Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2946778 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6360 dnia: 17 Lipca 2013, 10:46 »
I co w naczyniu żaroodpornym ukladałaś kiełbaski, cebulkę i posypywałaś obficie majerankiem i tyle?
Nooo tyle, że ja mam cieniutkie te kiełbaski surowe i malutkie, wiec będę obserwowac, ale tak 30 minut im dam  ;), żeby wpadli nie było  8)

Musi byc sałatka >:(  ;)

W końcu to kolacja to nie podam tylko kiełbasek i pieczywa  ;), chcesz, żeby mnie teście potem obgadali ? no fajna jesteś koleżanka  :P

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6361 dnia: 17 Lipca 2013, 11:20 »
Do takich kiełbasek pasuje kiszona kapusta, jest wiele przepisów na surówkę do bratwurst
albo taka ziemniaczana z gotowanych w mundurkach ziemniaków, kiszonych bądź małosolnych ogóreczków i sos do wyboru - czosnkowy/majonezowy lub "winegret"


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6362 dnia: 17 Lipca 2013, 12:18 »
Ooo to o tym nie pomyślałam :)ale faktycznie te co podała Maja beda pasowac :)

I tak, ukladalam tak jak napisalas :)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6363 dnia: 17 Lipca 2013, 13:15 »
Dzięki :-) zrobię ziemniaczana .

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6364 dnia: 17 Lipca 2013, 13:34 »
 Do takich kiełbasek pieczonych w cebuli  dorzuciłabym jeszcze śliwkę suszoną

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6365 dnia: 17 Lipca 2013, 13:51 »
mozna tez takie kielbaski owinac w plasterek boczku surowego wedzonego ale taki cieniusi jak papier ;p
a podlewacie to piwkiem zeby cebula zmiekla?


Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6366 dnia: 18 Lipca 2013, 11:44 »
Dziewczyny, rzućcie przepis na jakąś zupę/krem, może brokuł, może groszek... Cokolwiek. Nie chce mi się myśleć, ledwo z łóżka wstałam i plecy bolą. Ogólnie dzień na narzekanie a zupki mi się chce ;)
Proszę!

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6367 dnia: 18 Lipca 2013, 12:05 »


Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6368 dnia: 18 Lipca 2013, 12:12 »
Ok, dzięki Maja, będzie cukinia.
A jak duża ma być?

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6369 dnia: 18 Lipca 2013, 12:13 »
Zawsze mam taki dylemat - na naszą familię biorę dwie małe (tzn. takie jak w marketach)


Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6370 dnia: 18 Lipca 2013, 12:23 »
Osliniłam się na widok tego ciasta- robiła je któraś z Was ?
  ;D

http://www.mojewypieki.com/przepis/czekoladowa-trufla---ciasto-nemesis-z-river-cafe

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6371 dnia: 18 Lipca 2013, 12:28 »
ja! i wyszła genialna. Tata wsunął pół za jednym zamachem. Drugie pół mąż :P

Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6372 dnia: 18 Lipca 2013, 12:30 »
AiR dzięki  ;D
A piekłaśw silikonowej formie czy standardowej owiniętej folią?

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6373 dnia: 18 Lipca 2013, 12:33 »
w standardowej z folią i włożyłam w drugą też standardową :)

Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6374 dnia: 18 Lipca 2013, 12:38 »
Dziękuje, w sobotę robię  ;D

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6375 dnia: 18 Lipca 2013, 12:40 »
Wyślij kawałek :P

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6376 dnia: 18 Lipca 2013, 12:46 »
Ja też robiłam tą truflę. Rewelacja ;D

Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6377 dnia: 18 Lipca 2013, 12:49 »
Super to już robię na bank  ;D
Zastanawiam się czy fajnie będzie się komponowało z malinami bo niestety porzeczek u mnie brak  ;D
AiR jak sie uda wkleję całe, a nie tylko kawałek  ;D ;D

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6378 dnia: 18 Lipca 2013, 13:02 »
Izabelle ja raz robiłam z malinami a raz z borówkami amerykańskimi. Za kazdym razem pyszne :)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6379 dnia: 18 Lipca 2013, 14:04 »
Potrzebuje pomysłu na cycki z kury do których będzie pasował kalafior z bułką tarta (został mi z wczoraj), poza takim zwykłym panierowanym kotletem. Pomożecie?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6380 dnia: 18 Lipca 2013, 14:10 »
Dzięki Gabiś  ;D

Poczytałam o zupie krem i aż mi sie zachciało.
Zrobiłam ta :


http://www.foodnetwork.com/recipes/down-home-with-the-neelys/broccoli-soup-recipe/index.html

Nie mam takiego chlebka wiec wrzuciłam do tostera zwykły i pycha  :P

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6381 dnia: 18 Lipca 2013, 14:56 »
 w temacie  zupa krem  to uwielbiam   podduszone na maśle warzywa   tj: marchewki ,pietruszki ,cebulkę,czosnek   potem dodane  do tego pomidory   osobno  uduszone , przetarte i odparowane .  Chwilę się to dusi  doprawia do smaku  odrobiną soli i cukru  dodaje śmietanę i pokruszoną mozzarellę ;)

Pierś z kurczaka można w cieście naleśnikowym z dużą ilością papryki  lub jak kto woli innej przyprawy   albo można to  jeszcze   obtoczyć w płatkach np

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6382 dnia: 18 Lipca 2013, 15:00 »
imaginacja...  te pomidory to takie sparzone pozbawione skory i przetarte uduszone czy takie z puszki???
ja sie zaslinilam...
jadlam taki krem z pomidorow z mozzarella osratnio nad morzem i byl pyyyyyycha a ja nie lubie takich rzeczy tylko cos mivsie smaki zmienily chyba  ;D

moj maz jadl ten krrem z mojego talerza z ... pizza  ;D
kelnerka sie smiala ze na taki pomysl aby zupe krem uzyc jako sos to nie wpadla :-)


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6383 dnia: 18 Lipca 2013, 15:09 »
 Najbardziej lubię  świeże pomidory już przejrzałe
  duszę je  w garnku aż się rozpłyną  i przecieram na sitku   .Wrzucam to potem do garnka jeszcze żeby odparowało jak najwięcej wody i zgęstniało .
 Wiadomo zimą   mogą być z puszki czy słoika  ale najlepsze są świeże .

 Można też wrzucić ser biały pokruszony  on w gorącej zupie  robi się taki ciągnący ale z mozzarelką najlepsze  .
Można   wrzucić  bazylię  ale to już od  upodobań  ;)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6384 dnia: 18 Lipca 2013, 15:14 »
ohhhh musze zrobic ten krem. musze!  juz mi pachnie...
kombinacja tymianek oregano bazylia.. i posypane taka urwana mozzarelka mmmm....

nie lubie cie za ten post !!! ;D

kurde tylko skad wziasc przejrzale pomidory  ;D


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6385 dnia: 18 Lipca 2013, 15:20 »
zapomniałam napisać,  że to  blenderem traktuję w  garnku przed podaniem

 pomidory .......zakupić  trzeba malinówki i żeby poleżały  sobie  kilka dni 

ale  z takich nieodleżanych  i nie przejrzałych  też można

  :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6386 dnia: 18 Lipca 2013, 15:23 »
dobra starczy bo chyba pierwszy raz w zyciu mam taka ochote na ta zupe krem ze az mi slina sie zbiera  :D
musze isc w week na rynek moze cos wyszukam  ;D


Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6387 dnia: 18 Lipca 2013, 15:34 »
Ten krem z cukinii jest boski! Jem drugą michę.
Maja, dzięki za podrzucenie przepisu! :-*

Grzanki też robię w tosterze - wrzucam zwykły chleb, a potem kroję w kostkę.

W zeszłym tygodniu robiłam krem z groszku - rodzice podrzucili z działki, więc nie mógł się zmarnować.
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/groszek/zupa_z_groszku/przepis.html
Syn przekonał się do zup, teraz wciąga każdy krem, który mu zrobię.

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6388 dnia: 18 Lipca 2013, 15:35 »
Kieszonki z kurczaka robię z suszonymi pomidorami i mozarellą, szpinakiem...
Tak bardziej tradycyjnie to polecam farsz z pora i tartej marchwi (wcześniej trzeba warzywa poddusić na maśle), potem masło z farszu nadaje wilgotności. W ten sposób można też zrobić schab, szynkę
Maju, a te kieszonki z marchewka później smażysz w panierce?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6389 dnia: 18 Lipca 2013, 15:37 »
Malgosiask wykorzystam ten przepis w przyszłym tygodniu  ;D