Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2913674 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6690 dnia: 2 Września 2013, 13:58 »
ze schabu zrobiłabym  coś na kształt strogonowa   bardzo lubimy ;)

 przepis na kuraka z oliwkami skopiowany

  paja jabłkowa  pyszna oświęcona przeze mnie  dużą ilością cynamonu

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6691 dnia: 2 Września 2013, 15:25 »
dzieki dziewczyny!


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6693 dnia: 3 Września 2013, 20:04 »
mam kalafiora i brokuły i koniecznie muszę je jakoś przetworzyć do zjedzenia

Czy są jakieś propozycje bo ugotowanego w wodzie nie przełknę  :-X

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6694 dnia: 3 Września 2013, 20:15 »
paja jabłkowa  pyszna oświęcona przeze mnie  dużą ilością cynamonu
Wiedziałam, że Ci posmakuje :P
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6695 dnia: 3 Września 2013, 20:15 »
Marta, kiedyś robiłam coś w ten deseń http://kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2012/01/Zapiekanka-z-brokulami-i-kalafiorem.html, innym razem jeszcze z makaronem penne.
Dla mnie wszystko co jest z zółtym serem jest pyszne ::) :P

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6696 dnia: 3 Września 2013, 20:20 »
No tak, zapomniałam dodać że nie jem sera żółtego zwłaszcza w wersji roztopionej bo od razu bym  :Naciaga:
Może bez sera coś z tego wyjdzie  ::)

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6697 dnia: 3 Września 2013, 20:22 »
Rozumiem :)
Więcej śmietany może w takim razie.

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6698 dnia: 3 Września 2013, 20:26 »
chiquita śmietanę rozbełtaj z jajem tzn ja w tym przepisie zamieniła bym właśnie majonez na jajka



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6699 dnia: 4 Września 2013, 08:38 »
Marta, zawsze możesz zrobić te warzywa w ciście naleśnikowym ;D


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6700 dnia: 4 Września 2013, 10:37 »
Ja ostatnio zrobiłam to i wyszło extra. http://www.kwestiasmaku.com/pasta/z_kurkami/makaron_z_cukinia_kurkami/przepis.html

No może następnym razem dodałabym piersi kurczaka aby było bardziej treściwe, ale i tak wyszło super i ja dodałam śmietanę 16%

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6701 dnia: 4 Września 2013, 11:10 »
Smażonego w głębokim oleju nie zjem teraz  ::)
Chyba stanie na kotlecikach które znalazłam w necie http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2067 kiedyś robiłam takie z samego kalafiora i mąż się zajadał

NO ale dziś z innej bajki.

Szykuję się do zrobienia kolacji w ramach podziękowania komuś za dobry uczynek :)

Po kolacji ma być oczywiście deser w formie ciasta

Błagam o jakieś propozycje. Nie chcę popłynąć finansowo bo prezent już kupiłam kosztowny, ale nie chcę też podać schabowego.
Musi być coś co zrobi wrażenie. Na przygotowanie tego będę miała cały dzień, więc nie przeraża mnie danie czasochłonne.


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6702 dnia: 4 Września 2013, 11:11 »
Marta, zajrzyj do wątku AiR :) właśnie dumałyśmy tam u niej nad propozycjami obiadu niedzielnego :)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6703 dnia: 4 Września 2013, 11:27 »
tak! zapraszam :)

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6704 dnia: 4 Września 2013, 11:40 »
Loona a szafran też dodałaś jak w przepisie.. wygląda pysznie..


Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6705 dnia: 4 Września 2013, 11:47 »
chiquita_84, choć nie jest to może danie z wielkim wow, ale jest naprawdę pyszne i ładnie wygląda. Mama robiła je już dwa razy i każdy się zachwycał:

http://biedronka.pl/str/4/i/1466.php

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6706 dnia: 4 Września 2013, 11:56 »
jeszcze mi sie przypomniało, coś pysznego :)

http://kuchnialidla.pl/product/Latwa-saltimbocca-z-kurczaka


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6707 dnia: 4 Września 2013, 12:02 »
marcela - dałam cary :)

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6708 dnia: 4 Września 2013, 13:18 »
chiquita_84 kiedys pisałam co zrobiło furrorę na roczku mojej Madzi...warunek:goście muszą lubić smak cynamonu ;)


ta zupa
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kukurydza/zupa_krem_z_kukurydzy_z_cynamonem/przepis.html

jest tania i niestety/stety lepsza wychodzi z kukurydzy z puszki

oraz te roladki
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/poledwiczki_ze_sliwka/przepis.html

kupujesz polędwiczkę jedną w biedronce i wychodzi tego naprawdę sporo... sos z wina możesz pominąć ;)

się nie narobisz i zrobisz wrażenie :) (jeśli o to chodzi ;) )

ja robiłam taki obiad na 20 osób i wyniósł mnie naprawdę mało jeśli chodzi o kasę (i czas)

"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6709 dnia: 4 Września 2013, 13:22 »
Ja lubię cynamon :) To mi wystarczy by wypróbować zupę :)

Polędwiczki też brzmią nieźle.

Bo niestety schab z serem odpada bo chyba bym pawia puściła już w trakcie robienia. Ser żółty do końca ciąży w kuchni jest zabroniony  ::)

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6710 dnia: 4 Września 2013, 18:46 »
Marta poszukaj w necie przepis na szynkę z pęczakiem i orzechami Pascala lub Okrasy. Genialna i robi wrażenie ;)

Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6711 dnia: 4 Września 2013, 18:57 »
Mozecie mi pomoc...jak zrobic miesny farsz do pierogow??

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6712 dnia: 4 Września 2013, 19:17 »
Ponieważ nie jestem fanem pierogów z mięsem akceptuję tylko dwa rodzaje tych "delicji"

Pielmieni - http://www.twardyszparag.pl/kuchnia-rosyjska-2/prawdziwe-syberyjskie-pielmieni/ - chociaż ja przyprawiam po swojemu
Lub farsz z mięsa rosołowego zmielony razem z rosołowymi warzywami (kapusta, cebula, pietruszka, marchewka) - ten farsz wychodzi delikatny i nie jest taki zbity - trochę jak farsz pasztecikowy

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6713 dnia: 6 Września 2013, 12:56 »
Hej, pomóżcie!
Chcę zrobić pstrąga na obiad. Mam dwie wypatroszone sztuki z głowami.
Szukam przepisu z porem. W jednym przepisie każą najpierw poddusić pora a pstrąga obsmażyć i potem do żaroodpornego wrzucić. W innym przepisie jest, że surowe do rękawa. No i nie wiem. Chcę, aby skóra była trochę zrumieniona.
Co polecacie?

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6714 dnia: 6 Września 2013, 13:12 »
pstrąga piekę surowego na blaszce i skórka się rumieni zawodowo. "załadunek" jednak obrabiam wcześniej na patelni ;)

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6715 dnia: 6 Września 2013, 16:21 »
Dzięki Karolina. Tak też zrobiłam.
Marchew i por (a'la tagliatelle) poddusiłam, pstrąga doprawiłam, skropiłam cytryną. Na blachę wyłożyłam trochę warzyw, resztę włożyłam do ryby, trochę masła i zapiekłam.
Dla mnie ok.
Męża wkurzyłam ;D "nie mówiłem Ci przed ślubem, że ja tylko jem FILETY?" ;)

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6716 dnia: 9 Września 2013, 19:20 »
Dziewczyny jestem antytalent kulinarny, za co się nie wezmę spartolę ;)

Potrzebuję pomysłu na coś na ciepłą kolację, nic wyszukanego, przenocuje u nas kolega męża przez dwie noce, razem będą jeździć w trasę, wracać wieczorem, więc coś prostego, ale fajnego na kolację dla facetów ;)

Wspomóżcie pomysłami, bo kompletnie nic mi do głowy nie przychodzi


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6717 dnia: 9 Września 2013, 21:01 »
moze szaszlyki ?


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6718 dnia: 9 Września 2013, 21:02 »
leczo



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6719 dnia: 9 Września 2013, 21:07 »
Dla facetów proponuję żarełko meksykańskie

Mięso mielone przyprawiasz czym chcesz (sól pieprz papryka czerwona ostra) i smażysz na patelni, gdy już jest usmażone wrzucasz puszkę pomidorów, kukurydzy, fasoli czerwonej i to wszystko dusisz albo na tej patelni, albo w jakimś rondlu. Na koniec doprawiasz do smaku solą, pieprzem, chilli + u mnie obowiązkowo czosnek - dużo czosnku. 
Do tego w piekarniku można zrobić z bułki grzanki z masełkiem czosnkowym.

U nas jest to zawsze hitem na szybkie, smaczne i sycące jedzenie gdy wpada kolega męża  ::)