Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2916244 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6750 dnia: 12 Września 2013, 22:21 »
Dzięki Gosiu.. Najbardziej zastanawiam się gdzie kupić w Szczecinie świeżą surową rybę... Ktoś wie??
Mam już ryż do sushi i tą zaprawę do ryżu.. Mam też książkę i chce od razu zrobić sushi zapiekane w cieście tempura.. Po składniki resztę jadę dziś do Auchan.. Tylko zastanawiam się gdzie rybę kupić..


Marcella moja koleżanka często robi sushi a rybę zawsze kupuje w Seamor ( http://www.seamor.com.pl/home.html ) i nigdy nikt kto jadł jej wyrób nie zatruł się  ;) Przy kupnie nie musiała zaznaczać, że będzie jadła surową rybę  ;)
Sama często korzystam z tego sklepu i jestem bardzo zadowolona jakością ryb - kartek chyba nie ma z informacją skąd są ryby, ale jak się zapyta to panie zawsze udzielą szczerej odpowiedzi  :)


Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6751 dnia: 13 Września 2013, 00:04 »
Wtrącę się z zapytaniem - chcę zrobić tort dla synka na roczek. Możecie coś podpowiedzieć? Chciałabym go także fajnie udekorować, ale w ogóle się na tym nie znam, jakieś figurki ulepić, z czego?!

Zamów na allegro lukier plastyczny (na tort o średnicy 24 cm wystarczy 250g do pokrycia całego), są rózne kolory od razy dostępne, albo kup biały i barwniki w proszku/żelu/ paście. Figurki tez z tego ulepisz. Ja robiłam torty na 1 i 2 urodziny dziewczynek i na chrzciny teraz. Ja zawsze zamawiałam 3x250g, bo na urodziny robiłam każdej pannie własny tort. Lukier i figurki przyklejasz na krem maślany (kostka masła, szklanka cukru pudru i łyzka mleka zmiksowane na gładką mase starczyło mi zawsze na 2 torty i jeszcze zostawało). Możesz zrobić tez figurki z marcepanu albo ozdoby z lukru królewskiego (białko+ cukeir puder ale musi 24h zastygnąć)- na to też możesz przyklejać. To mi przychodzi na szybko do głowy :)



Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6752 dnia: 13 Września 2013, 08:03 »
Ewcia dzięki wielkie!


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6753 dnia: 13 Września 2013, 08:18 »
Z pomocą córki zdecydowałam się na menu na niedzielną kolację :)

Zupa http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/zupa_dyniowa_z_pieczonych_warzyw/przepis.html
myślicie że bez cebuli i czosnku też wyjdzie? Mój gość nie może pod żadnym pozorem jeść cebuli i czosnku ::)

Drugie danie: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/poledwiczki_ze_sliwka/przepis.html
Tylko że planuję je podać z kluskami śląskimi i nie wiem jaką surówkę/sałatkę do tego zrobić

I ciasto też wybrane przez Nikolę
http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/mississippi_mud_pie/przepis.html

Ciekawe co z tego wyjdzie :)

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6754 dnia: 13 Września 2013, 08:40 »
Carolla, wielkie dzięki kochana! Wiedziałam, że coś takiego jest. Dobrze lepię z plasteliny, biżuterię z modeliny, to i z lukru mi powinno wyjść  ;D

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6755 dnia: 13 Września 2013, 08:53 »
Dziewczyny,
Nie wiem jak to sie nazywa ale to są kluski zrobione z sera białego.
Jak robicie.
Bo ja robiłam już z 3 przepisów i zawsze fuj, albo się rozwalaja >:(
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6756 dnia: 13 Września 2013, 10:16 »
pierogi leniwe?

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6757 dnia: 13 Września 2013, 10:26 »
Nie wiem, może  ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6758 dnia: 13 Września 2013, 10:53 »
Marta, poledwiczki robilam chyba na 2 urodziny dziewczyn i polecam.



Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6759 dnia: 13 Września 2013, 11:44 »
A macie przepis na jakąś "inną" pomidorówkę? Na weekend mamy gości i mąż się na pomidorówkę uparł, a ja nie chcę takiej najzwyczajniejszej podać. Na drugie będą polędwiczki z cebulką i papryką.



Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6760 dnia: 13 Września 2013, 11:46 »
Razem z córką uwielbiamy taką :)
http://www.limanowa.in/pogodzinach,11161.html

Czasem serwujemy z bazyliowym pesto na wierzchu i startym parmezanem
Pychota

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6761 dnia: 13 Września 2013, 12:20 »
http://www.mojewypieki.com/przepis/klasyczne-leniwe-pierogi
Ja robię z tego przepisu ale...
anusiaaa przepis możesz mieć na 100% świetny, tylko że sukces zależy raczej od tego jaki masz twaróg
Jak Ci się rozwalają to znaczy, że:
a) twaróg za mokry
b) za długo gotujesz, leniwe trzeba wyjmować jak tylko pospływają





Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6762 dnia: 13 Września 2013, 12:23 »
Dzięki anulla_p . Dziś spróbuje.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6763 dnia: 13 Września 2013, 12:28 »
a twaróg kupujesz już zmielony?
bo jak ja taki kiedys kupiłam do sernika to mi zupełnie nie wyszedł :(

dlatego jak sama miele to nie boję się, że nie wyjdzie ;)



Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6764 dnia: 13 Września 2013, 12:35 »
nie ma za co anusiaaa, przed wczoraj robiłam leniwe ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6765 dnia: 13 Września 2013, 12:37 »
Z pomocą córki zdecydowałam się na menu na niedzielną kolację :)

Zupa http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/zupa_dyniowa_z_pieczonych_warzyw/przepis.html
myślicie że bez cebuli i czosnku też wyjdzie? Mój gość nie może pod żadnym pozorem jeść cebuli i czosnku ::)

Drugie danie: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/poledwiczki_ze_sliwka/przepis.html
Tylko że planuję je podać z kluskami śląskimi i nie wiem jaką surówkę/sałatkę do tego zrobić


zupę robiłam już 3 razy, powinna wyjśc bez cebuli i czosnku...dużo zależy od przypraw więc daj tak jak wprzepisie ;)   ogólnie jest pyszna
myślę czy nie zrobić jej na urodziny synka w listopadzie ale musiałabbym zamrozić dynię


a i zupę robi się ekspresowo :)

"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6766 dnia: 13 Września 2013, 12:58 »
Mogę ją przygotować dzień wcześniej?
podobnie chciałam spytać z tymi roladkami. Ela smażyłaś je czy piekłaś? Jak przygotuję przyprawione i zawinięte w sobotę a upiekę w niedzielę to chyba nic się nie stanie co?

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6767 dnia: 13 Września 2013, 13:08 »

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6768 dnia: 13 Września 2013, 15:06 »
Mogę ją przygotować dzień wcześniej?
podobnie chciałam spytać z tymi roladkami. Ela smażyłaś je czy piekłaś? Jak przygotuję przyprawione i zawinięte w sobotę a upiekę w niedzielę to chyba nic się nie stanie co?

na drugi dzień nawet lepsza byla... polecam dodać grzaneczki na maśle ;)
chyba ją znowu zrobię.. łatwa, pyszna i akurat na tę porę roku

co do roladek to piekłam, to dużo mniej roboty....i też robiłam dzień wcześniej. zawsze na imprezy robię takie rzeczy które można dzień wcześniej przygotować, i tak w dniu przyjęcia mam wystarczająco nerwówki ;)

ciekawa jestem twojej opinii nt. tych dań
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6769 dnia: 13 Września 2013, 19:13 »
zupę i ja mam w planie na jutro  :)

chciałam zrobić na jutro babkę olejową wg przepisu Niny ale nie wiem czy uda mi w formie do tarty?
(nie mam w domu innej blachy....  ::))
Cytuj
„Babka olejowa”

Składniki:

4 jaja,
1 szkl. mąki,
1 szkl. cukru,
0.5 szkl. oliwy,
0.5 proszku do pieczenia,
zapach/ sok/ skórka

Sposób wykonania:

Zmieszać wszystkie składniki. Wylać na formę! Piec ok. 4--60min w 160-180st.

Muffiny wylewam do 1/2-1/3 wysokości formy i piekę około 15-20minut.

Polewam lukrem z cukru pudru i wody vel soku z pomarańczy lub cytryny. Czasem barwię go curry.

Część traktuję polewą czekoladową:

Polewa czekoladowa

Składniki

- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru

Wlać wodę, rozpuścić margarynę, dodać cukier, rozpuścić. Na koniec dodać kakao i energicznie zamieszać. Zdjąć z ognia i mieszając polewać ciacho.
« Ostatnia zmiana: 13 Września 2013, 21:36 wysłana przez .:Anka:. »

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6770 dnia: 13 Września 2013, 21:23 »
anusiaaa, jak tam? wyszły leniwce?



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6771 dnia: 13 Września 2013, 21:36 »
Polecam to ciasto: http://www.mojeciasto.pl/przepisy/kokosowy-jablecznik-3113.html

Jest przepyszne!!!

anulka i wyszło Ci bez problemu? Czytałam przed chwilą komentarze ( 3 :P ) i dwie osoby napisały, że coś z tym przepisem nie tak. Wygląda ciekawie i chętnie bym je upiekła :D

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6772 dnia: 13 Września 2013, 22:34 »
A ja polecam pyszne puszyste placuszki z bananami (nawet dla antynaleśniorowego człeka jak ja ;) http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/05/PLACUSZKI-BANANOWE.html
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6773 dnia: 14 Września 2013, 13:53 »
Ela jeśli tu zajrzysz do jutra to błagam napisz jeszcze ile mam te zawijańce piec :) Są już przygotowane, ułożone w naczyniu żaroodpornym i jutro będę je piekła tylko ile czasu?

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6774 dnia: 14 Września 2013, 22:08 »
Bodajże 20 minut, nie było w przepisie? Rozbilas je cienko?
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6775 dnia: 14 Września 2013, 22:57 »
Chyba nawet za cienko :) Bo mi się nieco rwały

NO dobra :) Mam nadzieję że 20 minut będzie ok  8)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6776 dnia: 15 Września 2013, 08:48 »
Anetko tak wyszło mi! Jedynie co to powinnam mieć większą blachę lub zrobić mniej ciasta bo ta druga warstwa z dodatkiem kakaa nie dopiekła mi się w środku, bo ciasto wyrosłoooooooooooo mega :) Ale serio wg mnie przepyszne.

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6777 dnia: 16 Września 2013, 10:13 »
dziewczyny co mogę podać dla gościa - matki karmiącej na bardzo, bardzo restrekcyjnej diecie...

mam zagwostkę bo nie je żadnego nabiału żadnego,jaj, pomidorów...dodatkowo od zawsze się odchudza więc nawet karmiąc liczy kalorie..  ::)

myślałam o sałatce i lekkim deserze ale pomysłów brak..
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6778 dnia: 16 Września 2013, 10:19 »
Może sałatka z wędzonym łososiem?


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6779 dnia: 16 Września 2013, 10:23 »
deser galaretka z owocami..
obiad moze salatka ala cezar?
szpinak mlody
salata lodowa
ogorek
papryka
grillowsny kurczak
i dressing- musztarda oliwa z oliwek czosnkowa sol pieprz
i grzanki razowe