Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2945565 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6630 dnia: 23 Sierpnia 2013, 13:55 »
Moze I przyjechalo, ale leniom juz sie nie chce gotowac ;)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6631 dnia: 23 Sierpnia 2013, 14:12 »
tutaj też lenie ;D u mnie w średniej wielkości markecie jedna cała alejka to dania gotowe, wystarczy do mikrofali wstawić :shock: do ust tego nie biorę...



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6632 dnia: 26 Sierpnia 2013, 10:58 »
poprosze przepis na najprostszy na swiecie jablecznik, który uda się osobie która nie ma ręki do pieczenia  :P

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6633 dnia: 26 Sierpnia 2013, 14:21 »
najprostszy ;)
 0,5 kg mąki
1 szkl cukru
2 jaja
 25 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżki śmietany


szybciorem zagnieść  podzielić na 2 części  można wsadzić   połowę do zamrażarki  i zetrzeć  na grubych oczkach  potem na wierzch  albo rozwałkowac i przykryć jabłka

  i jabłka w kostkę  poddusić w garnku przyprawić cynamonem i  cukrem 
 przestudzone  wyłozyc na pierwszą warstwę ciasta

  ja często daję surowe jabłka przesypywane  cynamonem i cukrem w plastrach 

a ten najbardziej lubię
 jest na  mięciutkim  cieście
  1kostka masła
5 jaj
1 szkl cukru
1 szkl mąki zwykłej
1 szkl mąki ziemniaczanej
1i 1/2 łyżeczki proszku

  masło utrzeć z żółtkami i cukrem
  dodać mąkę z proszkiem  i na końcu   ubitą pianę z białek

 na blachę wylać 3/4 ciasta  wyłożyć jabłka i wylać pozostałe ciasto

uwielbiam przyprawę co szarlotki   a jak nie ma  to dużo cynamonu  ale wiadomo co kto lubi
 

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6634 dnia: 26 Sierpnia 2013, 17:36 »

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6635 dnia: 26 Sierpnia 2013, 21:36 »
też o tej pomyślałam.
Marta, robiłaś ją?

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6636 dnia: 26 Sierpnia 2013, 22:05 »
Ja robiłam wielokrotnie. Jedyna uwaga, to równomierne starcie masła/margaryny na cały wierzch i nieodsączanie soku ze startych jabłek. Może się zdarzyć, że tłuszcz wyleje się z dna tortownicy, lepiej kłaść na blaszcze jakiejś, żeby się piekarnik nie przypalił ;)
I ostatnie doświadczenie, absolutnie nie zastępować proszku do pieczenia sodą, bo bardzo wybija się jej smak ;)



Offline kkotek
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2463
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.09.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6637 dnia: 26 Sierpnia 2013, 22:13 »
Ja też ją robiłam i mój W. się rozpływał za każdym razem  ;D
Ja robiłam wielokrotnie. Jedyna uwaga, to równomierne starcie masła/margaryny na cały wierzch i nieodsączanie soku ze startych jabłek. Może się zdarzyć, że tłuszcz wyleje się z dna tortownicy, lepiej kłaść na blaszcze jakiejś, żeby się piekarnik nie przypalił ;)

Zgadzam się z koleżanką  ;)

I za pierwszym razem przedobrzyłam z margaryna- było zjadliwe ale za kolejnym razem dałam już mniej i wtedy ponoć było git  :) :)
Kajetan  *† 31.12.2015 (15 tc)
Paulinka ❤️ 19.03.2018

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6638 dnia: 26 Sierpnia 2013, 23:45 »
Koniecznie masło, tak jak w przepisie. Moja mamcia dała kasie i było fatalne.

Ciasto pyszne.

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6639 dnia: 27 Sierpnia 2013, 08:37 »
dziewczyny, a Wy piszecie o tym przepisie Marty?
tam nic nie pisze o proszku do pieczenia?
Marta, polecasz tej jabłecznik?
Ma ktoś jeszcze inny prostszy przepis ? ;)

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6640 dnia: 27 Sierpnia 2013, 09:28 »
serce, przepisy mi sie pogwizdaly ;)



Offline kkotek
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2463
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.09.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6641 dnia: 27 Sierpnia 2013, 09:45 »
najprostsza jest chyba ta http://kuchniasandry.blogspot.com/2012/04/byskawiczna-szarlotka-z-kasza-manna.html

dla mnie ta szarlotka jest najlepsza i najszybsza do zrobienia  ;D
Kajetan  *† 31.12.2015 (15 tc)
Paulinka ❤️ 19.03.2018

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6642 dnia: 27 Sierpnia 2013, 09:47 »
carollaa- spoko tylko sama sie juz zakreciłam i nie wiedziałam o co chodzi  :D ;)
kkotek - a czuc ta kasze manne ? :)
a myslicie, ze na taka duza blache składniki razy 2 czy razy 3 ???

Offline kkotek
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2463
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.09.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6643 dnia: 27 Sierpnia 2013, 09:54 »

kkotek - a czuc ta kasze manne ? :)


ja ją tylko "produkuję" a W. zjada więc źle się wyraziłąm, że dla mnie....
Ale.... W.nie lubi kaszy i jak zrobiłąm ją 1 raz (nie móiąc mu o niej) to się zajadał jak szalony  :P dopiero po fakcie powiedziałąm co w niej było to był w ogromnym szoku  :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: bo nic a nic jej nie czuł.... a on jest dośc sp[ostrzegawczy i potarfi "wybadać" smaki  ::) ::) ::)

Zresztą kasza pod wpływem soku z jabłek i masła napęcznieje i chyba dlatego też jej nie czuć bo sama w sobie jest delikatna w smaku  :) a dodatkowo "przejdzie" jeszcze innymi składnikami   ;D
Kajetan  *† 31.12.2015 (15 tc)
Paulinka ❤️ 19.03.2018

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6644 dnia: 28 Sierpnia 2013, 15:54 »
Tak tak robiłam :) Osobiście wolę z masłem - ja do wszystkich ciast dodaję masło.

Uwielbiam też tą: http://mojekucharzenie.blox.pl/2012/11/Rustykalna-tarta-z-jablkami.html

Dziś na szybko zrobiłam - 40 minut starczyło by cała blacha zniknęła  ::)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6645 dnia: 28 Sierpnia 2013, 15:55 »
a myslicie, ze na taka duza blache składniki razy 2 czy razy 3 ???
;D

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6646 dnia: 28 Sierpnia 2013, 16:01 »
Ja dałabym razy 3. Pojedyncza porcja starcza mi na małą tortownicę. Chociaż ja polecam jednak zrobienie tego ciasta w tortownicy lepiej się wyciąga.

Tylko raz mi nie wyszło, bo jabłka były za mało soczyste. To jednak jest warunek konieczny. Jabłka do jabłecznika z manny muszą być soczyste, a masła nie można dać ani grama mniej :)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6647 dnia: 29 Sierpnia 2013, 11:27 »
Skusiłam się wczoraj na ten sypany jabłecznik i szczerze to dla mnie jest taki sobie, nie powalił mnie w ogóle ten smak i ilość podana w przepisie jest zdecydowanie za mała na "standardową" tortownicę. Na wierzchu wyczuwalna manna i ogólnie taki twardy "ulepek" :-\ Chociaż faktem jest, że robi się szybko.
Dla mnie najlepszą szarlotką jest jabłeczna paja z Ugotowanych. :ok:
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6648 dnia: 29 Sierpnia 2013, 11:44 »
no nic nie mówiłam ale  kolezanka próbowała tą sypaną szarlotkę i miała  takie same odczucia ja sie nie pokusiłam   żeby zrobić
Gagatko  a co to ta paja ??  znajdę gdzies przepis ??

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6649 dnia: 29 Sierpnia 2013, 12:00 »
Na stronie Ugotowanych nie znalazłam, ale jest tutaj taki sam (ja na wierzch daję kruszonkę, nie bawię się w rozwałkowywanie i układanie pasków w romby): http://zszywka.pl/p/jableczna-paja-2491485.html
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6650 dnia: 29 Sierpnia 2013, 12:02 »
dziękuję   :)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6651 dnia: 29 Sierpnia 2013, 12:06 »
Na zdrowie :)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6652 dnia: 29 Sierpnia 2013, 12:14 »
Polecam nie dawać proszku, a cukier zmniejszyć do 3/4 szkl.  ;)


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6653 dnia: 29 Sierpnia 2013, 12:58 »
 Maju mówisz o pai ?? bez proszku??
bo z cukrem to u mnie zawsze na opak  niz w przepisie  sypię mniej ;)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6654 dnia: 29 Sierpnia 2013, 13:01 »
Tak, do kruchego nigdy proszku nie daję - bez względu na przepis  ;D


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6655 dnia: 29 Sierpnia 2013, 13:07 »
to spróbuję  bez  dzięki:)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6656 dnia: 29 Sierpnia 2013, 13:25 »
Dziewczyny...
Mam 500gr mielonego mięsa (wołowego). Poratujcie pomysłem na obiad.
Pulpeciki na parze robiłam jakiś tydzień temu, burgery też niedawno...Chciałabym coś innego.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6657 dnia: 29 Sierpnia 2013, 13:27 »
Mussaka  ;)


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6658 dnia: 29 Sierpnia 2013, 14:07 »
Mielone z ziemniaczkami i buraczkami  ;D
Mniam :)

A jabłecznik robie sypki, ma byc to będzie - przekonala mnie Paulina  ;)
http://kotlet.tv/szarlotka-sypana

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6659 dnia: 29 Sierpnia 2013, 14:26 »
nieeee nie lubie kotletów mielonych. Chyba, ze Ćevapèići  ;) :D