najprostszy

0,5 kg mąki
1 szkl cukru
2 jaja
25 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
szybciorem zagnieść podzielić na 2 części można wsadzić połowę do zamrażarki i zetrzeć na grubych oczkach potem na wierzch albo rozwałkowac i przykryć jabłka
i jabłka w kostkę poddusić w garnku przyprawić cynamonem i cukrem
przestudzone wyłozyc na pierwszą warstwę ciasta
ja często daję surowe jabłka przesypywane cynamonem i cukrem w plastrach
a ten najbardziej lubię
jest na mięciutkim cieście
1kostka masła
5 jaj
1 szkl cukru
1 szkl mąki zwykłej
1 szkl mąki ziemniaczanej
1i 1/2 łyżeczki proszku
masło utrzeć z żółtkami i cukrem
dodać mąkę z proszkiem i na końcu ubitą pianę z białek
na blachę wylać 3/4 ciasta wyłożyć jabłka i wylać pozostałe ciasto
uwielbiam przyprawę co szarlotki a jak nie ma to dużo cynamonu ale wiadomo co kto lubi