Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2946821 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6060 dnia: 2 Maja 2013, 13:41 »
Jak ktos jest ze Szczecina to polecam wybrac sie do 'Na koncu korytarza' tam maja tort czekoladowo wisniowy, ktory jest chyba najlepszy na swiecie ;)


Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6061 dnia: 2 Maja 2013, 14:01 »
to mi zrobiłyście mętlik w głowie ;)
zadzwonię do teściowej i mojej babci...



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6062 dnia: 2 Maja 2013, 15:10 »
ja nie piję kawy i nie lubię kawowych slodyczy...
Szczecinankom polecam torty czekoladowe z cukierni Czekoladowa ( ta od Sowy) są boskie i z wiśniami i z porzeczkami..yyy wszystkie są pyszne, nie tylko czekoladowe  ::)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6063 dnia: 2 Maja 2013, 15:27 »
A ja czekoladowej nie lubie, dla mnie wszystkie maja stamiwczo za slodkie i bardzo nie podoba mi sie obsluga tam, jakby kelnerki mialy wszystko i wszystkich w powazaniu, bylam tam chyba z 10 razy i za kazdym razem nie podobal mi sie serwis. Raz nawet z adamiewa od nas zostalysmy niemalze wyproszone, bo bylysmy ostatnimi klientkami, a byla jeszcze prawie godzina do zamkniecia, panie nam zgasily swiatlo nad stolikiem i zaczely zmywac podloge pod naszymi nogami... Dla mnie to porazka...


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6064 dnia: 2 Maja 2013, 16:23 »
ja jak wiekszosc wisnia i czekolada ;)
tylko ze ja kawy nie lubie i nie pije ;))
a torty polecam z domowej ;))))


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6065 dnia: 2 Maja 2013, 16:27 »
Tak. Domowa ma pyszne


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6066 dnia: 2 Maja 2013, 17:05 »
mialam z domowej tort slubny i byl 5pietrowy i 5 roznych smakow... wszytskie byly przepyszne... ;];] tort mialam na 120-130 a gsci bylo 100... zszedl prawie caly ze nie mialam jak dawac na wynos... kelnerzy i kuchia byli w mega szoku bo pracuja w tym na co dzien i to sie rzadko zdarza.. ;]


Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6067 dnia: 2 Maja 2013, 17:19 »
no i zamówiłam czekoladowo- wiśniowy ;)
ale tylko dlatego, że pani w cukierni powiedziała że kawowy krem który mają nie jest słodki wiec z wiśniami nie bardzo...



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6068 dnia: 2 Maja 2013, 20:44 »
A ja czekoladowej nie lubie, dla mnie wszystkie maja stamiwczo za slodkie i bardzo nie podoba mi sie obsluga tam, jakby kelnerki mialy wszystko i wszystkich w powazaniu, bylam tam chyba z 10 razy i za kazdym razem nie podobal mi sie serwis. Raz nawet z adamiewa od nas zostalysmy niemalze wyproszone, bo bylysmy ostatnimi klientkami, a byla jeszcze prawie godzina do zamkniecia, panie nam zgasily swiatlo nad stolikiem i zaczely zmywac podloge pod naszymi nogami... Dla mnie to porazka...

Pamiętam Martusia  :-* Nie było to miłe, ale jednak ich torty kupuję ;) U nich za to na pewno nie siadam do stolika  :P
PS MArtusia nick zmieniłam  ;D


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6069 dnia: 2 Maja 2013, 21:24 »
Wiem, wiem, zapomnialam ;D


Offline sarmaxarica

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1854
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6070 dnia: 3 Maja 2013, 14:06 »
Ja Czekoladowej też nie lubię - ani jako klient ani jako pracownik. ;) Ale spoko,nie byłam kelnerką ;) stałam na kasie(czyli sprzedaż na wynos) 2 dni i podziękowałam,właśnie przez atmosferę.Kelnerki i kelnerzy mega wyniośli i jakby za karę tam byli.A i jeszcze opiernicz dostawałam,gdy wyjątkowo podchodziłam na sprzedaż lodów gałkowych,aby kogoś obsłużyć,bo "za pełne kulki robiłam". ;) Tam się robi gałki z powietrzem w środku-takie standardy.

Powiedzcie mi,czym mogę "skleić" placki z jabłkami?Zapomniałam wczoraj kupić jajka a w domu mam ostatnie "eko" dla Kubusia i wolałabym Mu go nie podkradać-jutro będę robić dla Niego budyń.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6071 dnia: 3 Maja 2013, 14:21 »
O matko, nie mam pomyslu ;D


Offline sarmaxarica

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1854
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6072 dnia: 3 Maja 2013, 14:47 »
To nie dobrze,bo liczyłam właśnie Twoją pomysłowość. :)
Dodam żelatynę. ;)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6073 dnia: 3 Maja 2013, 14:50 »
Hmm, nie wiem czy to dobry pomysl, zeby Ci sie glut nie zrobil. No, ale jesli sie zdecydujesz to daj znac jak wyszlo ;)


Offline sarmaxarica

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1854
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6074 dnia: 3 Maja 2013, 15:04 »
Aż tak odważna nie jestem  ;) znalazłam właśnie w necie przepis jakiejś mamuśki,która swojemu dziecku robi bez jajka,ale dodając do startych jabłek i mąki jogurt nat.i odrobinę oleju.Chyba spróbuję.

A jak Twoje próby wywołania porodu? ;D Nadal cisza?

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6075 dnia: 3 Maja 2013, 15:42 »
Cisza, cisza, widze, ze Cie nie bylo ostatnio w pogaduchach, zostalam uznana za nieodpowiedzialna i egoistyczna matke, na szczescie nie przez wiekszosc ;)


Offline sarmaxarica

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1854
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6076 dnia: 3 Maja 2013, 15:49 »
A widzisz,mam troszkę braków tam,choć wczoraj zaglądałam zobaczyć co u Ciebie,chyba około 12-13 i jeszcze nie było takich oskarżeń ;) Jak skończę walkę w kuchni to rzucę okiem do Pogaduch. :)
Jak dla mnie jesteś okej mamuśką,która chce już tulić swoje maleństwo. :-*

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6077 dnia: 3 Maja 2013, 20:49 »
A ja zakupilam książkę Ani Stalmach "Pyszne 25" i chociaż sama nie jadam tego co przygotuje, tylko skubie na smak, to mąż się zachwyca.

Proste i szybkie przepisy na obiadek. Slodkosci też są.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6078 dnia: 3 Maja 2013, 21:21 »
Jak masz coś sprawdzonego to dawaj :)

Ja z kolei mam pytanie czy któraś ma zapisany przepis na placek drożdżowy, taki bez zagniatania, pamietam, że kiedys był przepis, ale nie mam siły przeszukiwac całego wątku. Znalazłam kilka w necie, ale chce ten sprawdzony. Kojarzycie o co mi chodzi? To sie chyba drożdżówka nazywało


Offline Lovisa

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1889
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6079 dnia: 3 Maja 2013, 21:56 »
Marta to? Ja robie wg tego zawsze...

Drożdzówka

5 jaj
10 dag drożdży - rozkruszyć
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka oleju
1 szklanka zimnego mleka
5 szklanek mąki
Nic nie robiąc odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać łyżką i wyłożyć na dużą blachę prostokątną. Według własnego uznania można wyłożyć owoce i na to kruszonkę lub bez owoców.


Kruszonka:
15 dag mąki
9 dag palmy
17 dag cukru
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać stopioną ochłodzoną palmę i szybko ręcznie zagnieść.
Do kruszonki można użyć masła ja robię z palmy, można również dodać trochę cukru waniliowego.




Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6080 dnia: 3 Maja 2013, 22:01 »
Dokładnie, dzięki. jutro mam zamiar zrobić, bo tak za mną drożdżowe chodzi, że masakra, juz rozmrażam drożdże. Ale będę szamac, chyba, że nie doczekam ;D


Offline sarmaxarica

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1854
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6081 dnia: 3 Maja 2013, 22:02 »
Marta ja w swoich bardzo starych zapiskach z tego wątku znalazłam tylko takie;

"Jakieś drożdżowe ciacho"

  1/3 kostki drożdży
  30 dag mąki
  1 szklanka cukru
  4 żółtka
  1/2 kostki masła
  1/2 szkl. mleka (lekko zagrzanego)

Drożdże rozkruszyć i dodać do mleka + 2 łyżki mąki ( z tych 30 dag.)+ 1/2 łyżeczki cukru. To wszystko razem wymieszać i odstawić na ok. godzinę aby wyrosło.

mąkę + cukier + żółtka + rozpuszczone masło + wyrośnięte uprzednio drożdże. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na kolejną ok. godzinę aby wyrosło.

Po wyrośnięciu ciasto wylac na blachę, rozprowadzić, odstawić na chwilę, posypać kruszonką i piec w 180' ok. 40 minut.

Kruszonka:
  1/4 kostki masła,   pół szklanki cukru,   1/2 szklanki mąki,   opakowanie (całe) cukru waniliowego. Wszystkie składniki razem wymieszać i posypać ciasto.

Anusia mówisz,że warta zaopatrzyć się w książkę Stalmach?Nie mogę zdzierżyć tego,jak prowadzi ten swój program,ale kilka razy dotrwałam do konca ;) i fakt,że miała całkiem fajne przepisy,choć nie zawsze najtańsze ;) (tzn.wiem że to ma być maks.25 zł,tylko  zastanawia mnie dla ilu osób?1-2???).

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6082 dnia: 3 Maja 2013, 22:09 »
O nie Sandra, ten za bardzo skomplikowany, ja lubie proste i nie wymagajace jedzonko ;D


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6083 dnia: 3 Maja 2013, 22:24 »
Marta to? Ja robie wg tego zawsze...

Drożdzówka

5 jaj
10 dag drożdży - rozkruszyć
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka oleju
1 szklanka zimnego mleka
5 szklanek mąki
Nic nie robiąc odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać łyżką i wyłożyć na dużą blachę prostokątną. Według własnego uznania można wyłożyć owoce i na to kruszonkę lub bez owoców.


Kruszonka:
15 dag mąki
9 dag palmy
17 dag cukru
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać stopioną ochłodzoną palmę i szybko ręcznie zagnieść.
Do kruszonki można użyć masła ja robię z palmy, można również dodać trochę cukru waniliowego.



i nie wyjdxie zakalec???  dziwny ale fajny przepis.. banalny az strach zrobic hihi
chyba kupie truskawyi zrobie mimo ze drozdzowe nie jest moim ulubionym bo za suche i mdle ;)


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6084 dnia: 3 Maja 2013, 22:49 »
Wychodzi, wychodzi, tylko roztrzep najpierw jajka zanim je wrzucisz i ja wole troszke doslodzic, bo dla mnie jest za malo slodkie z oryginalnego przepisu


Offline sarmaxarica

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1854
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6085 dnia: 3 Maja 2013, 23:55 »
Fakt,to które u siebie znalazłam troszkę bardziej pracochłonne niż Lovisy ;) choć i przy "moim" zdziwiłam się,że nie trzeba wyrabiać mięśni przy zagniataniu.
Może i ja tę wersję wypróbuję-normalnie nie zabieram się za drożdżowe,bo zwykle nie mam cierpliwości do wyrabiania go i wychodzi mi zbita,twarda bryła po upieczeniu. ;)

Offline Lovisa

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1889
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6086 dnia: 4 Maja 2013, 14:55 »
ktos kiedys ten przepis na forum podawał i juz kilkakrotnie razy go robilam :D bo ja mam podobnie jak Marta, mi sie tez czasem "nie chce" skomplikowanych :D:D



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6087 dnia: 4 Maja 2013, 15:22 »
ja w ogole nie lubie pracowac z drozdzami bo czasem mi nie rosna .. i jak widze zakalec to szlak mnie trafia... ;))


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6088 dnia: 4 Maja 2013, 15:55 »
drozdzowe nie jest moim ulubionym bo za suche i mdle

Sylwia, są różne drożdżowe i różne na nie przepisy, jak jest suche i mdłe to znajdź inny przepis bo Twój najwyraźniej jest do kitu ;D Jest przepis na moich wypiekach na struclę drożdżową, "niebo w gębie" - taka smaczna i na pewno nie jest ani sucha ani mdła. Spróbuj ją zrobić. I nie zapomnij przy wyrabianiu ciasta włożyć w nie odrobinę swojego serducha  ;)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline sarmaxarica

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1854
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6089 dnia: 4 Maja 2013, 20:45 »
A na jak dużą blachę jest to ciasto drożdżowe?