Na ciasto
1 duże jajo
2 łyżeczki zimnej wody
155 g mąki pszennej (dodałam 2 łyżki więcej)
50 g drobnego cukru
szczypta soli
115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
Na krem
szklanka śmieranki 30-36%
pół szklanki mleka
budyń smietankowy/waniliowy (innych nie próbowałam, ale pewnie każdy się nada)
cukier (3-4 łyżki)
ciasto szybko zagniatamy, wykładamy w formie do tarty i robimy widelcem dziurki, żeby nie rosło. Pieczemy dosłownie 15 minut w 180-190 stopniach.
W tym czasie zagotowujemy śmietankę. Budyń i cukier rozpuszczamy w zimnym mleku.
Jak śmietanka zacznie wrzeć dodajemy budyń i zagotowujemy ciągle mieszając.
Wykładamy masę na upieczone, przestudzone ciasto. Dekorujemy owocami (ja dałam ananasy, a wcześniej borówki). Można zalać galaretką, ale nie trzeba. W mojej ocenie, z galaretką jednak smaczniejsze
