w merkurym na pewno pekluja mieso w soli peklowej

sukces to rozen i wegiel

ja polecam taka marynate i gwarantuje ze upieczone nna roznie w piekarniku albo grillu beda podobne mimo ze nie uxywam soli peklowej. tylko nie mam konkretnych proporcji...
lopatka lub szynka chude wbrew pozpra jak sie wlozy duzo serca beda sie rozplywsly w ustach

slonina dosc spore kawalki ale nie grube

kroimi w jednakowrj wielkosci plastry.
wrzucamy do miski. dodajemy (na ok 0,5kg miesa) lyzkr musztardy sarepskiej. lyzke pikantnego keczupu. ok pol szkl oleju.
do tego ok 2-3 lyzki slodkiej papryki i pol lyzeczki malej ostrej papryki. troche pieprzu. troche soli i opcjonalnie ok pol torebki przyprawy do grilla klasycznej ale to nie koniecznie i ok lyzeczke czosnku granulowanego.. lyzeczke majeranku.
mieszamy dokladnie i odstawiamy najlepiej na kilka godzin dolodowki...
z tymi przyprawami jest tak ze ja zawsze sypie na oko... i poprostu mieszam i paluchem dotykam ta marynate na smak czy slona

)
no i ok 20 min przed nakluciem na rozen pojrojona w plastry cebule z jednej stronie intensywnie sole... zeby puscila lekko sok.. wtedy jest gwarancja ze zmieknie w tym samym czasie co mieso.
ps. mozesz pominac przyprawe do grilla i wtefy dac wiecej soli ale ja daje troche tego i troche tego... czodnek granulowany tez daje ale nie jest go duzo zazwyczaj