Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2943708 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6390 dnia: 18 Lipca 2013, 15:41 »
o ollll dzis tu juz chyba nie zajrze bo i te kieszonki Maji ktore gagatka wkleila zrobily na mnie wrazenie ;D
ide grzac moja ogirkowa  ;D


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6391 dnia: 18 Lipca 2013, 19:37 »
Oj taaak, krem z cukinii jest BOSKI!!! Jedliśmy w Vincencie i jestem zachwycona!!!

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6392 dnia: 18 Lipca 2013, 20:12 »
Smażę w panierce


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6393 dnia: 19 Lipca 2013, 12:59 »

Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6394 dnia: 19 Lipca 2013, 13:02 »
Anulka co prawda nie robiłam ale chętnie posłucham opinii jak zrobisz bo wczoraj też zwróciłam na nie uwagę na stronie  :P

Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6395 dnia: 19 Lipca 2013, 14:17 »
Anulka ja robiłam to ciasto w zeszłym roku. Było pyszne ale z tego co pamiętam to bardzo słodkie mimo kwaśnych malin.
Dałabym mniej cukru do pianki  :)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6396 dnia: 19 Lipca 2013, 14:33 »
Ok, dziękuję za sugestię :)

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6397 dnia: 19 Lipca 2013, 14:36 »
ja jutro będę robić, ale z truskawkami i samym budyniem - pycha jest! :)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6398 dnia: 19 Lipca 2013, 14:46 »
Karolajna czyli jak "z samym budyniem" ? :P

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6399 dnia: 19 Lipca 2013, 14:47 »
proszę bardzo: http://babeczka.zuzka.pl/2012/06/kruche-ciasto-z-budyniem-i-truskawkami/

jeszcze czekoladowo-bananowe i będzie 2kg na plusie ;D

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6400 dnia: 19 Lipca 2013, 14:47 »
Całkowicie się nie zgadzam z powyższą opinią.
Ciasto robiłam tydzien temu i wcale nie było słodkie, a wrecz kwaskowate przez maliny.
Dopiero cukier puder złagodził sytuacje.

Ciasto moim zdaniem lepsze nastepnego dnia.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6401 dnia: 19 Lipca 2013, 15:08 »
fajne to ciasto
Ania jak zrobisz to daj znac jak smakowalo ;]
czytalam te wszytskie komentarze i kurcze nie wiem czy sie za to brac bo duuuzo osob pisze ze piana siada i jest kiiiszka..
planujesz piec z tym drobnym cukrem do wypiekow czy ze zwyklym?


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6402 dnia: 19 Lipca 2013, 15:18 »
Smażę w panierce
Dzięki Maju :-* Niestety chwilowo smażone mięso przez gardło mi nie przechodzi, więc zrobiłam cycki w folii z warzywami w piekarniku (pycha było, wygłodniały po pracy Małżon stwierdził, że warto było się głodzić przez cały dzień dla takiej kolacji ;)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6403 dnia: 19 Lipca 2013, 15:20 »
fajne to ciasto
Ania jak zrobisz to daj znac jak smakowalo ;]
czytalam te wszytskie komentarze i kurcze nie wiem czy sie za to brac bo duuuzo osob pisze ze piana siada i jest kiiiszka..
planujesz piec z tym drobnym cukrem do wypiekow czy ze zwyklym?

Mi piana wyszła idealna ale byla mega mocno ubita zanim dodalam olej.
Dawalam cukier do wypiekow - drobny.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6404 dnia: 19 Lipca 2013, 15:40 »
dzikeuje ;)

gagatko a robilas z ta marchewka i porem w srodku?


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6405 dnia: 19 Lipca 2013, 16:33 »
Nie, bo to trzeba później usmażyć, a tak jak napisałam odrzuca mnie od smażonego... ::)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6406 dnia: 19 Lipca 2013, 17:31 »
Sylwuś tak dam cukier do wypieków drobny, kupiłam dziś specjalnie w Tesco. Bo ogólnie mało cukru używamy więc takich cudów na stanie nie mam :P

Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6407 dnia: 19 Lipca 2013, 18:38 »
Ja robię regularnie to ciasto z malinami. Na każdej imprezie obowiązkowo. Nie jest słodkie za bardzo, piana super.. Ogólnie polecam. Jedno z moich ulubionych..



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6408 dnia: 19 Lipca 2013, 18:45 »
Magda a wprowadzasz jakies modyfikacje czy trzymasz sie sztywno przepisu?


Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6409 dnia: 19 Lipca 2013, 20:09 »
Ja się trzymam przepisu, bo pieczenie to dla mnie czarna magia. Czasem tylko trochę więcej owoców dam. I u mnie bez pudru u góry, bo nie lubię.

A co mogę z kabaczka zrobić? Mam w lodówce i się zastanawiam jak go spożytkować..



Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6410 dnia: 19 Lipca 2013, 20:18 »
Moje ciasto już upieczone, wygląda mega smakowicie :) Ale spróbuję dopiero jutro ;)

Sylwia ja tez bardzo sztywno ubilam pianę i nie wygląda żeby coś opadlo.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6411 dnia: 19 Lipca 2013, 21:50 »
aniu dodalas tyle oleju ile w przepisie?
ja poprosze z gory juz zebys napisala mi jutro po sprobowaniu, czy warto dodawac na gore kruszonke czy upiec dol na to pianka i kruszonke odpuscic ;D
zakupy poczynilam, nawet ten nieszczesny drobny cukier do wypiekow zeby mi na pewno wyszlo ;D


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6412 dnia: 19 Lipca 2013, 23:10 »
Kurcze, ciasto niestety wyglada pysznie ::) musze uczynic ::)


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6413 dnia: 20 Lipca 2013, 08:50 »
Więc tak - moje wnioski :P :

- zgadzam się z anusiaaą - ciasto nie jest za słodkie! Maliny są tak kwaśne że następnym razem zastąpie je innymi owocami. może po prostu na takie trafiłam...

- mi ta kruszonka Sylwuś pasuje więc będę robić z nią

- pianka musi być BARDZO sztywno ubita, posłuchałam rady anusiii i wyszła idealna.

Ogólnie polecam bardzo to ciasto, jest pyszne, lekkie. Ale na pewno zrobię z innymi owocami bo naprawdę aż buzię wykręca od tego kwasu :P Mimo ze posypałam wierzch cukrem pudrem :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6414 dnia: 20 Lipca 2013, 09:06 »
i nie czuc w piance smaku surowego proszku vudyniowego?
bardzo duzo osob w komentarzach o tym pisalo  ;D
dzieki za opinie ... moje ciasto kruche od wczorajszej nocy lezakuhe w zamrazarce... zjem snuadanko i zabieram sie za pieczenie ;)
ja bede robic z wisniami


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6415 dnia: 20 Lipca 2013, 09:12 »
Dla mnie nie czuć... A! Oleju dałam mniej niż pół szklanki, tak jakoś 1/3. W ogóle ktoś w komentarzach pisał że nie dodaje oleju, bo po co? No w sumie po co ten olej? Nie wiem, Spróbuję innym razem zrobić bez.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6416 dnia: 20 Lipca 2013, 09:14 »
pisali ze olej po to zeby pianka byla hmm lekkka puszysta i nie zbita i nie ciagnaca  ;D ale jak to sie ma do rzeczywistosci? ;))
ja tez zrobie z olejem i tez didam go mniej zeby mi nie "klaplo"...


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6417 dnia: 21 Lipca 2013, 09:20 »
I ja upieklam to ciasto z malinami :) Wyszło pyszne i goście bardzo mnie za to ciasto chwalili :)

Co prawda mogłoby być z lekka słodsze, ale trochę kwasowości w ten upał nie zaszkodzi. Wszystko wyszło iedalnie. NIe czuć budyniu i dałam niecałe pół szklanki oleju.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6418 dnia: 21 Lipca 2013, 12:23 »
tez upieklam  ;D
wyszlo pieeekne i pyszne.
tylko ja dalam wisnie.. tez kwaskowe ;D
no i u mnie potwierdza sie teza ze za cciastami chyba az tak nie jestem bo dla mnie bardzo slodkie hy hy.


Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6419 dnia: 22 Lipca 2013, 10:40 »
To ja nie wiem, może trafiłam wyjątkowo słodkie maliny ;)