Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2934121 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6180 dnia: 10 Czerwca 2013, 13:01 »
szczawiowa! Moja ukochana zupa!

Offline asikas

  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 214
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.12.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6181 dnia: 10 Czerwca 2013, 14:16 »
Witam
Chciałam się zapytać dziewczyn ze Szczecina- gdzie można kupić masę cukrową/lukier plastyczny i barwniki? Trochę boję się sama zrobić na pierwszy raz - chyba, że macie naprawdę sprawdzone przepisy Smiley Może polecicie jakiś sklep internetowy? Z góry dziękuję za pomoc.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6182 dnia: 10 Czerwca 2013, 16:06 »
Jak ktoś lubi zimne zupki, to ja raz jadłam w public cafe gaspacho (chyba tak to sie pisze), z tartych, świeżych warzyw z dodatkiem lodu. Zauroczyła mnie. Po prostu cos cudownego na gorący, letni dzien.. i jakie zdrowe, nie traci się witaminek z warzyw w trakcie gotowania.


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6183 dnia: 10 Czerwca 2013, 18:12 »
Dzięki za wszystkie propozycje :)
Jest kapusniaczek, pyszny, wiosenny z pomidorami :)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6184 dnia: 11 Czerwca 2013, 21:56 »
Mniam mniam :) U mnie jeszcze na dnie gara resztki pyszniastej botwinki. :Szczerbaty:

A ja mam chętkę na pieczoną rybkę taką z piekarnika ("mój" łosoś z czosnkiem już mi się trochę przejadł). Jak robicie?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6185 dnia: 11 Czerwca 2013, 22:14 »
mam kilka rybnych propozycji:
1. pstrąg autorstwa mojego męża: do wyczyszczonego i przyprawionego pstrąga pakuję drobno posiekaną cebulę, trochę czosnku i koperek (nalepiej w blenderze). na górę plastry cytryny i do pieca na ok. 30min. (20 stopni)
2. http://www.szczyptasoli.com/post,79,dorada-z-suszonymi-pomidorami-i-oregano.html
2. łosoś w cieście francuskim - goło, albo z pieczarkami lub szpinakiem (wcześniej rozmrożony na patelni z czosnkiem i fetą)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6186 dnia: 12 Czerwca 2013, 08:12 »
Dzięki :-* Jak upoluję (czy też raczej złowię ;) doradę to spróbuję wersję z pomidorami, a jak nie to mężowskiego pstrąga (a czym przyprawiasz?)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6187 dnia: 12 Czerwca 2013, 08:59 »
Caril? A tego łososia(ad 2)  zapiekasz w piekarniku czy gotujesz na parze?

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6188 dnia: 12 Czerwca 2013, 09:04 »
w piekarniku. w parowarze robię bez niczego ryby - tylko przyprawa.

Agata, dorada była ostatnio w lidlu, ale tym sposobem robiliśmy też pstrąga ;)
przyprawiam gł. fit up'em do ryb (kamis).

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6189 dnia: 12 Czerwca 2013, 09:57 »

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6190 dnia: 12 Czerwca 2013, 11:32 »
Krem z kalafiora z chrupiącym boczkiem

Maju dasz przepis?
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6191 dnia: 12 Czerwca 2013, 11:39 »
Jeśli łosoś to tylko w papilotach ;D

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/losos_w_papilotach/przepis.html

 :Najlepszy: :Najlepszy: :Najlepszy:
kurcze, u mnie odpada. Radek ma straszliwe uczulenie na por :(

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6192 dnia: 12 Czerwca 2013, 11:41 »
Zupa krem z kalafiora

cebula
po kawałeczku selera (korzeń) i pora
1 łyżka oliwy z oliwek i 1 łyżka masła
1 duży ziemniak
1/2 kg kalafiora
2-3 łyżki kaszy manny
1/2 litra wody lub delikatnego bulionu z jarzyn
1/2 litra mleka
30 - 40 g sera z niebieską pleśnią
sól (opcjonalnie, ser pleśniowy jest dość słony ;) )

Dodatki:
4 plasterki suszonej szynki (np. parmeńskiej) lub boczku, zrumienione na patelni razem z oliwą i posiekane w drobną kosteczkę. Jeśli używamy boczku i jest on tłusty, możemy pominąć oliwę.
Ja używam boczku, tego z Lildla (gotowy w kostkę krojony, ten w dwupakach)

Cebulę, seler i por obrać, drobno pokroić. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić warzywa i mieszając od czasu do czasu dusić na małym ogniu przez 5 minut, nie rumieniąc.
Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, kalafiora podzielić na małe różyczki. Ziemniaki i kalafiora dodać do garnka z cebulą. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Wsypać kaszę, wlać bulion oraz mleko. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 25 - 30 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
Zupę zmiksować w blenderze razem z serem pleśniowym, w razie konieczności posolić. Podawać gorącą, posypaną wiórkami z chrupiącej szynki/boczku
Asik, jesteś pewna z tym porem. Po obróbce oczywiście, bo że selera temperatura nie rusza to wiem ale por R u nas jada i nic mu nie jest :drapanie:


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6193 dnia: 12 Czerwca 2013, 11:47 »
Jestem pewna.
Możliwe, że nie ma ataków duszności po zjedzeniu, ale potem drapie się okrutnie i wyłażą mu bąble na plecach...

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6194 dnia: 12 Czerwca 2013, 11:53 »
To on jest niepoważny, miałam nawet nadzienie z pora - powiedziałam, że to por, na co R - ale mi smakuje  ::)
Aha. Taka ciekawostka (zasłyszana od mojej technolog)
Orzechy ziemne to nie orzechy, dlatego nie uczulają tak często jak inne  ;) Orzech ziemny/fistaszek/arachidowy to fasola :P
Roślina ta jest z rodziny bobowatych, owoce ma w strąkach  8)


Offline anelle82

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 981
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.10.2007r, godz.16
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6195 dnia: 12 Czerwca 2013, 11:59 »
A co można pysznego zrobić z avokado? Mam 2 w lodówce i dumam ::)


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6196 dnia: 12 Czerwca 2013, 12:00 »
a to u niego norma. Podobnie z ciastem orzechowym...
A już hitem jest, jak sobie kupuje gotowe dania w słoikach.
Po co? nie wiem, bo zawsze ma obiad do pracy ugotowany i twierdzi, że mu smakuje, więc to nie jest ani kwestia moich zaniedbań, ani braku umiejętności :P
Zajada takie fasolki, czy pulpety i potem cierpi.

Orzechami ziemnymi się zajada w postaci snickersów i tez go to uczula, ale nie wiadomo co jeszcze w tym batonie siedzi :)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6197 dnia: 12 Czerwca 2013, 12:03 »
Z awokado - może chłodnik, sałatkę (jako dodatek), makaron z musem z awokado...czasami jadam kanapkę z kurczakiem, awokado i majonezem  :P


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6198 dnia: 12 Czerwca 2013, 12:22 »
dzięki Maju

z awokado - guacamole! i love it
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6199 dnia: 12 Czerwca 2013, 12:32 »
Asik, to musisz sobie zrobić jak Męża nie będzie  ;D
Sama siebie zainspirowalam  :D i chyba zrobię dziś na obiadek,podłoże tego łososia na liściach szpinaku, jak FIT to FIT ;)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6200 dnia: 12 Czerwca 2013, 14:45 »
Jest to jakiś pomysł:)

na szpinaku..mniam. Mogę przyjść do Ciebie na obiad?

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6201 dnia: 12 Czerwca 2013, 14:55 »
z avocado polecam pastę jajeczną  przepis z kwestii smaku

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6202 dnia: 12 Czerwca 2013, 15:58 »
na szpinaku..mniam. Mogę przyjść do Ciebie na obiad?

śmiało  ;D
jak dzisiaj wyjedziesz to jutro powinnaś zdążyc na obiadek  8)

Asik, Ty miałaś jakiś pyszny sosik do makaronu, prawda ? :)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6203 dnia: 13 Czerwca 2013, 21:34 »
Jako że w "moim" Lidlu dziś złowiłam tylko pstrągi - zrobiłam je z tego przepisu http://kuchnialidla.pl/product/Pstrag-pieczony-z-ziemniakami tylko w wersji do zjedzenia przez dzieciaki nie dodałam papryczki. Mniam!!! Pachniał tak, że zjadłabym na pół surowego :obiad:
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6204 dnia: 14 Czerwca 2013, 08:03 »
Asik, Ty miałaś jakiś pyszny sosik do makaronu, prawda ? :)
yhy. Puszka pomidorów, czosnek, oliwa z oliwek, zioła, sól, pieprz, papryczka peperoncino (opcjonalnie:))

Na patelnie wylewamy oliwę i jak się trochę rozgrzeje wrzucamy ząbek czosnku ( w całości)
Opiekamy go lekko, tak żeby oliwa zyskała czosnkowy posmak. wywałamy. Wrzucamy pomidorki z puszki, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy. Na koniec solimy. Można dodać trochę mozzarelli albo żółtego sera, jeśli lubisz.  Wykładamy na makaron, posypujemy natką pietruszki.
Ja nie daję parmezanu, bo nie przepadam, ale generalnie przepis można modyfikować :)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6205 dnia: 14 Czerwca 2013, 13:44 »
Poszukuję inspiracji do nadzienia. Nadzienie: mielone mięso z indyka, szpinak, feta i ... dała bym coś jeszcze ale właśnie co? Jakieś pomysły. Tylko nie pomidory plissss :)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6206 dnia: 14 Czerwca 2013, 13:59 »
nadzienia do.....?

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6207 dnia: 14 Czerwca 2013, 14:01 »
pieroga drożdżowego on się chyba calzone nazywa jak się nie mylę



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6208 dnia: 14 Czerwca 2013, 14:22 »
czosnek.

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6209 dnia: 14 Czerwca 2013, 14:30 »
oliwki
kukurydza?