Proporcje będą trudne bo wszystko zależy od ziemniaków - przy bardziej sypkich mniej mąki, przy ciągnących się więcej.
Ciasto podobne, jaj na kopytka ale twardsze.
Trzeba ugotować ziemniaki, dodać mąkę, jajo (najlepiej samo żółtko), odrobinę oleju
Z ciastem postępujemy, jak przy tradycyjnych pierogach.
Zagnieść, rozwałkować itd.
Farsz może być z wcześniej ugotowanego mięsa, które mielimy przez maszynkę. Dodać sól, pieprz i zeszkloną cebulkę lub farsz z mięsa mielonego (już na surowo)
Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy i mieszając poddusić składnki farszu; dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko razem dusić do miękkości (jeśli z mięsa wytopiło się zbyt dużo tłuszczu należy go odlać). Pod koniec do farszu dodać bułkę tartą (farsz powinien mieć zwartą konsystencję).
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pierogi układamy na blasze, (możemy posmarować je roztrzepanym jajkiem) i pieczemy około 20 minut.