Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2936558 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6510 dnia: 5 Sierpnia 2013, 10:15 »
mam ochotę spróbować pasztet z cukinii bo przywiozłam od babci masę cukinii i całej w słoiki nie zrobię  ;)
macie dobry przepis na taki pasztet?



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6511 dnia: 5 Sierpnia 2013, 12:07 »
  w temaci8e  rozmiekczanie  to ja bym spróbowała   jeszcze  worków   lub rekawa do pieczenia

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6512 dnia: 5 Sierpnia 2013, 12:25 »
Ja sie obawiam, ze jak juz jest kapec to ikapec zostanie, ewentualnie probowalabym jak dziewczyny pisza, no imi sie wydaje, ze problem przy wolowinie to albo zbyt dlugi czas pieczenia/smazenia/duszenia, wolowinka lubi tylko momencik ciepla i tyle, a druga sprawa to jakosc miesa. My teraz na steki kupujemy tylko angusa i to lezakowanego, grillujemy gora 5 minut z kazdejstrony - czesto mniej i zawsze wychodzi miekkie, nawet jesli sie posoli wczesniej, kiedys kupowalismy co popadlo i czesto bylo gumowate. Mozna w sumie jeszcze sprobowac gulasz z tego zrobic


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6513 dnia: 5 Sierpnia 2013, 12:39 »
Kiedyś moja Mama mówiła mi o sodzie, ale nie próbowałam. To mięsko, które kupiłam to była "wołowina extra" i 25 zł poooooooszłoooooo. WRRRR!!!
Marta, ale ja to podgotowywałam już w occie balsamicznym, więc chyba gulasz odpada ::)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6514 dnia: 5 Sierpnia 2013, 12:41 »
Dziewczyny!!! Mam kurki i nie wiem co zrobić na obiad. Chyba nie chcę polędwiczek...

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6515 dnia: 5 Sierpnia 2013, 12:43 »
Gagarka, to ja nie mam pojecia...

AiR kurczaka? Schab? Wlasciwie wszystko mozna


Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6517 dnia: 5 Sierpnia 2013, 12:46 »
O makarony tez super, uwielbiam


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6518 dnia: 5 Sierpnia 2013, 12:47 »
Poczytałam trochę komentarzy na blogu (szkoda, że nie wpadłam na to wcześniej) i tam jest m. in.

Nie dolewac octu przed upieczeniem miesa - bo stwardnieje i będize kapeć. Zmaknąć pory, obsamżyć brzegi, zarumienić, potem bulion i dopiero po chwili ocet.
Proporcje octu i bulionu : 1:1. Redukowac długo - ma nie byc płynne. ( minmum 15 minut). Kolor sosu ciemniejszy niż na zdjęciu.

Nie musi być polędwica - ale chudy kawałek z dobrej części tez się nada (testowaam jestłem zluzowaną łoptakę, antrykot, ligawę). Nie używać bardzo cienkich plastrów...


No cóż na jakiś czas pozostawię przygotowanie wołowiny specjalistom... (Małżon obiecał Trattorię Toscana ;)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6519 dnia: 5 Sierpnia 2013, 12:49 »
Asia, krem z kurek :) albo na śniadanie jajecznica z kurkami :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6520 dnia: 5 Sierpnia 2013, 12:50 »
Wiecie, ze jest amerykanska restauracja w Szczecinie? Ponoc pyszne steki, jak przyjade do Szczecina to koniecznie sie wybieram, bo uwielbiam wolowinke ;D


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6521 dnia: 5 Sierpnia 2013, 14:57 »
Martus o tej na deptaku mowisz? ;)
jak tak to wiemy  ;D

gagatko tratorie tez uwielbiam...

no i AiR-owe kurki tez bym wciagnela .. ale ja bym postawila na pokedwiczki + zwyczajne kurki w smietance mmm


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6522 dnia: 5 Sierpnia 2013, 14:59 »
Widzę ją codziennie (American Club), bo pracuję przy deptaku, ale jeszcze się nie skusiłam :P (chodzimy na obiadki do Prywatki)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6523 dnia: 5 Sierpnia 2013, 19:28 »
Wiecie, ze jest amerykanska restauracja w Szczecinie?

McDonalds to tez amerykanska restauracja ;D

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6524 dnia: 5 Sierpnia 2013, 21:22 »
Haha Edzia, no tak ;)


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6525 dnia: 5 Sierpnia 2013, 21:33 »
jakoś amerykańska kuchnia mnie nie podnieca  ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6526 dnia: 5 Sierpnia 2013, 21:43 »
O mamo, ja uwielbiam, bym sie pokroic dala normalnie za prawdziwego hamburgera albo steka


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6527 dnia: 5 Sierpnia 2013, 22:00 »
mięcho lubię...owszem, ale ostatnio mi się zmienia na ryby...

grecka....hiszpańska...marokańska to mi w duszy gra...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6528 dnia: 5 Sierpnia 2013, 22:09 »
Lila a do marczaka na lody dotarlas? 8)

ja to kocham kuchnie wloska!
choc pol ciazy chcialo mi sie baaardzo ryb ktorych nie lubie na codzien... a mieso ktore uwielbiam odrzucilam... ::)


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6529 dnia: 5 Sierpnia 2013, 22:18 »
ano nie...
bo nie chce leźć sama tylko z dzieciakami, głównie z Ewką...
minusem jest to, że tam nie ma stolików, to nas skutecznie "zniechęca"
łatwiej by nam było gdzieś siąść z tym całym towarzystwem

ale pamiętam o pestkach dyni...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6530 dnia: 5 Sierpnia 2013, 22:21 »
 ;)
na szczescie dla mnie ze nie ma stolikow bo bylibysmy pewnie tam czesciej  8)


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6531 dnia: 5 Sierpnia 2013, 22:22 »
no i zrobiłam polędwiczki jednak. Kurki zeszkliłam zalałam bulionem i razem z mięskiem mi ładnie zgęstniało. Zaciągnęłam słodką śmietaną :D :D :D żeby za dietetyczne nie było i do pojemnika dla mężusia. Bo jeszcze by mi padł w pracy... ::)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6532 dnia: 5 Sierpnia 2013, 22:30 »
O mamo, ja uwielbiam, bym sie pokroic dala normalnie za prawdziwego hamburgera albo steka

z bizona

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6533 dnia: 5 Sierpnia 2013, 22:47 »
A niechby i z bizona byl, byle taki jakw ameryce ::)



Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6534 dnia: 6 Sierpnia 2013, 14:14 »
Dziewczyny czy spokojnie mogę w każdym przepisie zamienić mąkę zwykłą na orkiszową? Czy orkiszowa nie nadaje się do placków czy ciast?



Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6535 dnia: 6 Sierpnia 2013, 14:16 »
ja na orkiszowej piekę pizzę, robię mufinki i placki też, nawet naleśniki i pierogi - chociaż pierogi wolę ze zwykłej mąki. 

Tylko drożdżowe chyba nie wyjdzie z orkiszowej. co najwyżej pół na pół. Chociaż jeszcze nie próbowałam.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6536 dnia: 6 Sierpnia 2013, 14:27 »
Ja nalesniki robie na orkiszowej wiec się nadaje ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6537 dnia: 6 Sierpnia 2013, 14:29 »
Dzięki. I orkiszowa chyba chociaż trochę lepsza niż zwykła. Czy tylko tak sobie wmawiam?



Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6538 dnia: 6 Sierpnia 2013, 14:55 »
Jest lepsza, nic sobie nie wmawiasz :D Ja bym powiedziała inaczej, że jest bardziej wartościowa od zwykłej pszennej.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6539 dnia: 6 Sierpnia 2013, 16:20 »
ja orkiszową wybieram bo NIKOLA ze względu na grupę krwi ma wskazania do jedzenia orkiszowej. Dzięki niej nie ma zaparć.