Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4071966 razy)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #36480 dnia: 12 Lutego 2015, 17:00 »
Anulla, chyba nie zrozumiałas wypowiedzi Dmonik, ona chciała pocieszyć Cirines  ::) Nie rozumiem Twojej wypowiedzi  8)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36481 dnia: 12 Lutego 2015, 20:17 »
No i mamy zapalenie oskrzeli. Coś mi nie pasowało w kaszlu Adriana, zmienił się i zrobił się taki rzężący,  i chociaż kaszle mniej i ogólnie wygląda lepiej, to pojechaliśmy do nocnej opieki medycznej. Antybiotyk na 6 dni.
Najwazniejsze, że zaufałam matczynej intuicji, bo wszyscy wokól mi mówili, że mu przechodzi.

Także dziewczyny, naprawdę, nie ma co takich małych dzieci leczyć na własną rękę i warto udac się do lekarza.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #36482 dnia: 12 Lutego 2015, 20:25 »
Mam nadzieję, że i mi dziś dopomogła matczyna intuicja przy decyzji szczepienia....

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36483 dnia: 12 Lutego 2015, 20:28 »
Zaszczepiłaś czy nie i na co?  ;)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #36484 dnia: 12 Lutego 2015, 20:36 »
zaszczepiłam na mmr...

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36485 dnia: 12 Lutego 2015, 21:10 »
No to dobrze  8)

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
« Odpowiedź #36486 dnia: 12 Lutego 2015, 21:17 »
my jutro tez do pediatry idziemy, dzisiaj niby w zlobku mial 38.5 jak przyszedl do domu to 36,6 :P i caly wieczor nie mial goroaczki ale kaszel zaczyna mnie martwic bo troche za dlugo juz trwa.
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36487 dnia: 14 Lutego 2015, 11:59 »
Jesteśmy 3ci dzień po podcieciu migdalkow i wycięciu trzeciego. Pani dr mówiła że Młody miał olbrzymie i na pewno będzie go boleć przez jakiś czas bo sporo mu podciela.  zabieg ogólnie zniósł dobrze, krwawil i duzo potem spał, ale lekarze mówili że jest ok. Nnastępnego mnie rano wyszliśmy do domu. No i wczoraj pojawiła się gorączka która wraca co jakiś czas. Nie bardzo wysoka, ale on jest wciąż na syropach pbólowych - paracetamol/ nurofen. Więc dziwne że w ogóle temp nachodzi. Bardzo też zaczął się od wczoraj slinić, nie chce jeść... I teraz pytanie - jak długo mogę podawać stropy przeciwbólowe po te kilka razy dziennie? W szpitalu dali zalecenie ale nie powiedzieli jak długo. A ja nie spytałam... Nie miał też kataru a teraz jakby mu coś jeździło w nosie... Wizyta kontrolna za tydzień, a ja się zastanawiam czy czasami nie zrobił się jakiś stan zapalny... I czy nie iść wcześniej do lekarza. .. Z drugiej str nie chciałabym żeby coś w przychodni złapał. Nie wiem - czekać czy iść dziś na dyżur... Wybaczcie błędy, ale piszę z te..

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #36488 dnia: 14 Lutego 2015, 12:01 »
Haniu moze sprobuj zadzwonoc na dyzur zeby cie z dr polaczyli..
Ja bym chyba skonsultowala bo to byl jednak zabieg

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36489 dnia: 14 Lutego 2015, 12:49 »
No właśnie Sylwuś chyba tak zrobię. Ale to za jakiś czas. Na razie temp lekko spadła, poczekam do wieczora i zobaczę w którą stronę to wszystko idzie... I wtedy najwyżej się wybierzemy do przychodni... Laski, a co myślicie o podaniu hascoseptu? Tego w psiku. Można na taką "ranę"? Wiem że powinnam była zapytać lekarza, ale jakoś za dużo tych pytań i nie wszystko człowiek ogarnie... Pytam szczególnie mam, które miały doświadczenie z migdałkami... Jak sobie radziłyście po zabiegu i co się działo??

Offline madziatko

• Chuck Norris
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
« Odpowiedź #36490 dnia: 15 Lutego 2015, 12:39 »
I ja po raz kolejny poradzić bym się chciala odnośnie mojego młodszego synka..

Od momentu przyjścia na świat Mały śpi ładnie w dzień.. obecnie już prawie dwie godz sie na nas patrzy ale z reguły zjada i zasypia ładnie.. niestety w nocy jest tragedia bo się budzi niemalże co godzinę a nawet i częściej czasem.. karmie go piersią więc nocki to masakra. Co się położę to wstawać trzeba.. pojechał chwilę.. zasypia.. i za chwilę od nowa.. już myślałam o mm ale się póki co wstrzymała bo pokarmu sporo mam.. Mały ładnie przybiera na wadze i zdrowy jest ogólnie.. wczoraj odciągnąć mleko i nocne dwa karmienia były z butelki.. spał po nich trzy godziny. Zbawienie dla mnie to było.. jak był karmione butli to znowu odciągnąć mleko.. trzecie karmienie zrobiliśmy piersią i były pobudki znowu co godzinę.. mam jedną butelkę mleka wyciągniętą w lodówce po nocy.. i teraz się zastanawiam czy on się nie najada z piersi w nocy? Za szybko zasypia? Karmić go butelka? Nie odzwyczai się od piersi jak tylko w dzień będzie tak karmony? Co zrobić?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #36491 dnia: 15 Lutego 2015, 13:21 »
Skoro to pomaga, to odciągaj, skoro je w dzień, nie odzwyczai się od piersi. ważne jest wasze wspólne dobro, a na takim "układzie" nikt nie straci.

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #36492 dnia: 15 Lutego 2015, 14:08 »
Kurcze, Haniu nasmarowalam wczoraj posta i widzę że go nie ma  :o

Kamil dwa razy przechodził dokładnie taki zabieg i za każdym razem zostawiali go jeszcze na trzy doby do obserwacji! właśnie ze względu na ew.powikłania. Na szczęście wszystko przebiegało bardzo dobrze. Pierwsza dobę mówił "z kluska" a potem już było tylko lepiej.
Na waszym miejscu zadzwonilabym na oddział i prosiła o rozmowę z lekarzem prowadzącym, operującym i przedstawiła problem.
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36493 dnia: 15 Lutego 2015, 20:55 »
Madziatko, a jak było przy starszym?

Ewidentnie w nocy budzi się, bo je mniej - w sensie za szybko zasypia. Skądś to znam :-D. Jeśli spi więcej w dzień, to jeszcze ma odwrócony dzień z noca... Najważniejsze - jesli przybiera, to ja bym nie odciągała narazie... Jeśli przetrzymasz, wszystko się unormuje, mały nauczy sie efektywniej ssac i szybciej sie najadac. Wytrwalosci życzę :-)

Offline madziatko

• Chuck Norris
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
« Odpowiedź #36494 dnia: 15 Lutego 2015, 21:04 »
Starszy najadal się i spał bez problemu.. budził się co cztery godziny.. cudowne i bezkonfliktowe dziecko pod tym względem..

Dziś po tej nocy normalnie funkcjonuje.. wcześniej tragedia. Nie wiem ile tak można.. ja z Małym w sypialni. Mąż w salonie.. starszy u siebie.. ją rano nieprzytomny wręcz byłam..

Przybiera ładnie.. w środę miał 17 dni i 3230gram a przy urodzeniu 2780..

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #36495 dnia: 16 Lutego 2015, 16:13 »
 Czy któraś mama używa i potzrebuje lek NEBBUD zawiesina do nebulizacji ( 0,25 mg/ml ) ???
Mam 17 ampułek do oddania za KW z terminem ważności 11/2015 .
Więcej wiadomości na PW.

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #36496 dnia: 17 Lutego 2015, 09:18 »
Nebbud  już pójdzie w dobre ręce . NIEAKTUALNE 

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
« Odpowiedź #36497 dnia: 19 Lutego 2015, 21:16 »
dziewczyny mam problem i prosze o wasze zdanie i pomysly.

A wiec, dzisiaj m odebral wczesniej Pawla do mojego powrotu Pawel ladnie sie bawil, nie marudzil, jak tylko rpzyszlam to polozyl sie na mnie i zasnal, jak sie obudzil to tylko chcialby sie do mnie przytulac, lezec na mnie, siedziec itp. Nie interesuja go zabawki, staram sie z nim bawic, poswiecac 100% mojej uwagi ale on nie chce on chce na mnie lezec i sie rpzytulac. I tak jest codziennie, myslelismy ze poprostu teskni za nami, ale dzisiaj wyszlo ze tylko do mnie taki jest. Staram sie go przytulac ale z drugiej strony bez sensu jest to ze lezy na mnie od 16.30 do 19.30 jak idzie spac. To ze ja nic nie moge zrobic to pikus, ale on tylko lezy i lezy. Nie wiem co mam robic, odpychac go nie chce od siebie, ale nie chce tez zeby lezal na mnie calymi dniami. Staram sie pokazac mu jak fajnie sie z mama mozna bawic, ale to go interesuje na kilka minut i spowrotem chce na mnie lezec, a jak mu nie pozwalam to wpada we wscieklosc i ryczy masakrycznie.Macie jakies pomysly?
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #36498 dnia: 19 Lutego 2015, 21:25 »
Madzia ja też karcie piersią i butelka tzn sciagnietym mlekiem. W dzień daje pierś, w nocy butla i jak na razie jest ok.

A czy jest coś co mogę dać małej na wzdęcia? Czy wszystkie tego typu preparaty są od pierwszego m-ca życia?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #36499 dnia: 19 Lutego 2015, 21:41 »
Espumisan chyba od pierwszego tygodnia.

Anka, mój syn ostatnio podobnie,  choć nie w takim stopniu. Tłumaczę sobie to potrzeba bliskości i pozwalam pozwalam na to. Zwykle to się nasila.przy chorobie/zbliżających się zębach etc.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #36500 dnia: 19 Lutego 2015, 23:15 »
Anka mój Sz się podobnie zachowywał i do tej pory ma takie jazdy. To takie etapy leków u dzieci. Mój Sz. Miał etapy mamusiowe i tatusiowe. Bywało ciężko bo np  mąż nie mógł zrobić kolo niego nic. Do tej pory tak walczy. I my też staramy się być z nim po równo i się zamieniać. Wychodz jak najczęściej... a jak potrzebuje to przytulaj...

Offline martusia-sc

• uzależniony
  • data ślubu: 02.06.2012
« Odpowiedź #36501 dnia: 19 Lutego 2015, 23:37 »
Vivka my dawaliśmy espumisan:-)  nie pamiętam od kiedy on jest, ale u nas naprawdę dawał radę.
Moje skarby :)
Alan Gabriel - ur.30.10.2012
Blanka Liliana - ur. 03.04.2015

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #36502 dnia: 20 Lutego 2015, 09:59 »
Madzia, przy takimmaluchu to trzeba przeczekac moim zdaniem. Moja Lenka na poczatku tez wstawala czesto w no cy, a do tegomiala odwrocona noc z npdniem, tobyla mapsakra.... No ale przeszlo. Powodzenia

Ja tez mam pytanie. Czy ktoras z Was miala klopot z butla? A mianowicie, Lenka wcale nie chce z butli pic, tylko cyc i tyle. Juz i przez zabawe i sila probowalam. I na najedzony brzuszek i na glodnego i nic :( chce w koncu wyjscna dluzej niz trzy godziny. Ratujcie :(
Probowalamtez lyzeczka i z niekapka, nic. Przy okazji wspomne tylko, ze jeszcze nie jest gotowa na rozszerzanie diety, wczoraj probowalam i kompletna porazka, lyzeczka wypchana z buzki i odruch wymiotny, to samo ma nawet przy witaminie d.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #36503 dnia: 20 Lutego 2015, 10:01 »
Marta, może inna butla? Przy TT moje dzieci prawie nie zauważyły ze to nie pierś ;-)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36504 dnia: 20 Lutego 2015, 10:03 »
W sumie o tym nie pomyslalam, ale probowalam juz dwoch roznych smoczkow, to niczego nie zmienilo. I tylko ciekawe czy znajde tu cos innego niz avent

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36505 dnia: 20 Lutego 2015, 10:06 »
Marta, może inna butla? Przy TT moje dzieci prawie nie zauważyły ze to nie pierś ;-)

Tez pomyślałam o innej butli.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #36506 dnia: 20 Lutego 2015, 10:06 »
Marta u mnie było podobnie, dopiero jak miała 7 miesięcy udało mi się ją powoli przekonywać do butli...
Natalka 4.11.2012

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36507 dnia: 20 Lutego 2015, 10:09 »
No nie :( buuu, ja chce wyjsc. Pocieszam sie ze wkrotce skoncze z nocnymi karmieniami, to przynajmniej wtedy bede mogla sobie wyjsc

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #36508 dnia: 20 Lutego 2015, 10:10 »
Vivka esputicon jest lepszy bo wystarczy 2 razy dziennie a espumisan przed każdym karmieniem
Ania ja bym mu się dala przytulać.Ma rewolucje w życiu tzn.ten żłobek i potrzebuje Twojej bliskości.Moja przyjaci9lka wróciła do pracy to jej córka cale popołudnia wisiała na piersi non stop się chciała przytulac.
Marta ja tak miałam.Jest jeszcze kubeczek doidy może z tego by wypila, choć ja nie probowalam.Moje dziecko dopiero teraz się przeprosił o z butla jak ja w szpitalu

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #36509 dnia: 20 Lutego 2015, 10:17 »
Hehe Marta mój dopiero kilka dni nie je je w nocy ;-) taki uparty :-)
Z małym tylko TT. Aventa zaakceptował juz po przyzwyczajeniu się do butli. Przy małej butla nie miała znaczenia.