Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2913992 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline buraczek
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4406
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6480 dnia: 31 Lipca 2013, 10:31 »
ale ja poproszę proporcje  ;D bo tak na oko to nie potrafię  :P
no i jaki ten farsz mięsny? mięso mielone? jakie przyprawy? musi być wcześniej ugotowane?

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6481 dnia: 31 Lipca 2013, 10:36 »
Dzieki dziewczyny.

W wolną sobotę chyba coś naprodukuje  :D

A truskawki to po prostu odmrozić (teraz już nie ma świezych) i ladować do tych pierogów czy coś z nimi mam robic?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6482 dnia: 31 Lipca 2013, 10:37 »
ale ja poproszę proporcje  ;D bo tak na oko to nie potrafię  :P
no i jaki ten farsz mięsny? mięso mielone? jakie przyprawy? musi być wcześniej ugotowane?
zawsze robię na oko, nie znam proporcji niestety
a mięso zazwyczaj mam gotowane- z rosołu zbieram mięsko i mrożę, potem przepuszczam przez maszynkę dodaję jajko sól i pieprz



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6483 dnia: 31 Lipca 2013, 10:42 »
Proporcje będą trudne bo wszystko zależy od ziemniaków - przy bardziej sypkich mniej mąki, przy ciągnących się więcej.
Ciasto podobne, jaj na kopytka ale twardsze.
Trzeba ugotować ziemniaki, dodać mąkę, jajo (najlepiej samo żółtko), odrobinę oleju
Z ciastem postępujemy, jak przy tradycyjnych pierogach.
Zagnieść, rozwałkować itd.

Farsz może być z wcześniej ugotowanego mięsa, które mielimy przez maszynkę. Dodać sól, pieprz i zeszkloną cebulkę lub farsz z mięsa mielonego (już na surowo)
Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy i mieszając poddusić składnki farszu; dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko razem dusić do miękkości (jeśli z mięsa wytopiło się zbyt dużo tłuszczu należy go odlać). Pod koniec do farszu dodać bułkę tartą (farsz powinien mieć zwartą konsystencję).

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pierogi układamy na blasze, (możemy posmarować je  roztrzepanym jajkiem) i pieczemy około 20 minut.


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6484 dnia: 31 Lipca 2013, 12:30 »
Dzieki dziewczyny.

W wolną sobotę chyba coś naprodukuje  :D

A truskawki to po prostu odmrozić (teraz już nie ma świezych) i ladować do tych pierogów czy coś z nimi mam robic?
zamrozone mniejsze w calosci eieksze przekroj na pol otocz w cukrze i sklejaj.
na jednego pieroga jedna truskawka (lub pol)


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6485 dnia: 31 Lipca 2013, 13:15 »
Anusssia - pyszne pierogi z truskawkami były w lidlu  ::) ale przynajmniej u Nas je wycofali nie wiedziec dlatego  >:(

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6486 dnia: 31 Lipca 2013, 23:56 »
Ja juz ze dwa tygodnie sie czaje na zrobienie pierogow z jagodami i tak mi sie nie chce tego ciasta robic.
Nawet rozwazam zakup miksera KitchenAid zeby sobie pomoc ;) Szkoda, ze nie nalepi za mnie :-\

A Wam sie w ogole chce zaczynac taka ilosc na 1 dzien? Ja to co najmniej 100/150 musze zrobic, zeby miec spokoj na pol roku ;)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6487 dnia: 1 Sierpnia 2013, 08:22 »
Edzia, weź mnie nie strasz, że to taki hmmmmm "nudne" te robienie bo się nie zabiore za to nigdy!
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6488 dnia: 1 Sierpnia 2013, 12:36 »
Pierogi to praca dla konia, wg mnie ciężka robota tak więc ciasto zagniata mąż. Potem rozwałkowuje i wycina dla mnie kółeczka a lepić to ja już mogę ;D
Zawsze mam spodeczek z wodą, maczam palca i przejeżdżam tym wilgotnym (nie mokrym) palcem po połowie kółka na które już mam nałożony farsz. Sklejają się wówczas idealnie i nie rozlatują się też przy gotowaniu.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6489 dnia: 1 Sierpnia 2013, 12:39 »
Tak się temat pierogowy wywiązał, że wczoraj po południu wypróbowałam nowy wałek i mam miskę ruskich  ;D
Ja nie wałkuję i nie wycinam kółeczek. Mam miarkę w rękach i albo turlam sobie "węże" i kroję jak na kopytka pojedynczo wałkując, albo skubię ciasto i wałkuję.
Kiedyś wałkowałam koło i wycinałam ale - moim zdaniem - zbyt długo to trwa, ciasto się marnuje, a potem jest twardsze.
Każdy ma swój sposób - ten "mój" podpatrzyłam u babci ;)


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6490 dnia: 1 Sierpnia 2013, 12:47 »
Maja, bardzo fajny sposób, powiedziała bym, że lżejszy do zrobienia.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6491 dnia: 1 Sierpnia 2013, 13:02 »
Ja tym samym sposobem co Maja. Babcia tak robiła, mama tak robi...Tak jest chyba szybciej....

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6492 dnia: 1 Sierpnia 2013, 13:26 »
Ja robię tak samo, od mojej teściowej się nauczyłam :)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6493 dnia: 1 Sierpnia 2013, 13:49 »
Czyli rozwałkowujecie każde kopytko? A to wychodzi takie foremne, bo jakoś moja wyobraźnia nie ogarnia ;)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6494 dnia: 1 Sierpnia 2013, 13:58 »
Wychodzi foremne, na początku pierogi mają różne wielkości ale "na wystawę nie idą". Z czasem lecisz, jak maszyna  ;D


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6495 dnia: 1 Sierpnia 2013, 16:51 »
Ale męża nie będę uświadamiać ;D Niech sobie chłopina robi jak mu wygodnie ;D ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6496 dnia: 1 Sierpnia 2013, 21:39 »
Moja babcia tez tak robi ;D W tempie ekspresowym potrafi nalepic 500 pierogow ;)
Mi niestety tym sposobem wychodza koslawce, a ja lubie "ladne" pierogi ;)

Edzia, weź mnie nie strasz, że to taki hmmmmm "nudne" te robienie bo się nie zabiore za to nigdy!
No nie bede Cie straszyc. Pasjonujace zajecie to to nie jest ;)

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6497 dnia: 1 Sierpnia 2013, 22:02 »
Pierogi to kwestia wprawy :) Za pierwszym razem siedzialam pol dnia w kuchni... Pozniej idzie lepiej ;D

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6498 dnia: 2 Sierpnia 2013, 08:50 »
eee tam koślawce. Nie wyglądają jak te z tego cudaka-składaka do klejenia...ale roboty dużo mniej. Też wczoraj zrobiłam, bo tak tu piszecie i piszecie :P

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6499 dnia: 2 Sierpnia 2013, 09:05 »
Przy lepieniu 50-60 sztuk nie trwa to długo. Najlepiej farsz sobie dzień wcześniej przygotować.
Ja wstawiam wodę i zaczynam kleić - na początek nie polecam  ;D Woda mi wrzała, a ja może 10 sztuk natworzyłam  ;D
Dodatkowo robię sobie wzorek na "falbance"



Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6500 dnia: 2 Sierpnia 2013, 09:13 »
moja babcia też "rozwałkowuje kopytka" ale mnie koślawe wychodzą ;)
i narobiłyście mi ochoty na pierogi ;)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6501 dnia: 2 Sierpnia 2013, 10:12 »
Falbanki :) robię tak wtedy gdy robię różne rodzaje pierogów do zamrożenia by je odróżnić.

Jakoś nie wyobrażam sobie robienia pierogów tak jak opisujecie. Kocham wałkować ciasto  i wykrawać kółeczka  ::)

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6502 dnia: 2 Sierpnia 2013, 10:15 »
pierogi sama od A do Z zrobiłam dopiero kilka miesięcy temu
wcześniej wydawało mi się to bardzo skomplikowanie i były tylko wtedy gdy przyjeżdżała moja mama 8)

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6503 dnia: 2 Sierpnia 2013, 10:28 »
ja muszę mieć od kółeczka - jestem zbyt pedantyczna ;D
« Ostatnia zmiana: 5 Sierpnia 2013, 09:56 wysłana przez Maja »

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6504 dnia: 2 Sierpnia 2013, 16:28 »
ja robie od 11rz wiec juz mnie walkowanie i wycinanie nie meczy...
tak jak z myciem zebow- tak trzeba i juz hyhy
raz probowalam takie "kopytka" i szlak mnie trafil ze takie brzydkie mi wyszly  ;D



Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6505 dnia: 4 Sierpnia 2013, 23:04 »
Robiłam dziś wołowinę na jutrzejszy obiad z tego przepisu http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/filetto_di_manzo/filetto_di_manzo.html i niestety nie nadaje się do spożycia. >:( Macie pomysł czy mogę ją jakoś uratować?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6506 dnia: 4 Sierpnia 2013, 23:24 »
a masz szybkowar? rozmiękczy każdą podeszwę  ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6507 dnia: 5 Sierpnia 2013, 09:41 »
Niestety nie mam :(
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6508 dnia: 5 Sierpnia 2013, 09:57 »
gagatka, myślę że problem tkwi w przepisie. Chodzi o to,ze twarde :?:
Winowajca jest sól - powinno się ją dodać na końcu   ::)


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6509 dnia: 5 Sierpnia 2013, 10:10 »
No właśnie chyba chodzi o ten przepis, bo strasznie czuć ocet w tym sosie (jak jadam gdzieś w restauracji wołowinę z octem balsamicznym to nie czuć go prawie wcale), no i mimo iż soliłam na sam koniec to jednak jest podeszwowate. :-[ Kurde, nie pamiętam, żebym coś aż tak skaszaniła w kuchni.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka: