Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2913550 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7110 dnia: 21 Października 2013, 13:18 »
Piotr i Paweł  ;D


Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7111 dnia: 21 Października 2013, 13:20 »

Offline kasia_1979
  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 492
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7112 dnia: 21 Października 2013, 22:40 »
Dziekuje ciriness :-)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7113 dnia: 24 Października 2013, 18:56 »
Robie coś na kształt lencza i chciałam tam wrzucić bakłażan.
Czy ja powinnam tylko go pokroić i wrzucić? Nie obierać ze skóry albo coś ???
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7114 dnia: 24 Października 2013, 19:13 »
ja bym obrała



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7115 dnia: 24 Października 2013, 20:03 »
Robie coś na kształt lencza i chciałam tam wrzucić bakłażan.
Czy ja powinnam tylko go pokroić i wrzucić? Nie obierać ze skóry albo coś ???
nie obierać, ale pokrojony posolić i zostawić na conajmniej pół godziny, żeby sól wyciągnęła goryczkę. Potem opłukać i dopiero wtedy obsmażać  ;)

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7116 dnia: 24 Października 2013, 20:25 »
potrzebuję fajne pomysły na dania na parapetówkę dla znajomych
[/url]
[/url]

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7117 dnia: 24 Października 2013, 20:28 »
Andżelika, już parapetowa? Przecież tak nie dawno pokazywalaś foty działki. To juz?

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7118 dnia: 24 Października 2013, 21:28 »
to już ;) ostatnie poprawki i przeprowadzka  :skacza: więc parapetówa zbliża się dużymi krokami, a ja nie mam pomysłu. Chciałabym czymś zaskoczyć znajomych i rodzinę.  ;)
[/url]
[/url]

Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7119 dnia: 24 Października 2013, 21:41 »
A macie jakieś proste i pyszne przepisy na zupę pieczarkową? Może być też krem.



Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7120 dnia: 24 Października 2013, 22:50 »
ja niedawno pytałam o pieczarkową... ale jeszcze nie zrobiłam  ::) może w weekend  ;)


krem z pieczarek:
50 cebuli
30g masla
200g pieczarek
1 kostka rosolowa
sol,pieprz
przyprawa uniwersalna ok 1 lyzeczka
1 lyzka soku z cytryny
20-25g maki pszennej
60-70g kwasnej smietany 18%
pokrojona cebulke dusimy na maselku, dodajemy pieczarki, kostke rosolowa, przyprawy, sok z cytryny, make i smietane, wszystko zblendowac, dodac ok pol litra wody i gotowac do uzyskania odpowiedniej konsystencji, mozna pozniej jeszcze raz zblendowac jesli sie wczesniej nie uzyskalo jednolitej masy (czasem mi tez tak wychodzi) ja dodaje do tego grzanki tuz przed podaniem...

zamiast kostki rosolowej ze sklepu mozna zrobic samemu lub robic kremy na rosolku ;D


Żabciu dzięki  :-* kostek nie używam, ale zostało trochę rosołku z wczoraj, więc chyba na tym zrobię  ;)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7121 dnia: 24 Października 2013, 22:58 »
Robie coś na kształt lencza i chciałam tam wrzucić bakłażan.
Czy ja powinnam tylko go pokroić i wrzucić? Nie obierać ze skóry albo coś ???

Moj maz czesto smazy baklazana, obtoczonego w bulce i w jajku. I tak jak napisala anulka80 trzeba go najpierw posolic i odstawic. To nawet nie o ta gorycz chodzi, co tez o jakies toksyny zeby wyciagnelo.

Ps. ze skorka jest zjadliwy ;)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7122 dnia: 25 Października 2013, 13:34 »
Dziewczyny, bardzo proszę o radę.

W niedzielę mam rodziców i teściów na obiedzie. Przy okazji 1,5 roku Igorka. Spotkanie ma być niezobowiązujące. Planuję menu jesienne

Przystawka
Zupa Krem z dyni z jabłkiem

Danie główne

Polędwice wieprzowe w sosie pieczarkowym z KS z gotowanym kalafiorem, fasolką szparagową i pieczonymi ziemniakami

Deser

Pieczone jabłka z bakaliami, w czapie bezowej

TUTAJ PYTANIE:

Czy powinnam zadbać o tort? Czy deser z jabłek wystarczy?

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7123 dnia: 25 Października 2013, 14:18 »
1,5 roku to dla mnie nie urodziny wiec tortu bym nie kupowala.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7124 dnia: 25 Października 2013, 14:31 »
Myślałam o pieczeniu :)

Dziękuję, już wiem że raczej odpuszczę.

Offline emm-a

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7892
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7125 dnia: 25 Października 2013, 15:23 »
mogę dołączyć do wątku? jestem teraz na urlopie, więc mam sporo czasu na pichcenie  :D

Ninka a podasz przepis na zupę z dyni? robiłam raz, ale nie była powalająca... ::)

Dziewczyny jak przechowujecie imbir? kupiłam taki korzeń i nie wiem, czy wsadzic go do woreczka, czy do lodówki czy co?
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7126 dnia: 25 Października 2013, 15:24 »
Robię w oparciu o pewien przepis, ale dodaję marchew i pieczone pomidory. Jak wyjdzie, to będzie na blogu :)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7127 dnia: 25 Października 2013, 15:27 »
Nina, a jabłka to motyw przewodni? W sumie niezła myśl

Imbir przechowuję w szufladzie z warzywami. Akurat dziś na obiad mam zupę krem z marchwi z imbirem ;)


Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7128 dnia: 25 Października 2013, 15:31 »
Nie, tylko dodatek, dla złamania słodyczy. Można też robić z bananem.

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7129 dnia: 25 Października 2013, 15:32 »
Jeśli jabłka są kwaskowe oczywiście. A banan ponoć podkreśla smak dyni. Tyle, że nie dwa na raz. Albo jabco, albo bananna.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7130 dnia: 25 Października 2013, 16:02 »
Szara reneta byłaby najlepsza, szkoda że bliżej nie mieszkam. Jabłek u mnie pod dostatkiem.

Pytałam o motyw przewodni bo w zupie i deserze są jabłka ;)


Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7131 dnia: 25 Października 2013, 18:09 »
Motywem przewodnim jest polska jesień. Nasze jesienne jabłka, nasza dynia, kalafior, fasolka. Wymyśliłam sobie, że użyję sezonowych warzyw i owoców. Po głowie klepie mi się jeszcze placek ze śliwkami. No, coś bym upiekła jednak.

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7132 dnia: 25 Października 2013, 20:52 »
jak ze śliwkami, to może spróbujesz upiec tę tartę  którą gdzieś tu juz polecałam, a ktorej wszyscy sie boją chyba, a jest przepyszna
http://www.wolnakuchnia.pl/tarta-sliwkowa-z-lawenda-i-biala-czekolada/

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7133 dnia: 26 Października 2013, 09:29 »
Jakby zamienić białą czekoladę na deserową to byłoby pysznie (nie uznaję białej za czekoladę w ogóle ;) nie znoszę jej, dla mnie to mydło :P)


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7134 dnia: 26 Października 2013, 11:28 »
Biala czekolada nie powinna byc nazwana czekolada, bo to sam tluszcz i cukier :P wczoraj akurat czytalam o dobrej gorzkiej i natknelam sie na fajny artykul.

Offline emm-a

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7892
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7135 dnia: 26 Października 2013, 11:54 »
a ja lubię białą czekoladę  :D oczywiscie wolę tradycyjną - byle nie gorzką  ;)  ale biała pyszna  :D
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7136 dnia: 26 Października 2013, 12:47 »
pyh, kupiłam wszystkie składniki. Robię tą tartę. Jaka mąka lepsza razowa, czy orkiszowa?

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7137 dnia: 26 Października 2013, 16:08 »
zaintrygowal mnie bardzo ten przepis, uwielbiam tarty ;D
a skad macie lawende?


Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7138 dnia: 26 Października 2013, 16:12 »
Dziewczyny jak długo może stać ciasto do pizzy? Chciałabym zagniesć i zostawić na kilka godzin (3-4 godziny)i dopiero wtedy piec. Można tak? Zawsze robiłam od razu. Ciasto z drożdży instant, wody  i odrobiny oliwy, mąka razowa i pszenna pół na pół, bez jajek itp... Powinno wyrosnąć i potem do lodówki czy zostawić na zewnątrz?

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7139 dnia: 26 Października 2013, 16:34 »
Na zewnątrz w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, bez światła. Wytrzyma 3-4 godziny. W pizzeriach na ogól robi się na zapas.