Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2913906 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline buraczek
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4406
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6450 dnia: 26 Lipca 2013, 14:36 »
hej. a przepis na ten krem z cukinii gdzieś tu znajdę?

mam fajny przepis od mamy na "pizzę z patelni"
składniki:
9 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jaja (albo 3)
1 szklanka przegotowanej letniej wody
20 dag wędliny (najlepiej szynka)
1-2 marchewki
15 dag żółtego sera
1 cebula
10 dag pieczarek
natka pietruszki (niekoniecznie)
papryka świeża lub w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie: wędlinę drobno kroimy, marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, ser żółty tak samo, cebulę w drobną kostkę, pieczarki trzemy na tarce, natkę pietruszki drobno siekamy, paprykę świeżą też drobno kroimy, wszystkie składniki razem mieszamy, smażymy na oleju jak placki, na końcu odsączamy na papierze i gotowe! najlepiej smakują świeżo usmażone!
palce lizać  ;)

Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6451 dnia: 26 Lipca 2013, 22:30 »
Własnie chlodzi mi sie w Lodówce o to :

http://www.mojewypieki.com/przepis/rolada-czekoladowa-z-kremem-z-nutelli

Ta trufla czekoladowa z zeszłego tygodnia wyszła fajnie ale to zupełnie nie nasz gust  smakowy  :P
Za to znajomym smakowala  ::)


Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6452 dnia: 27 Lipca 2013, 10:49 »
Ciasto wyszło pycha  :P

Jak zrobię polewę to pstryknę fotę  :P zdecydowanie coś dla czekoladoholików i fanów nutelli  ;D

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6453 dnia: 27 Lipca 2013, 14:59 »
O, to cos dla moich przyjaciol :) koniecznie wklej fotke


Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6454 dnia: 27 Lipca 2013, 18:11 »
Nie przesadzalam z polewa bo ciasto jest mega słodkie  ;D

Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6455 dnia: 27 Lipca 2013, 18:14 »
Ups, zdjęcie  :P

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6456 dnia: 29 Lipca 2013, 16:09 »
Macie może sprawdzony przepis na krem z brokułów?

hej. a przepis na ten krem z cukinii gdzieś tu znajdę?

mam fajny przepis od mamy na "pizzę z patelni"
składniki:
9 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jaja (albo 3)
1 szklanka przegotowanej letniej wody
20 dag wędliny (najlepiej szynka)
1-2 marchewki
15 dag żółtego sera
1 cebula
10 dag pieczarek
natka pietruszki (niekoniecznie)
papryka świeża lub w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie: wędlinę drobno kroimy, marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, ser żółty tak samo, cebulę w drobną kostkę, pieczarki trzemy na tarce, natkę pietruszki drobno siekamy, paprykę świeżą też drobno kroimy, wszystkie składniki razem mieszamy, smażymy na oleju jak placki, na końcu odsączamy na papierze i gotowe! najlepiej smakują świeżo usmażone!
palce lizać  ;)

A w którym momencie dodajemy mąki, proszek, jajka i wodę? :drapanie:
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6457 dnia: 29 Lipca 2013, 17:05 »
 ja zazwyczaj na duszonych warzywach na maśle  wrzucam  albo  pomidory  ,albo  brokuły albo cukinię  bądź dynię  czy szpinak  odparowuję  dodaję śmietanę  i zależnie jaka zupa:   ser  biały  ,  mozzarelkę  , ser żółty lub  grzanki

 i przyprawy
 można pokombinować
 oglądałam ten przepis na  krem cukinii z miętą i się zastanawiam   jak smakuje połączenie cukinii z  miętą

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6458 dnia: 29 Lipca 2013, 22:07 »
całkiem niezle
fajna jest tez cukinia z grilla marynowana oliwą, cytryną i miętą własnie

Offline buraczek
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4406
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6459 dnia: 30 Lipca 2013, 07:43 »
Macie może sprawdzony przepis na krem z brokułów?

hej. a przepis na ten krem z cukinii gdzieś tu znajdę?

mam fajny przepis od mamy na "pizzę z patelni"
składniki:
9 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jaja (albo 3)
1 szklanka przegotowanej letniej wody
20 dag wędliny (najlepiej szynka)
1-2 marchewki
15 dag żółtego sera
1 cebula
10 dag pieczarek
natka pietruszki (niekoniecznie)
papryka świeża lub w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie: wędlinę drobno kroimy, marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, ser żółty tak samo, cebulę w drobną kostkę, pieczarki trzemy na tarce, natkę pietruszki drobno siekamy, paprykę świeżą też drobno kroimy, wszystkie składniki razem mieszamy, smażymy na oleju jak placki, na końcu odsączamy na papierze i gotowe! najlepiej smakują świeżo usmażone!
palce lizać  ;)

A w którym momencie dodajemy mąki, proszek, jajka i wodę? :drapanie:

mąkę proszek, jajka i wodę (letnią) dodaję jak mam już w misce wszystkie pokrojone warzywka, ser i wędlinę. wszystko razem mieszam i gotowe  :)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6460 dnia: 30 Lipca 2013, 09:39 »
szukam sprawdzonego przepisu na szaszłyki - jakie mięso, w czym i ile marynować.. :)
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2013, 10:12 wysłana przez .:Anka:. »

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6461 dnia: 30 Lipca 2013, 10:10 »
mąkę proszek, jajka i wodę (letnią) dodaję jak mam już w misce wszystkie pokrojone warzywka, ser i wędlinę. wszystko razem mieszam i gotowe  :)
Dzięki, muszę wypróbować w weekend.

szukam sprawdzonego przepisu na szasłyki - jakie mięso, w czym i ile marynować.. :)
Ja bym chętnie poznała przepis na szaszłyczki z Merkurego ::) Może gdzieś są jakieś przecieki, albo ktoś ma wtyki wśród personelu ;)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6462 dnia: 30 Lipca 2013, 10:11 »
Hehe, ja mam kolezanke, ale zdradzic nigdy nie chciala


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6463 dnia: 30 Lipca 2013, 10:15 »
nooo przepis z Merkurego to byłoby coś  :D

ale może macie swoje sprawdzone?

Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6464 dnia: 30 Lipca 2013, 15:25 »
Ania, jakieś specjalnie wyszukane nie są ale my takie lubimy:
karkówkę lub piersi z kurczaka (dla dzieci) najlepiej dzień wcześniej zamarynować (najlepsza jest dla mnie marynata pikantna kamis) i potem nabijamy co kto lubi na patyki: mięcho, papryka, cukinia, cebula i koniecznie pieczarki (surowe).

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6465 dnia: 30 Lipca 2013, 16:35 »
w merkurym na pewno pekluja mieso w soli peklowej ;)
sukces to rozen i wegiel  ;D

ja polecam taka marynate i gwarantuje ze upieczone nna roznie w piekarniku albo grillu beda podobne mimo ze nie uxywam soli peklowej. tylko nie mam konkretnych proporcji...

lopatka lub szynka chude wbrew pozpra jak sie wlozy duzo serca beda sie rozplywsly w ustach :)
slonina dosc spore kawalki ale nie grube ;)
kroimi w jednakowrj wielkosci plastry.
wrzucamy do miski.  dodajemy (na ok 0,5kg miesa) lyzkr musztardy sarepskiej. lyzke pikantnego keczupu. ok pol szkl oleju.
do tego ok 2-3 lyzki slodkiej papryki i pol lyzeczki malej ostrej papryki. troche pieprzu. troche soli i opcjonalnie ok pol torebki przyprawy do grilla klasycznej ale to nie koniecznie i ok lyzeczke czosnku granulowanego.. lyzeczke majeranku.
mieszamy dokladnie i odstawiamy najlepiej na kilka godzin dolodowki...
z tymi przyprawami jest tak ze ja zawsze sypie na oko... i poprostu mieszam i paluchem dotykam ta marynate na smak czy slona ;))
no i ok 20 min przed nakluciem na rozen pojrojona w plastry cebule z jednej stronie intensywnie sole... zeby puscila lekko sok.. wtedy jest gwarancja ze zmieknie w tym samym czasie co mieso.

ps. mozesz pominac przyprawe do grilla i wtefy dac wiecej soli ale ja daje troche tego i troche tego... czodnek granulowany tez daje ale nie jest go duzo zazwyczaj


Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6466 dnia: 30 Lipca 2013, 19:58 »
dziewczyny postanowiłam zrobić tę zupę z cukinii i mięty
mąż kupił sól morską drobnoziarnistą i gruboziarnistą z magnezem
zamiast mięty to kupił mi herbatę miętową  :P

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6467 dnia: 30 Lipca 2013, 20:02 »
hahahaha ;D
zaparz mu ta herbate i powiedz zeby krem z cukini herbata zapijal ;D

dziewczeta lubicie kurki?
a lubicie je czyscic?
jesli tak jak ja na pierwsze pytanie odpowiedzialyscie TAK a na drugie NIE!!!! to polecam taki sposob, wyprobowany przed chwila ;) :

wrzucic kurki do miski, zasypac sola, zalac wrzaca woda, przemieszac kilka razy wyjac lyzka cedzakowa. zabieg powtorzyc ;)
zadnych farfocli, piasek zostaje na dnie... i kurki wbrew pozora nie traca sprezystosci i smaku ....


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6468 dnia: 31 Lipca 2013, 09:28 »
Czy macie sprawdzony, PROSTY sposób na pierogi.

Zuzia uwielbia z truskawkami i chciałabym jej zrobić.
Jestem beztalenciem kulinarnym ale czasami chcialabym dziecku przyjemnosc zrobic.
Możecie coś polecić?
I czy to trudne jest?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6469 dnia: 31 Lipca 2013, 09:39 »
jej, ja zawsze na czuja robię. Mąka, gorąca woda, sól i trochę oleju ( lub masła- wtedy jest bardzo elastyczne)
Zagniatam i lepię...

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6470 dnia: 31 Lipca 2013, 09:42 »
to, czego nienawidzę w pierogach to gnieść i rozwałkowywać ciasto ;) ale trudne to nie jest ;)
ja robię: 1,5 szkl mąki, szklanka  gorącej wody z łyżką masła (ale nie wrzątku, żeby się nie poparzyć), szczypta soli- wszystko razem łączę i zagniatam ciasto, podsypując mąką żeby się nie kleiło



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6471 dnia: 31 Lipca 2013, 09:44 »
Anusia, pierwsze pierogi są trudne. Szczególnie lepienie.
To wymaga sporo wysiłku bo trzeba dobrze dociskać płatki ciasta. Pierwszy raz zrób ruskie bo są najwdzięczniejsze do sklejania.
Dla mnie najgorsze są z jagodami - uciekają  ;D
Z truskawkami powinno być ok ale proponuję nie słodzić bo wtedy puszczą sok i będziesz się tylko wkurzać przy klejeniu

p.s.
ciasto na pierogi powinno się szybko i energicznie zagnieć - nie wyrabiać. Powinno być elastyczne, "luźne"


Offline buraczek
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4406
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6472 dnia: 31 Lipca 2013, 09:46 »
mon_ka98 a ile pierogów wychodzi z Twojego przepisu?
ja też gdzieś mam przepis, ale chyba z 1,5 kg mąki, to jeszcze wystarczy żeby zamrozić sporą porcję  :P

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6473 dnia: 31 Lipca 2013, 09:50 »
Chyba niewiele chociaż ja robię bardzo cienkie ciasto i zazwyczaj z 3 szklanek mąki ale to jest na obiad i na drugi dzień (z tym, że B i Lila mogą jeść pierogi trzy razy dziennie)


Offline buraczek
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4406
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6474 dnia: 31 Lipca 2013, 09:52 »
no widzisz Maju, a moja Ala pierogów nie tknie....  :-X

a macie jakieś sprawdzone przepisy na kluski z mięsem??

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6475 dnia: 31 Lipca 2013, 09:55 »

mam fajny przepis od mamy na "pizzę z patelni"
składniki:
9 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jaja (albo 3)
1 szklanka przegotowanej letniej wody
20 dag wędliny (najlepiej szynka)
1-2 marchewki
15 dag żółtego sera
1 cebula
10 dag pieczarek
natka pietruszki (niekoniecznie)
papryka świeża lub w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie: wędlinę drobno kroimy, marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, ser żółty tak samo, cebulę w drobną kostkę, pieczarki trzemy na tarce, natkę pietruszki drobno siekamy, paprykę świeżą też drobno kroimy, wszystkie składniki razem mieszamy, smażymy na oleju jak placki, na końcu odsączamy na papierze i gotowe! najlepiej smakują świeżo usmażone!
palce lizać  ;)


Skusiłam się wczoraj na te placki, ale jak dla mnie bez szału i pizzy raczej mi nie przypominały, bardziej racuchy na słono.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6476 dnia: 31 Lipca 2013, 10:06 »
mon_ka98 a ile pierogów wychodzi z Twojego przepisu?

bo ja wiem...ze 40...pewno nie więcej
na jeden dzień wystarcza ;)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline buraczek
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4406
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6477 dnia: 31 Lipca 2013, 10:10 »
każdy ma inne gusta smakowe  ;) mojej rodzinie bardzo smakują, ostatnio nawet mąż mi sms-a wysłał, że pyszne placki zrobiłam  ;D

zrobiłabym jakieś kluski z mięskiem, ale nie mam przepisu, może ktoś poratuje?  :)
najlepiej jakiś prosty, bo jeszcze nigdy sama nie robiłam  :)

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6478 dnia: 31 Lipca 2013, 10:15 »


zrobiłabym jakieś kluski z mięskiem, ale nie mam przepisu, może ktoś poratuje?  :)
najlepiej jakiś prosty, bo jeszcze nigdy sama nie robiłam  :)
ja robię ciasto podobne jak na knedle- ziemniaki, jajko, mąka ziemniaczana i w środek farsz z mięska
zawsze wychodzą ok, ale to rzeczywiście kwestia upodobań smakowych



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6479 dnia: 31 Lipca 2013, 10:17 »
Pierogi z ziemniaków pieczone w piekarniku - zawsze daję farsz miesny