Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2914464 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6810 dnia: 19 Września 2013, 10:14 »
Ja robię z miętą i też polecam - pyszna zupka, jeszcze krem z marchwi i imbirem - taka rozgrzewająca


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6811 dnia: 19 Września 2013, 10:17 »
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6813 dnia: 19 Września 2013, 10:45 »
brzmi świetnie, wygląda jeszcze lepiej, a próbowałaś z innym mięsem??? nie sądzę,ze dostanę tu mięcho z indyka, a maszynki sie jeszcze nie dorobiłam....



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6814 dnia: 19 Września 2013, 10:50 »
Nie próbowałam. Nie jadamy wieprzowiny, w każdym razie bardzo rzadko - jak to się mówi, raz na ruski rok ;)


Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6815 dnia: 19 Września 2013, 13:37 »
Sushi wyszło nam obłędnie.. Marcin zachwycony prezentem :)


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6816 dnia: 19 Września 2013, 13:41 »
Maja, a dodałaś tego sosu - 2 łyżki sosu worcestershire (worcester) czy nie ??
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6817 dnia: 19 Września 2013, 13:59 »
Nie bo nie posiadam takowego  ;D
Dodam tylko, że puree jest pyszne. B nawet nie zatrybił z czego dokładnie to jest  ;D
Na jutro czaję się na to http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/dorsz_z_dynia/przepis.html
Robiła któraś :?: Jakieś uwagi :?:
Wygląda na dobre, przygotowanie nie jest skomplikowane. Mam nadzieję, że zjadliwe  ;D


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6818 dnia: 19 Września 2013, 14:02 »
Sushi wyszło nam obłędnie.. Marcin zachwycony prezentem :)

zostało coś dla mnie ?  ;)
masz fotke? :P

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6819 dnia: 19 Września 2013, 14:05 »

Niestety tuńczyka czy makreli świeżej nie mieli.. Tylko odmrożone..


a makrela to nawet nie zbyt smaczna jest surowa, przynajmniej mi nie podchodzi



Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6820 dnia: 19 Września 2013, 14:08 »
nie sądzę,ze dostanę tu mięcho z indyka, a maszynki sie jeszcze nie dorobiłam....
Daria, dla Ciebie wszystko :D
http://www.tesco.com/groceries/Product/Details/?id=275457044



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6821 dnia: 19 Września 2013, 14:16 »
Dodałam na fb.. Etap produkcji.. Na bieżąco robiliśmy i jedliśmy.. Pękam z przejrzenia a mąż zjadł jeszcze więcej..


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6822 dnia: 19 Września 2013, 14:28 »
pozwoliłam sobie zerknac :)
rewelacja
a z jakiego przepisu korzystałaś?
chyba kiedys zrobie z Mężem sobie takie popołudnie :), tylko Mój Mąż jest taki, że najpierw musi zrobic, a potem zjesc  ::) nie ma mozliwosci jesc w czasie robienia, to nieetyczne  ;)
ile czasu Wam to zajęło?

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6823 dnia: 19 Września 2013, 15:11 »
Ale przy sushi można i tak i tak.. W sumie to z jedzeniem jakieś 2 godziny.. Zrobiliśmy pół kg ryżu.. Kupiliśmy kg krewetek tygrysich ale zużyliśmy pół paczki, do tego bardzo dużo surowego łososia, 1 awokado - zużyliśmy pół i jeszcze troszkę zostało, pół paczki surimi no i jedna papryka, pół ogórka, i troszkę marchwi lekko ugotowanej.. Tych płatów. Nori zużyliśmy 6.. Ogólnie robiliśmy jak nam się podobało.. Na bieżąco wymyślaliśmy.. Wyszło tego naprawdę dużo.. 4 osoby lekko by się najadły.. My po prostu przesadziliśmy z ilością...
Polecam świetna zabawa no i pyszne jedzenie..


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6824 dnia: 19 Września 2013, 21:44 »
Maja przypomniałaś mi o tej zapiekance...kiedyś robiłam, dzięki.. ;)
zrobię w weekend

krem z cukinii też jest w moim stałym repertuarze, tak jak krem fasolowy Paul'a Mcartneya czy jakoś tak - oczywiście z KS
i nawet nie próbujcie robić go z fasolą z puszki! tylko ze świeżo gotowaną, różnica jest ogromna...
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6825 dnia: 19 Września 2013, 22:16 »
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6826 dnia: 20 Września 2013, 07:46 »
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/zupa_z_cukinii/przepis.html

Uwielbiamy ją! Ale przyznam szczerze, że nigdy jeszcze nie dodałam mięty bo zawsze zapominam kupić. Mimo to wychodzi po prostu boska :)

u nas tez jest hitem
na początku mąż miał jakieś ale - zrobiłam mu wkładkę z pulpecików i teraz też się zajada  ;D

Offline sarmaxarica

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1854
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6827 dnia: 20 Września 2013, 22:15 »
Dziewczyny,potrzebuję sprawdzone przepisy na:

* śliwki - na słodko i wytrawnie
* pomidory - przeciery czy ketchup
* paprykę - mam gdzieś sprawdzony przepis na paprykę w oleju,ale wolałabym bez oleju lub z mniejszą jego ilością

We wtorek dostanę wszystkiego po 15kg ::) i muszę popakować to w słoiki.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6828 dnia: 20 Września 2013, 22:19 »
jak odkopię  to mam rewelacyjny przepis na marynowaną  paprykę  z miodem    to wrzucę

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6829 dnia: 20 Września 2013, 22:22 »
ja robię paprykę w zalewie octowej plus dwie łyżki oliwy do każdego słoika - wychodzi pyyyszna  :)

nie próbowałam ale pewnie będzie super
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/pomidory/przecier_pomidorowy/przepis.html

Offline sarmaxarica

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1854
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6830 dnia: 20 Września 2013, 22:35 »
.:Anka:. a podasz mi proporcje do tej zalewy octowej?Póki co zielona w temacie jestem. ;D Dodajesz do niej coś jeszcze - ziele czy inne przyprawy?
Zapomniałam o KS ;) zaraz jeszcze tam pogrzebię. Dzięki.

Imaginacja w takim razie będę czekać. :)

Offline sarmaxarica

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1854
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6831 dnia: 20 Września 2013, 22:39 »
Marta-Chiquita jeśli tu zajrzysz,napisz proszę czy korzystałaś z tego przepisu http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/sliwki/konfitura_z_czekolada/przepis.html ? Pamiętam,że rok-dwa lata temu wspominałaś u siebie w wątku,że coś tego typu robiłaś i było bardzo smaczne. ;)

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6832 dnia: 20 Września 2013, 23:30 »
Cytuj
nie sądzę,ze dostanę tu mięcho z indyka, a maszynki sie jeszcze nie dorobiłam....
Daria, dla Ciebie wszystko Cheesy
http://www.tesco.com/groceries/Product/Details/?id=275457044

już pytałąm adama, jest w aldiku, także pewnie na niedziele pacniemy;-) senkju



Offline .monia.

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4690
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6833 dnia: 22 Września 2013, 12:04 »
Ciasto ze słonecznikiem faktycznie pyyyyycha  ;D

Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6834 dnia: 22 Września 2013, 13:33 »
a ja mam w pt impreze urodzinowa, bedzie 1 osob.

zrobie pewnie te kawalki tortlii, do tego kupie skrzydelka w miodzie i drugie na ostro z papryką no i z dipem (z Aldiego albo Lidla), jakas salatke, pieczywo czosnkowe i jakies paluszki, chipsy, no i nie wiem co jeszcze...

aaa i musze zrobic Torta. Nigdy nie robilam , macie cos łatwego i sprawdzonego?
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6835 dnia: 23 Września 2013, 08:31 »
 papryka w miodzie

litr  wody
1 i 1/2  łyżki soli
 1 szkl cukru
1 duża  łyżka miodu
1/2 szkl octu
  gorczyca , czosnek, ziele , listek laurowy

  wodę , sół cukier , ocet , miód zagotować 

średnio na litrowy słoik potrzeba 1/2 litra zalewy

paprykę w słoikach zalać zalewą( ja zalewam  gorącą od razu )   zakręcić słoiki zagotować tylko 5 minut

 

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6836 dnia: 23 Września 2013, 08:32 »
Kasia*  jak  biszkopt poczynisz to już  z głowy przełozyć bitą śmietaną i owocami  chyba najprostsza rzecz

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6837 dnia: 23 Września 2013, 09:18 »
Możesz też kupić gotowe spody do tortu np kakaowe. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i przełożyć spody ( możesz też dodać wiśnie, albo jakieś inne owoce, albo dżem, żeby nie było za mdło. Na wierzchu posmaruj biszkopt bitą śmietaną, udekoruj czym Ci się podoba, posyp tartą gorzką czekoladą i masz torcik :)

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6838 dnia: 23 Września 2013, 09:24 »
tyle tu specjalistek :) to ja bym poprosiła o jakies sprawdzone przepisy na smaczne sałatki zimowe (zamykane w słoikach oczywiście), z góry dziekuję

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6839 dnia: 23 Września 2013, 09:39 »
Kasia z kwestii smaku tort: czekoladowa dokładka, brzoskiwniowy albo z pomrańczową galaretką - to są torty które zawsze się udają.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"