Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2913632 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7170 dnia: 28 Października 2013, 11:14 »
uwielbiam grzyby, w kazdej postaci, w pierogach, zupce, duszonce, sosach
znam sie srednio, wiec nie jadam blaszkowych, oprocz pieczarek (ze sklepu), kurek i kani
dzieci dopiero od 12 rz chyba

Ninka, dopiero przeczytałam Twoje wpisy i faktycznie ciasto musi byc cieniutenkie, ale orkiszowe jak najbardziej spoko
polączenie smakowe uwazam super
bialej czekolady jeść nie cierpie, ale w tym ciescie stanowi bardziej spoiwo i nośnik lawendy ;)

A na obiad mam dzis kurczaka z lawendą, miętą i rozmarynem.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7171 dnia: 28 Października 2013, 11:15 »
a ja uwielbiam tort nalesnikowy z grzybami i sosem pomidorowym
mmmmniamm

dziewczyny co na obiad z piekarnika? byle nie slynne mielone


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7172 dnia: 28 Października 2013, 11:24 »
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7174 dnia: 28 Października 2013, 11:33 »
Sałatkę robiłam i potwierdzam, że jest pycha  :P


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7175 dnia: 28 Października 2013, 11:38 »
o! sałatkę wypróbuję na pewno

Anka a jak ci ten tort smakował? dla mnie jest meggaaaa pyszny :)

ja z kolei robiłam lasagne http://www.kwestiasmaku.com/pasta/lasagne_bolognese/przepis.html

całkiem całkiem - najlepsza na drugi dzień ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7176 dnia: 28 Października 2013, 11:46 »
Cytuj
Anka a jak ci ten tort smakował? dla mnie jest meggaaaa pyszny
bardzo!!!
tylko muszę dopracować pieczenie biszkoptu
ale robiłam to po raz pierwszy i uważam, że tort wyszedł rewelacyjnie  ;)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7177 dnia: 28 Października 2013, 11:47 »
hmm taka lasagne to i ja bym zjadla...
zawsze sie balam selera naciowego...
a tamtekurczaki fajne moga byc ale musialabym zmodyfikowac bo moj k. fasole jada tylko po bretonsku ewentualnie w barszczu ukrainskim  ;)


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7178 dnia: 28 Października 2013, 18:39 »
Anka a jak ci ten tort smakował? dla mnie jest meggaaaa pyszny :)
Robiłam Nikoli na rodziny, krem z białej czekolady mi tak smakował, że myślałam że na tort nie wiele z niego zostanie.
Tort gościom smakował szalenie, każdy zjadł po dwa kawałki i żałował, że nie ma więcej.
Mnie przyznam nie powalił, ale ja z racji swojego stanu mam nieco inny smak teraz

Ja polecam zrobienie sałatki jarzynowej ale z pieczonych warzyw - zupełnie inny smak.
I polecam gotowanie barszczu z pieczonych wcześniej buraków, bo te buraki po gotowaniu nie tracą smaku i aromatu i można je jeszcze wykorzystać. A i barszcz nabiera cudnego smaku pieczonego buraka

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7179 dnia: 28 Października 2013, 23:26 »
I polecam gotowanie barszczu z pieczonych wcześniej buraków, bo te buraki po gotowaniu nie tracą smaku i aromatu i można je jeszcze wykorzystać. A i barszcz nabiera cudnego smaku pieczonego buraka
Robiłam na Wigilię - pyszny był.

A krem z dyni z KS tak sobie mi smakował, liczyłam na większe WOW, póki co marchewkowo-porowy rządzi ;)


:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7180 dnia: 29 Października 2013, 08:44 »
Dziewczyny, pomozcie. Chce zrobic rolade zyrafe, ale nie wiem, jaki krem do srodka. Macie jakies sprawdzone kremy do rolad lub biszkoptow? No i najwazniejsza sprawa, a ma ktoras pomysl na krem bezmleczny, bo tez bym takie ciasto zjadla ::)



Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7181 dnia: 29 Października 2013, 10:23 »
Dziewczyny, pomozcie. Chce zrobic rolade zyrafe, ale nie wiem, jaki krem do srodka. Macie jakies sprawdzone kremy do rolad lub biszkoptow? No i najwazniejsza sprawa, a ma ktoras pomysl na krem bezmleczny, bo tez bym takie ciasto zjadla ::)

ten krem jest pyszny http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_berry_and_white/przepis.html i myślę że w roladzie się sprawdzi :) Tylko przed nałożeniem najpierw trzeba go schłodzić :)

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7182 dnia: 29 Października 2013, 17:26 »
bezmleczne   masy  do ciast mogą być  z owoców    np mus malinowy   
albo  gotuje sie budyń według przepisu  zastępując mleko  kubusiem  brzoskwiniowym  a potem  reszta    tak jak pospolity krem  do karpatki   tylko masło roślinne  zamiast  mlecznego  jeśli mowa  tu o całkowitym wykluczeniu  mleka  ze względu na alergię  skaze itp

ewentualnie można  dac mleko  sojowe    jak nie ma ograniczeń

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7183 dnia: 29 Października 2013, 20:35 »
macie moze jakies przepisy z batatami?
kupilam z ciekawosci i nie wiem jak je oporzedzic :P...


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7184 dnia: 29 Października 2013, 21:24 »
macie moze jakies przepisy z batatami?
kupilam z ciekawosci i nie wiem jak je oporzedzic :P...
tu sa bataty http://masterchef.tvn.pl/charles-daigneault-zapiekanka-z-wolowiny-kukurydzy-puree-ziemniaczanego-i-sera-gruyere,103010,n.html

chcialam to zrobic mezowi tzn on chcial  :Dale wlasnie te bataty mnie przerazily  ;D


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7185 dnia: 29 Października 2013, 23:54 »
Jadłam kiedyś frytki z batatów - super sprawa - mniam :)
dowiedziałam się tylko, że robi się je identycznie jak frytki ze zwykłych ziemniaków ale sama nie robiłam więc sobie ręki nie dam uciąć w tej sprawie ;)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7186 dnia: 30 Października 2013, 12:20 »
macie moze jakies przepisy z batatami?
kupilam z ciekawosci i nie wiem jak je oporzedzic :P...
Synkowi możesz podać w kawałkach ugotowane. Ja kupowałam dla Marietki i lubiła, ale w tym roku już nie lubi  :P
Sama nie jem, bo nie lubię słodkiego smaku a nawet posmaku w jedzeniu, podobnie mąż.
Tu w Grecji robią pieczone w folii, ja tak robię zwykłe ziemniaki: nacinasz w połowie, ale nie przecinasz do końca, w to nacięcie wciskasz czosnek, kawałek folii smarujesz oliwą i posypujesz solą i przyprawami wg uznania. Zawijasz jak prezent, żeby można złapać u góry za folię i wkładasz na ok. 45 min do piekarnika (180 st.). Otwierasz, rozszerzasz to rozcięcie i kładziesz trochę masełka.
Coś takiego jeszcze znalazłam:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ziemniaki/pieczone_bataty/przepis.html

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7187 dnia: 30 Października 2013, 15:39 »
ja też robię pieczone... ogólnie bataty są bardzo słodkie
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7188 dnia: 30 Października 2013, 22:23 »
Dziewczyny czy robi sie jakis krem do tortu z serka maskarpone czy cos pokrecilam?

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7189 dnia: 30 Października 2013, 22:41 »
robi się i pyszny jest ;)

serek + kremówka + cukier puder.
śmietanę na sztywno z cukrem, a potem wmontować w to mascarpone.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7190 dnia: 30 Października 2013, 22:46 »
 I czym to sie miesza? Ten serek to taki gesty? Nie znam sie, nie widzialam go nigdy na oczy ;)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7191 dnia: 30 Października 2013, 23:20 »
Co do batatow, to najlepsze sa pieczone. Dobrze moim zdaniem smakuja do zdecydowanych, kwasno-pikantnych smakow. Na przyklad moj maz niedawno zrobil kurczaka po Tunezyjsku (byl z cutryna i w przyprawach) a bataty byly pieczone i podane z serem feta i czarnymi oliwkami. Efektowne i bardzo smaczne.

U nas jutro imprezka, jak wyjdzie co zaplanowalam to podziele sie z Wami fotkami, bo plany mam wielkie ;)


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7192 dnia: 31 Października 2013, 00:44 »
I czym to się miesza? Ten serek to taki gesty? Nie znam się, nie widziałam go nigdy na oczy ;)
Serek bardzo gęsty ale miękki, bardzo gładki i kremowy. Na wiki chyba jest najlepiej opisany: http://pl.wikipedia.org/wiki/Mascarpone
Można wymieszać łyżką, wygodniej chyba jednak szpatułką a ja mieszam tym:



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7193 dnia: 31 Października 2013, 10:36 »
A jak przyrządzacie polędwiczki wieprzowe???? Macie jakąś fajną marynatę, sos??? Planuję na jutro i nie wiem jak się za nie zabrać.

Offline Agnieszka_B

  • Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2691
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7194 dnia: 31 Października 2013, 11:59 »
Ja mam super sos - uwielbiamy go

Gotuje smietanke 30% w garnuszku, dodaje musztarde francuska, sol, pieprz i gotowe.



Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7195 dnia: 31 Października 2013, 12:59 »
szukam przepisu na ciasto francuskie na slono, cos ala zawijaniec, ale z innym farszem, ale nie chce sama robic zeby nie zepsuc... macie jakis przepis moze?


Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7196 dnia: 31 Października 2013, 13:07 »
Agnieszka ale dajesz całą musztardę? I to wszystko zgęstnieje? A jak do tego te poledwiczkę?



Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7197 dnia: 31 Października 2013, 13:38 »
szukam przepisu na ciasto francuskie na slono, cos ala zawijaniec, ale z innym farszem, ale nie chce sama robic zeby nie zepsuc... macie jakis przepis moze?



nie wiem jaki farsz ma zawijaniec, ale ja robię albo szpinakowe, albo z mozzarellą i pieczarkami, albo z małą parówką i serem :P
 Wycinam kwadraty, nakładam farsz, a potem sklejam rogi do środka :)

Offline Agnieszka_B

  • Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2691
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7198 dnia: 31 Października 2013, 13:42 »
Agnieszka ale dajesz całą musztardę? I to wszystko zgęstnieje? A jak do tego te poledwiczkę?

Musztardy tylko 2-3 lyzki (na 200 ml smietany). Nie jest super geste, takie srednie , dla mnie ok. Po prostu polewam tym poledwiczke juz na talerzu.



Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7199 dnia: 31 Października 2013, 13:52 »
szukam przepisu na ciasto francuskie na slono, cos ala zawijaniec, ale z innym farszem, ale nie chce sama robic zeby nie zepsuc... macie jakis przepis moze?



nie wiem jaki farsz ma zawijaniec, ale ja robię albo szpinakowe, albo z mozzarellą i pieczarkami, albo z małą parówką i serem :P
 Wycinam kwadraty, nakładam farsz, a potem sklejam rogi do środka :)

zawijaniec robie ze szpinakiem, piersia z kurczaka i feta. juz Nam sie przejadl wiec szukam alternatywy :)