Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2941020 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6300 dnia: 12 Lipca 2013, 11:04 »
no właśnie...
na zakrętkach też nie stawiam...
tylko soki z sokownika jak zamykam "na gorąco"
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6301 dnia: 12 Lipca 2013, 11:17 »
No ale od stania na zakrętkach sie chyba nie zepsuły ;D No nic zrobię jeszcze jedno podejście ;D

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6302 dnia: 12 Lipca 2013, 11:34 »
musiałoby coś być na tej zakrętce. W sensie, że jeśli słoik był po dżemie, to musiałabyś go nie wypłukać i załadować ogórki, a o to Cię nie podejrzewam :P

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6303 dnia: 12 Lipca 2013, 11:35 »
to wszystie zakrętki były felerne ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6304 dnia: 12 Lipca 2013, 11:52 »
Słoiki były nówki sztuki specjalnie na ogórki... wyparzone i umyte ;D

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6305 dnia: 12 Lipca 2013, 11:58 »
ja dalej sie upieram ze wina ogorkow... ;]
sycza tylko wtedy gdy sa kapcie....

i w ogole to mam focha na ten watek bo wczoraj o 24 pieklam mieso na kanapki....


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6306 dnia: 12 Lipca 2013, 11:59 »
nie czytaj...

Gabiś wierze, że słoiki umiesz przygotować
nawet jakby po dżemie były  :P :P :P


 
« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2013, 17:46 wysłana przez liliann »
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6307 dnia: 12 Lipca 2013, 16:27 »
dziewczyny, mam całą doniczkę bazylii, są u nas straszne upały i za chwile lecimy do Polski, nie chcę jej zmarnować zostawiając bez podlewania, co mogę z nią zrobić????????



Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6308 dnia: 12 Lipca 2013, 16:31 »
ususzyć?....
zamrozić?
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6309 dnia: 12 Lipca 2013, 16:34 »
Możesz zrobić pesto i zamrozić. Ale bez sera.
http://pozytywnakuchnia.pl/pesto-bazyliowe/

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6310 dnia: 12 Lipca 2013, 16:38 »
Zrobic sos "Pesto" do makaronu.

Zmiksowac na gladko bazylie, czosnek, orzechy ziemne i oliwe z oliwek.
Ugotowazc makaron i jeszcze goracy wymieszac z wyzej wymieniona mieszanka i posypac obficie serem parmesan :)

Mozna zamrozic, tylko wtedy bez sera.
My zawsze mamy spore zapasy i zima, na szybki obiad, jak znalazl.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6311 dnia: 12 Lipca 2013, 16:39 »
malgosiask pisalysmy w tym samym czasie  ;D

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6312 dnia: 12 Lipca 2013, 16:41 »
no chyba będzie to pesto;-) ale zamrożę, nie chce mi się pichcić przy takiej pogodzie;-) Dziewczyny, w Irlandii mamy lato!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6313 dnia: 12 Lipca 2013, 21:26 »
A ja z pytaniem, które pewnie było już setki razy. Potrzebuję szybkie, niemęczące, pyszne i w miarę tanie dania na roczek Młodego. Będzie 12 osób. Planuję zupę, ale jaką? Nieśmiertelny rosół? Na drugie myślałam o takim schabie pieczonym w kawałku z masłem ziołowym. Tylko jakie drugie mięso? Do tego będzie na pewno miks gotowanych warzyw (marchewka, kukurydza, groszek i kalafior), jakie inne dwie sałatki/surówki? No i chyba ziemniaki do tego, chyba że uda mi się kluski zrobić wcześniej i zamrozić...



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6314 dnia: 12 Lipca 2013, 21:34 »
z mies moze szaszlyk lub niesmiertelne schaby albo jakies de volaie?
z surowek mysle ze mloda kapusta ale taka na zimno surowka ;p i buraki?
a zupa- moje osttanie hity nadmorskie ;D
cebulowa, i krem z pomidorow ;D na zadna z nich nie mam przepisu dobrego ;p cebulowa osttanio robilam i mi wyszla kiszka ;D
lub moze gulaszowa ? ;]


aa zupa- jeszcze mi tak wpadlo, moze krem z kurek?


Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6315 dnia: 12 Lipca 2013, 21:38 »
Hmmm może faktycznie te szaszłyki..

Krem z pomidorów na chrzcinach mieliśmy. Kurkowa odpada, bo połowa rodziny panicznie boi się grzyba innego niż pieczarka... Cebulowej wieki nie robiłam, hmm..



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6316 dnia: 12 Lipca 2013, 21:41 »
tak mysle sezonowo- moze krem ze szparagow? chociaz szparagi chyba zaraz sie beda konczyc bo jzu nie sa takie tanie jak jeszcze ze 3 tyg temu ;D
bo gulaszowa jest pyyyszna u nas by sie sprawdzila zamiast rosolu tylko ze jest tak goraco ze sie jescnie chce ;]


Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6317 dnia: 12 Lipca 2013, 21:43 »
Ja mam imprezkę w połowie września, więc nie wiadomo jak z pogoda.



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6318 dnia: 12 Lipca 2013, 21:45 »
a to juz po sezonie na szparagi hihih wiec zrobilabym ta gulaszowa bo bedzie w dobrej cenie papryka bo to na nia sezon we wrzesniu hehehhehe
aaaa moze pokombinujesz i zrobisz zupe krem z pieczonej papryki? chodzi mi takowa po glowie ale czekam na sezon paprykowy bo narazie jest za droga zeby ja ewentualnie spisac na straty ;D


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6319 dnia: 13 Lipca 2013, 10:46 »
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6320 dnia: 13 Lipca 2013, 17:43 »

nawet jakby po drzemie były  :P :P :P[/color]
po drzemie powiadasz ??? ;D

dziewczyny, mam całą doniczkę bazylii, są u nas straszne upały i za chwile lecimy do Polski, nie chcę jej zmarnować zostawiając bez podlewania, co mogę z nią zrobić????????
pesto.... ale nie mroziłabym... do sloiczka i może stac w lodówce dość długo. I z orzechami pini a nie ziemnymi ;)



Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6321 dnia: 13 Lipca 2013, 17:45 »
dobraaaa jestem...
coś mi najwyraźniej w dżemie drzemie  ;D ;D ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6322 dnia: 13 Lipca 2013, 21:51 »
a gdzie ja tu dostanę takie orzechy???i jakie to są???
gabiś,a czemu nie mrozić????



Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6323 dnia: 13 Lipca 2013, 23:05 »
Daria :)
wszędzie są: tesco, sainsbury's, morrisons, waitrose, holland and barrett, asda, to jedne z droższych orzechów
a tutaj jak wyglądają http://en.wikipedia.org/wiki/Pine_nut

są nawet w boots jako snack ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6324 dnia: 13 Lipca 2013, 23:37 »
z podanych mamy tylko Tesco;-) Irlandia biedna w markety;-) ale poszukam;-) dzieki



Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6325 dnia: 14 Lipca 2013, 04:24 »
Dlatego nie proponowalam tych orzechow, tylko ziemne. Tez zjadliwe.
Gabis chodzilo pewnie o to, ze za jakis czas sobie zjesz, ale mrozony wytrzyma dluzej.

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6326 dnia: 14 Lipca 2013, 09:19 »
Z tego co pamięta to zamknięte w słoiczku pesto w lodówce mozna pzrechowywać 30 dni... Ja tak przechowywałam i  nic się nei działo. Ale mozna oczywiście zamrozić. CO do orzechów  to jak nie ma pini to wybrałabym włoskie a nie ziemne...jakoś mi ziemne nie pasują ;)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6327 dnia: 15 Lipca 2013, 15:01 »
rzadko kiedy wychodza mi pyszne kluski slaskie.... macie jakies porady czy to kwestia ziemniaka?
robie wg zasady, ze gladko leza przecisniete przez praske, dziele na 3 rowne czesci, jedna wyciagam i to miejsce zasypuje maka ziemniaczana....
czesto sa albo jakies taka leiste albo  czuc sama maka...


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6328 dnia: 15 Lipca 2013, 15:07 »
Ale dawno nie robilam, mam chec, trzeba zrobic, albo kopytka, mniam


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6329 dnia: 15 Lipca 2013, 15:10 »
sylwia - jak mam chec na kluski śląskie - ide do mamy na obiad  :D :D :D