Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2914331 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6270 dnia: 9 Lipca 2013, 16:30 »
Maja, Karola - te przepisy wypróbowane przez Was?

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6271 dnia: 9 Lipca 2013, 16:38 »
Jak kaszanka to grillowana z kapusta kiszona, zawija sie w folie i grilluje, jest przepyszna, tylko sie trzeba upewnic ze flak na kaszance naturalny.

W Norwegii na grilla je sie parowki, nie wiem czy nasze polskie sie nadadza, ale nawet calkiem to niezle i cos innego.

Z grilla przepadam tez za ryba, tez trzeba w folii, najlepiej zawinac z galazka tymianku lub rozmarynu, pycha. Lub zgrillowac cala makrelke nadziana natka pietruszki, pomidorami suszonymi, czosnkiem i plastrami cytryny, uwielbiam po prostu, zwlaszcza swieza.

Bardzo smaczna jest tez osmiornica, moj maz robi. Najpierw moczy w oliwie z oapryczkami chili i czosnkiem i cytrynka, a potem grilluje pare chwil.


Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6272 dnia: 9 Lipca 2013, 16:53 »
sprawdzone :)

mój R. jest wprawiony w marynatach, więc u nas zawsze jakieś cycki i karki są przygotowywane dzień wcześniej.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6273 dnia: 9 Lipca 2013, 23:14 »
W Norwegii na grilla je sie parowki, nie wiem czy nasze polskie sie nadadza, ale nawet calkiem to niezle i cos innego.


W Stanach tez. Mi smakuja :)
Jezeli ryby, to i owoce morza. Krewetki zawijane w boczek - pycha. Najwygodniej w formie szaszlykow.
Ja mam taki wok do grillowania. Wrzucam warzywa (brokul, marchewka, papryka, pieczarki) do tego krewetki, muszle w calosci (otworza sie od ciepla), kalamary . Posypie jakimis przyprawami i zalewam winem kuchennym. Bardzo dobre :)

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6274 dnia: 9 Lipca 2013, 23:26 »
wino kuchenne = wino stołowe?  czyli taki jabol? ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6275 dnia: 9 Lipca 2013, 23:53 »
Chyba troche lepsze od jabola  ;)


Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6276 dnia: 10 Lipca 2013, 16:26 »
Dziewczyny czy ktoras z was jezdzie do wloch i moglaby mi cos kupic a potem przeslac kurierem??

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6277 dnia: 10 Lipca 2013, 17:12 »
Bubulina, my zastanawiamy się nad wyjazdem sierpień/wrzesień.
A co takiego potrzebujesz?

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6278 dnia: 10 Lipca 2013, 17:55 »
Laski, szukam przepisu na niezbyt bwymysla i szybka w zrobieniu sałatkę..help!
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6279 dnia: 10 Lipca 2013, 17:56 »
Ziemniaki, kalafior, koperek i sos (jogurt, odrobine majonezu, sol, pieprz, czosnek) :)

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6280 dnia: 10 Lipca 2013, 18:23 »
Dziewczyny HELP ! Co sknociłam....  pierwszy raz kisiłam ogórki - Maju z Twojego przepisu ;) 1 słoik otworzyłam po 24h - pyszne małosolne. Drugi słoik po 3 dniach już były kiszone i bardzo smaczne. Dziś po około 8 dniach otworzyłam kolejny słoik i wszytskie ogórki miękkie... W ogóle jak otwierałam słoiki to woda zachowywała się jak szampan - buzowała i pieniła się... Co zrobiłam źle ???

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6281 dnia: 10 Lipca 2013, 22:10 »
Gabis najprawdopodobniej nic zle nie zrobilas...
ogorki wlasne czy sklep/ bazarek???
jesli kupne to najprawdopodobniej tyle nawozow i tego syfu w nich ze flaki sie zrobily...


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6282 dnia: 10 Lipca 2013, 22:21 »
hmmm....woda nie powinna się pienić...
a jak się otwierały? łatwo czy z oporem...
może gumki nie zassały...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6283 dnia: 11 Lipca 2013, 09:24 »
Gabiś, stawiam na ogórki - trzeba kisić jak najszybciej od zebrania. Być może one już trochę leżały na straganie  ::)

Bubulina, czego potrzebujesz :?:
Kolega teraz jedzie, napisz mi na priv  ;)


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6284 dnia: 11 Lipca 2013, 09:34 »
Gabiś, stawiam na ogórki - trzeba kisić jak najszybciej od zebrania. Być może one już trochę leżały na straganie  ::)

albo ktoś je najzwyczajniej chemią pędził...
ja mam ogórki od taty z działki i nie mam z tym problemu, ale pamiętam, że przy kupnych to się cuda przy kiszeniu potrafią dziać
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6285 dnia: 11 Lipca 2013, 09:46 »
Gabiś, stawiam na ogórki - trzeba kisić jak najszybciej od zebrania. Być może one już trochę leżały na straganie  ::)


też o tym pomyślałam...
pewnie troszkę leżały, woda wyparowała i się zrobiły flaki ;)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6286 dnia: 11 Lipca 2013, 11:32 »
Ziemniaki, kalafior, koperek i sos (jogurt, odrobine majonezu, sol, pieprz, czosnek) :)
Ja robię wersję prostszą: kalafior (sparzony)+ogórki małosolne+koperek+czosnek+majonez ;D
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6287 dnia: 11 Lipca 2013, 11:39 »
gagatka sparzony to znaczy oblany wrzątkiem ??? Ja jestem blondyna!

A zamiast ogorkow malosolnych mozna dac inne ???

Ziemniaki, kalafior, koperek i sos (jogurt, odrobine majonezu, sol, pieprz, czosnek) :)

Ziamniak ugotowany, tak? A w jakich proporcacj z kalafiorem po równo czy jak?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6288 dnia: 11 Lipca 2013, 11:48 »
Ok. 5ziemniakow (ugotowane), maly kalafior (na 3minuty wrzucony do wrzatku). Daje na oko, tak zeby bylo po rowno. Ziemniaki kroje z wieksza kostke, rozyczki kalafiora dopasowuje wielkoscia do kostek ziemniaka ;D
Podaje na zimno :)

Ziemniaki, kalafior, koperek i sos (jogurt, odrobine majonezu, sol, pieprz, czosnek) :)
Ja robię wersję prostszą: kalafior (sparzony)+ogórki małosolne+koperek+czosnek+majonez ;D

Niestety, u mnie nie ma ogorkow malosolnych, a sama sobie tez nie zrobie, bo niegdzie jeszcze tu nie widzialam takich ogorkow (tzn.tych malych) ;D

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6289 dnia: 11 Lipca 2013, 12:00 »
Tak, tak - podzielony na różyczki i polany wrzątkiem (możesz chwilę potrzymać go we wrzątku, żeby tylko się nie rozciapał). Zamiast małosolnych możesz dać korniszony.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6290 dnia: 11 Lipca 2013, 13:07 »
Ogórki były z bazarku... pewnie faktycznie to ich wina :( Szkoda...
Liliann ja robiłam w normalnych słoikach. Otwierały się bez oporu.

No nic trzeba wywalić te 2 słoje co zostały... Następnym razem pewnie zrobię tylko małosolne.

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6291 dnia: 11 Lipca 2013, 14:53 »
Liliann ja robiłam w normalnych słoikach. Otwierały się bez oporu.

no to Ci nie zassały...dostało się powietrze i proces kiszenia został zakłócony przez bakterie tlenowe...
stąd woda jak szampan...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6292 dnia: 12 Lipca 2013, 10:40 »
Liliann myślisz ??? ... czyli tzreba mocniej zakręcać...

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6293 dnia: 12 Lipca 2013, 10:53 »
A jak zakręcisz to sprawdź czy woda nie wycieka, przez kolejne dni też - ja tak zawsze robię


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6294 dnia: 12 Lipca 2013, 10:55 »
no tak...
tak zakryte to jednie małosolne pociągną...
z dzieciństwa pamiętam, że kiszone ogórki rodzice robili zazwyczaj na słoiki z gumką, ale nie tylko....
ogórki zawsze mieliśmy własne...
ale jak któryś słoik otwierał się lekko to zawsze były "kapcie" i zepsute...
to może być jedna przyczyna
druga to felerne ogórki


Maja słuszna uwaga, bo jak kapie to znaczy, że powietrze się tam dostaje
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6295 dnia: 12 Lipca 2013, 10:55 »
MAju przez 2 dni leżały wieczkiem do dołu i nic nie wyciekało... syczały co prawda - zaczęły syczeć dopiero jak odwróciłam...

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6296 dnia: 12 Lipca 2013, 10:58 »
kurde nie pamiętam czy mi ogórki syczą czy nie syczą....
hmmm chyba jedynie przy otwieraniu...psssssytttt - jak puszcza zakrętka
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6297 dnia: 12 Lipca 2013, 11:01 »
Nie stawiałam na zakrętkach, tylko normalnie i codziennie przechylałam


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6298 dnia: 12 Lipca 2013, 11:01 »
Moja mama jest mistrzem ogorkowym...zapytam ją o te syczenie ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6299 dnia: 12 Lipca 2013, 11:01 »
Syczenia nie kojarzę  ::)