopada 2012, 22:55 »
Taa...  Moja też spała całą noc póki do roboty nie wróciłam potem się jazda zaczęła z mlekiem w nocy...
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #21582 dnia: 4 Listopada 2012, 22:58 »
ee nie to moja się po moim powrocie do pracy nie popsuła...
w syna też wierzę, a za miesiąc się okaże...
— Richard M. Devos

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #21583 dnia: 4 Listopada 2012, 23:05 »
Tymek mleko nocne przestał jeść hmm... Jakoś ok. 3 miesiąca. Zdarzały sie potem wyjątki, ale to sporadycznie. Za to na śniadanie jest mleko (nie zaraz po przebudzeniu - zależy o której się budzi to pół lub godzinę po), potem kaszka na drugie śniadanie, obiad, deserek (manna na wodzie z odrobiną mleka krowiego+owoce do tego) i na wieczór butla mleka. W międzyczasie zje jakiegoś chrupka czy ciasteczko :) Jak np. jemy razem śniadanie (zaraz po jego drugim) to dostaje np. bułę czy kawałek chleba z masłem (ostatnio też z szynką), ale w sumie bardziej się tym bawi, przeżuwa niż faktycznie :P

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #21584 dnia: 4 Listopada 2012, 23:15 »
Mój akurat 2 dni przed powrotem do pracy zaczął przesypiac całe noce i na szczęście tak zostało
jeszcze przez miesiąc był na cycu ale potem już wolał butle

fajne masz dziecko...
to tak jak moja Ewa, też grzeczna i spolegliwa BYŁA, bo to się zmienia
ale noce przesypiała od 3 tyg życia...

spoko w innych kwestiach pokazuje na co go stać  :D

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #21585 dnia: 5 Listopada 2012, 00:15 »
Moje dziecię nie je w nocy od ok 7 miesiaca życia, butla jest nad ranem ok 5-6.

Ewa noce przesypiała od 3 tyg życia...

Tymek mleko nocne przestał jeść hmm... Jakoś ok. 3 miesiąca. Zdarzały sie potem wyjątki, ale to sporadycznie.

Załamujecie mnie ;) macie pomysł,czemu mój mimo mieszanego karmienia,musi jeść przez całą dobę co 2,5-maks.4 godziny a śpi w sumie ok.7-9 godzin.Cyborg jakiś???

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #21586 dnia: 5 Listopada 2012, 00:19 »
własnie Ela napisz jak jaglaną robisz...
ja daje Tymowi jaglaną z Holle, też bywa, że z jabłkiem

na oko....tak gotuję żeby się rozgotowała ;) gotuję z jabłkiem. Jutro spróbuję "złapać" jakieś proporcje

Załamujecie mnie ;) macie pomysł,czemu mój mimo mieszanego karmienia,musi jeść przez całą dobę co 2,5-maks.4 godziny a śpi w sumie ok.7-9 godzin.Cyborg jakiś???

Przecież twój synek jest jeszcze maleńki...nie ma raptem 4 miesięcy.... przypadki powyżej to są wyjątki - uwierz mi...

mój starszy synek przez pierwsze pół roku budził się 10 razy w nocy, młodsza na początku 2 razy a niedawno nawet 8 razy w nocy.
Pocieszę cię - to przechodzi z czasem... potem dochodzą inne problemy ;)

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #21587 dnia: 5 Listopada 2012, 01:02 »
Jasne :) to jeszcze malenstwo i ma swoje prawa ;) ale gdzie nie zajrzę lub spotkam jakąś znajomą to okazuje się,że inne maluszki śpią więcej,jedzą rzadziej :P a "najlepszy" jest mąż,który próbuje wmówić mi,że to moje wina,że Kuba tak śpi i je ::)  ale na jego mądrości biorę poprawkę,bo nieco poprzestawiało mu się w głowie po porodzie-naczytał się w necie,jak noworodki i niemowlaki "powinny się zachowywać" plus mamusia go szkoli ;) i chłop głupieje.Ja przywykłam już do szybkiego wysypiania się synka i tego,że wyglądam jak zombi :P bo skoro Jemu tak jest dobrze to znaczy,że jest ok.

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #21588 dnia: 5 Listopada 2012, 06:20 »
Ja na początku już wolałam, żeby budziła się w nocy niż jadła tak jak jadła. Cały dzień wisiała na cycku (do końca 4 mies.), a całe noce spała. Na butli też piła częściej a mniej i często co godzinę trzeba było jej robić. Albo zjadła z 2 cycków (np 1-2 godziny karmienia ciągiem) i jeszcze 120 ml, a za pół godz. - 1 godz. znowu cyc ;)

I tak źle, i tak niedobrze.

Justyś, Marietka już bardzo długo pije wodę przez słomkę (7 mies. miała niecałe chyba), ale jak się napije, to potem udaje, że chce jeszcze, wciąga i wypluwa i się cieszy, więc z mlekiem mogłoby być ciężko ;)

No to mnie pocieszyłyście :) Bo widzę, że  starsze dzieciaki też trochę więcej mleczka piją. W schemacie ona ma 2 x dziennie.
Nie jest tak źle. Marietka rano wstaje i daje jej owocki z kaszką (bez mleka lub mało), potem do zaśnięcia mleko, potem obiadek. Dziś będzie rybka złowiona przez męża, często je kurczaczka, indyka, czasem jajecznicę na parze + warzywa i ziemniaczek z masełkiem lub oliwą, czasem makaron, ryż
Niezależnie od tego ile zje obiadku, za jakąś godzinę jak chce spać dostaje mleko (120 ml). Budzi się ostatnio ok. 16 (wcześniej 17) i do wieczora to tak tylko podgryza: zje trochę bananka, jabłuszka, czasem mannę (ale zje max 1/4 porcji), trochę pieczywa, czasem dam jej jakieś warzywka jak zostaną z obiadu, utarta surowa marchewka, czasem chrupki kukurydziane, jogurcik, budyń, rzadko biszkopcik, ale jak to podliczyć to popołudniu nie zjada takiej normalnej porcji. Czasem lubi banana jak jej podaję w kawałkach na spacerze. W domu (o ile usiedzi w krzesełu) daję jej pół banana do rączki. Dopiero na noc (ok 20) wypija kaszkę. Nawet mi się nie marzy wyeliminowanie tej nocnej. Chodziło mi o mleko popołudniowe :)
Jaglaną mam z Holle jeszcze nieotwartą. Muszę spróbować :) Ostatnio zasmakowała jej pełnoziarnista z Holle. Czasem daję jej też ryż z jabłkami i odrobiną cynamonu i bardzo lubi.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #21589 dnia: 5 Listopada 2012, 06:24 »
A w nocy to mój też się potrafi budzić tyle że nie na jedzenie szczególnie ostatnio jakiś dziwny okres ma... Nie wiem o co mu chodzi ale dzisiaj np. staraliśmy do niego 4 razy bo był płacz...

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #21590 dnia: 5 Listopada 2012, 08:15 »
Dziewczyny zapraszam na Adasiową wyprzedaż ciuszków - od rozmiaru 56 do 80. Sporo też zimowych rzeczy - https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=27924.90

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #21591 dnia: 5 Listopada 2012, 08:24 »
A w nocy to mój też się potrafi budzić tyle że nie na jedzenie szczególnie ostatnio jakiś dziwny okres ma... Nie wiem o co mu chodzi ale dzisiaj np. staraliśmy do niego 4 razy bo był płacz...

Hania u nas jest podobno - od jakis 2 tygodni budzi sie w nocy z placzem i nie wiem czemu. Wczesniej jadl w nocy, ale chcialam sprawdzic czy rzeczywiscie chce jesc. Tydzien udalo nam sie go przetrzymac w nocy (wstawalam, uspokoiłam i zasypial), kolejny tydzien juz sie nie dalo bo kilka dni raz w nocy jadl. Dzis przespal wyjatkowo od 20 do 4.15 (katar go chyba dzis meczyl), o 5 dostal mleczko bo juz byl glodny i juz nie zasnal wiec szykowalam sie z nim przy nodze.

W ogole ostatnio ma masakryczna obsesje pt MAMA. Z tata umie sie zabawic, zainteresuje sie bajka, zabawkami, a ode mnie chce ciaglego przytulania, noszenia na raczkach, ja nic nie moge zrobic, jestem ciagle zmeczona i choc z jednej strony to jest meeega slodkie ze tak do mnie ciagnie (usmiechnie sie i nie umiem sie juz na niego zlosic) to z drugiej strony jest to uciazliwe. Mezu jest terrorysta bo mowi, zebym go odlozyla jak placze ale ja tak nie umiem sluchac jak placze choc wiem , ze mu sie krzywda nie dzieje.

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #21592 dnia: 5 Listopada 2012, 09:04 »
Adaś dalej się budzi na karmienie w nocy. I nie ma bata, żeby mu nie dać jedzenia.. chciałabym bardzo to ograniczyć, ale się nie daje ;./

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #21593 dnia: 5 Listopada 2012, 09:33 »
Teraz czasami po całej przespanej nocy (10 godzin) wypija tylko 110-120, czasami 150 a bardzo rzadko 150. Dobrze, że mnie uspokoiłyście  :)

aaaa zazdroszczę  ::) młody w nocy prześpi max 3 godziny a często to są 2... 3 posiłki w nocy skubany je (nawet tej nocy gdy o 23 mocno zagęściłam mleko kleikiem) .... nie muszę chyba mówić żę nawet po wypiciu 4 kaw wyglądam jak truposzek...  ::) mąż nie raz słyszy ode mnie że gdyby to było pierwsze dziecko zostałby on jedynakiem  ::)

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #21594 dnia: 5 Listopada 2012, 10:12 »
No moja gwiazda też nadal je w nocy, nie powiem, jestem tym już zmęczona, szczególnie, że od kiedy idą jej zęby noce są koszmarne, jeden wielki nerw i w końcu ląduje w naszym łóżku, które jest małe, więc ciśnieniemy się jak sardynki we trójkę ;) je kaszę koło 19.30, idzie spać, potem koło 22 mleko, w nocy mleko. I rano 5-6 mleko. To nocne staram sie jej wyeliminować, bo przybiera ładnie, w dzień nie grymasi przy jedzeniu więc mogłaby w końcu dać mi pospać  ::)
A teraz pytanie z innej beczki, od kiedy zacząć sadzać na nocnik? Nie chce za wcześnie tego robić i zastanawiam się czy jest sens już zacząć. Widziałam raz w do TVN babkę, która twierdziła, że od urodzenia stosuje wychowanie bezpieluchowe i wydadzą noworodka do miski a potem wprowadza nocnik. Wydało mi się to lekko nawiedzone  ;D

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #21595 dnia: 5 Listopada 2012, 10:41 »
Dobrze poczytać, co i w jakich ilościacj jedza wasze maluchy a wniosek i tak jest jeden: każdy maluch jest inny i nijak porównywać te bobaski :D Ja mam pytanie o szczepionkę na pneumokoki-mamy w tym tygodniu szczepienia i tak się zastanawiam, czy mogę sobie ta szczepionka sama kupić, czy raczej musze brać tą z poradni? Mam możliwosc kupienia z hurtowni medycznej, nie wiem jeszcze czy mi się to będzie opłącało, czy będzie taniej, ale zanim im zacznę głowe zawracac to sie zastanawiam, czy to ma w ogóle sens i jest taka możliwość?

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #21596 dnia: 5 Listopada 2012, 10:49 »
W poradni u nas zawsze cena jest bardzo konkurencyjna i nie kupuje, ale myślę, ze jak sama kupisz to nie bedzie problemu - najlepiej zapytaj w poradni czy z ich strony nie ma problemu, bo moga się foszyć ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #21597 dnia: 5 Listopada 2012, 11:00 »
W poradni u nas zawsze cena jest bardzo konkurencyjna i nie kupuje, ale myślę, ze jak sama kupisz to nie bedzie problemu - najlepiej zapytaj w poradni czy z ich strony nie ma problemu, bo moga się foszyć ;)
mnie się wydaje że to nie jest kwestia czyiś fochów tylko tego, że szczepionki trzeba przechowywać w odpowiednich warunkach. ja sama osobiście nie zaszczepiłabym nikogo szczepionką, która nie wiem gdzie jak i jak długo była przechowywana...
najlepiej zapytać jaki stosunek ma do tego przychodnia

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #21598 dnia: 5 Listopada 2012, 11:14 »
dokładnie jak mon_ka98 mówi...
spytaj w przychodni...

żeby nie być gołosłowną co do bratersko-siostrzanej miłości...

(tu było foto)

« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2012, 20:49 wysłana przez liliann »
— Richard M. Devos

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #21599 dnia: 5 Listopada 2012, 11:18 »
sama słodycz :)
Jak tak na nich patrzę to mi się instynkt włącza :P

♡ Szymon & Leon ♡