Tylko własnie
Werciu biorac slub w danej wierze zgadzasz się z jego zasadmi

Jest dużo religii a większośc Polaków nalezy do Chrzescijaństwa przyjmuje sakramenty w tej religii itd a tak naprawde sie z tym nie zgadza, wiec ja tego nie rozumiem

Po co ?? tak naprawde bo chyba tak wypada , bo w tej religii rodzcie mnie ochrzcili

Ja jestem katoliczka praktykujaca, chodze do koscioła do spowiedzi regularnie dlatego czasmi niektóre zachowamnia mnie irytuja

ja np skoro sie z czymś nie zgadzam to nie biore w tym udzału, ksiadz Ci sie zapyta czy wychowasz dziecko w wierze katolickiej opdowiesz ze tak a tak nparwde skłamiesz bo to ze dziecko bedzie mialo sakramenty to nie znaczy ze wychowujesz je w tej wierze, bo do reszty juz sie nie zastosujesz

ja daje taki przykład, bo Ty mozesz dziecko wychować jako prawdziwa chrzescijanka, ale pisze tak bo powiedizałas ze do koscioął nie chodzisz i Boga masz w sercu , no ok ale skoro nie zgadzasz sie z zasadami tej wiary to dlaczego chcesz wziąść slub akurat w tej wierze ??
Bóg jest jeden i to czy w tej wierze weźmiesz ślub czy w innej to nie ma róznicy , jak dla mnie ważne jest to ze skoro wybieram daną religie to sie do niej zastosuje , przeciez równie dobrze mozna być ateista i nie mieć wcale skaramentów

a jeśli księża są nie bardzo a sa tacy , nie mówie ze oni sa swieci to można zmienic kosciół , lub zgłosić gdzies wyzej że np cos jest niezgodne z prawem kanoniczynym , w sumie latwo się mówi ale spróbowac mozna

echh trudny to temat i pewnie każdy ma jakąs teorię

A tak naprawde mnie jako katoliczkę denerwuje to że takie osoby którym tak naprawde zwisa to czy moga przyjąć komunie swieta moga to robić, moga wziaść slub koscielny , itd. a np takie osoby jak
Renia która tak naprawde czemu jest winna że ma kochaneggo męza któremu kiedyś tam coś nie wyszło, a teraz się kochają założyli rodzine i zyją po katolicku , nie moga przyjąć Komunii św , być chrzestnymi itd