Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4071453 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #36930 dnia: 17 Marca 2015, 19:45 »
co dziecko to inna historia
u nas dzis byla proba spania w normalnym lozeczku, tzn zdjelismy barierki z jednej strony..
na poczatku byl szal i radocha na calego wchodzenie i schodzenie po sto razy.. ba, nawet na spacer dziecko nie chcialo isc tylko chciala w lozeczku sie bawic :P
ale w porze drzemki byla podkowka i placz.. nie pomagalo siedzenie obok, czytanie, glaskanie (normalnie zasypia i spi zawsze sama) a teraz- jakby sie bala tam spac.. spytalam czy chce zeby zrobic lozeczko tak jak bylo, odpowiedziala ze tak i trzeba bylo przymocowac scianke spowrotem  ::)  w 'starym' lozeczku zasnela bez marudzenia
wiec mimo planow zmiany lozeczka, u nas barierki zostana jeszcze na jakis czas

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #36931 dnia: 17 Marca 2015, 19:48 »
nie na uniwersalnej rady na kazde dziecko, ale moim zdaniem taki dwulatek jest juz emocjonalnie gotowy na samodzielne zasypianie we własnym łózku :) zmieniajac temat rzadko sie chwale, ale dzis jestem mega dumna z mojej 4,5 latki, ktora w niecała godzinę opanowala jazde bez bocznych kółek ;D zgodnie z umowa trzeba szykowac kase na różową 16-stke  ;)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #36932 dnia: 17 Marca 2015, 20:11 »
800ml - 1000ml mleka w nocy?  :o W tym wieku? Jestem w szoku. Odzwyczaj od picia mleka w nocy, problem zniknie.

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
« Odpowiedź #36933 dnia: 17 Marca 2015, 20:13 »
sylwia wspolczuje tych nocy, my mielismy takie jazdy rok temu - budzil sie co godzine i zjadal okolo 180 ml mleka zageszczonego. Dostalismy zakaz karmienia w nocy, walcyzlismy 2 tygodnie i bylo tak jak u ciebie mega darcie kilka godzin. Psychicznie bylam zjechana maksymalnie ale oplacalo sie to przetrwac zaczal przesypiac noce. Z zasypianiem to u nas byla tez masakra- nie wspominam o pierwszych dniach w naszym domu, ale pozniej zaczynalismy od klepania po dupce, potem siedzialam obok i przy kazdym wstaniu kladlam znowu. Potem zaczelam chowac sie za lozeczko tak zeby mnie nie widzial, ale jak wstawal to staralam sie go polozyc. Potem stwierdzilam ze koniec tego i dostal buziaka i zostawilam go w pokoju z zolwikiem (spiewa i wyswietla gwiazdki na suficie) szalal szalal i zasnal. Czasami trwalo to 10 minut czasami 1,5 godziny. ale zasypial sam. Wchodzilismy tylko i wylacznie jak plakal nic do niego nie mowiac tylko buziak odlozenie go na lezaco przykrycie koldra i wyjscie. A teraz odkladany zasypia w ciagu 5 minut :P Stwierdzilismy ze nie bedziemy nigdy brac go do naszego lozka - ma swoje na wyciagniecie naszej reki i tam ma spac. Teraz nawet jak w sobote rano chcemy jeszcze troche pokimac i bierzemy go do siebie to on wie ze w naszym lozeku jest mega zabawa i ze spania nici :P

Trzymaj sie i mysle ze duze lozko w swoim pokoju to najlepszy pomysl, albo przeniesienie jego lozeczka do jego pokoju i sprobowanie usypiania go samodzielnie.
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #36934 dnia: 17 Marca 2015, 20:38 »
Ja bym zaczęła od odzwyczajenia od jedzenia w nocy. W tym wieku już nie powinien jeść w nocy.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #36935 dnia: 17 Marca 2015, 20:40 »
800ml - 1000ml mleka w nocy?  :o W tym wieku? Jestem w szoku. Odzwyczaj od picia mleka w nocy, problem zniknie.

210 mleka
Reszta
Woda
Lub sok z woda (domowy kubus bez cukru) xawsze rozcieczony

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36936 dnia: 17 Marca 2015, 20:45 »
Aniu on ma lozeczko w swoim pokoju..
I spi w nim pol nocy.
Zasypia u nas w lozku z mlekiem i tulaskami.. po chwili go wynosze i pol nocy spi w jednym lozku i pokoju a drugie pol w drugim..

Dzis tylko i wylacznie woda nie zaden sok a niebawem kupuje lozko i kolejna drastyczna proba.

Miska tylko seba ma 1.5r .. a jednak pol roku to chyba duzo w tym wieku jesli o gotowosc do wielu zmisn chocby zmiana lozka.
Aj sama niw wiem co robic

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36937 dnia: 17 Marca 2015, 20:58 »
Czytając problemy ze spaniem u dzieciaków utwierdzam się w przekonaniu, że oddelegowanie Zuzy do swojego łózka i pokoju w wieku 3 miesięcy to była najlepsza decyzja ::)
I mimo, że się budziła nigdy (no chyba, że w czasie choroby lub o 5 nad ranem) jej do nas nie brałam.
Wyjątek stanowi umowa piątkowa: w ten dzień może zasypiać u rodziców w łóżku.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #36938 dnia: 17 Marca 2015, 21:03 »
Zależy czego chcesz?
Odpowiedz sobie sama na pytanie, czy zależy Ci na jego samodzielnym spaniu i dlaczego chcesz żeby sam spał.
A jeść w nocy nie powinien dla zdrowia, a nie do samodzielnego przesypiania nocy - choć pamiętam takie słowa pediatry kiedy Tymek był mały - proszę przestać dawać mu mleko w nocy, bo trawienie itd, ale też to, że za każdym razem kiedy będzie dostawał w nocy wodę zamiast czegość smakowego - typu mleko, przestanie się budzić bo przestanie mu się opłacać ;) Chyba, że będzie naprawdę spragniony to napije się wody i spokojnie zaśnie :)
Tak też się stało, ale lekko nie było, o nie...
Rzucanie butelkami, plucie wypitą wodą itp :) Ale przetraliśmy, przestał się budzić :)

Mój Tymek spał sam przez 3,5 roku z małym kawałkiem, do czasu jak urodziła mu się siostra i teoria że każdy śpi w swoim łóżku przestała mieć miejsce. Bo bardzo często w nocy szedł siku, chciał pić czy coś to zastawał siostrę przy piersi u mamy ;) I chciał zostawać z nami :)
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #36939 dnia: 17 Marca 2015, 21:07 »
moja tez ani razu nie spala z nami, zawsze w swoim lozeczku. tez byl etap ryku i metoda 3-5min itd.. bylo ciezko ale sie udalo.
no ale wiem ze dzieci sa rozne i roznie moze byc, kto wie czy drugie nie da nam w tej kwestii popalic ;)

pytanie z innej beczki: co polecacie na  zmiany wokol ust u malucha? od 2-3dni mala ma zaczerwienione kaciki ust, nie nazwalabym tego zajadami, bardziej suche wieksze obszary.. nawilzanie/natluszczanie nie pomaga.. jak jej przemylam octaniseptem to mowila ze szczypie.. nie wiem czy mam cos a'la masc cynkowa, musze przeszukac leki (czy cos takiego mogloby w ogole pomoc?)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36940 dnia: 17 Marca 2015, 21:18 »
Sylwia, to uff, że to nie samo mleko, tylko myślę, że jak pije tyle w nocy, to moze za mało pije w dzien? Pilnuj nawodnienia w dzien i jak  juz, to w nocy tylko woda. Swoją drogą poza letnimi upałami nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek dawała Adrianowi wody w nocy. Nawet jak zdarzało mu się obudzić  8)

To ja teraz obalę teorię - u nas są etapy, że Adi zasypia w łózeczku sam, ale są i takie, że z nami. Pół na pół i trwa to dość długo. Także obecnie zasypia u nas - są to momenty, gdy opowiadamy sobie dzień itp, zasypia i mąż go przenosi. Spi do rana u siebie i tak było zawsze - tp czy zasnął u nas, czy u siebie, nie odgrywało roli w budzeniu sie.

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #36941 dnia: 17 Marca 2015, 21:24 »
Oj jak ja świetnie Cię rozumiem Sylwia... My metodę Tracy zastosowaliśmy jak mała miała z 10 miesięcy. W dwie noce udało się ją przyzwyczaić do samodzielnego zasypiania, ale potem zaczęla chorować i nie miałam serca odmawiać dziecku spania razem. Do tej pory mamy problem. Nie zasypia sama, a na metodę samodzielnego zasypiania jest już chyba za duża, próbowaliśmy i nie wtrzymaliśmy tego. Wzięliśmy ją na sposób, że mamy nowy domek, ona ma swój śliczny pokoik z łóżkiem, wielką poduszką w kształcie chmurki, świecącego żółwia, o którym wspomniała anka332 i nic. Jest tak uparta, że po prostu wymiękamy. I tak trzeba ją usypiać bo nawet jak siedzę a nie leżę to robi awanturę a ja już nie mam cierpliwości. Śpi sama czasem całą noc, czasem się budzi i przychodzi spać do nas. Mój mąż też jest spychany z łóżka ;) na razie odpuszczam z powodu ciąży, za dużo nerwów mnie kosztuje uczenie jej tego, że ma spać sama. Za jakiś czas pojawi się nowy domonik i na pewno mała będzie zazdrosna i będzie ptrzebowała bliskości, tak jak u milci. Znam swoje dziecko. Ale drugie będzie mam nadzieję od początku spało "u siebie", przynajmniej będziemy się bardzo starać. U nas nie jst problemem, że młoda przychodzi w nocy tylko, że usypianie jej trwa godzinę czasem półtora. Dla mnie to zmarnowany czas. Oczywiście fajnie jest się poprzytulać, opowiadamy bajki itd ale półtorej godziny przy pracy zawodowej i tylu obowiązkach... :/ ale co zrobić skoro panie w żłobku nie dają się przekonać, że nie każde dziecko potrzebuje drzemki w dzień. A potem problem jest żeby ją rano obudzić bo się przecież nie wysypia  >:(

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #36942 dnia: 17 Marca 2015, 22:14 »
Miśka zdradź sekret?? dostaliśmy spadkowo 12 calowy rower, i na nim zamierzamy syna nauczyć i jak opanuje jazde na 2 kółkach to kupujemy 16 cali :)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36943 dnia: 17 Marca 2015, 22:43 »
Selena ogolnie celowo ryszylam temat picia bo do tej pory dlkugo pul raz mleko raz wode i tyle jesli o noc chodzi.
Ostatnio pije tsk duzo co mnie niepokoi na tyle ze ide mu zrobic podstawowe badania krwi.. w dzien tez pije jak smok.
I dzis dostaje rylko wode i wciagal butelkami..
Ciekawe jak bedzie w nocy.
Lezal kolo mnie i meza. Ja gadalam przez tel patrze a seba idlecial..
Teraz spi u siebie i dzis walcze tylko z woda.
Ale przegadalismy przed cgwila temat lozka dla seby z k. I decyzja podjeta.
Musiny sie sami orzygotowac psycgicznie na to bo i dla nas ciezki czas bedzie i dzialamy.
Mysle ze to wyjdzie nsm wszystkim na dobre..

Dziekuje dziewczyny za rady i.slowa otuchy

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #36944 dnia: 17 Marca 2015, 22:52 »
Moj Tymol tez tak pil jak smok w tym wieku. Woda woda woda i sbadalam mu cukier  vo to bylo pierwsze skojarzenie, wyszedl idealnie ;) Czego i Sebusiowi życzę. A siural przez to tak, ze Papmersy PC musialam w rodku nocy czaswm zmienia posciel, wsio zalane bo do tego spal na brzuchu ;)

Teraz jak sobie wspone to sie smieje, wredy do smiechu mi nie było.
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #36945 dnia: 18 Marca 2015, 06:23 »
[quote author=sylwusia085 link=topic=2305.msg2182659#msg2182659 date=1426621534

Miska tylko seba ma 1.5r .. a jednak pol roku to chyba duzo w tym wieku jesli o gotowosc do wielu zmisn chocby zmiana lozka.
Aj sama niw wiem co robic
[/quote]
sylwusia, jesli licznik dobrze wskazuje, to synek ma rok i 7 miesięcy :) i masz rację, w tym wieku nieraz miesiąc robi bardzo dużą różnicę, tylko pytanie, czy Ty sama nie postrzegasz go jeszcze jako takiego maluszka, który nie da rady zasnąć w swoim łóżku....no nic, trzymam  kciuki za konsekwentne realizowanie już podjętej decyzji :ok:
Miśka zdradź sekret?? dostaliśmy spadkowo 12 calowy rower, i na nim zamierzamy syna nauczyć i jak opanuje jazde na 2 kółkach to kupujemy 16 cali :)
izulek to żaden sekret - podstawa to motywacja i chęci ze strony dziecka :) u nas juz rok temu 12-stka była w użyciu, ale z bocznymi kółkami, choć i tak córka preferowala hulajnogę, więc nie zmuszlam.....ja bym zaczęła od nauki pedalowania (jesli syn wcześniej w ogóle nie jeżdził), teraz wspólną decyzją odkreciliśmy te boczne, żadnych pchaczy też nigdy nie używałam i tylko przy ruszaniu lekko przytrzymywałam, żeby zlapała równowage - przy czym ja chwaliłam kazdy przejechany samodzielnie cm, bo to ambitny typ i szybko się zniechęca...oczywiście do płynnej jazdy włącznie ze skrętami i hamowaniem to jeszcze potrzeba trochę treningów, ale myśle, ze ten najwazniejszy samodzielny przejazd mamy już za sobą  :)

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #36946 dnia: 18 Marca 2015, 08:19 »
Moja Nati jak zaśnie ok. 20 to zawsze budzi się w nocy i zaczyna się marudzenie.  Mama mleko,  po mleku mama sok ( woda z sokiem) , a później mama boli - balsam :) i musze ja masowac i smarować balsamem o 3 nad ranem :) potem tłumaczenie,  że nie włączę jej bajki bo telewizor nie działa,  że trzeba spać itp. No i w końcu usypia. . Jednak wolę jak chodzi spać o 22  ;D   my po przeprowadzce kupujemy Natalii łóżko które wstawiamy obok naszego w sypialni i zaczniemy ja przyzwyczajac do spania w swoim łóżku.  Dzisiaj musimy wymierzyć czy się zmieści obok ::)
Natalka 4.11.2012

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36947 dnia: 18 Marca 2015, 08:41 »
Sylwia a moze jak kupicie mlodemu dorosle lozko to wtedy zechce w nim spac u siebie?
przenosic z powrotem jego lozeczka, na pewno bym tak nie zrobila, bo sama napisalas ze to cofanie sie w postepach.
Antek tez rozne fazy ma na zasypianie. Teraz akurat zasypia u Nas i go przenosimy. Ale czasami sam mnie ciagnie do siebie i klade sie kolo niego i czekam az zasnie.
Czasami tez przyleci do Nas w nocy do lozka jak sie obudzi, ale czesciej jednak przesypia cala noc u siebie.
A pobudka w nocy zakonczyla sie wowczas, kiedy kolacje mial bardziej syta.

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36948 dnia: 18 Marca 2015, 09:17 »
Monia, to jednak przeprowadzka?  ;D

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #36949 dnia: 18 Marca 2015, 09:28 »
Sylwia I opcja wydaje się ok.
Jak dzisiejsza noc?

Mój Igor też je w nocy ale uu i jak próbuję dać mu smoka bo czasami to jest zabawa a nie jedzenie to tak się rozpłacze ze mam wrażenie że moja syrenka obudzi pól miasta :p

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #36950 dnia: 18 Marca 2015, 09:46 »
Izulek ja na szczęscie !  pożyczyłam rower 12 cali. Postawiłam go w domu i nagle patrzę a Maciuś sobie jedzie ;) Ot tak po prostu.
Oto jego 1 raz na rowerze. Nigdy wcześniej nie jeździł z bocznymi kółkami.
https://www.youtube.com/watch?v=cHdryk-uTmE&feature=youtu.be

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #36951 dnia: 18 Marca 2015, 09:47 »
Gabiś - to po treningu na biegówce tak śmiga :?:
Jak fajnie  ;D

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #36952 dnia: 18 Marca 2015, 09:56 »
Gabiś  w takim razie to podwójne gratulacje, super sobie radzi  :brawo_2: u nas dzis córka poszła do przedszkola dumna jak paw i pewnie cała grupa sie dowie o jej nowej umiejętności ;)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #36953 dnia: 18 Marca 2015, 10:01 »
Maju tak. Usiadł jak na biegówce i po prostu pojechał jakby robił to od zawsze.
Miśka dzięki ;)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #36954 dnia: 18 Marca 2015, 10:57 »
Gabiś, super :)
a mojemu idą cztery trójki naraz :mdleje: już wiem, czemu jest taki marudny....

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36955 dnia: 18 Marca 2015, 11:00 »
W ramach bycia fajną mamą dziś w nocy moje dziecko obudziło się i poprosiło czy może iść do nas do łózka bo się boi....normalnie posiedziałabym przy niej, ale się zgodziłam i spała od 3 u nas....i wystarczy, oboje jesteśmy niewyspani, a Panna skopała nas za wszystkie czasu 8)
Następne spanie z rodzicami za rok :P
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36956 dnia: 18 Marca 2015, 13:10 »
 ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #36957 dnia: 18 Marca 2015, 13:15 »
a moja spała ze mną jak mąż wyjechał...
zrobiłyśmy sobie "biwak"
wyglądało to tak, że ja natychmiast po położeniu do łóżka zasnęłam, co na drugi dzień zrelacjonowała mi córa, z wyrzutem, że ze mną to żadna zabawa...
ona oczywiście jak zwykle spała w poprzek, ale z racji braku męża miała dużo miejsca...wobec czego skopana nie zostałam..
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #36958 dnia: 18 Marca 2015, 13:17 »
Oj tam  ;D
Ja się boję momentu, w którym moje dziecko w nocy nie przyjdzie.
Czasem wręcz czekam bo może akurat dziś ....  ;D se se se
Te ciepłe łapki, pachnące ciałko, łaskoczące kudełki ....

A propos spania, znalazłam coś takiego - u nas się sprawdza  :P

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #36959 dnia: 18 Marca 2015, 13:20 »
wszystko jest fajne, jeśli standardem jest dziecko zasypiające samo w swoim łóżeczku i przesypiające w nim noc...
wtedy można od czasu do czasu zrobić wyjątek...
gorzej jak jest odwrotnie...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos