Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4026585 razy)

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #21900 dnia: 20 Listopada 2012, 11:12 »
Kuchnia już zakupiona ;)) wczoraj ;).
Haniu napisz może do marcelli, ona z Zuzią miała taki problem. Wiem, że chodzili z nią do gastrologa.
Dziekuje , zapytam

Ponawiam pytanie do liliann ;).
Lilian jeśli mogłabyś coś doradzić byłabym bardzo wdzięczna bo już sama nie wiem co robić.
Moja Zu nigdy z kupkami nie miała problemu. Zawsze robiła bez problemu codziennie. Kiedy zbliżały się 2 urodzinki za namową pediatry przeszłam na mleko kartonowe . Zaczął się problem z kupą i bólem brzuszka. Odstawiłam więc mleko ale ,że to był już czas na zmianę mleka z bebiko 3 na bebiko 4 ....tak też zrobiłam. Od tamtego czasu problemy z kupą były katastroficzne. Kupa codziennie lub co drugi dzień ale bardzo twarda i duuuża. NAwet nie wiedziałam ,że może dziecko tak dużą "dorosłą" kupę zrobić. Męczyła się kilka miesięcy a ja nie wiedziałam co robić. W końcu lekarka poleciła lactulozę. Pomogła. Zuzia się odblokowała, kupy były normalne. Po odstawieniu znowu powrót problemu.  Sama odstawiłam bebiko 4 i podawałam znowu 3 zmiana była ogromna. Kupa zrobiła się normalna.  Po pewnym czasie problem wrócił choć na pewno nie w takim nasileniu. Twarda kupa wystepuję co jakiś czas . Podaję  ciągle dicoman 3kapsułki 2 x dziennie, pilnuje diety - wyłączyłam mleko zupełnie, nie je jogurtów, białego pieczywa ( po rogalikach czy bułeczkach białych jakby się kupa zatwardzała ale może to zbieg okoliczności) itd.  Kupa jest codziennie ale co jakiś czas jest wielki twardzioch który powoduje nawet pękniecie śluzówki bo krewka się pojawia. Boli ja na pewno.
Moje pytanie  to przede wszystkim
- czy dicoman nie uzależni i czy jest bezpieczny dla wątroby i nerek....nie wiem czy mogę podawać tak bez przerwy. Działa na pewno dobrze ale obawiam się uzależnienia jelit. Może na takiej samej zasadzie działa siemię lniane? Może kupić olej z lnu lub oliwe z oliwek i podawać
- czy to może być alergia na pokarm...tak też właśnie uważam ale każdy mi mówi ,że jest za wcześnie na testy. Może zrobić choćby z krwi na białko, jajo i pszenicę? Może to uczulenie na gluten??
Nie mam pojęcia i brak mi już sił i pomysłów.
Wszystko co zje i wypije zapisuję skrupulatnie. Moja pediatra jakoś nie jest skora do jakiejś większej pomocy choć się nie dziwie bo chyba raczej alergolog czy gastrolog bardziej by pomógł.
Nie wiem czego się złapać...jak poznać co powoduję zaparcie? Nie ma żadnych innych oznak  np wysypki itd tylko ta twarda kupa......
Jeśli ktokolwiek ma takie problemy może coś poradzicie?
Lilian przepraszam ,że zawracam Ci głowę ale jeśli mogłabyś jako fachowiec cokolwiek podpowiedzieć?
-----
 I z innej beczki....zapalenie spojówek przytargała moja ksiezniczka. Muszę dzisiaj gnać do lekarza tylko ciekawe kogo zastane na dyżurze.

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #21901 dnia: 20 Listopada 2012, 17:02 »
wroce jeszcze do nocnego karmienia ela
maja pisala o noszeniu i przytulaniu. z kamilem to przechodzilam,ten dla odmiany nie byl smoczkowy. dluzej to trwalo,bo ok tyg.ale dalo rade.
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #21902 dnia: 20 Listopada 2012, 17:56 »
Dziewczyny jutro szczepimy przeciwko ospie. Czego mogę się spodziewać ?? JAkie macie spostrzeżenia po tej szczepionce ??

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #21903 dnia: 20 Listopada 2012, 17:59 »
Ja nie miałam żadnych  ;)
Zaszczepiłam i zapomnieliśmy.
Brak niepojących skutków ubocznych.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #21904 dnia: 20 Listopada 2012, 18:01 »
U nas nic się nie działo, żadnej gorączki, osłabienia, opuchlizny w miejscu kłucia itp. Nic.
Natomiast 7 dni później 2-dniowa, wysoka, ciężka do zbicia gorączka niewiadomego pochodzenia. Żadnych innych objawów. Nie wiadomo czy można to wiązać ze szczepieniem...

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #21905 dnia: 20 Listopada 2012, 18:02 »
Ja nie miałam żadnych  Wink
Zaszczepiłam i zapomnieliśmy.
Brak niepojących skutków ubocznych.
Podpisuję się pod Anią  ;D
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #21906 dnia: 20 Listopada 2012, 19:25 »
hany81  juz momento coś naskrobię... ale nie wiem na ile to będzie odkrywcze
wczoraj od 6 rano wgryzałam się w pewien "naukowy problem"
jak wróciłam do domu to padłam spać...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline nadzieja

• Chuck Norris
« Odpowiedź #21907 dnia: 20 Listopada 2012, 19:31 »
u nas po "ospie" tez nic sie nie dzialo ;)
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #21908 dnia: 20 Listopada 2012, 19:52 »
- czy dicoman nie uzależni i czy jest bezpieczny dla wątroby i nerek....nie wiem czy mogę podawać tak bez przerwy. Działa na pewno dobrze ale obawiam się uzależnienia jelit. Może na takiej samej zasadzie działa siemię lniane? Może kupić olej z lnu lub oliwe z oliwek i podawać
- czy to może być alergia na pokarm...tak też właśnie uważam ale każdy mi mówi ,że jest za wcześnie na testy. Może zrobić choćby z krwi na białko, jajo i pszenicę? Może to uczulenie na gluten??
Nie mam pojęcia i brak mi już sił i pomysłów.
Wszystko co zje i wypije zapisuję skrupulatnie. Moja pediatra jakoś nie jest skora do jakiejś większej pomocy choć się nie dziwie bo chyba raczej alergolog czy gastrolog bardziej by pomógł.
Nie wiem czego się złapać...jak poznać co powoduję zaparcie? Nie ma żadnych innych oznak  np wysypki itd tylko ta twarda kupa......

Dicoman zawiera głównie błonnik, a ten nie uzależni jelita, ale jak odstawisz, a nie zapodasz innego błonnika to może być gorzej.
Natomiast skład całościowy tego leku mnie przeraża...paskudztwo.
Zdecydowanie bardziej podoba mi się to ca napisałaś dalej "siemię lniane, olej z lnu lub oliwe z oliwek" dodałabym jeszcze śliwki suszone, orzechy, słonecznik, pestki i jakikolwiek inny błonnik, ale czysty bez tych dodatków domieszany do jogurtu, soku itp...są takowe na rynku, w sklepach z żywnością eko.
Jak wciśniesz dziecku siemię lniane to ten błonnik też.
Można probiotyk dołożyć.

Na alergiach się nie znam. Nie lubię tej działki i jej nie czuję, więc się nie wczuwałam nigdy zbytnio. Zaparcia mogą być objawem jakiejś tam nietolerancji pokarmowej. Ale kupa codziennie to nie zaparcia.

jeszcze jedno jak sie miały zaparcia do wprowadzenia nocnika...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #21909 dnia: 20 Listopada 2012, 21:35 »
Dziękuję.
Zuzia na nocnik,ubikacje kupki robi juz od dawna i nie zauważyłam związku. nocnikowanie odbyło się bez najmniejszych problemów i zmuszania.
Siemie lniane dodaje zawsze do zupy wiec je bez problemu,zresztą ona jest z tych co uwielbiają wszelkie paskudne rzeczy do jedzenia:). Codziennie są owoce,warzywa surowe,śliwki również ,suszone czy świeże. Staram się by jadła tego dużo.oczywiscie dużo wody. Kupki są śliczne,żółte miękkie - jedna do trzech dziennie. Ale czasami przychodzi dzień ze boi się usiąść na nocnik bo juz czuje ze pupka boli i faktycznie jest wtedy kupa twarda a raczej jej początek
Mam cały zeszyt tego co w danym dniu je i pije ...najczesciej występuje "twardzioch" weekendowy. W przedszkolu nigdy tego problemu nie ma. Może to jakad bariera psychiczna ale przecież to nie spowoduje twardości

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #21910 dnia: 20 Listopada 2012, 22:59 »
Po 6 miesiącu dlatego że właśnie gluten jest po 6 czy się mylę?
Według nowych wytycznych powinno wprowadzić się w szóstym.

W sumie tydzień nie powinien być bardzo znaczący ;)
Przyjrzę się ofercie holle :)

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #21911 dnia: 21 Listopada 2012, 11:21 »
znów są nowe wytyczne?? cały czas mi lekarka tłukła do głowy że między 4-5 jest tzw okienko immunologiczne ...

Btw, wiem że tu zaglądają dziewczyny, które co roku pieką pierniczki :) Krążył kiedyś po forum przepis na takie "szybkie" bez odczekiwania ileś tam, aż stwardnieją. Może jakaś dobra duszyczka się podzieli albo odeśle w stosowne miejsce na forum, podeśle priv, cokolwiek. Z góry dziękuje.

Offline nadzieja

• Chuck Norris
« Odpowiedź #21912 dnia: 21 Listopada 2012, 11:30 »
ja też myślałam, że w szóstym miesiącu wprowadza się gluten
czy ma to znaczenie, że dziecko jest karmione sztucznie/naturalnie?

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #21913 dnia: 21 Listopada 2012, 12:54 »
Dziewczyny... przepraszam, że tutaj ale mam bardzo ważną sprawę. Jeśli którakolwiek z Was ma jakiegoś znajomego w sądzie apelacyjnym w Szczecinie to błagam o pomoc na prv.

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #21914 dnia: 21 Listopada 2012, 13:59 »
Dziewczyny ze Szczecina ,szukam dobrego okulisty,najlepiej na NFZ (może udałoby się zapisać jeszcze na końcówkę listopada/początek grudnia???),ale prywatnych też chętnie sobie zapiszę,w razie czego będę miała wyjście awaryjne.W piątek Kubuś miał pierwsze badanie oczu i niestety nie jestem zadowolona.Byłam z Nim w Zdrojach na Mącznej,pani dr niestety nie przekonała mnie w kwestii dobrego wzroku i prawidłowego reagowania Kuby na Jej badania.Wolałabym jeszcze z kimś się skonsultować,bo tutaj miałam wrażenie,że "na odwal się" i aby dla świętego spokoju mnie uciszyć pani dr mówiła,co chciałam usłyszeć.
Kuba nie do końca chciał współpracować,bardziej zainteresowany był panią i jej przyrządami (czyli kluczami od gabinetu) niż wodzeniem wzrokiem za tym,co pokazywała.I jak lewym oczkiem owszem podążał za tymi kluczami,tak prawym już nie i nie wiem,czy dlatego,że już się znudził czy naprawdę tym oczkiem słabiej widzi.
Po zakropieniu oczek,gdy badała Kubę światełkiem (przepraszam za niefachowe określenia;)ale nie znam się na tym),nie dość że Mały wkurzał się,bo jeździła Mu kudłami po pyszczku to ryczał bo był unieruchomiony,ona po dłuższym zastanowieniu się stwierdziła,że Kuba ma rozmytą siatkówkę w obu oczkach.Zapytałam co to znaczy,to nie potrafiła mi tego wytłumaczyć,jak pytałam z czym to się wiążę na chwilę obecną i przyszłość to stwierdziła,że niby z niczym,bo często tak niemowlaki mają,ale trzeba to co 4 miesiące kontrolować.To ja się pytam,po co skoro nie jest to groźne?!Po kolejnym moim pytaniu pani dr stwierdziła,że w przyszłości Kuba może mieć jasną cerę!(a już jest "opalony" po mnie)...Co to ma wspólnego?
Po moim dopytywaniu,co z tym wzrokiem już na odwal się wzięła "linijkę z otworami różnej wielkości" ;),Kuba znów bardziej zainteresowany był łapaniem linijki niż patrzeniem w te otwory,ale pani dr szybko stwierdziła u Niego nadwzroczność w obu oczkach (niby 4,5) i tak chciała zamknąć mi usta.
Zależało mi na dokładnym badaniu,bo w rodzinie męża jest znaczne obciążenie wadami wzroku-jego matka,siostra,siostrzenica i on mają właściwie od urodzenia problemy z oczami,mąż np.na jedno oko widzi tylko w 10%...

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #21915 dnia: 21 Listopada 2012, 14:17 »
sarmaxarica polecam CI doktor Litwińską - wczoraj właśnie u niej byliśmy bo u Dominika poprzednia lekarka widziała wielką wadę i od razu zaleciła okulary. Byłam prywatnie (na odzieżowej 10) a przyjmuję również państwowo (w przychodni przy szpitalu na pomorzanach) i następną wizytę kontrolną sama nam zaleciła państwowo. Termin miałam szybko bo się zlitowała że taki maluch a ma tak wielką wadę. Wcisnęła nas między pacjentami i nic nie poganiała, wszystko dokładnie omawiała, wytłumaczyła. Super zbadała małego. Także to napewno będzie nasza okulistka.

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #21916 dnia: 21 Listopada 2012, 15:08 »
zadałam pytanie już w dwóch wątkach, ale tu pewnie najszybciej znajdę odpowiedź ;) jaką karuzelę do łóżeczka  możecie polecić?

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #21917 dnia: 21 Listopada 2012, 15:08 »
Dzięki Patrycja :) a możesz przesłać mi namiary do niej(do przychodni i te do gabinetu prywatnego)?I jeśli możesz napisz mi na priv,ile płaciłaś za wizytę?A ona bada tylko dzieciaczki czy dorosłych też?Bo może i ja bym się u niej przebadała-niby mam poporodową wadę wzroku. ::)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #21918 dnia: 21 Listopada 2012, 15:55 »
sarmaxarica wizyta prywatna kosztuje 100zł i bada zarówno dzieci jak i dorosłych. Prywatnie dzwonisz bezpośrednio do niej 609 658 564 a do przychodni musiałabym znaleźć karteczkę na której numer mi napisała.

mon_ka98 Ja mam Tiny Love wyspa marzeń i jestem bardzo zadowolona :)

Offline Lili-liliana

• maniak
  • data ślubu: 08.05.2010r.
« Odpowiedź #21919 dnia: 21 Listopada 2012, 15:56 »
jaką karuzelę do łóżeczka  możecie polecić?
My też mamy tą co Pati i również polecam ;-))
Natalia 26.04.2012 Bartłomiej 10.01.2018

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #21920 dnia: 21 Listopada 2012, 18:52 »
Ja mam karuzelę Rainforest Fisfer Price. Jestem bardzo zadowolona, myślę, że nasza Małgoś też ;)

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #21921 dnia: 21 Listopada 2012, 19:06 »
My mieliśmy taką jak kobietka. Fajne kolorki, muzyczki, kręcoce się zwierzaczki, lampka. Później można zdjąć karuzelkę i zostawić pozytywkę przy szczebelkach.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #21922 dnia: 21 Listopada 2012, 19:11 »
ja tez miałam rainforest.

a co do okulisty to też polecam drLitwińska

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #21923 dnia: 21 Listopada 2012, 19:13 »
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #21924 dnia: 21 Listopada 2012, 21:08 »
Dzięki Patrycja. :)
To może przy okazji zapytam o polecanego neurologa?Prawdopodobnie w połowie grudnia,maks.przed Świętami,będę wracać ze Szczecina w góry,na "stare" śmieci i nie mogę pozwolić sobie na kolejną pomyłkę,jak teraz z okulistką.Możecie mi kogoś polecić?Chcę sprawdzić czy Kuba ma to napięcie mięśniowe a jeśli tak to choć kilka zajęć z rehabilitacji tu zaliczyć,bo tam gdzie mieszkam jest istne zagłębie marnych specjalistów,którzy wiedząc,że mają monopol na danym terenie,pacjentów mają za nic. ::) Póki mogę,chcę tu skorzystać z czego się da.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #21925 dnia: 21 Listopada 2012, 21:14 »
karuzela rainforest
ma jeszcze taką zaletę, że maluch potrafi ją sobie sam obsługiwać

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #21926 dnia: 21 Listopada 2012, 21:25 »
u nas wisi rainforest
Patryk do dzisiaj włącza sobie muzykę i lubi popatrzeć na zwierzątka
jak ją ściągnęłam był wielki protest więc u nas posłuży jeszcze chwilę  ;)

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #21927 dnia: 21 Listopada 2012, 21:45 »
U nas była karuzela tiny love serenada natury

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #21928 dnia: 21 Listopada 2012, 21:57 »
dziewczyny tu piszę, bo mały problem...
czy jest jakaś Wrocławianka chętna mi pomóc
chodzi o odebranie książki z ul. Pasteura we Wrocławiu i wysłaniu mi jej pocztą...
oczywiście pokryje wszelkie koszta, łącznie z dojazdem na ową ul. Pasteura
— Richard M. Devos

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #21929 dnia: 22 Listopada 2012, 00:07 »
ja też myślałam, że w szóstym miesiącu wprowadza się gluten
To dobrze myślałaś ;)

Ja znowu w temacie kaszek... Holle ma jaglaną, orkiszową, pszeniczną, owsianą, ryżową, musli i zgłupiałam, którą wybrać  ::) Generalnie wszystkie wiekowo odpowiadają, ale nie chciałabym zaszkodzić małemu żołądkowi, który póki co z trawieniem zbóż ma niewiele wspólnego ;) Jakieś rady? Patrzę pod kątem bezglutenowych i bezmlecznych na kolację oraz glutenowych do wprowadzenia.