Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2953926 razy)

0 użytkowników i 9 Gości przegląda ten wątek.

Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6900 dnia: 27 Września 2013, 20:16 »
Marta-Chiquita jeśli tu zajrzysz,napisz proszę czy korzystałaś z tego przepisu http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/sliwki/konfitura_z_czekolada/przepis.html ? Pamiętam,że rok-dwa lata temu wspominałaś u siebie w wątku,że coś tego typu robiłaś i było bardzo smaczne. ;)

Sandra, dzięki za przepis :) Robiłam 3 dni temu, dzisiaj otworzyłam pierwszy słoiczek - naprawdę smaczne :) Trochę się martwiłam, bo następnego dnia było dość rzadkie, wstawiłam do lodówki i dzisiaj konsystencja była idealna.  Jedynie ja dałam gorszą czekoladę ( najtańszą z Lidla ), następnym razem zrobię z "lepsiejszą:P "

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6901 dnia: 29 Września 2013, 20:32 »
Dziewczyny sałatka niebo w gębie :)
Od razu trzeba robić podwójną albo i potrójną porcję bo szybko znika :)
http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos/salatka_dziki_ryz/przepis.html

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6902 dnia: 30 Września 2013, 10:15 »
co gotujecie dzisiaj dla swoich panów ?  ;D
potrzebuje danie główne i deser ( ale żadna ciasta i czasochłonne rzeczy, raczej proste i dobre) !!!
poratujcie :)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6903 dnia: 30 Września 2013, 10:22 »
zrób mus czekoladowy na deser :)
na danie głowne nie mam kompletnie pomysłu...

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6904 dnia: 30 Września 2013, 10:24 »
nam chyba ugotuje sphinx albo peperoni hihi


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6905 dnia: 30 Września 2013, 10:26 »
Cytuj
co gotujecie dzisiaj dla swoich panów ?

ja mam męża, nie pana  8) a tak serio - pomysłu na obiad nie mam ale B ma zaległy więc liczę na niego


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6906 dnia: 30 Września 2013, 10:28 »
my wczoraj sie raczylismy w wietnamskiej knajpie  ;D, szkoda tylko, że zapomniałam o dzisiejszym dniu >:( bo podciągnęłabym to pod tą okazje  :D :D :D

mus czekoladowy? nieeee, fanami czekolady nie jesteśmy ;)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6907 dnia: 30 Września 2013, 10:31 »
miało być nie ciasto i szybkie :P

to nie wiem, budyń? galaretki? :P
krem sułtański?

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6908 dnia: 30 Września 2013, 10:32 »
Serce mysle ze szampan i ty bedziecie najlepszum deserkiem ;D


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6909 dnia: 30 Września 2013, 10:34 »
Serce mysle ze szampan i ty bedziecie najlepszum deserkiem ;D
juhuuuuuuuuuuuuuu  ;D

Asia, dzięki za pomysły, ale to jeszcze nie to ;)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6910 dnia: 30 Września 2013, 10:39 »
to może coś z ciasta franc. (np rożki) albo zapiekane banany z lodami i bitą?


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6911 dnia: 30 Września 2013, 10:45 »
a moze same lody ?  :D ;)
propozycje na danie główne poprosze :P

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6912 dnia: 30 Września 2013, 11:25 »
Na jesienny deser proponuję pieczone jabłka z miodem albo jabłko pod kruszonką z ciastek + gałka lodów właśnie, ew. sos karmelowy

Danie główne - co ma być ryba, mięsko, warzywa :?:


Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6913 dnia: 30 Września 2013, 11:27 »
W dniu dzisiejszym dla "pana" tylko gulasz na guinessie ;)
http://www.przepisy.pl/przepis/gulasz-na-guinessie

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6914 dnia: 30 Września 2013, 11:36 »
dzieki Maja, ale chyba zrobie krewetki albo zawijańca Hani i tyle  ;)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6915 dnia: 30 Września 2013, 12:16 »
Jak robisz krewetki? Ja dziś chcę zrobić kolację dla mojego chłopca większego :P

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6916 dnia: 30 Września 2013, 12:35 »

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6917 dnia: 30 Września 2013, 15:24 »
miało być nie ciasto i szybkie :P
Ciasto w 5 minut z mikrofali z bloga Madziq :P ;D
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6918 dnia: 1 Października 2013, 17:05 »
a co z kalafiora dziewczyny???? miałam robić to danie od Mai z mięcha z indyka , ale nie dostałam wszystkich składników, mam to mięcho, mam kalafior i trochę jeszcze w tej lodowce, Adam nie lubi kalafiora ot tak, co mam z nim zrobić????

u nas wczoraj wrapy, dziś buraczkowa(dla mnie i dziecia)  i makaron dla Pana;-)))

acha,dziewczyny trochę tej buraczkowej mi zostało, mogę to zamrozić??????robię tylko zupkę bez ziemniaków, ale zabieliłam śmietaną....



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6919 dnia: 1 Października 2013, 17:07 »
Mi sie wydaje, ze bez problemu, ja mroze wszystko. Gorzej jakbys chciala w sloik wsadzic, wtedy ze smietana to nie najlepszy pomys.

Co do kalafiora to moze zapiekanke z czym tam w lodowce masz? Albo zupke kalafiorowa, np. Krem?


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6920 dnia: 1 Października 2013, 17:08 »
to muszę ten kalafior podgotować???? i zalac jakimś bulionem w żaroodpornym????



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6921 dnia: 1 Października 2013, 17:16 »
Zalezy z czym chcesz robic. Jedyne warzywa, ktore ja podgotowuje do zapiekanki to ziemniaki, pozostale szybko sie udusza. Chyba,ze chcesz zapiekac samego kalafiora to wtedy na przyklad zalej go juz w zaroodpirnym sosem beszamelowym, tez bedzie smaczny. Albo na surowo mozna z kalafiora salatke zrobic, bardzo lubie surowego kalafiora. Ale zes mi zrobila ochote,ide zapiekac kalafiora z brokulem w beszamelu ;D


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6922 dnia: 1 Października 2013, 17:45 »
no mam warzywa/ ziemniory/pieczary/ może i kiełbaska się znajdzie/por/brokuł....no to mielone z indyka......
surowego kalafiora nie tknę, podobnie jak surowych pieczarek;-)



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6923 dnia: 1 Października 2013, 18:17 »
Pieczarek ja tez nie. To bym podsmazyla mielone z pieczarkami,podgotowala ziemniaki, reszte wrzucila jak leci, ale juz bez kielbasy, doprawila, zalala sosem smietanowym, lub faktycznie tym bulionem, posypala serem i cos wyjdzie na pewno ;)


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6924 dnia: 1 Października 2013, 20:22 »
i tak oto, mąż dostanie twoją wypowiedź w czwartek i zrobi obiad;-) bo ja teraz miałam gości i jeszcze mam do ogarnięcia makaron na dziś na obiad dla Adama i na jutro pulpety ;-)



Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6925 dnia: 1 Października 2013, 21:21 »
i tak oto, mąż dostanie twoją wypowiedź w czwartek i zrobi obiad;-) bo ja teraz miałam gości i jeszcze mam do ogarnięcia makaron na dziś na obiad dla Adama i na jutro pulpety ;-)

Na szybko, kalafior zapiekany pod beszamelem i serem :)



Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6926 dnia: 1 Października 2013, 21:24 »
Za szybko wysłałam.


Macie jakieś sprawdzone przepisy na domowe chleby?
Na drożdżach, zakwasie (poprosze też o wskazówki), najlepiej ciemne, pełnoziarniste i wieloziarniste. W sumie żadnym nie pogardzę. Próbowałam wielu, ale często dzieje się tak, że te razowce jakby sie nie dopiekają i są bardzo mokre.

Będę wdzieczna. Mam tez maszyne, w niej najczęściej mieszam, ale przepisy z maszyny mi jakoś nie podeszły.



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6927 dnia: 1 Października 2013, 21:51 »
Carolla, przesylam Tobie i internetowi tajemnice cioci mojego meza, Aliny, ktora robi najwspanialszy chleb pod sloncem. Dziele sie z Wami takze przepisem na hodowle zakwasu, pierwszy mozna kupic, lub dostac w piekarni, nastepnym razem sobie przywioze ;D

Zakwas to dzikie (w odróżnieniu od piekarskich kupowanych w sklepach) drożdże, które trzeba dokarmiać - tzn najrzadziej co 7 dni wsypać 1 łyżkę mąki żytniej i max100 ml letniej wody. Najlepiej przechowywac go w litrowym słoiku (zamkniętym, ale nie szczelnie) w lodówce - tam proces namnażania się drożdży jest znacznie spowolniony.
Ponieważ do  pieczenia chleba nie zużywa się dużo zakwasu można co jakiś czas ugotować żurek J.
 
1. Zaczyn 3-stopniowy (należy zacząć 1,5 dnia przed planowanym pieczeniem)
 
Io​- po przyjściu z pracy ok. 17-tej
 50 g zakwasu (ja biorę 2 łyzki)
 100 g mąki żytniej
 100 g wody
 Wymieszać, przykryć, odstawić na min 5 godz
 
IIo​- przed spaniem dodać do Io
 100 g maki żytniej
 90 g wody
 Wymieszać, przykryć, odstawić na min 5 godz
 
IIIo​- przed wyjściem do pracy dodać do IIo
 80 g mąki żytniej
 100g wody
 Wymieszać, przykryć, odstawić na min 5 godz
 
2. Wyrabianie i pieczenie chleba
 
400 g zaczynu (resztę przełożyć do słoika -taki zaczyn można przechowywać w lodówce do 2 tygodni - dwie takie reszty to gotowe ok. 400 na trzeci chleb).
150 ml wody
100 g mąki żytniej
300 g mąki pszennej  (czasem dodaję 400 g mąki pszennej, nie dodaję wtedy zytniej)
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
 
Wszystko wymieszać, przełożyć na stolnicę i podsypując mąką wyrabiać ok. 15 min. Przykryć lnianą ściereczką i papierem do pieczenia,żeby ciasto nie wyschło; zostawić na ok. 20 min. Powtórnie wyrabiać przez 5 min. Przełożyć do podłużnej foremki (jeśli jest pokryta teflonem nie trzeba jej smarować), przykryć lnianą ściereczką i papierem do pieczenia  i odstawić, aż ciasto urośnie ponad 2x.
Piekarnik nagrzewać do temp 300 oC przez ok. 10 min, wstawić wyrośnięty chleb na 12-15 min, następnie zmniejszyć temp do 200 oC i piec jeszcze ok. 30 min. Upieczony chleb przełożyć na kratkę (żeby równomiernie wystygł).


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6928 dnia: 1 Października 2013, 21:53 »
Aha, polecala mi tez ta stronke http://www.chleb.info.pl/


Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6929 dnia: 3 Października 2013, 09:17 »
Ja też mieszam chleb w maszynie a potem piekę w piekarniku, na razie na drożdżach, nie mogę coś do zakwasu podejść.
Próbowałam sporo przepisów z http://pracowniawypiekow.blogspot.com/

Mój ulubiony to z soją.

Ogólnie u mnie to wygląda tak, że wrzucam mokre (2/3 szklanki wody, często rozcieńczam z mlekiem, trochę oleju lub masła, łyżkę jogurtu) do tego łyżeczka cukru i łyżeczka soli, na to mąkę - 500gram (i tu też sobie mieszam różnie mi to wychodzi, owsiana, żytnia, pszenna, orkiszowa, kukurydziana) i na wierzch soję plus drożdże (suche łyżeczka, świeże ok 25g)
Maszyna na dough, potem przerzucam to na blaszkę z ikei
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90133053/

I chwile jeszcze wyrasta i na jakieś 30min do piekarnika (na dół lód albo spryskuję co jakiś czas ścianki wodą).

To mój na razie ukochany chlebek :)