Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2935826 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6720 dnia: 9 Września 2013, 21:42 »
Dzięki i proszę o więcej :) przyda się na przyszłość :)


Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6721 dnia: 9 Września 2013, 22:14 »
karkówka i ogórki małosolne :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6722 dnia: 10 Września 2013, 19:54 »
Dzięki i proszę o więcej :) przyda się na przyszłość :)

Z takich które "same się robią" polecam golonki w miodzie podawane ze świeżym czosnkiem
Golonki gotuje się w wodzie z dużą ilością miodu i ulubionymi przyprawami (musi tych przypraw być sporo)
Gdy zmiękną, wrzucamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika (nie zamykamy naczynia by skórka się zrumieniła).
Tak upieczone golonki podaje się u mnie ze świeżo sprasowanym czosnkiem i miodem.

Podobnie traktujemy żeberka

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6723 dnia: 10 Września 2013, 21:09 »
Dzięki i proszę o więcej :) przyda się na przyszłość :)

Z takich które "same się robią" polecam golonki w miodzie podawane ze świeżym czosnkiem
Golonki gotuje się w wodzie z dużą ilością miodu i ulubionymi przyprawami (musi tych przypraw być sporo)
Gdy zmiękną, wrzucamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika (nie zamykamy naczynia by skórka się zrumieniła).
Tak upieczone golonki podaje się u mnie ze świeżo sprasowanym czosnkiem i miodem.

Podobnie traktujemy żeberka


E, Marta, super sposób, musze spróbować kiedyś męża uraczyć taka golonką :) A jakie przyprawy dajesz?



Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6724 dnia: 10 Września 2013, 21:15 »
Dziewczyny a robiła któraś z Was sushi sama?? Chce zrobić Marcinowi w prezencie na Dzień Chłopaka..


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6725 dnia: 10 Września 2013, 21:22 »
Do gotowania:
ziele ang, liść laurowy, pieprz w ziarnach, paprykę czerwoną proszkowaną, czasem chili, czasem taką gotową przyprawę którą moja mam sama robi (jest tam papryka, kminek, majeranke i inne przyprawy wszystkie zmiksowane na pył)

Żeby było śmieszniej. Ta woda po ugotowaniu co zostaje jest wielokrotnego użycia :) Na gorąco zamyka się ją w słoiki i następnym razem golonkę gotuje się na tej "zalewie" Im dłużej się jej używa, tym jest smaczniejsza golonka.

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6726 dnia: 10 Września 2013, 21:24 »
A ile czasu się gotuje te golonki no i ile miodu daje??


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6727 dnia: 10 Września 2013, 21:31 »
Proszę o inny zestaw pytań :)

Ostatnio na garnek z 4 golonkami dałam jakieś pół słoika miodu (litrowego).
Wszystko zależy jak słodką chcesz golonkę. Ja i tak później gotową jeszcze miodem polewam  8)

A ile gotować. Pojęcia nie mam. Dawno już nie robiłam. Z 30 minut ??? Trochę muszą popyrgać. Bo jak się je tylko upiecze to są zbyt suche no i nie przechodzą smakiem tej zalewy.

A i czasem piekę je w prodiżu

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6728 dnia: 10 Września 2013, 21:36 »
Dziewczyny a robiła któraś z Was sushi sama?? Chce zrobić Marcinowi w prezencie na Dzień Chłopaka..

Ja nie, ale moj maz kiedys czesto robil.
Najlepiej sprawdz sobie na ebay (ewentualnie allegro), takie gotowe zestawy startowe z mata do zawijania.
Ryz, wodorosty czy wasabi tez sie najbardziej oplaca na ebay.

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6729 dnia: 11 Września 2013, 08:43 »
Marcyś Łukasz robi w domu od jakiś dwóch lat, nie jest trudno :) Jest mnóstwo filmików na YT.
Potrzebna Ci mata bambusowa, algi, ryż, ocet do octu albo są gotowe sosy, sezam, do tego oczywiście sos sojowy i wasabi no i do środka co chcesz.
Najlepiej zacznij od wędzonego/surowego łososia, pieczonego łososia, ryby maślanej, tuńczyka :) No i oczywiście jeszcze ogóreczek, szczypiorek, awokado, ładują też sałatę, paprykę żółtą no i tą słynną rzepę ale w stacjonarnym ciężko ją dostać...
Jakby co to dzwoń on Cię poinstruuje :)




Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6730 dnia: 11 Września 2013, 08:50 »
Dzięki Gosiu.. Najbardziej zastanawiam się gdzie kupić w Szczecinie świeżą surową rybę... Ktoś wie??
Mam już ryż do sushi i tą zaprawę do ryżu.. Mam też książkę i chce od razu zrobić sushi zapiekane w cieście tempura.. Po składniki resztę jadę dziś do Auchan.. Tylko zastanawiam się gdzie rybę kupić..


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6731 dnia: 11 Września 2013, 08:51 »
Dzięki Gosiu.. Najbardziej zastanawiam się gdzie kupić w Szczecinie świeżą surową rybę... Ktoś wie??
Mam już ryż do sushi i tą zaprawę do ryżu.. Mam też książkę i chce od razu zrobić sushi zapiekane w cieście tempura.. Po składniki resztę jadę dziś do Auchan.. Tylko zastanawiam się gdzie rybę kupić..

sklep rybny na tkackiej.
tak jakby od tylu mc donalds


Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6732 dnia: 11 Września 2013, 10:02 »
haha ocet do ryżu a nie do octu :D

Kocham futomaki z krewetką w tempurze  :Serduszka:
Marcyś jeszcze paluszki krabowe kup :)




Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6733 dnia: 11 Września 2013, 10:13 »
Oooo dobrze wiedzieć.. No mam sporo pomysłów już jak je zrobić.. Tylko ciekawa jestem czy mi wyjdzie.. Jedne chce z łososiem i awokado, drugie chce same z łososiem, inne z surimi zapiekane w tempurze no u koniecznie z krewetkami i tuńczykiem.. Ale właśnie zrobiłam opłaty i niestety sushi muszę przełożyć na następny tydzień.. :(


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6734 dnia: 11 Września 2013, 17:22 »
Marcyś, znam człowieka który często jada surowe ryby w różnej postaci. Zawsze kupuje w makro - tylko zaznacza że będzie to do sushi czy też tatara. Zawsze dostaje świeżutkie

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6735 dnia: 11 Września 2013, 22:41 »
Nie no, przeceniacie mnie :D Jak widze słowo golonka, boję się czytać dalej ;)


Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6736 dnia: 11 Września 2013, 22:55 »
Mam pytanie:
W ogródku rośnie mi marchewka, buraczki, cukinia i inne warzywka. Chciałabym je zrobić dla najmłodszej na zimę, bo wtedy będziemy rozszerzać dietę. Zastanawiam się, czy mrozić w całości (trzeba blanszować czy jak np. zamrozić buraki i marchew???), czy może można to jakoś zrobić np. ugotować, zblendować i włożyć do tych małych słoiczków kupnych i zamrozić? Robiła to króraś? Dajcie prosze jakieś pomysły.



Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6737 dnia: 12 Września 2013, 01:02 »
Nie mam karty do makro, ale to dobry pomysł.. Najwyżej założę lub pożyczę..


Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6738 dnia: 12 Września 2013, 08:36 »
carollaa ja obierałam ze skórki, kroiłam w kosteczkę, w woreczek i do zamrażarki  :)

Offline .monia.

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4690
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6739 dnia: 12 Września 2013, 13:59 »
Dziewczyny a macie sprawdzony przepis na śliwowicę?

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6740 dnia: 12 Września 2013, 14:44 »
ja też robię sama sushi :D
uwielbiam surówą rybkę :D
najbardziej właśnie nigiri z łososiem albo z rybą maślaną :)
kiedyś pytałam Sushi mastera gdzie najlepiej kupić surową rybę to mówił, że w makro są świeże tylko lepiej powiedzieć, że będzie się jadło na surowo ;)

a mam pytanie z innej beczki: czy mięso z kością można mrozić?  ;D może to głupie ale nie wiem :P
np. podudzia z kurczaka?



Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6741 dnia: 12 Września 2013, 14:48 »

kiedyś pytałam Sushi mastera gdzie najlepiej kupić surową rybę to mówił, że w makro są świeże tylko lepiej powiedzieć, że będzie się jadło na surowo ;)


I myslicie, ze to dziala?
Bo jak sie nie powie, ze na surowo to dadza stara rybe? ;)
To w warzywniaku powiem, ze bede jadla jablka na surowo wiec dostane takie prosto z drzewa?
Wiele w zyciu widzialam, z perspektywy z drugiej strony lady ;)

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6742 dnia: 12 Września 2013, 14:50 »
nie wiem czy działa, może niektórzy sprzedawcy mają trochę sumienia ;)
ja osobiście jadłam surowego łososia kupionego w Biedronce i żyję ;)



Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6743 dnia: 12 Września 2013, 14:53 »
A ja uważam, że takie coś czasami działa.. Jak kupuje szynkę drobiową to zawsze mówię, że to dla małego dziecka i nie raz zdarzyło mi się, że mi sprzedawczyni doradziła kupna.. Więc niektóre sprzedawczynie mają sumienie...


Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6744 dnia: 12 Września 2013, 15:06 »
nie wiem czy działa, może niektórzy sprzedawcy mają trochę sumienia ;)
ja osobiście jadłam surowego łososia kupionego w Biedronce i żyję ;)

Nie twierdze, ze zaraz umrzemy, ale na sumienie bym nie liczyla ;)

A ja uważam, że takie coś czasami działa.. Jak kupuje szynkę drobiową to zawsze mówię, że to dla małego dziecka i nie raz zdarzyło mi się, że mi sprzedawczyni doradziła kupna.. Więc niektóre sprzedawczynie mają sumienie...

marcella, ja wiem ale naprawde czasami zdarzaja sie sprzedawcy ktorym nawet dziecko jest obojetne.

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6745 dnia: 12 Września 2013, 15:11 »
Wiem, ale jednak naprawdę już kilka razy odradzono mi kupna z tego powodu.


Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6746 dnia: 12 Września 2013, 15:19 »
Poprosic o swieze zawsze warto :)

A propos ryb. Czy zwracacie uwage przy zakupie, czy ryba byla hodowana na farmie, czy dzika?
Czy jest juz ten problem w Polsce?
Bo u mnie, w U.S. mimo, ze mamy dostep do wody z wszystkich stron i nawet mozna sobie samemu nazbierac np. ostryg, to z rybami w sklepie jest taki klopot, ze czesto sa sprowadzane z chinskich farm. Jeszcze taka farma w Kanadzie, to ujdzie, ale chinska to juz  :Naciaga:
Czy obok ceny ryby jest podane jej pochodzenie?

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6747 dnia: 12 Września 2013, 15:20 »
ja wiem Edzia tylko, że większość osób jak im mówię skąd jadłam surowego łososia patrzy jak na nienormalną ;) jakby nie chcieli wierzyć, że jeszcze żyję :D
ale w Biedronce duży ruch jest w rybach i codziennie przywożą "świeże", wydaje mi się, że jednak czasem ktoś to kontroluje, poza tym jak wącham rybę to też czuję czy jest świeża czy nie
ale rozumiem, że ktoś się może bać... wolny kraj, wolny wybór ;)

w Biedronce nie ma chyba takiej informacji, w Lidlu jest :)



Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6748 dnia: 12 Września 2013, 15:21 »

w Biedronce nie ma chyba takiej informacji, w Lidlu jest :)

przepraszam, że post pod postem
chodziło mi o informację o pochodzeniu ryby ;)



Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6749 dnia: 12 Września 2013, 21:19 »
Wtrącę się z zapytaniem - chcę zrobić tort dla synka na roczek. Możecie coś podpowiedzieć? Chciałabym go także fajnie udekorować, ale w ogóle się na tym nie znam, jakieś figurki ulepić, z czego?!