Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2955394 razy)

0 użytkowników i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6090 dnia: 4 Maja 2013, 21:22 »
dzieki anulla. chyba sie razu ktoregos przelamie i  ztobie ;)))


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6091 dnia: 4 Maja 2013, 21:26 »
Na duza prostokatna, ono pieknie rosnie


Offline sarmaxarica

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1854
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6092 dnia: 4 Maja 2013, 22:47 »
Marta,ale taką dużą prostokątną "piekarnikową" (coś mi dziś słów brakuje ;/ mam na myśli blachę-półkę piekarnika ;) )?Nie mam aktualnie takiej "specjalnej" do ciasta i chciałam proporcje na inną-mniejszą przeliczyć. :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6093 dnia: 4 Maja 2013, 22:52 »
Nie, taka bedzie za duza, chodzi o taka 24 na cos. ja dzis w koncu nie zrobilam, bo mi mleka zabraklo, a jak kupilam, to juz mi sie nie chcialo, robie jutro z polowy skladnikow w okraglej. Mysle, ze bedzie spoko


Offline sarmaxarica

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1854
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6094 dnia: 4 Maja 2013, 23:00 »
Dzięki Marta :) o to właśnie mi chodziło.W takim razie jutro lecę po drożdże i wypróbuję to cudo,bo ciekawa jestem ogromnie. :)

Offline suprynka

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2040
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 07-08-2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6095 dnia: 6 Maja 2013, 12:59 »
Dziewczyny poratujcie prosze. W sobote robie urodziny naszej 4 latki. Tylko tym razem nie chce robic obiadu. Myslalam, zeby zrobic np jakies rogaliki, salatke owocowa, ciasto, kupie tort. Moze macie pomysly na cos jeszcze. Moze jakies kanapeczki?

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6096 dnia: 6 Maja 2013, 13:03 »
Koreczki zawsze robia wrazenie i mozesz do nich wykorzystac wlasciwie wszystko i mala moze Ci latwo pomoc w ich robieniu, pewnie swietnie sobie poradzi z nabijaniem na wykalaczki. Mozesz tez przygotowac jakies warzywka z dipem, to juz bardziej dla pan, dzieciaki i mezczyzni pewnie nie beda zachwyceni.


Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6097 dnia: 6 Maja 2013, 13:28 »
Robię właśnie tą drożdzówkę Marty, co się sama robi :D Dam znać co mi wyszło ;)


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6098 dnia: 6 Maja 2013, 14:54 »
Heh, to wcale nie moja, mi wyszla smaczniutka, dalam mieszanke mrozonych owocow lesnych, fajnego kwasku dalo i dodalam tez olejku pomaranczowego, bo i tak mi sie konczyl. Mniam, mniam, juz pol zjadlam. ;D


Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6099 dnia: 6 Maja 2013, 14:56 »
Moja się piecze ;D

Zrobiłam tylko kruszonkę, pachnie w każdym razie cudnie :D


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6100 dnia: 6 Maja 2013, 14:58 »
ja mam duzooo kremu z karpatki zrobionego juz... itakmysle czy zrobic z tego 3bita czy moze sprobuje to zamrozic... no ale krem do karpatki mrozony jakos mi sie nie widzi...

kupilam truskawy no i zrobilabym tez ta drozdzowke ....


Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6101 dnia: 6 Maja 2013, 20:44 »
Jak na moją pierwszą w życiu drożdżówkę.... super!!!! ;D


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6102 dnia: 6 Maja 2013, 20:55 »

Offline suprynka

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2040
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 07-08-2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6103 dnia: 6 Maja 2013, 21:40 »
Super dzięki Marta. O cos takiego mi chodziło ;). Jakbyś miała coś jeszcze to daj znać.

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6104 dnia: 6 Maja 2013, 22:28 »
To ja polecę dwa ciacha na wypasie, robiłam na weekend na urodziny męża.

Bananowiec:
http://kochamgary.blogspot.com/2012/09/a-kiedy-czas-na-sliwki-i-gruszki-to-u.html

I ciasto mocno czekoladowe:
http://dariaanna.blogspot.com/2012/12/rocky-road-brownies-ze-sliwka-szuszona.html#more

Oba wyszły przepyszne, z tym że to ostatnie zrobiłam bez pianek, a dodałam jeszcze słonecznik i pestki dyni.

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6105 dnia: 7 Maja 2013, 07:51 »
a jak długo i w jakiej temperaturze piec drożdżówkę ?? (z termo obiegiem czy bez? )



Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6106 dnia: 7 Maja 2013, 09:06 »
Karolina ja ostatnio na imprezkę robiłam też sałatkę:
rukola, roszponka, słonecznik podsmażony na maśle, awokado, mozarella, pomidorki koktajlowe, sałata lodowa i na to sos (musztarda dijon + miód, sól i pieprz do smaku)

Polecam też szybkie przekąski "na raz do buzi"
http://www.przepisy.pl/przepis/piersi-z-kurczaka-w-ciescie-francuskim

http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,10886476,Kielbaski_w_ciescie_francuskim,,2.html

jeszcze się nie odważyłam tego zrobić ale wygląda bajecznie - gruszki w cieście francuskim
http://www.matkawariatka.net/?p=1641
lub takie
http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/1,128932,12931273,Gruszki_w_ciescie_francuskim.html

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6107 dnia: 7 Maja 2013, 09:26 »
a macie jakieś pomysły na sałatkę na uroczysty obiad ???
na pewno będzie najzwyklejsza jarzynowa i brokułowa z prażonym słonecznikiem...a potrzebuję jeszcze jedną



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6108 dnia: 7 Maja 2013, 09:28 »
Ja piekłam 45 minut w 180 C bez termoobiegu


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6109 dnia: 7 Maja 2013, 11:11 »
Ja podobnie, do suchego patyczka.


Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6110 dnia: 7 Maja 2013, 14:54 »
Marta, chcę to drożdżowe ciacho zrobić z rabarbarem.
Mam po prostu w kawałkach go powciskać?

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6111 dnia: 7 Maja 2013, 15:34 »
Obierz z tej wierzchniej warstwy i po prostu rozrzuc po wierzchu, mysle, ze czesc sie i tak troszke utopi. Zazdroszcze, ze macie juz rabarbar, ale bym sobie zjadla placek z rabarbarem....


Offline suprynka

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2040
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 07-08-2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6112 dnia: 7 Maja 2013, 18:23 »
A jaki robicie dip do warzyw?

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6113 dnia: 10 Maja 2013, 16:06 »
pieke ta drozdzowke z truskawami.. kruszonki mi sie nie chce robic  ;D


Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6114 dnia: 10 Maja 2013, 16:17 »
Piekłam drożdżówę, pół z rabarbarem, pół bez. Ta część bez wyrosła mooocno. Obie części rewelacyjne!

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6115 dnia: 10 Maja 2013, 16:21 »
dziewczyny sle wykladajac ciasto na blache sa grudy od drozdzy??? tzn czy u wass sa czy sa juz rozpuszczone?


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6116 dnia: 10 Maja 2013, 16:30 »
Suprynko, ja ostatnio kupuje gotowe mieszanki do dipow, tu takie sa, nie wiem jak w Polsce.

Sylwia, nie powinno byc grudek, bo drozdze powinny sie calkiem rozpuscic. I to one powinny sprawic, ze ciasto bedzie juz prawie calkiem wymieszane, zanim wsadzisz tam lyzke


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6117 dnia: 10 Maja 2013, 16:32 »
ups... to chybami nie poszlo cos... bo byly grudy maczno drozdzowe  :P
trudno... moze da sie zjesc bo urosnac uroslo troche ;))) ide z wykalaczka sprawdzic czy juz ;)


Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6118 dnia: 11 Maja 2013, 16:45 »
a składniki w jakiej kolejności dodawać do tej drożdżówki ?
właśnie mam zamiar robić :)



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6119 dnia: 11 Maja 2013, 17:06 »
W takiej jak sa napisane w przepisie. Powodzenia Justynka  ;)