Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2936609 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7230 dnia: 7 Listopada 2013, 18:13 »
Ja nie mielę, mieli Pani w sklepie. Thermomix nie zmieli, tylko "poszarpie"

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7231 dnia: 7 Listopada 2013, 19:42 »
Dziewczyny potrzebuje sprawdzony przepis na ... sarnine :o
Tata dostal od mysliwego, a moja mama tego nie ruszy  ;)
Lubicie?

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7232 dnia: 7 Listopada 2013, 19:55 »
bardzo lubie sarninę, dziczyznę, przepiórki, bażanty, zajączki i wszelkie dzikie stwory (choć jak to napisałam, poczyłam się jak barbarzyńca), ale zrobić nie umiem; wiem, że sie to bejcuje jakiś, ale co i jak nie mam pojęcia; za to mój ojciec potrafił karmić nas dzikiem przez tydzień i codziennie w innym wydaniu
tylko rosół na sarninie jest fujjj, wiec tą opcję zdecydowanie odradzam

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7233 dnia: 7 Listopada 2013, 20:43 »
ja tez miele miecho w termomixie, tylko tak jak emm-a pisze musi byc troszke zmrozone, wtedy wychodzi ok


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7234 dnia: 7 Listopada 2013, 22:13 »
sarninę jadłam i inszą dziczyznę też  ale  przyrządzał  to myśliwy , zna  się na tym i dobre  nawet , bo ja  nie bardzo    za mięsem przepadam ............
  wiem ,że  długo się marynowało i chyba z dodatkiem octu    ale dokładnie co i jak   to  nie powiem . Może jakieś forum myśliwskie   tam zapewne ludzie polujący   obeznani  , bo nic innego nie przychodzi mi do głowy

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7235 dnia: 8 Listopada 2013, 00:18 »
Swiezej tez chyba bym nie umiala, choc moja sasiadka wystawia kroliki do kruszenia, ale czy to wymaga jakis specjalnych poczynan to nie wiem, a tak w ogole to dostalam od niej golebie, bede robic rosol, ciekawe czy smakuje jak zwykly


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7236 dnia: 8 Listopada 2013, 01:09 »
smakuje podobnie, jest delikatniejszy niż ten z kuraka



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7237 dnia: 8 Listopada 2013, 08:45 »
a robilyscie ciasto na pierogi w thermomixie?
tam w przepisie jest jajko i sie zastanawism czy to ciasto przez jajko twarde nie wyjdzie...
ja jak robue ciastobrecznie to jajko pomijam


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7238 dnia: 8 Listopada 2013, 11:16 »
Zawsze robię i daje jajko. Jak nie chcesz twardego to daj ciepła wode.

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7239 dnia: 9 Listopada 2013, 15:57 »
Dziewczyny robiłyście kiedyś pizzę z jajkiem? nie z jajkiem w cieście, tylko na pizzy, ale nie takie sadzone, a rozkłócone. Wczoraj robiłam pizzę i  za mną chodziła taka pizza, którą kiedyś gdzieś jadłam z jajkiem i porem, ale nie wiedziałam czy to wyjdzie, czy to jajko wylać na górę, czy na sos, czy wtedy w ogóle nie dawac sosu  :-\ no i bałam się zaryzykować i w końcu zrobiłam bez.

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7240 dnia: 9 Listopada 2013, 16:17 »
A jak robicie (o ile w ogóle lubicie, bo dla mnie jest fuj :P ) brukselkę do obiadu? Łucja jadła u Niani i stała się fanką brukselki.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7241 dnia: 9 Listopada 2013, 16:28 »
Ja po prostu gotuje w osolonej wodzie z odrobinka cukru, a na talerzu polewam masłem. R lubi...ja nie jem :-P

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7242 dnia: 9 Listopada 2013, 19:36 »
Ja robię tak samo jak AiR tylko polewam masłem z bułką . Mmmmmm uwielbiam brukselkę ;D


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7243 dnia: 9 Listopada 2013, 21:37 »
Dzięki Babki :-* Zdjęłam te zewnętrzne listki i obcięłam twarde końcówki, a po ugotowaniu (ten cukier chyba robi dużo dla smaku) pokroiłam na połówki i jeszcze obsmażyłam na maśle z bułką. Szczerze mówiąc, w takim wykonaniu brukselka nie przypominała mojego koszmaru z dzieciństwa, raczej w smaku podobna była do kalafiora.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7244 dnia: 9 Listopada 2013, 23:18 »
dziewczyny,jutro robie te pierniki, co jeśli nie dostanę tych wszystkich przypraw??????????



Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7245 dnia: 10 Listopada 2013, 01:42 »
Daria proszę bardzo ;D:
http://www.tesco.com/groceries/Product/Details/?id=274173352
W zeszłym roku robiłam z tą przyprawą i wyszły super, skład prawie identyczny, tylko dodatkowo w polskich torebkach z przyprawą jest ziele angielskie. Nie kupuj czasem z firmy "Schwartz" bo ma w składzie kminek. Raz kupiłam też w polskim sklepie bo :glupek: chciałam koniecznie polską przyprawę a tam w składzie mąka >:( - oszuści!



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7246 dnia: 10 Listopada 2013, 09:47 »
Kto robił ostatnio jakiś fajny tort urodzinowy i może go polecić? Szukam inspiracji na urodziny synka.

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7247 dnia: 10 Listopada 2013, 11:01 »
Z moje wypieki robilam andaluzje i czekoladowo-malinowy a z kwestii smaku chalwowy. To w ostatnim czasie. Chiquita84 polecala berry and white z KS tez. A jaki tort to ma byc?



Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7248 dnia: 10 Listopada 2013, 12:53 »


A jaki tort to ma byc?
No taki dzieciowy:), tzn. bez smaku kawy czy alkoholu, żeby dzieciaki go zjadły. Z Moje wypieki robiłam ten tradycyjny z brzoskwiniami ale chciałam coś innego tym razem, z jakimś fajnym kremem bo mascarpone z kremówką już się przejadło.

Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7249 dnia: 10 Listopada 2013, 15:08 »
Robiłam kilka razy ten tort i jest naprawdę pyszny - nie robi się go długo, a zachwalają wszyscy :)  Mam jeszcze gdzieś przepis na przepyszny tort kawowy, ale to bardziej dla dorosłych :)


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7250 dnia: 10 Listopada 2013, 17:29 »
Mam jeszcze gdzieś przepis na przepyszny tort kawowy, ale to bardziej dla dorosłych :)
proszę cię znajdź i podaj, ja wielbię wprost smaki kawowe w ciastach :Tuptup:



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7251 dnia: 10 Listopada 2013, 20:44 »
oki, poszukam i zeskanuję  ;) Najpóźniej do jutra wkleję  ;) Jest naprawdę smaczny i prosty  :)

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7252 dnia: 10 Listopada 2013, 22:00 »
akuratnie wpadł mi w oko  na  "moich wypiekach " może się przyda

http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-czekoladowo---kawowy-z-powidlami-sliwkowymi

 Brukselkę   uwielbiamy właśnie  tak robię   jak pisałyście 

 lubię też  zapieczoną  w żaroodpornym   z odrobiną sera żółtego zmieszanego z beszamelem ale dosłownie  ciut  żeby potarty ser się skleił  taka pierzynka sie  zrobi

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7253 dnia: 11 Listopada 2013, 09:16 »
jakie macie patenty, zeby leniwe sie udaly? Mam w lodowce twarog, moge w koncu jesc nabial i tak mnhe naszlo, a jak raz zrobilam, to wyszly takie gnioty (ze szpinakiem robilam)



Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7254 dnia: 11 Listopada 2013, 09:36 »
akuratnie wpadł mi w oko  na  "moich wypiekach " może się przyda

http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-czekoladowo---kawowy-z-powidlami-sliwkowymi

 

No też go właśnie widziałam, wygląda apetycznie ale nie wiem czy en kawowy smak dzieciakom podejdzie bo mi ten skład baardzo pasuje:) No ale to dla małego solenizanta tort a nie dla mnie.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7255 dnia: 11 Listopada 2013, 13:13 »
tam   ta  kawa jest tylko w likierze  do nasączenia  można zastąpic ten likier  sokiem  lub woda z cytryną

a przepis   inny  jak  normalnie  bo ciasto na blaty    czekoladowe  z  olejem jest 
no ale każdemu wedle uznania

Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7256 dnia: 11 Listopada 2013, 16:45 »

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7257 dnia: 11 Listopada 2013, 17:00 »
WOW! Dzięki serdeczne ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7258 dnia: 12 Listopada 2013, 09:07 »
jakie macie patenty, zeby leniwe sie udaly? Mam w lodowce twarog, moge w koncu jesc nabial i tak mnhe naszlo, a jak raz zrobilam, to wyszly takie gnioty (ze szpinakiem robilam)

Daję do leniwych białko ubite na sztywno :) By je uformować podsypuję dużo mąki bo są klejące, ale wychodzą później mięciutkie i rozpływają się w ustach :)

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7259 dnia: 12 Listopada 2013, 12:38 »
dzieki Marta, intuicyjnie tak tez zrobilam. Wyszly super puszyste i dziewczyny zjadly prawie cala porcje :)