Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2917136 razy)

0 użytkowników i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7140 dnia: 26 Października 2013, 16:35 »
A! Lawenda do tary z zielarskiego. Mam co do niej inne pytanie:

W przepisie jest napisane podawać tego samego dnia, a ja zrobiłam dzisiaj, a planuję podać jutro. Chyba przeżyje, co?

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7141 dnia: 26 Października 2013, 17:20 »
Anulka, jak 3-4 godz. to spokojnie w temp.pokojowej może stać.
Ostatnio się dowiedziałam, że to i tak jest tzw.zestresowane ciasto ;)
Prawidłowo powinno spędzić dobę w lidówce ale wówczas drożdży dajesz dosłownie szczyptę


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7142 dnia: 26 Października 2013, 21:27 »
Dziewczyny jak długo może stać ciasto do pizzy? Chciałabym zagniesć i zostawić na kilka godzin (3-4 godziny)i dopiero wtedy piec. Można tak? Zawsze robiłam od razu. Ciasto z drożdży instant, wody  i odrobiny oliwy, mąka razowa i pszenna pół na pół, bez jajek itp... Powinno wyrosnąć i potem do lodówki czy zostawić na zewnątrz?

U mnie ciasto na pizzę potrafi stać na blacie szafki i rosnąć czasem 3 razy od rana do obiadu  :P

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7143 dnia: 27 Października 2013, 05:23 »
Dzięki dziewczyny! Nie zdążyłam wczoraj odpisać, ale ciasto zrobiłam i zostawiłam. Jechaliśmy na większe zakupy i musiałam kupić składniki, a wiedziałam, że jak wrócimy wieczorem nie będę miała siły, więc już sobie wcześniej to ciasto zagniotłam.
Wyszło spoko, ale jednak chyba troszkę mocniej wyrosło, przez co momentami była grubsza ta pizza. Nie jakaś gruba, ale jednak my lubimy cieniutką  ;) Pewnie mogłabym dać mniej drożdży ;) Ale i tak było pycha  ;)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7144 dnia: 27 Października 2013, 08:49 »
ciasto do pizzy mozna surowe przechowywac dobe w lodowce.
poprostu po wyciagnieciu jeszcze raz zarobic lekko dodajac troche maki.
ba! mozna tez mrozic i tez wychodzi zawsze ;)


taka tarte bym chetnie zrobila ale ta lawenda mnie przeraza bo nie lubie jej zapachu...



dziewczyny a macie moze przepis na sprawdzony tradycyjny sernik ? kruchy spod itp ale zeby nie byl ten sernik suchy a taki rozplywajacy sie w ustach slodki smietankowy??
tylko nie rosa bo juz nam sie rosa znudzil..


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7145 dnia: 27 Października 2013, 08:55 »
Ja mam tradycyjny przepis ale bez spodu. Bardzo dużo sera, jaj i odrobina mąki - jest pycha


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7146 dnia: 27 Października 2013, 08:57 »
Maja a nie jest suchy i zbity?
jesli nie to nspisz prosze przepis w wolnej chwili...
moj tata robi wlasnie pyyyszny duzo sera i jaj ale nie chce go dzis meczyc o przepis ;))


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7147 dnia: 27 Października 2013, 11:42 »
Sylwia,ja tez robie bez spodu, jak nie chcesz rosy, a lubicie to zrob sernik rose, ale w okraglej blaszce (troszke mniej skladnikow) i na wierzch daj brzoskwinie, a do samego sera daj sok z wycisnietej cytryny i skorke otarta i masz cos zupelnie innego, a rownie pyszne jak rosa


Offline emm-a

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7892
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7148 dnia: 27 Października 2013, 12:21 »
sylwia na mojewypieki jest przepis na sernik puszysty czy puchaty....on jest bez spodu kruchego, ale taki mega lekki i właśnie puchaty...jak krem  :D

o znalazłam http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-bardzo-puszysty

jest po prostu obłędny  :D
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7149 dnia: 27 Października 2013, 13:39 »
Martus wlasnie rosa juz na kilka sposobow byla wiec odpuszczam..
emma ten od ciebie wyprobuje  poniedzieli ;]
dzis kupilam kawalek w kochu i byl pyyszny ;D


Offline emm-a

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7892
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7150 dnia: 27 Października 2013, 14:04 »
a ja dziś upiekłam marchewkowe z wiórkami kokosowymi i słonecznikiem, polałam czekoladą i posypałam płatkami migdałowymi  :D juz połowy nie ma  ;)
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7151 dnia: 27 Października 2013, 15:28 »
  jak  dla  odmiany od tradycyjnych serników   to  całkiem niezły przepis na sernik  jest na opakowaniu  fixa  do sernika oetkera 

lekki wilgotny  a na spód  lubię  dac pokruszone herbatniki ze zmielonymi orzechami  i masłem  i do piekarnika

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7152 dnia: 27 Października 2013, 19:46 »
A ja mam pelno grzybow i nie wiem co z nimi zrobic ???
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7153 dnia: 27 Października 2013, 20:05 »
ususzyć,
zamrozić,
zamarynować ;D
i koniecznie zrobić risotto ;D kocham grzyby ;D



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7154 dnia: 27 Października 2013, 20:08 »
Co, do tarty ze śliwkami. Zrobiłam orkiszową. Całkiem smaczna, ale ciasto miałam za grube i do widelczyka się nie nadało. Jedynie w rękę. Trzeba naprawdę cienko rozwałkować. Sama śliwka z lawendą wspaniała! Super połączenie.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7155 dnia: 27 Października 2013, 21:35 »
ususzyć,
zamrozić,
zamarynować ;D
i koniecznie zrobić risotto ;D kocham grzyby ;D

Oprocz uzbieranych grzybów dostałam wielki słój już ususzonych.
Część poszła do mrożenia.
Drugą część mama mi obgotowała i coś bede z nich tworzyć ???
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7156 dnia: 27 Października 2013, 21:48 »
ususzyć,
zamrozić,
zamarynować ;D
i koniecznie zrobić risotto ;D kocham grzyby ;D

Oprocz uzbieranych grzybów dostałam wielki słój już ususzonych.
Część poszła do mrożenia.
Drugą część mama mi obgotowała i coś bede z nich tworzyć ???

Sosy grzybowe :) i grzybowo śmietanowe mniaaaammm
Część grzybków - zwłaszcza nóżki można użyć do jajecznicy z cebulką - pychotka

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7157 dnia: 27 Października 2013, 21:52 »
O proszę, moje grzybki ;D

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7158 dnia: 27 Października 2013, 22:20 »
podgrzybki?



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7159 dnia: 28 Października 2013, 09:32 »
podgotowane można zamrozić w porcjach i wyciągac do jajecznicy albo podsmażać z cebulką i dodać śmietanę i dużo pieprzu i polać tym makaron, ale lepiej wrzucić makaron na chwilę na tą patelnię, wymieszać, a na koniec posypać parmezanem i świeżą pietruszką  ;) Można też z ryżem.
U moich rodziców jak są świeże, to zawsze musi byc jajecznica z dużą ilością cebuli, bo jest przepyszna! a potem resztę tata marynuje, zamraża i większość suszy na święta do pierogów, bigosu, zupy grzybowej itp. W tym roku podobno sporo nazbierali i już na mnie czekają  :D

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7160 dnia: 28 Października 2013, 09:56 »
Najgorsze jest to, ze Zuzce nie mogę dać wiec cokolwiek  bym nie zrobila dla niej musze osobno gotowac ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline tete

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6151
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7161 dnia: 28 Października 2013, 09:59 »
Najgorsze jest to, ze Zuzce nie mogę dać wiec cokolwiek  bym nie zrobila dla niej musze osobno gotowac ::)
to nie jest najgorsze ;)gorzej byłoby gdybys jej dala jednak.Tak tez uczynila sąsiadka,po uczcie sromotnikowej  jej 10l syn czeka na przeszczep wątroby aktualnie.
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7162 dnia: 28 Października 2013, 10:04 »
tete, miałam na mysli, że mi sie odechciewa jak muszę dwa obiady gotowac...rozumisz 8)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline tete

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6151
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7163 dnia: 28 Października 2013, 10:08 »
tete, miałam na mysli, że mi sie odechciewa jak muszę dwa obiady gotowac...rozumisz 8)
Ania,wiem wiem :P
ale uczulam.Bylam swiadkiem akcji kiedy babcia 2latke  karmila ziemniaczkami i sosem z grzybkami"
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7164 dnia: 28 Października 2013, 10:20 »
A ja nie rozumiem tego zachwytu nad grzybami... Nie dość, że są ciężkostrawne to jeszcze można się zatruć.
Ja jadam raz na ruski rok, lubię sos z kurek. Tata grzybiarz, ja kiedyś też zbierałam.
No i jeszcze... Jak można podać dziecku grzyba? Powinny być dozwolone od 18rż :)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7165 dnia: 28 Października 2013, 10:32 »

No i jeszcze... Jak można podać dziecku grzyba? Powinny być dozwolone od 18rż :)

ja widze co najmniej trzy powody:
1. niewiedza
2. Bieda - lepiej dać grzyba niż nic
3. Glupota ludzka.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7166 dnia: 28 Października 2013, 10:34 »
Grzyby ładnie pachną  ;D Mi się kojarzą ze Świętami

Wiadomo, że małym dzieciom się nie daje. Chociaż słyszałam o 8 miesięcznym dziecku zatrutym grzybami właśnie - zupkę dostało :bredzisz:


Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7167 dnia: 28 Października 2013, 10:41 »
Grzyby ładnie pachną  ;D Mi się kojarzą ze Świętami

Wiadomo, że małym dzieciom się nie daje. Chociaż słyszałam o 8 miesięcznym dziecku zatrutym grzybami właśnie - zupkę dostało :bredzisz:
moja teściowa stwierdziła, że nasz Mały na święta będzie mógł już zjeść barszcz grzybowy :mdleje: w dodatku powiedziała to z taką radością...i mocno się zdziwiła jak jej powiedziałam że ją chyba pogięło ;)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7168 dnia: 28 Października 2013, 10:44 »
a ja nie rozumiem zachwytu nad mięsem  ;) kwestia gustu  ;)
Dziecku bym grzyba nie dała i możliwe, że nawet do 18-stki poczekam z tym, mąż tez nie je, nawet pieczarek, bo twierdzi, że moga być trujące, ale sama lubię i będę jadła te kilka razy w roku.
Nie wyobrażam sobie wigilii bez zupy grzybowej czy pierogów z grzybami i kapustą. Sama nie zbieram bo nigdy nie jestem w PL w sezonie, ale do rodziców mam zaufanie, bo zbierają tylko te pewne grzyby, które dobrze znają.
Sromotniki często są mylone z gąskami i kurkami, ale moi nie zbierają gąsek, kurek, podpieńków ani żadnych innych z blaszkami.

tete, miałam na mysli, że mi sie odechciewa jak muszę dwa obiady gotowac...rozumisz 8)
hehe ale jak już są zamrożone obgotowane to jest moment...
Ja jestem przyzwyczajona do gotowania różnych obiadów, bo wszyscy 3 jesteśmy wybredni i mało jakie danie pasuje wszystkim ;) mąż na przykład nie zje typowo polskiego obiadu, a ja czasem mam ochotę na ugotowanego ziemniaka   :P ale jakoś tak kombinuję, zeby było szybko  ;)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7169 dnia: 28 Października 2013, 11:09 »
A jak zrobic zupe grzybowa  8) ???
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"