Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2914413 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6780 dnia: 16 Września 2013, 10:30 »
Potrzebuję porady w sprawie menu na chrzciny. Otóż wymyśliłam, że podam kilka rodzajów mięsa, dla urozmaicenia. I tak zaproponuję:
- ziemniaki z wody, ryż na zielono (z groszkiem, pietruszką) i frytki
- surówki: buraczki, z czerwonej kapusty, z pekińskiej z kukurydzą, paprykami, pomidorem i ogórkiem
- rosół z makaronem i cebulową w bułkach
- mięsa:
kurczak nadziewany szpinakiem i fetą - taki w całości pozbęde się kości i zawinę w roladkę
kurczak nadziewany pieczarkami i serem - tez w całości
piersi z kurczaka z mozzarela i suszonymi pomidorami w panierce
piersi z kurczaka nadziewane serem żółtym i szynką z papryką konserwową i ogórkiem w panierce
kurczak w cieście (takim nalesnikowym rzucony na głęboki olej) - dla dzieci chyba w sam raz
mielone w krakersach/sezamie

gości będzie ok 30 osób...
czy takie menu jest ok?
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6781 dnia: 16 Września 2013, 10:32 »
a i jeszcze jedno: jak liczyć mięso na osobę- po dwie porcje? czyli na 30 osób przygotować 60 porcji mięsa + jakieś 20 w zapasie? Czy należy uwzględnić po kawałku każdego mięsa dla każdego gościa?
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6782 dnia: 16 Września 2013, 10:36 »
demka podziwiam Cię... ja mam gdzies zapisane ile gastronomia liczy gram na osobę..wieczorm mogę Ci napisać.

Sylwusia dzięki...propozycja zacna...chyba skorzystam :)
Ewcia ja łososia nie jadam więc ciezko mi go przyrządzić tylko dla kogoś ale dzięki :)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6783 dnia: 16 Września 2013, 10:41 »
demka woow!
zajedziesz sie kochana.. menu jak na wesele ;)

jak dla mnie menu super ale ciut za duzo kurczaka.. dalabym cos wieprzowego np pieczen z karkowki i dolozyla jakis sos.. np kurkowy borowikowy lub zwykly pieczeniowy..
zupa cebulowa super ale duzo czasu zajmie ci drazenie bulek i zapiekanie jesli planujesz . ps(masz spraedzony.przepis?? jesli rak to prooosze) ;)

co do porcji.. ja bym ske sztywno tego nie trzymala ze po dwa kawalki zrobilabym wiecej z 10-15szt. a nie 60 plus jeszcze zapas.. nieprzejecie tego jestem pewna ;)
np e knajpie zaproponowali nam o 5 porcji eiecej miesa na polmiskach

 i chyba bym odpuscila frytki..

Ela moj tata kucharz od zawsze i wlasnie wczoraj dyskutowalismy ze u nich w restauracji porcja to 20dkg miesa.


Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6784 dnia: 16 Września 2013, 11:02 »
Dziękuję za uwagi- może część roladek zrobię wieprzowych...
bułki wydrążę wcześniej, wyłożę żółtym serem... przepis mam sprawdzony- ale to nie jest typowa cebulowa, tylko taka bardziej gęsta...

z przygotowaniem dam radę - mięso przygotuję wcześniej, usmażę wieczorem, później podgrzeję w piekarniku...może faktycznie pomine frytki?

a i zapomniałam o ciastach:
oprócz tortu, zrobię słonecznikowe, sernik i prince polo... chyba, że macie jakies sprawdzone super przepisy ;)
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6785 dnia: 16 Września 2013, 11:19 »
co to za słonecznikowe i prince polo? i poproszę o przepis na tę cebulową  ;D
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6786 dnia: 16 Września 2013, 11:21 »
co to za słonecznikowe i prince polo? i poproszę o przepis na tę cebulową  ;D
hyy hyy identyczny post mialam napisac ;))
wiec demko przylaczam sie do prosby;)


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6787 dnia: 16 Września 2013, 11:23 »
Słonecznikowe kiedyś już tu było - jest mega słodkie ale ciekawe. Muszę popełnić bo właśnie mi Demka przypomniała  ;D


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6788 dnia: 16 Września 2013, 11:27 »
prince polo z mojewypieki.com?

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6789 dnia: 16 Września 2013, 11:40 »
Z pomarańczową galaretką :?:  Nie wiem, jak Wam ale mi się te wafelki robią miękkie ::)


Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6790 dnia: 16 Września 2013, 11:43 »
tak z tego przepisu:
http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-prince-polo

ale teraz juz nie wiem czy nie zmienić robiłabym pierwszy raz....

Słonecznikowe:
30 dag słonecznika łuskanego
1/2 kostki masła
3 łyzki mleja
15 dag cukru

wszystko rumienimy na patelni, wykładamy na blache i do piekarnika na 200 st aż będzie złoty

karmel ze skondensowanego mleka usiewamy z kostka masła i połową uprażonego slonecznika

pieczemy kakaowy biszkopt (najlepiej z połowy porcji, żeby nie był zbyt wysoki)

następnie wszystko układamy warstwami:
biszkopt
masa kajmakowo-słonecznikowa
herbatniki maczane w wódce
polewamy czekoladą
sypiemy pozostałym słonecznikiem

ciasto słodkie o posmaku orzecha- pyszne...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6791 dnia: 16 Września 2013, 11:46 »
Może zamiast frytek ziemniaki w waflu ?
Wyglądają trochę jak kopytka :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline .monia.

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4690
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6792 dnia: 16 Września 2013, 14:30 »
Muszę odszukać cały przepis na to slonecznikowe, bo zrobilyscie mi smaka

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6793 dnia: 16 Września 2013, 19:25 »
Przyszłam się pochwalić moim dzisiejszym obiadkiem.. Kurczak pocięty na kawałki i usmażony w głębokim oleju w mące ziemniaczanej.. I odłożony na bok.. Do tego podsmażony czosnek, cebula, dużo szpinaku i pomidory koktajlowe.. zalane 180ml śmietanki 18% i 100ml mlekiem.. i do tego dałam sos chyba z Knorra 4 sery + mozzarella... Wszystko wymieszane z makaronem kokardki i na to posypany ten kurczak chrupiący... Wyszło pysznie!


Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6794 dnia: 16 Września 2013, 20:04 »
Demka zapowiada sie smakowicie, choc tez uwazam, ze za duzo kurczaka...
Co do porcji policzylabym po dwie porcje miecha na osobe plus 5-10sztuk w zapasie. Nie wszyscy przeciez zjedza po dwie porcje miecha... Tak mi sie wydaje :)
Ciasta slonecznikowego nigdy nie jadlam :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6795 dnia: 16 Września 2013, 20:42 »
tez dzis mialam pyszny obiad
grillowana karkowa + wachlarz z ziemniaka nadziewany boczkiem cebula i maselkiem... cos takiego http://www.delimamma.pl/2012/03/saatka-waldorf-z-kurczakiem-i-sosem.html?m=1 tylko w tych nacieciach boczek ten surowy wedzony cieniutki pyyyycha


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6796 dnia: 17 Września 2013, 07:35 »
Hmmm na pewno ten przepis wstawiłaś? :P

Offline tete

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6151
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6797 dnia: 17 Września 2013, 14:30 »
Laski,porada potrzebna:impreza domowa,dosc liczna grupa osób które lubią dobrze i duzo zjesc...ale nie pitu pitu typu mozarella pokrojona z pomidorem polana oliwą z oliwek ;) tylko konkrety :PPlanowałam na początek zupe meksykanską,tortille z łososiem i almette,piersi z kurczaka w chipsach +dip jakis,sałatka grecka..ale moze macie jakies sprawdzone "hiciory"?
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6798 dnia: 18 Września 2013, 09:08 »
Pity (mogą być gotowe) i do tego drobno pokrojona szynka/filet z kuraka przyprawiony jak do gyrosa.
Mięsko podsmażasz, posypujesz natką pietruchy i krążkami cebuli (ja daję czerwoną albo czosnkową), do tego robię dipy - czosnkowy (możesz użyć bielucha czosnkowego) i paprykowy (możesz podsmażyć/upiec paprykę i bakłażana z oliwą i zrobić coś na wzór ajwaru)
Każdy sam robi sobie "kebaba"


Offline Ola888
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3605
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6799 dnia: 18 Września 2013, 12:20 »
demka menu imponujące  ;) ja jestem świeżo po chrzcinach które urządzałam sama ( no z pomocą męża) i tak na ok 20 osób mięsa było 2 rodzaje mięsa jakieś 50-55 sztuk ( zostało jeszcze), ale moim zdaniem 2 razy więcej niż gości musisz liczyć na pewno. Oprócz tego rosół, ziemniaki, parę rodzajów surówek, natomiast ciasto piekła znajoma Pani, wszystko przygotowywałam dzień wcześniej a i tak o 1 w nocy ledwo na nogach stałam. Jak do tego dołożysz sprzątanie i ogarnianie siebie i dzieci to uwierz mi idzie się zajechać  ;) Natomiast jest też druga strona medalu, wszystko wyszło pyszne a ja miałam satysfakcję ze swojego dzieła  ;) Dlatego trzymam kciuki żeby i tobie się udało, no i daj znać co w rezultacie przygotowałaś  :)

Offline Zoya

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6348
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2010 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6800 dnia: 18 Września 2013, 14:26 »
Zobaczcie to, mnie zaciekawiło:
http://www.handimania.com/cooking/breakfast-bread-bowls.html

muszę spróbować :)



Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6801 dnia: 18 Września 2013, 14:44 »
Natomiast jest też druga strona medalu, wszystko wyszło pyszne a ja miałam satysfakcję ze swojego dzieła  ;)
fakt, ale ja teraz już bym sama nie robiła ;)
mieliśmy chrzciny w maju i też sama wszystko robiłam ::) niby tylko dla 15 osób ale przyznam szczerze, że zmęczona byłam i jak wieczorem goście zaczęli się zbierać to w duchu się nawet cieszyłam ;)

na obiad robiłam rosół+ polędwiczki wieprzowe zapiekane w musztardzie do tego pieczone ziemniaczki i surówki
zrobiłam 4 rodzaje ciast i 4 sałatki
upiekłam pasztet i kawał szynki+ swojska wędlinka na stól
upiekłam też chleb
na stół jeszcze paszteciki z mięsem i grzybami
na drugi dzień został tylko rosół bo resztę wydałam gościom ;D



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline .monia.

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4690
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6802 dnia: 18 Września 2013, 21:51 »

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6803 dnia: 19 Września 2013, 09:03 »
Bardzo podobny


Offline .monia.

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4690
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6804 dnia: 19 Września 2013, 09:09 »
dzięki to  w sobotę zrobię  :D

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6805 dnia: 19 Września 2013, 09:22 »
Ja wczoraj miałam zupę-krem z cukinii a na drugie talarki z piekarnika, zawijane piersi z kurczaka z serem i pieczarkami i mizerię, ale pycha obiadek... Dziś leczo.


Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6806 dnia: 19 Września 2013, 09:36 »
Aniu dasz przepis na zupkę..
Ja wczoraj miałam smażoną flądre ze świeżym koperkiem i taką przyprawą do ryb: sól, rozmaryn, stara skórka cytryny i do tego sałatka z ruccolą, pomidorami, ogórkiem, smażonym słonecznikiem, octem balsamicznym i mozzarellą. Też pycha..

A dziś robimy sushi.. Kupiłam świeżego łososia.. Niestety tuńczyka czy makreli świeżej nie mieli.. Tylko odmrożone..


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6807 dnia: 19 Września 2013, 09:45 »
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/zupa_z_cukinii/przepis.html

Uwielbiamy ją! Ale przyznam szczerze, że nigdy jeszcze nie dodałam mięty bo zawsze zapominam kupić. Mimo to wychodzi po prostu boska :)

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6808 dnia: 19 Września 2013, 09:59 »
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/zupa_z_cukinii/przepis.html

Uwielbiamy ją! Ale przyznam szczerze, że nigdy jeszcze nie dodałam mięty bo zawsze zapominam kupić. Mimo to wychodzi po prostu boska :)

Też ją często robię. Wczoraj była :) Mięty też nie daję.
Ulubiona zupa syna.

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6809 dnia: 19 Września 2013, 10:13 »
Oj to zrobię w przyszłym tygodniu...