ja robie mielone na grilowej patelni bez tluszczu...
mieso wieprzowo-wolowe do tego cebula, czosnek, majeranek, jajo, magi, starte pieczarki, przyprawe uniwersalna (robie sama zamiast vegety), i bulke tarta dla otrzymania odpowiedniej konsystencji, moj maz lubi jeszcze troche musztardy dodac

...smaze bez tluszczu i bez panierki...
krem z pomidorow robie taki:
80g cebuli
1-3 zabki czosnku
30g masla
700g pomidorow swiezych obranych ze skorki i pokrojonych lub z puszki
1 kostka rosolowa
sol, pieprz
przyprawa uniwesalna/vegeta itp lyzeczka
100g kwasnej smietany 18%
pokroic cebule, dodac rozdrobniony czosnek i dusic na maselku, dodac pomidory, kostke rosolowa i przyprawy i troszke pogotowac, pozniej blenderem wszystko zmientolic, dodac pol litra wody i smietane i dalej troszke pogotowac do odpowiedniej kosystencji kremu, na talerzu posypac pietruszka mozna - dla mnie pychota, czasem dodajemy jeszcze troszke ryzu lub jakis drobny makaron...
krem z pieczarek:
50 cebuli
30g masla
200g pieczarek
1 kostka rosolowa
sol,pieprz
przyprawa uniwersalna ok 1 lyzeczka
1 lyzka soku z cytryny
20-25g maki pszennej
60-70g kwasnej smietany 18%
pokrojona cebulke dusimy na maselku, dodajemy pieczarki, kostke rosolowa, przyprawy, sok z cytryny, make i smietane, wszystko zblendowac, dodac ok pol litra wody i gotowac do uzyskania odpowiedniej konsystencji, mozna pozniej jeszcze raz zblendowac jesli sie wczesniej nie uzyskalo jednolitej masy (czasem mi tez tak wychodzi) ja dodaje do tego grzanki tuz przed podaniem...
zamiast kostki rosolowej ze sklepu mozna zrobic samemu lub robic kremy na rosolku