Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2933431 razy)

0 użytkowników i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7050 dnia: 17 Października 2013, 11:01 »
a jak ten worcester smakuje?
duzo przepisow go w sobie ma  ;D
nie wiecie czy kupie go w almie???


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7051 dnia: 17 Października 2013, 11:02 »
Dla mnie one wszystkie smakują jak wariacja sosu sojowego  ;D słone i tyle


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7052 dnia: 17 Października 2013, 11:27 »
Dla mnie jest specyficzny i nie bardzo da sie do czegos porownac, faktycznie slony, ale taki, hmmm inny. Ja tez mysle, ze warto go miec, sporo jest z nim przepisow. Abrandy mozna zastapic niewielka iloscia whiskey, albo sokiem jablkowym.


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7053 dnia: 17 Października 2013, 17:27 »
Jak dla mnie ten sos to taki aromat dymu wędzarniczego ;) Ja kupiłam w Realu.

Dziewczyny,a jakie muffiny albo babeczki najlepsze???takie co zawsze wychodzą;-)))
Moje najświeższe odkrycie to takie, że lepsze są te z dodatkiem masła niż oleju. Ostatnio robiłam z tego przepisu, świeże są pyszne i takie chrupiące na wierzchu, niestety żadna nie została na drugi dzień, żebym oceniła http://copysznego.blogspot.com/2012/12/muffiny-z-truskawkami-i-biaa-czekolada.html
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7054 dnia: 17 Października 2013, 23:01 »
to właśnie tego sosu nie wiedziałam gdzie szukac jak Maja podawała;-)))
muffiny będę robiła w poniedziałek, bo są na wtorek do przedszkola.......



Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7055 dnia: 18 Października 2013, 00:04 »
dziewczyny, konieczniewypróbujcieto ciasto, jest rewelacyjne
http://www.wolnakuchnia.pl/tarta-sliwkowa-z-lawenda-i-biala-czekolada/

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7056 dnia: 18 Października 2013, 00:15 »
Babki pomóżcie mi z menu na urodziny Łucji, bo zaraz osiwieję ::) (będzie ok. 10 osób, urodziny dzieci są u nas bez alkoholu, więc obejdzie się bez śledzika ;)

Póki co będzie:
-> zupa dyniowa z pieczonych warzyw
-> sałatka warzywna tradycyjna
-> zrazy zawijane z wołowiny
-> leczo z cukinii
-> tortille
-> jabłecznik
-> tort z Sowy

Jaką sałatkę do tego jeszcze? Jakieś mięcho? HELP!
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7057 dnia: 18 Października 2013, 12:30 »
On 2011
Ona 2013

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7058 dnia: 18 Października 2013, 12:35 »
A sledz to tylko do alkoholu? ;)


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7059 dnia: 18 Października 2013, 13:16 »
Czym mogę zastapić w przepisie wino porto ???
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7060 dnia: 18 Października 2013, 15:46 »
zamieniła bym to porto jakimś likierem wiśniowym
porto jak dobrze pamiętam ma około 20% vol



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7061 dnia: 18 Października 2013, 15:57 »

Jaką sałatkę do tego jeszcze? Jakieś mięcho? HELP![/color]
gyros, brokułowa która odkopałaś ostatnio,z serem feta, z makaronem chińskim?
a mieso - pałki z kurczaczka?kotleciki z piesi kurczaczka?nugetsy?z dipem?

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7062 dnia: 18 Października 2013, 20:20 »
Babki pomóżcie mi z menu na urodziny Łucji, bo zaraz osiwieję ::) (będzie ok. 10 osób, urodziny dzieci są u nas bez alkoholu, więc obejdzie się bez śledzika ;)

Jaką sałatkę do tego jeszcze? Jakieś mięcho? HELP!


ja na imprezę urodzinową zaplanowałam sałatkę z brokułów i pałki z kurczaka w płatkach kukurydzianych na ostro

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7063 dnia: 18 Października 2013, 20:38 »
Mi bardzo smakuję ta sałatka; http://mojeconieco.com/wiosenna-salatka-makaronowa/

Fajna, dzięki :-*

A sledz to tylko do alkoholu? ;)
Nieeee to taki mój wykręt, bo nie lubię śledzi ;)
gyros, brokułowa która odkopałaś ostatnio,z serem feta, z makaronem chińskim?
a mieso - pałki z kurczaczka?kotleciki z piesi kurczaczka?nugetsy?z dipem?
Gyrosa jadłam już w tylu modyfikacjach, że mi się znudziła, brokułową jedli u mnie ostatnio, a ta z makaronem chińskim to jaka?
Z mięsa zrobię chyba karkówę z warzywami albo właśnie pałki z wora na 2 sposoby.

ja na imprezę urodzinową zaplanowałam sałatkę z brokułów i pałki z kurczaka w płatkach kukurydzianych na ostro
A co dajesz do płatków?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7064 dnia: 18 Października 2013, 21:00 »
jeszcze nie wiem :)  ::) znajdę jakiś przepis i pewnie dodam coś od siebie  ::)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7065 dnia: 18 Października 2013, 21:09 »
;D Też często robię różne modyfikacje przepisów z netu, a zdarza mi się, że sklejam ze dwa i coś dodaję ;)

A czy do zupy dyniowej mogę dać zwykły kminek, zamiast kminu rzymskiego? :drapanie:

Chyba już skończę kombinować i zrobię:
-> zupę dyniową z pieczonych warzyw
-> sałatkę warzywną tradycyjną
-> zrazy zawijane z wołowiny
-> leczo z cukinii
-> tortille
-> sałatkę z makaronem (dodam jeszcze cycki z kuraka)
-> karkówkę z warzywami z wora
-> deskę serów i wędlin
-> jabłecznik
-> tort z Sowy

Uffff... chyba wystarczy :)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7066 dnia: 18 Października 2013, 21:22 »
Hmm moje menu na jakieś 18-20 osób wygląda mniej mięsnie:)

U mnie na stole będzie:
- udka w płatkach
- sałatka z brokułów
- sałatka gyros
- bułki domowe + talerz chłopski (smalec domowej roboty, ogórki kiszone, różne kiełbasy, oliwki i ser pleśniowy)
- tartaletki z kreme awokado i łososiem
- sałatka ziemniaczana z łososiem
jeszcze rozważam: jarzynową sałatkę z pieczonych warzyw
i mini hotdogi w cieście francuskim


i ciasta:
tort czekoladowo malinowy
czekoladowe ciasto z kwestii smaku
tarta rustykalna z jabłkiem
kruche ciasteczka

tu rozważam jeszcze:
chyba orzechowiec
ciasteczkowe lizaki

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7067 dnia: 18 Października 2013, 22:01 »
Marta, brzydko powiem - porabalo Cie ;D ze tez chce Ci sie to wszystko robic ;) a swoja droga to chetnie bym do Ciebie kiedys na taka imprezke przyszla ::)


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7068 dnia: 18 Października 2013, 22:12 »


A czy do zupy dyniowej mogę dać zwykły kminek, zamiast kminu rzymskiego? :drapanie:
[/color]

nie! to dwa różne smaki... niech cię ręka boska przed tym broni bo schrzanisz zupę ;)

ja już mam menu na listopadowe urodziny syna - większość z KS.

aaa polecam ten tort! wczoraj od niechcenia machnęłam go o godz. 22
http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_berry_and_white/przepis.html

pyyyyyyyyyyyyszny
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7069 dnia: 18 Października 2013, 23:15 »
Cytuj
tartaletki z kreme awokado i łososiem
cóż to???

U mnie na młodego hallowinowe urodzinki będzie:
1. tort,
2. karpatka,
3. ciasteczka kokosanki,
4. ciacha w hallowinowych kształtach, to chyba dla dzieciaków bardziej;-)))
5. gyros,
5. sałatka z tortellinii,
6. piersi indyka ze szpinakiem,
7. udka nadziewane,
8. barszczyk.....

dzieciakom chcemy zrobić jakiś ekstra stolik dla dzieciaczków- 3/4 latków.....co możemy im przygotować??? myslalam o szszłyczkach z owocków,a coś grubszego????



Offline kkotek
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2463
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.09.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7070 dnia: 19 Października 2013, 00:06 »
Dziewczyny potrzeuję przepis  na pyszną zupę- krem z pomidorów  :) albo jakiś inny krem tak żeby można było do niego podać tartaletki z nadzieniem serowo- cebulowym  :P
POMOŻECIE ::) ::) ::) ::)
Kajetan  *† 31.12.2015 (15 tc)
Paulinka ❤️ 19.03.2018

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7071 dnia: 19 Października 2013, 07:58 »
Upiekłam marchewkowe... zapomniałam dac proszku  ::) ale wyszło  :D

Cytuj
tartaletki z kreme awokado i łososiem
cóż to???

U mnie na młodego hallowinowe urodzinki będzie:
1. tort,
2. karpatka,
3. ciasteczka kokosanki,
4. ciacha w hallowinowych kształtach, to chyba dla dzieciaków bardziej;-)))
5. gyros,
5. sałatka z tortellinii,
6. piersi indyka ze szpinakiem,
7. udka nadziewane,
8. barszczyk.....

dzieciakom chcemy zrobić jakiś ekstra stolik dla dzieciaczków- 3/4 latków.....co możemy im przygotować??? myslalam o szszłyczkach z owocków,a coś grubszego????

parówki w cieście francuskim, albo cokolwiek z ciasta, choćby paluchy (ciasto rozkładasz na blasze razem z tym papierem, kroisz w paski, każdy pasek "zakręcasz" wokół własnej osi, smarujesz jajkiem roztrzepanym z wodą i posypujesz np. tymiankiem) do tego barszczyku idealne i proste. Z ciasta mogą też być mini pizze - kroisz ciasto w kwadraty i dalej tak jak pizza - sos i dodatki, a brzegi "gołego" ciasta jajkiem.
"szaszłyki" z mielonego, czyli kebaby  ;) i do tego jakieś sosiki, dipy
zwykłe koreczki
zawijasy z tortilli
słynne już forumowe kotleciki z kurczaka  http://przesmacznie.blogspot.gr/2012/11/kotleciki-z-kurczaka-z-serem-i-majonezem.html
nuggetsy w płatkach kukurydzianych (kawałki kurczaka moczysz w jajku i obtaczasz w pokruszonych płatkach - można w blenderze zmielić i pieczesz w piekarniku)
Ze słodkiego proponuję jeszcze Rafaello kulki - paczke wiórek (prawie całą, zostawiasz trochę do obtoczenia) miksujesz z puszką mleka skondensowanego (u nas te mleka trochę mniejsze 375 g, więc w Pl pewnie niecała puszka, a u Was nie wiem jakie są) i cukrem waniliowym, czy jakimś aromatem, powinno być gęste. Formujesz kulki, obtaczasz w wiórkach i gotowe... można trzymać w zamrażalniku i zjadać prosto z niego ;) Można włożyć do środka migdała. Część kulek można obtoczyć w czymś innym, np. pokruszonych orzechach czy tych takich czekoladowych wiórkach, kolorowych posypkach...

Kkotek, ja z kremów tylko brokułowy robię  ;) ale tak przy okazji jakby ktoś miał przepis na pieczarkowy krem, to dawajcie ;)

A z pomidorów, to może hiszpańskie gaspacho? ale nie mam przepisu  :-\

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7072 dnia: 19 Października 2013, 08:02 »
Daria a jakies mini tarty, czy nalesniczki albo jakies male zawijaski z ciasta francuskiego?



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7073 dnia: 19 Października 2013, 09:24 »
Cytuj
ja już mam menu na listopadowe urodziny syna - większość z KS.
ela, pochwal  się  :)

Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7074 dnia: 19 Października 2013, 10:50 »
dziewczyny podrzućcie please ten przepis na mielone z pieca bo mam ochotę je dziś popełnić:)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7075 dnia: 19 Października 2013, 12:18 »
Monika, jak normalne  mielone (mięso, bułka w mleku, jajo, przyprawy...wiadomo każdy robi trochę inaczej), ale do środka dodaje się majonez (1-2 łyżki na pół kilo). Ja kiedyś robiłam z dużą ilością mleka (3/4 szklanki) i efekt był ten sam. Tylko jakby było za rzadkie można podsypać bułką tartą.  Opcjonalnie można dodać pół startego ziemniaka, trochę startej cukinii, albo nadziac serem (ser feta lub zwykły w kostkę i wokół tego lepić kotlety).
Niektóre dziewczyny panierowały w bułce, ja nie panieruję. Piekę w 180 stopniach nie wiem ile czasu - sprawdzam  ;)

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7076 dnia: 19 Października 2013, 12:22 »
dziewczyny podrzućcie please ten przepis na mielone z pieca bo mam ochotę je dziś popełnić:)
Ja robie z tego przepisu i wychodza pyszne!
Jeszcze link  :D
http://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_dania_glowne_przepis.html?cbr_id=1497

Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7077 dnia: 19 Października 2013, 12:37 »
dzięki:)

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7078 dnia: 19 Października 2013, 12:51 »
możesz takie ciasto włożyć do blaszki od chelebka, dodać do niego pieczarki, posypać serem i będziesz miała pieczeń rzymską, też fajna;-)



Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7079 dnia: 19 Października 2013, 14:23 »
ja robie mielone na grilowej patelni bez tluszczu...
mieso wieprzowo-wolowe do tego cebula, czosnek, majeranek, jajo, magi, starte pieczarki, przyprawe uniwersalna (robie sama zamiast vegety), i bulke tarta dla otrzymania odpowiedniej konsystencji, moj maz lubi jeszcze troche musztardy dodac ;)...smaze bez tluszczu i bez panierki...

krem z pomidorow robie taki:
80g cebuli
1-3 zabki czosnku
30g masla
700g pomidorow swiezych obranych ze skorki i pokrojonych lub z puszki
1 kostka rosolowa
sol, pieprz
przyprawa uniwesalna/vegeta itp lyzeczka
100g kwasnej smietany 18%
pokroic cebule, dodac rozdrobniony czosnek i dusic na maselku, dodac pomidory, kostke rosolowa i przyprawy i troszke pogotowac, pozniej blenderem wszystko zmientolic, dodac pol litra wody i smietane i dalej troszke pogotowac do odpowiedniej kosystencji kremu, na talerzu posypac pietruszka mozna - dla mnie pychota, czasem dodajemy jeszcze troszke ryzu lub jakis drobny makaron...

krem z pieczarek:
50 cebuli
30g masla
200g pieczarek
1 kostka rosolowa
sol,pieprz
przyprawa uniwersalna ok 1 lyzeczka
1 lyzka soku z cytryny
20-25g maki pszennej
60-70g kwasnej smietany 18%
pokrojona cebulke dusimy na maselku, dodajemy pieczarki, kostke rosolowa, przyprawy, sok z cytryny, make i smietane, wszystko zblendowac, dodac ok pol litra wody i gotowac do uzyskania odpowiedniej konsystencji, mozna pozniej jeszcze raz zblendowac jesli sie wczesniej nie uzyskalo jednolitej masy (czasem mi tez tak wychodzi) ja dodaje do tego grzanki tuz przed podaniem...

zamiast kostki rosolowej ze sklepu mozna zrobic samemu lub robic kremy na rosolku ;D