Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2949225 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5970 dnia: 27 Marca 2013, 11:52 »
No! Ja robiłam w poniedziałek. Mniam :-)
To kiedy ta kolacja ?  :brewki:

Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5971 dnia: 27 Marca 2013, 11:56 »
Trochę czasu i luzu będzie nareszcie w święta i na tę kolację będzie Twój zawijaniec serduszko + serowy domek czy chatka  :)


Dzięki dziewczyny! :)
Dam znać oczywiście co mi z tego wyszło, ale mam nadzieję, że tego nie da się "skopać" ;)



 wiara, nadzieja, miłość

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5972 dnia: 27 Marca 2013, 12:01 »
3mam kciukasy i czekamy na relacje  ;D

Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5973 dnia: 27 Marca 2013, 12:39 »
Sprawdzony :) Robiłam nie raz i ciągle jestem zachwycona :)

ZAWIJANIEC
Ciasto francuskie z farszem - szpinaczek(liście), kurczaczek,feta,oscypek z przyprawami 
No to tak - na patelni rozpuszcza sie dwie łyżki masła, czosnek przeciskamy przez praske im wiecej tym lepiej -wg uznania, podsmazamy chwile dodajemy szpinak i smazymy chwilke, dodajemy sól i pieprz - przekładamy do miski, potem na tej samej patelni podsmazamy kurczaczka przyprawionego wg uznania  ja wole na ostro, jak kurczak bedzie gotowy to dodajemy szpinak, kruszymy fete i smazymy to wszystko razem, jesli macie oscypka to warto posypac nim na koniec, zrobi sie z tego taki zbity farsz- sprobowac jesli czego brakuje do dosmaczyc , farsz nakładamy na ciasto francuskie, zawijamy w rulon, ja jeszcze naciełam na skos troche to ciasto, smarujemy roztrzepanym jajcem i do pieca 215stop na 15-20minut
Pychota   ;D
Mam gdzieś nawet fotkę :)

A na deser? Mmmm no i tu pytanie co lubicie, jakieś ciasto?galaretke?budyń z sosem?lody z polewą na ciepło?

Pytanie ile ma być tego kurczaka? podwójna pierś starczy? I ile sera? Ja z tych co lubią dokładne proporcje mieć w przepisie podane ;)



 wiara, nadzieja, miłość

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5974 dnia: 27 Marca 2013, 12:46 »
Laski, dajcie przepis na pasztet zapiekany ale żeby nie była zbyt chudy bo potem jakiś taki suchy wychodzi


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5975 dnia: 27 Marca 2013, 12:51 »
a ma ktos z was moze przepis na pasztet ale bez watrobki?


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5976 dnia: 27 Marca 2013, 15:33 »
Sprawdzony :) Robiłam nie raz i ciągle jestem zachwycona :)

ZAWIJANIEC
Ciasto francuskie z farszem - szpinaczek(liście), kurczaczek,feta,oscypek z przyprawami 
No to tak - na patelni rozpuszcza sie dwie łyżki masła, czosnek przeciskamy przez praske im wiecej tym lepiej -wg uznania, podsmazamy chwile dodajemy szpinak i smazymy chwilke, dodajemy sól i pieprz - przekładamy do miski, potem na tej samej patelni podsmazamy kurczaczka przyprawionego wg uznania  ja wole na ostro, jak kurczak bedzie gotowy to dodajemy szpinak, kruszymy fete i smazymy to wszystko razem, jesli macie oscypka to warto posypac nim na koniec, zrobi sie z tego taki zbity farsz- sprobowac jesli czego brakuje do dosmaczyc , farsz nakładamy na ciasto francuskie, zawijamy w rulon, ja jeszcze naciełam na skos troche to ciasto, smarujemy roztrzepanym jajcem i do pieca 215stop na 15-20minut
Pychota   ;D
Mam gdzieś nawet fotkę :)

A na deser? Mmmm no i tu pytanie co lubicie, jakieś ciasto?galaretke?budyń z sosem?lody z polewą na ciepło?

Pytanie ile ma być tego kurczaka? podwójna pierś starczy? I ile sera? Ja z tych co lubią dokładne proporcje mieć w przepisie podane ;)
ha ha no w gramach to ja Ci nie powiem :)
jedną podwójna piers z kurczaka
jedna kostka fety
a jeśli nie masz oscypka to wbij jajco do masy zeby była bardziej zbita  ;)
jak Ci zostanie farszu to co sie martwisz? zjesz z czyms innym,bo jest pyszny :)

Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5977 dnia: 27 Marca 2013, 16:14 »
Dziewczyny potrzebuje przepis na zwykla kaczk na swieta(tzn.nie w pomaranczach czy czyms podobnym:)),oraz przepis na prosta drozdzowa babe.

Offline morgaina

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3431
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5978 dnia: 27 Marca 2013, 20:06 »
Maju ja robię z kwestii smaku i też wychodzi mi lekko suchy chyba tym razem dam więcej słoniny do środka i powinno być ok.



Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta



Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5980 dnia: 28 Marca 2013, 10:25 »
Dziekuje za babke:)

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5981 dnia: 29 Marca 2013, 09:07 »
Możecie mi polecić jakąś fajną sałatkę na święta?? Nie chcę iść do rodziców z pustymi rękami.. Mam zamiar też zrobić ten sernik w kształcie trójkąta :)


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5982 dnia: 29 Marca 2013, 22:28 »
ja robię na Wielkanoc od kilku lat tradycyjną i bardzooooooooooooo nam wtedy smakuje,bo jemy ja tylko raz w roku;-)



Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5983 dnia: 30 Marca 2013, 10:42 »
Polecam Wam ten pasztet na Wielkanoc, tylko ja nie dodaję oregano, bo u mnie nikt nie lubi

http://wypieczwymaluj.pl/?p=89


Offline asia

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 9607
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.09.2005r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5984 dnia: 30 Marca 2013, 17:00 »
Właśnie ten pasztet zaraz będę robić - tylko, że z tej strony http://najsmaczniejsze.pl/2013/03/wegetarianski-pasztet-z-jajek-i-pieczarek/  :)

Offline wiolcia

  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 493
  • Płeć: Kobieta
  • ja i moja Magdalenka:)
  • data ślubu: 09.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5985 dnia: 30 Marca 2013, 17:11 »
moja tesciowa zrobiła tradycyjną,więc ja robie z kurcvzakiem wędzonym,a drugą zrobiłam dla męza z tunczyka...może troszkę nie pasuje,ale jak lubi..

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5986 dnia: 30 Marca 2013, 18:09 »
Mój bez marchewki, ale widzę, ze to jedyna różnica, w każdym razie jest obłędny :D


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5987 dnia: 1 Kwietnia 2013, 15:42 »
a ja polecam tą pastę.
dałam wiecej czosnku niż w przepisie  :)

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wielkanoc/pasta_jajeczna_z_awokado/przepis.html

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5988 dnia: 5 Kwietnia 2013, 14:26 »

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5989 dnia: 5 Kwietnia 2013, 16:22 »
dziewczyny zaczynam dopiero przygode z parowarem. ...
stad pytanie. czy na samym dole kladzie sie mieso ryby ? a na wyzsze poziomy ziemniaki i warzywa?


Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5990 dnia: 6 Kwietnia 2013, 08:54 »
dziewczyny zaczynam dopiero przygode z parowarem. ...
stad pytanie. czy na samym dole kladzie sie mieso ryby ? a na wyzsze poziomy ziemniaki i warzywa?
nie wiem czy tak się powinno, ale ja tak robię żeby np. ziemniaki nie pachniały rybą/ tym co z niej będzie kapać ;)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5991 dnia: 6 Kwietnia 2013, 11:33 »
dokładnie ja tak robiłam jak mon-ka-to co śmierdzące i kapiące niżej:)
aczkolwiek niektóre parowary-te bardziej skomplikowane w budowie i stosowaniu:) mają zalecenie przeróżne-co na której półce się kładzie,
powinno być wypisane w instrukcji.

ps-uważajcie-mój parowar umarł śmiercią tragiczną, zastosowałam jakiś sposób na odkamienianie/usuwanie osadu za pomocą octu (porada z internetu),
i od tej pory przestał działać ???
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5992 dnia: 7 Kwietnia 2013, 20:18 »
Ja robię odwrotnie, na dół ziemniaki a wyżej rybki, na samą górę warzywa. Mi tam nie przeszkadza, że ziemniaki w tłuszczyku. Co do octu, to u mnie jest tak napisane w instrukcji, stosowałam, bo każą po każdych 8 użyciach tak czyścić i mój działa.


Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5993 dnia: 12 Kwietnia 2013, 17:58 »
Jogurtowe ciacho z cynamonem z Moich Wypieków wlasnie się piecze, a ja się ślinie ;D bo pachnie cudownie :)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5994 dnia: 12 Kwietnia 2013, 19:17 »
Robiłam kilka dni temu zapiekankę z cynamonem :) wiem, jak pachnie.

Dzisiaj mnie naszło na domowe frytki, pieczone, z ziołami. Już siedzą w piecu :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5995 dnia: 12 Kwietnia 2013, 19:23 »
ooo takie frytki tez bym wciagnela mmm.... ;)


Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5996 dnia: 13 Kwietnia 2013, 12:14 »
Ninka, a jak robisz takie frytki?

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5997 dnia: 13 Kwietnia 2013, 17:59 »
A wiesz? Wrzucę na bloga w przyszłym tygodniu :)

Offline .monia.

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4690
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5998 dnia: 15 Kwietnia 2013, 14:37 »
Macie może pomysł jak wykorzystać dużą ilość czekolady? Z wyjątkiem przełożenia wafli?

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5999 dnia: 15 Kwietnia 2013, 14:48 »
A jaka masz ta czekoladę?