ja co roku robię w słoiki taką:
Sałatka z ogórków i papryki
4 kg ogórków
0.5 kg cebuli
3 łyżki stołowe soli
0.5 kg czerwonej papryki
0.5 kg marchwi
ząbek czosnku
1 szkl.cukru
1 szkl.octu
pieprz do smaku
Ogórki umyć i pokroić na plastry. Obrać cebulę i wkroić (plastry) do miski z ogórkami. Całość nasolić i odstawić na godzinę. Pozostałe warzywa, umyć, obrać, paprykę pokroić w paski a marchew w plasterki (najlepiej użyć szatkownicy), czosnek posiekać.
Po godzinie ogórki z cebulą przełożyć na durszlak, osączyć, delikatnie odcisnąć (tą słoną wodę wylać, nie będzie potrzebna). Warzywa z durszlaka przełożyć znów do miski, dodać paprykę, marchew, czosnek, ocet, cukier, pieprz i ew. kminek. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin (zawsze wstawiam do lodówki).
Po tym czasie całość rozłożyć do słoików, zalać sokiem, który zebrał się w misce, proszę pamiętać, że powinno się zostawić ok. 2 cm wolnej przestrzeni. Słoiki z sałatką pasteryzować ok. 10-15 min. od zagotowania się wody. (uff...ale się napisałam

)
mnie i mojemu mężowi i wszystkim, którzy próbowali bardzo smakuje
dla mnie najważniejsze w niej jest to, że nie czuć w niej octu