Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4072794 razy)

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #36540 dnia: 20 Lutego 2015, 19:48 »
Marta, nie na takie duze dziecko moj  sposob, juz za madra Twoja jest. Dlatego mi tu mowili zeby za dlugo nie czekac. Po szostym miesiacu dziecko juz nie potrzebuje nocnych karmien, a jeszcze nie zdazylo tak mocno sobie utrwalic tego nawyku budzenia sie w nocy. Kazali tacie wstawac w nocy w razie pobudki, poglaskac po buzi, powiedziec "jestem tu, spij " i wyjsc. I tak do skurku, unas poszlo szybko z Adaniem, trzynoce sie przebudzil, potem juz spal. Pierwsza noc troche poplakal, ale niezbyt dlugo i zasnal.. Nie kazali brac na rece.

tata odpada bo w nocy jestem sama z dziewczynami :/ długie nocne płacze też nie wskazane bo starsza wtedy się budzi  ::) chyba do 18nastki będę karmić. od tyg "walczę"- dziś w nocy poległam  :-\

Oj Marta wiem przez co przechodzisz , u nas nic nie dawało rady nawet jak tata wstawał była straszna histeria , wody za nic nie chciała musiał być cycek , aż postanowiłam w dzień już nie dawać do zasypiania tylko raz na noc , ale tak gładko poszło ,że Nadia sama wtedy zrezygnowała całkiem z cycka więc już nie proponowałam jej skoro się nie domagała tyle, że ona była starsza bo miała 16miesięcy

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #36541 dnia: 20 Lutego 2015, 19:52 »
Justyna u nas problem jest tylko w nocy. Amelia zasypia sama gdy czytam Im bajki. Ale tak mniej więcejod ppółnocy budzi się co godzinę. Próbuje ją kłaść nie brać na ręce, tylko kłaść, mówić spokojnie ze jestem bla bla bla, ostatnio udało się ją chyba do 2 przetrzymać, ale później musiał być cycek. I ona ciągnie mleko tak jakby z tydzień glodowala

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #36542 dnia: 20 Lutego 2015, 20:13 »
mój też odpuścił w 16 miesiącu i też w nocy jadł jak głodomor, potrafił 2 butle po sobie

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
« Odpowiedź #36543 dnia: 20 Lutego 2015, 20:32 »
dzieki dziewcyzny,dzisiaj bylo juz lepiej, chociaz mysle ze to jednorazowe narazie, ale mam andzieje ze to mu minie niedlugo bo na kangura sie nei nadaje :P

co do karmienia w nocy, ja piersia nie karmilam, ale pediatra zakazala mi karmienia w nocy i dzieki temu Pawcio od okolo 8 miesiaca przesypia cale noce, przesypial by wczesniej ale mielismy inne problemy nocne. Zaczynalismy na poczatku dawac wode, bylo kolo 2 tygodni wycia, ale jak zrozumial ze mleka nie dostaje, a kolacje staly sie duzo wieksze to odpuscil i mysle ze to byla najlepsza decyzja. Potem  sie nie budzil, dopiero kolo 6 i wtedy tez dostawal wode i najczesciej do tej 7-7.30 dosypial.

Z butelkami nie pomoge, bo moj milosnik aventu :P wlasnei od tego tygodnia odstawiamy butle calkowcie (do tej pory byla raz dziennie butla wieczorem) i marnie nam to idzie :P
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #36544 dnia: 20 Lutego 2015, 20:51 »
U mnie synek je tylko z dr Brown i jak u Gosi też tylko z tej szczupłej butelki.. Chyba z 6 różnych butelek miałam zanim kupiłam dr Brown..

Mój w nocy budzi się co chwila.. Ja zwalam to na buty, zazwyczaj je w nocy ale tylko raz.. Tak to co godzinę, czasem pół budzi się i wypluwa smoczka albo krzyczy.. Czasem po prostu sobie gada.. Nastawiam się psychicznie, że dopóki nie skończy trzech lat i będzie spać w butach to pewnie tak będę cały czas.. Są czasem lepsze noce i potrafi ciągiem spać dwie trzy godziny ale to rzadkość :(
Organizm się już przyzwyczaił, że tak mało śpię..

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #36545 dnia: 20 Lutego 2015, 20:51 »
My mamy od poczatku tzn od 6 miesiaca butelke z lovi ale tylko wode z niej pije.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #36546 dnia: 20 Lutego 2015, 22:43 »
Moj budzi sie 2 razy w nocy.. raz mleko raz woda.. :/

Offline Fiolka*

• uzależniony
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #36547 dnia: 20 Lutego 2015, 23:22 »
Heh, nocne pobudki i karmienia... story of my life :P Czasem jak tak czytam forum, to odnoszę wrażenie, że moja Zuza i Marty Amelia to siostry bliźniaczki. U nas identycznie, w dzień aniołek, a w nocy wieczne imprezy, co godzinę pobudki i stanowcze domaganie się cyca. Czy mi to przeszkadza? Tak. Czy mam już dość? O tak! Ale nie wiem jak to zmienić bez drastycznych metod typu "niech się wypłacze i ze zmęczenia zaśnie". Poza tym, moim zdaniem, nawet jeśli tak będzie jeszcze pół roku, to w skali jej i mojego życia to tak niewiele, że naprawdę jestem w stanie wytrzymać te pół roku bez imprez (i snu hehe ::) )

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #36548 dnia: 21 Lutego 2015, 08:25 »
fiolka u mnie bylo to samo, skonczyło się na szczęście w okolicach 15 miesiąca.

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #36549 dnia: 21 Lutego 2015, 10:42 »
Trochę mnie przeraża jak piszecie ze dzieciakom poniżej roku ograniczanie mleko żeby dłużej spały, przecież one się jeszcze intensywnie rozwijają i potrzebują energii na to

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #36550 dnia: 21 Lutego 2015, 10:50 »
Ja od niedawna ograniczam, ale pije w południe przed snem, wieczorem przed snem i sporadycznie w nocy, jak długo nie może zasnąć.
Jakby nie było, potrzebuje jeszcze mleczka, a do roku to już w ogóle...po roku 2 porcje po 250 ml teoretycznie, do roku chyba 2 razy tyle.
wiadomo, że je inne rzeczy, już prawie wszystko, ale mleko potrzebne też jest ;)

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
« Odpowiedź #36551 dnia: 21 Lutego 2015, 11:07 »
Trochę mnie przeraża jak piszecie ze dzieciakom poniżej roku ograniczanie mleko żeby dłużej spały, przecież one się jeszcze intensywnie rozwijają i potrzebują energii na to
ja ograniczylam mleczko w nocy - podkreslam w nocy po rozmowie z pediatra, ktorej ufam. Moje dziecko w dzien zjadalo takie ilosci jedzenia w tym mleczka ze calkowcie zaspokajalo to jego potrzeby. A mleko w nocy ograniczylam/zastapilam woda zeby m.in. spał spokojnie, bez pobudek i mial zdrowe zęby
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36552 dnia: 21 Lutego 2015, 11:17 »
Aniu spoko, rozumiem.Ale w nocy rozwija się mózg, dziecko rośnie.Ale wiadomo co lekarz to opinia ;)

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #36553 dnia: 21 Lutego 2015, 11:21 »
Moja córka ma 2lata i 3 miesiące i nadal czasami budzi się mleko. 8/10 razy udaje mi się uniknąć podania jej butelki ale sa takie noce, że budzi się glodna i niczym jej nie przekonam.
Natalka 4.11.2012

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #36554 dnia: 21 Lutego 2015, 11:24 »
co dziecko i mama to inne doświadczenia, na pewno w nocy mleko matki ma inny skład, jest szybciej trawione niż mm, stąd min. dzieci maja prawo się na nie budzić...więc ja do roku czasu to za bardzo nawet nie rozważałam odstawiania, potem ok 13-14 miesiaca jak zauwazyłam, że pobudki sa coraz rzadzsze, to na kolację stopniowe wprowadzanie mm plus woda w nocy i tak odeszliśmy od nocnego karmienia :) 

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #36555 dnia: 21 Lutego 2015, 15:36 »
Hej dziewczyny, jestescie co poniektore jeszcze sporo na forum. Gdzie sie zapytac o dobry salon z sukniami slubnymi w szczecinie? Taki zeby byl bardzo dobrze zaopatrzony. Moja kolezanka chce sie wybrac do Polski zeby kupic suknie i nie wiem, do ktorego ja zabrac. Slubmajuz blisko wiec wkrotce lecimy

Offline beta80
  • maniak
  • data ślubu: 11.07.2009
« Odpowiedź #36556 dnia: 21 Lutego 2015, 18:58 »
Marta centrum mody slubnej :) sama swoją tam kupowałam. 

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #36557 dnia: 21 Lutego 2015, 21:39 »
Ja polecam La Mariette :)

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #36558 dnia: 21 Lutego 2015, 22:55 »
tez polecam la mariette :) i w szcz i w gardnie maja duzy wybor.. no i sami szyja te suknie wiec mozna cos tam wymyslac pod siebie zawsze :)
tylko nie wiem czy w miedzyczasie nie zmienili nazwy.. google bedzie wiedzial.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #36559 dnia: 22 Lutego 2015, 00:19 »
Aniu spoko, rozumiem.Ale w nocy rozwija się mózg, dziecko rośnie.Ale wiadomo co lekarz to opinia ;)

Jestem po rozmowie z pediatra i endokrynologiem dziecięcym i właśnie dziecko powinno zjeść ok godzinę przed snem , po to żeby właśnie mógł się rozwijac mózg, układ nerwowy czy dziecko moglo rosnąć , a nie trawić pokarm.

Offline Fiolka*

• uzależniony
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #36560 dnia: 22 Lutego 2015, 01:08 »

Jestem po rozmowie z pediatra i endokrynologiem dziecięcym i właśnie dziecko powinno zjeść ok godzinę przed snem , po to żeby właśnie mógł się rozwijac mózg, układ nerwowy czy dziecko moglo rosnąć , a nie trawić pokarm.
To jeszcze ja dołożę kamyczek do tej dyskusji: mataja.pl/2015/02/flaszka-vs-cycus-ktora-mama-pospi-dluzej/

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #36561 dnia: 22 Lutego 2015, 03:01 »

Co godzinę w nocy potrzebuje jeść skoro w dzień je co 3-4h ? Ja testuje na razie do 3 e nocy udaje się pogłaskać i Amelia dalej zasypia. O 3 musi być mleko

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36562 dnia: 22 Lutego 2015, 06:32 »
Marta pewnie się budzi tez z innych powodów a piers to nie tylko pokarm tylko tez ukojenie dla takiego brzdaca
Poza tym akurat w przypadku KP pokarm nocny ma inny skład niż dzienny

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #36563 dnia: 22 Lutego 2015, 06:59 »
Wiem, ale bez przesaady że prawie roczniak chce jeść co godzinę. Czasem budzi się dostaje cycka i nawet nie ssie tylko zasypia. Dlatego ja sprawdziłam i wiem że nie musi jeść co godzinę, dziś np. Obudziła się o 22- ppglaslalam i zasnela, później o 3 tu już urządził a histerię i dostała mleko, kolejna pobudka o 5:45

Więc nie potrzebuje co godzinę :)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #36564 dnia: 22 Lutego 2015, 09:33 »

Justys ale  to była rozmowa o dzieciach w wieku Twojego synka?   

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #36565 dnia: 22 Lutego 2015, 09:56 »
Ale ja się nie wypowiedziałam na temat dziecka w wieku mojego syna, tylko napisałam dzieci.
A z tego co mi wiadomo określenie dziecko jest od 1 roku życia.
Z tego co kojarze Marty Anelka roczek ma na poczatku kwietnia :)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #36566 dnia: 22 Lutego 2015, 10:47 »
Justys dlatego dopytałam, bo Ty konsultowalaś syna pod kątem wzrostu i myślałam, że może tu są jakieś specjalne zalecenia..
Fiolka ciekawe badania, czyli statystycznie tak do roku i mamy karmiace piersia i mm mają ze spaniem przechlapane :)

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #36567 dnia: 22 Lutego 2015, 11:32 »
Wiem, ale bez przesaady że prawie roczniak chce jeść co godzinę. Czasem budzi się dostaje cycka i nawet nie ssie tylko zasypia. Dlatego ja sprawdziłam i wiem że nie musi jeść co godzinę, dziś np. Obudziła się o 22- ppglaslalam i zasnela, później o 3 tu już urządził a histerię i dostała mleko, kolejna pobudka o 5:45

Więc nie potrzebuje co godzinę :)
Moja była na mm i jak miała rok potrafiła się budzić 3-4 razy. Zawsze miała duży apetyt i w dzień się najadała, więc po prostu w pewnym momencie miałam dość, zaczęłam podawać tylko wodę i szybko się okazało, że to było przyzwyczajenie, a nie głód.
Inna sprawa, że noce od zawsze były kiepskie, teraz ma już 3 lata i nadal tak jest. Albo zły sen albo posika się do łóżka i i tak przychodzi do nas. Wykańcza mnie to. Nie dostaje pić na noc a i tak zawsze sie zesika.... Masakra. Już nie wspomnę o tym, że nadal musimy ją usypiać i to o godzinie 21 bo po drzemce w żłobku ma tyle energii, że wcześniej nie zaśnie.
A w dodatku jest do wszystkiego tak uparta, że nie idzie się w ogóle dogadać. Kompromisy nie wchodzą w grę, w dodatku na złość potrafi np. Rozbabrać jedzenie po stole, kopnąć kota, zbić nas i jak na nią krzyczymy to ona na nas jeszcze głośniej. Probowaliśmy prosić, tłumaczyć, stawiać do kąta i po prostu nic nie działa. Czasem z tej bezsilności siadam i ryczę, bo nie wiem jak do niej dotrzeć.  Macie pomysły na takiego uparciucha??? :/

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #36568 dnia: 22 Lutego 2015, 11:50 »
Zrób tablicę motywacyjną,nagradzaj zachowania ok, a wprowadź kary na tablicy za brzydkie zachowania, za każdym razem tłumacz dlaczego jest wesoła minka, a dlaczego smutna...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #36569 dnia: 22 Lutego 2015, 11:56 »
Albo zły sen albo posika się do łóżka i i tak przychodzi do nas. Wykańcza mnie to. Nie dostaje pić na noc a i tak zawsze sie zesika....

ma niedojrzałe podwzgórze...
bywa...niektórym dzieciom dojrzewa ok 4 roku życia...
nie jej wina...
można podać syntetyczny hormon antydiuretyczny na noc
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos