Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4063074 razy)

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
  • Czorcik Alanek :)
  • data ślubu: 12.07.2008r.
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #21330 dnia: 9 Października 2012, 15:05 »
Mój młody usypiał z pieluszką tetrową przy buzi, albo przy włączonej karuzeli.
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #21331 dnia: 9 Października 2012, 16:24 »
Hania suszarka i kolysanki nie dzialaja :) :)przy suszarce wyje jeszcze bardziej :D

no ja wlasnie czesto uspialam ja mleczkiem...ale teraz mam zabronione od pediatry bo mloda za duzo przybiera...
musi jesc o stalych porach bez dokarmiania ;)
staram sie podawac wode ale maly buntownik pluje ;) ;)i ryczy dalej  ;)
smoczka wypluwa pod takim cisnieniem ze leeeeci ladne kilka centymetrow ;) ;)
chyba bez bujania na rekach sie nie obejdzie :)tylko wtedy jest spokoj :)
Z tym usypianiem to kurde nie łatwa sprawa, my też się meczyliśmy, przechodzilismy różne etapy łącznie z bujaniem przez kilka godzin popołudniami, poduszka na kolanach i jazda do wieczora :D trwało to z miesiąc. potem zaczęła zasypać sama w łóżeczku a obecnie też w łóżeczku ale wypija przy tym cała małą butelkę picia i trzyma mnie za rękę (lub tatę). W 20 minut zwykle sie uwijamy więc jeszcze nie jest tak źle. Czasem udaje sie w 5:D Jak napisała Liliann, trzeba rożnych metod próbować, majka czasem zasypia ze smokiem, czasem bez. W dzień na spacerze bez problemu ale po południu w domu tylko bujana w wózku a jak nie to w chuście, więc też kombinuję. Może u Was chusta by pomogła, może mała potrzebuje bliskości?

Co do szczepień to my szczepimy na podstawowe plus rota, pneumo, potem dojdzie ospa. Też jestem fanką szczepień, generalnie nie wtrącam się jak ktoś postępuje, ale do cholery doprowadza mnie jak ktoś próbuje mi wmówić że nie powinnam szczepić na zbyt wiele chorób bo my jako dzieci nie byliśmy " i żyjemy". A najlepiej to zaprowadzic dziecko na ospa party, przechoruje to co musi (wg tych osob) i z glowy... Głupota. Nie szczepię tylko na grypę bo my też się nie szczepimy.

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #21332 dnia: 9 Października 2012, 19:23 »
Paulincia:) nie bardzo rozumie co to znaczy a dużo przybiera? I jak takiemu maluchowi ograniczyć dopływ mleczka? Ciekawi mnie czym się kieruje? Mój Tymek też bardzo nabierał ale raczej był to powód do zadowolenia dla pediatry niż do zmartwienia i ustawiania nam cyckowania pod jakieś co - siatki centylowe czy co?
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline Paulincia:)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.05.2011
« Odpowiedź #21333 dnia: 9 Października 2012, 19:55 »
Paulincia:) nie bardzo rozumie co to znaczy a dużo przybiera? I jak takiemu maluchowi ograniczyć dopływ mleczka? Ciekawi mnie czym się kieruje? Mój Tymek też bardzo nabierał ale raczej był to powód do zadowolenia dla pediatry niż do zmartwienia i ustawiania nam cyckowania pod jakieś co - siatki centylowe czy co?
milcia w ciagu 6 tygodni przybrala 1kg...wydaje mi sie ze nie ma tragedii...fakt jest okraglutka ale nie wydaje mi sie ze je na maksa duzo,
ja niestety nie mialam przyjemnosci dlugo karmic, mloda jest na butli, chociaz wtedy jak przybrala byla na mieszanym...w nocy dostawala MM a w dzien moje...
przed wizyta u pediatry mloda jadla mniej wiecej 60-90 co 2 godzinki, karmilam ja czesto jak zasypiala..
teraz pediatra kazala ustalic mniej wiecej godziny posilkow(minimum co 3 godziny) i mam ja przetrzymywac do tej danej godziny..
na poczatku bylo ciezko ale teraz juz sie przyzwyczaila i toczka w toczke dostaje 90-120 o danej godzinie
:*:*:*

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #21334 dnia: 9 Października 2012, 20:04 »
Podziwiam Cię, jak mi Maja marudzi z głodu to chocbym chciała nie przetrzymałabym jej. Mi się wydaję, źe kilo w ciagu półtora miesiąca to raczej normalny przyrost, tym bardziej na mm, ale nie jestem lekarzem, więc ręki nie dam uciąć. Zaraz zacznie więcej się ruszać to i przyrost się spowolni. Ale może babka uważa, że po prostu tuczysz małą i stąd takie ustalenia chce narzucić.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #21335 dnia: 9 Października 2012, 20:05 »
trochę się dr na wyrost martwi...
ale może ma dużo "mąkowych" dzieci...
Ty karmiłaś mlekiem, ale są mamusie, które takim maluchom dodają mąki do mleka...i innych cudów, żeby lepiej przybierało...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

• Chuck Norris
« Odpowiedź #21336 dnia: 9 Października 2012, 20:20 »
ta mączke to mi ciocia ostatnio zasugerowala ;) ;) ze jak mozna dziecko samym mlekim waszerowac ::) ::)
Liliann
a moja lekarka to naprawde jakas przewrazliwiona...
na pierwszym szczepieniu babka zmierzyla jej glowke wyszla 36cm...
teraz jak bylysmy wyszlo 39cm i pediatra  zbladla...(dodam ze inna pielegniarka glowke mierzyla)  powiedziala ze martwi ja ze glowka jest o 0,5 cm za duza...kazala przyjsc tydzien pozniej na wizyte wiec bylysmy w zeszly czwartek..
byla ta babka z pierwszego szczepienia..glowka wyszla tyle samo..za to klatka piersiowa o 2cm za mala niz 7 tygodni wczesniej :mdleje: :mdleje:
za 2 tygodnie wizyta kontolna...czy to nie jakas glupota?

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #21337 dnia: 9 Października 2012, 20:30 »
Oj głupota głupota. Albo rutyna i niedokładność ludzka, tzw. olewka :P
Tymek sporo przybierał na początku, też nam lekarka powiedziała że może trochę mniej mleczka, ale absolutnie nie kazała przetrzymywać. Zaproponowała podawanie odrobiny picia (wody, herbatki, czegoś czego nie odrzuci) przed mlekiem, żeby trochę oszukać żołądek. Poskutkowało. Tylko ze Tymka z tego jedzenia (nie jadł aż tak często, ale za to sporo na raz) bolał brzuszek - tak podejrzewała pediatra...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #21338 dnia: 9 Października 2012, 20:32 »
głupota czy nie...
przewrażliwiona czy nie...
ale pilnuje...
lepsza taka niż taka co olewa...
Twoja będzie miała tendencję do przediagnozowywania, ale pewnie jakiemuś dzieciakowi uratuje kiedyś życie...

Generalnie rzecz biorąc jak to zwykło się mawiać "ludowi nie dogodzisz"...
jak wizyta szybka - doktor olewa i niedokładny
wizyta długa - no ileż można tak trzymać, niezguła bo długo bada...itd itp...

Paulincia:) jak Cię irytuje, to ją zmień...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #21339 dnia: 9 Października 2012, 20:34 »
Lilian tylko że to nie o lekarza tu akurat chodzi, a o niedokładność pomiaru przez pielęgniarkę. Tak zrozumiałam.
Ja tam wolę jak lekarz długo trzyma :P

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #21340 dnia: 9 Października 2012, 20:36 »
na pierwszym szczepieniu babka zmierzyla jej glowke wyszla 36cm...
teraz jak bylysmy wyszlo 39cm i pediatra  zbladla...(dodam ze inna pielegniarka glowke mierzyla)  powiedziala ze martwi ja ze glowka jest o 0,5 cm za d

My robiliśmy córce USG główki jak miała ze 3-4 tygodnie, bo wg lekarki miała za dużą głowę. Miała po kim, ojciec ma łeb jak sklep  :P

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #21341 dnia: 9 Października 2012, 20:43 »
dobrze, że są czasy USG...
za mojego dzieciństwa mama i pediatra martwiły się obie moim łbem...też po ojcu 
— Richard M. Devos

• Chuck Norris
« Odpowiedź #21342 dnia: 9 Października 2012, 20:58 »
Tu wlasnie chodzi oto ze nie ma okreslonej np wysokosci pomiaru..i jakie rozbieznosci sa w wynikach...
w glowce pomylila sie 0,5cm podejrzewam ze z powodu bledow popelnionych przez pielegniarki..
skoro taki rozrzut byl w klatce piersiowej...
ciekawe co by bylo gdyby nagle przez tydzien klatka piersiowa sie zwiekszyla o te 2cm...chyba bym mi kazala do szpitala z mloda jechac...
bo wiadomo ze jak wyszedl pomiar nizszy to nastapil blad ;)

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #21343 dnia: 9 Października 2012, 21:21 »
ale wtopiłam z tymi życzeniami
miały być u Gabiś w wątku ale moje dziecię dorwało się do klawiatury i myszki  ;D

pediatra mojego dziecka wyznaję zasadę - byle nie zaszkodzić a jak się uda pomóc to gitara  ;D

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #21344 dnia: 9 Października 2012, 21:29 »
Paulincia, "grzebłam" do  książeczki mojego Tymka.
Ur 27.12.2009 2750g
3 doba - 2650g
13 doba - 3100g
30 doba - 4200g
43 doba - 5000g - czyli 6 tygodni prawie podwojona waga urodzeniowa

Tylko, że mój cyckowy był długo bo 13 i pół miesiąca.
Unormowanie karmienia moim zdaniem to jest dobre dla Was obu ze względu na MM, ale nie do końca zgodzę się z powodem, że za dużo nabiera. Raczej ułatwi Wam to życie i będzie bardziej przewidywalna  ;D
A USG głowy mój Tymek miał jeszcze w szpitalu w drugiej dobie robione :)
BOY
GIRL

• Chuck Norris
« Odpowiedź #21345 dnia: 9 Października 2012, 21:34 »
No wlasnie moja w 6 tygodniu wazyla 4500...a w 12tyg 5500...
tez wlasnie moja przyjaciolka od razy poleciala do ksiazeczki jak jej to powiedzialam :D :D

masz racje ze chociaz unormuje nam sie wkoncu to karmienie bo meczylo mnie to ze raz zjadla 60 drugi raz 90 starsznie duuzo mleka wywalalam przez to..a teraz przytrzymam ja, glodek meczy, to ladnie zje 90 a nawet czasem 120 ;) ;)zwlaszcza na noc 120 :)
w ogole zauwazylam ze tak lepiej nasz dzien sie teraz ksztatluje, jak marudzi i dobrze wiem ze zbliza sie godzina karmienia, nakarmie i przynajmniej jeszcze przez godzine widze cudny usmiech mojego dziecka :D

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #21346 dnia: 9 Października 2012, 21:40 »
I o to właśnie chodzi, żeby mama była szczęśliwa, mniej zestresowana i zagubiona - ciągle biegająca z butlą po mieszkaniu, a córa najedzona i szczęśliwa.
Na 3 miesiące Tymi ważył już 6700  ;) Pewnie że był Pucuś  ;D
Tylko trzeba też zauważyć, że wraz ze wzrostem wagi rósł na długość.
On poza wagą urodzeniową nigdy nie był poniżej 50 centyla ani ze wzrostem ani z waga.
BOY
GIRL

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #21347 dnia: 9 Października 2012, 22:13 »
Paulincia ale zaraz zaraz...
na moje Twoja mała przybiera idelanie....

Mi pediatra mówił że tak 1 kg na miesiąc czyli na 4 tyg więc nie rozumiem w sumie o co chodzi Twojej lekarce...  faktycznie trochę przewrażliwiona

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 12.09.2009
« Odpowiedź #21348 dnia: 9 Października 2012, 22:32 »
U nas były momenty, że Anusia przybierała 400g i więcej tygodniowo ::) Tylko na cycu.
Także na spokojnie :)
Dziewczyny dobrze piszą :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #21349 dnia: 9 Października 2012, 22:40 »
tyle, ze trzeba nieco inaczej patrzeć na cycowe dziecko a inaczej na butlowe
cyc to natura - niech je ile chce, na cycku się dziecka nie zatuczy
ale na butle trzeba brać mała poprawkę, ale tez bez przesady
— Richard M. Devos

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #21350 dnia: 10 Października 2012, 20:26 »
sarmaxarica wiem, że przy drażliwym każdemu pomaga co innego, ale tribux to mi nigdy nie podchodził...
duspathalin naprawdę działa...rozluźnia...ja go zazwyczaj biorę na dyżurach albo na wyjazdach, bo wtedy mnie dopada
po ciąży moje problemy z jelitami znowu się wycofały, ale kilka razy (ewidentnie po stresowej sytuacji) musiałam zażyć...
no i niestety, ale te leki które działają zazwyczaj są na receptę [/color]

Wczoraj przegapiłam Twoją wiadomość.Bardzo dziękuję za radę,bo Duspatalin i mi pomógł!W szoku jestem,jak szybko,bo tak,jak pisałam,Tribux pomaga ale dopiero po kilku dniach.Będę musiała poprosić rodzinną,aby wypisała mi receptę i na zapas sobie wykupię.
Nawet nie wiesz,jak Ci zazdroszczę,że po porodzie znacznie uspokoiło się u Ciebie.U mnie też było nie najgorzej,ale od połowy połogu do teraz mąż i jego rodzina bardzo starają się podnosić mi ciśnienie,więc różnie bywa z moimi jelitami... :'( Choć tym razem głównym winowajcą był raczej rosół. ::)

Justyś,po maratonie po aptekach w centrum miasta w końcu jedna,młoda farmaceutka zlitowała się i wypisała receptę :) w jednej z pierwszych aptek babka,jak tylko usłyszała prośbę o ten lek,zrobiła wielkie oczy i powiedzmy,że wyprosiła z apteki ;)

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #21351 dnia: 10 Października 2012, 23:06 »
Paulincia ja lekarzem nie jestem, ale rowniez uwazam, ze twoja corcia przybiera prawidlowo. Nie mam odnotowanej wagi co do tyg zycia, natomiast Niko urodzil sie 2,5 kg a konczac 4 mce czyli 5 dni temu wazyl 8,4 kg. Jest pulchniutki i nawet powiem ze ubity wyglada, ale nie ma absolutnie zadnych zastrzezen jesli chodzi o wage czy rozwoj.
Przeczytalam twojego posta o wylewaniu mleka i pomyslalam " a jednak nie tylko u nas tak jest". Niko byl taki czas ze bez butli nie zasnal, a teraz juz pory karmienia sa inne od por spania ( walczylismy o to jakis tydzien) i dzieki temu mniej mleka wylewam a Niko przewaznie zasypia ze smoczkiem, ktorego wczesniej ciagle wypluwal! U nas jest jednak mala roznica w tym, ze Niko zjada 150-180 ml co 3 godz. Jeszcze do niedawna bylo to 120ml co 2 godz ale teraz zmienilam troche sposob karmienia i jest ok.

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #21352 dnia: 10 Października 2012, 23:22 »
8,4kg w 4 miesiącu? Wow, mój synio (właśnie patrzę w jego tabelę) osiągnął taką wagę w 7 miesiącu, a urodził się 3,9kg :)

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #21353 dnia: 11 Października 2012, 09:54 »
150-180 zjada? mój zaczyna mlekiem pluć i już ręce załamuję... jemu teraz starczy 90ml na 3 godziny (jeszcze niedawno było 120)... zje 60ml i zaczyna się bawić, gryźć smoczek od butelki, gadać lub się wkurzać, trochę - to 30 ml -  pociągnie jeszcze przez 10 minut i to wszystko  ::) w nocy zje tylko 2x po 60 ml i śpi  ::) nie wiem co mu się tak odmieniło  :-\

Offline joannaM
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #21354 dnia: 11 Października 2012, 12:32 »
Drugi raz u małego zauważyłam, że ma małą kropelkę krwi przy odbycie, po oddaniu stolca. Stolec jest luźny, łatwo wychodzi.
Nie po każdym eee tak jest. Pielucha jest od razu zmieniana. Miała któraś do czynienia z czymś takim?
On 2011
Ona 2013

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #21355 dnia: 11 Października 2012, 12:43 »
Joanna kropelke krwi tzn. obtarcie czy w kupie tak krew ?? o jak obtarcie to smaruj sudocreamem, ale jak w kupie to trzeba do lekarza...

Offline joannaM
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #21356 dnia: 11 Października 2012, 12:46 »
Nie w kupie nie, z tym to bym już u lekarza była. To są na tym słoneczku wokół odbytu, staram się delikatnie wycierać pupę.
Posmaruję tym Sudocreamem. Dzięki.
On 2011
Ona 2013

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #21357 dnia: 11 Października 2012, 12:50 »
Joanna no to jak na pupie to spokojnie. Może lonomagiem ??? Sudocream może mu się zrolować w tym miejscu i podrażniać... tak dumam... może miał zaparcie i dlatego ??? albo to zwykłe odparzenie...

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #21358 dnia: 11 Października 2012, 17:49 »
JoannaM, U nas na wszelkie pupkowe problemy najlepiej działa maść alantan. Może to jakieś delikatne naczynko uszkodziło się podczas wysiłku.

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #21359 dnia: 11 Października 2012, 18:37 »
8,4kg w 4 miesiącu? Wow, mój synio (właśnie patrzę w jego tabelę) osiągnął taką wagę w 7 miesiącu, a urodził się 3,9kg :)

No mowie wam, ze jest kawal klocka hehe sama sie dziwie. Ciuszki 3-6 mcy sa przewaznie na 8 kg (tak na metkach jest napisane) to juz sa na niego obcisle  :P Sami sie dziwimy, bo Amelia taka kruszynka byla a Niko zupelnie inaczej :)

150-180 zjada? mój zaczyna mlekiem pluć i już ręce załamuję... jemu teraz starczy 90ml na 3 godziny (jeszcze niedawno było 120)... zje 60ml i zaczyna się bawić, gryźć smoczek od butelki, gadać lub się wkurzać, trochę - to 30 ml -  pociągnie jeszcze przez 10 minut i to wszystko  ::) w nocy zje tylko 2x po 60 ml i śpi  ::) nie wiem co mu się tak odmieniło  :-\

A moze sprobuj zrobic przerwe na odbicie? Ja tak robie, jak Niko zje tak 90 ml to sie (czasem) zaczyna krecic, to go sadzam i odbijam, po czym z checia zjada reszte. W nocy tez moj zjada mniej, bo jest poprostu zaspany.
Ale mysle, ze nie ma co sie martwic jesli przybiera na wadze i nie placze, to znaczy, ze sie najada.