Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2913642 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7560 dnia: 16 Grudnia 2013, 10:54 »
zrobiłam ten sernik banofee
wraz z goścmi stwierdziliśmy, że to najlepszy sernik na świecie! dodatek mascarpone daje moc - mega pyszna masa serowa :)

nawet pieczenie go do godz. 2:30 (zaczęłam od ciastek na paczki świąteczne, więc trochę mi zeszło), nie zepsuło wrażenia 8)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7561 dnia: 16 Grudnia 2013, 11:39 »
o mamo...:)
Gdzieś czytałam, że dodanie ubitej bez cukru kremówki do masy serowej też czyni cuda :)
Jak ciasteczka wyszły?

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7562 dnia: 16 Grudnia 2013, 11:41 »
  pomysły na    są teraz  ponoć bez  konserwantów ;) 
ale z innymi atrakcjami, jak tłuszcze trans  ;) ale tym poducent się nie chwali  ;)

Ja podobnie jak Sylwia tylko piersi robiłam w płatkach, bo nie lubię udek panierowanych, bo ja i tak muszę szukać żył  :P

Polecam zmielić płatki w blenderze i piec w piekarniku na papierze do pieczenia , albo na wysmarowanej blaszce.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7563 dnia: 16 Grudnia 2013, 11:50 »
Karolina,

jaki ser dałaś. Daj obrazek  ;D 8)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7564 dnia: 16 Grudnia 2013, 11:55 »
dziewczyny,a ja szukam inspiracji na dzisiejszy obiad, już zdecydowałam, będą to mielone z piekarnika, tylko jak je tam się robiło????
jaka surówa???



Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7565 dnia: 16 Grudnia 2013, 12:09 »
fiu fiu  ;)
jak dla mnie mielone to tylko z mizeria albo buraczkami :P
a mielone robisz tak jak zwykle tyle że dodajesz łyzke majonezu(najprostsza wersja) :) i do pieca  zamiast na patelnie  ;)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7566 dnia: 16 Grudnia 2013, 12:16 »
Jak dla mnie tylko buraczki :) Ja robię albo tradycyjnie - utarte z cebulą i przyprawami - zawsze na zimno, albo po grecku - pokrojone na większe kawałki, na to cebula w kostkę, dużo pietruszki, sól, pieprz, oliwa, ocet winny lub balsamiczny i najlepiej trochę schłodzić w lodówce.

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7567 dnia: 16 Grudnia 2013, 12:19 »
i bardzo dziękuję ;-) czyli można dodać troszkę pieczarek/ papryki i serka żółtego???????i co zrobić kotleciki i na blaszkę???czy jak??? takie surowe???czy je jakoś obtaczać???
buraczki odpadają, bo mój małż nie lubi;-)



Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7568 dnia: 16 Grudnia 2013, 12:22 »
i bardzo dziękuję ;-) czyli można dodać troszkę pieczarek/ papryki i serka żółtego???????
no wg uznania :) im więcej dodatków tym "bogatsze" w smaku i bardziej sycące, ale z tym żółtym serem bym nie przesadzała,w sensie że troszke go  ;)
mozesz zapanierowac w płatkach kukurydzianych/bułce tartej i na blaszczke(ja zawsze wykładam papierem do pieczenia, żeby nie przywarły ;)) ale nic im nie bedzie bez banierki bo tez sa ok :)
i obserwujesz do zarumienienia ;D
tadammmmmmmm ;)

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7569 dnia: 16 Grudnia 2013, 12:32 »
superrrrrrrrrrrr ,już mi ślinka cieknie;-))) mam nadzieję,że dostanę ziemniaczki w polskim sklepie;-))) bo za tutejszymi nie przepadam;-)



Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7570 dnia: 16 Grudnia 2013, 12:33 »
pl obiad to i pl ziemniaczki musza byc  ;D
smacznego :)
u mnie dzis pl schaby ;)

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7571 dnia: 16 Grudnia 2013, 12:37 »
daruda ja robilam z tego przepisu, ale bez jajka za to z odrobina majonezu :)
smacznego!

ja dzisiaj chyba robie zawijanca  8)

Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7572 dnia: 16 Grudnia 2013, 12:37 »
a ja się zabieram zaraz za pierogi ruskie:):)

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7573 dnia: 16 Grudnia 2013, 13:04 »
Aniu, specjalnie dla Ciebie




Jak ciasteczka wyszły?
wyśmienicie - poczułam powołanie 8)
pięć przepisów i jeden lepszy od drugiego.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7574 dnia: 16 Grudnia 2013, 13:06 »
Jak dobrze, że ja nieciastowa  ;D


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7575 dnia: 16 Grudnia 2013, 13:06 »
daruda ja robilam z tego przepisu, ale bez jajka za to z odrobina majonezu :)
smacznego!

ja dzisiaj chyba robie zawijanca  8)
no tak... linka nie wkleilam ;D :glupek:
http://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_dania_glowne_przepis.html?cbr_id=1497

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7576 dnia: 16 Grudnia 2013, 13:20 »
Olaboga, ale fajny Karola  ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7577 dnia: 16 Grudnia 2013, 13:38 »
O matko jakie ciachooo :o


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7578 dnia: 16 Grudnia 2013, 13:56 »
caril  podoba mi sie to ciasto ;)
 wielkość tortownicy  mogę prosić  co piekłaś   też  21   jak w przepisie  ???

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7579 dnia: 16 Grudnia 2013, 13:57 »
a  jeszcze w temacie mielone z piekarnika ja właśnie robiłam z łychą majonezu (jaj nie dawałam)  i  z prażoną cebulką   pyszota   i odmiana 

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7580 dnia: 16 Grudnia 2013, 14:10 »
Niezłe.. Ja też jadłam niedawno pyszny sernik z bezą na wierzchu.. Boski..
Mi wirus popsuł plany z gotowaniem więc do świąt mam ścisłą dietę..
Ale na święta bardzo bym chciała zrobić paszteciki.. W tamtym roku robiłam z przepisu Hani niestety nie zapisałam go sobie.. A były pyszne.. Ma ktoś jakiś sprawdzony przepis?


Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7581 dnia: 16 Grudnia 2013, 14:34 »
wygląda ładnie, choć moje zdjęcie nie tak apetyczne jak Doroty. jednak smak jeszcze piękniejszy :)

caril  podoba mi sie to ciasto ;)
 wielkość tortownicy  mogę prosić  co piekłaś   też  21   jak w przepisie  ???
moja kilka centymentrów większa.

nie byłabym sobą gdybym przepisu lekko nie zmieniła - skroiłam 4, nie 3 banany, a kremówki dałam 400g.
jeszcze wskazówka - mi pieknię wyrósł, a potem opadł dziad 8) więc lepiej zostawić w piekarniku (wyłączyć, nie otwierać dzrzwiczek) ja lekko uchyliłam i dostał szoku termicznego ;)

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7582 dnia: 16 Grudnia 2013, 14:43 »
  czyli jak większa też ok  , bo mi o wysokość sera chodziło   dzięki   ;)

 znajac  życie  to ja też pomieszam reszte
 mnie kusza orzechy   na boki  i wiem ,ze z bananami to ma swój smak  tylko sie zastanawiam  jak to  będzie jak poleżą  przez święta   i mnie kusi  zeby wcale nie dawac  tylko śmietanę  podzielić do ubijania na dwie cześci i jedną zmieszać z likierem bananowym



zobaczymy co wyjdzie  w praniu ;)

a  co  do wyrastania  to właśnie  najcześciej zalecają  studzić w piekarniku  i żeby nie pekał  to  można miseczkę żaroodporną  z woda wstawić do  pieczenia
 

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7583 dnia: 16 Grudnia 2013, 14:50 »
było żeby uchylić, to się słuchałam, ale widać niepotrzebnie. popękać nie popękał, nawet się nie spiekł z góry, bo niska temperatura.
na smak nie wpłynęło, ale tak ładnie wyglądał przez szybkę 8)

banan dobrze się trzyma - skropiłam cytryną, a że przykryty czapą ze śmietany, to nie wysycha.


Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7584 dnia: 16 Grudnia 2013, 15:10 »
Moje serniki zawsze opadają : (Robię wszystko zgodnie  przepisem, nie otwieram po upieczeniu i zawsze mi opadają  :P Na naprawdę duża ilość serników, które już piekłam - tylko 2 nie opadły, chyba taka moja uroda pieczenia serników :P  :P

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7585 dnia: 16 Grudnia 2013, 15:16 »
jak nie wysycha to się może pokuszę  głównie też mi chodziło , żeby  nie  zrobił sie  czarny    ale o dam radę  dzięki  ;)

 czasem mi sie wydaje ,że to też w dużej mierze  od sera zależy  (ale komi sie    chce teraz  szukać prawdziwego sera   i mielić go 2 razy)  i od temperatury pieczenia    to pękanie  czy opadanie
  jak termoobiegu nie włączam to  nie pęka   serio  mówie  i  mała miseczka  z wodą  do pieczenia


 

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7586 dnia: 16 Grudnia 2013, 16:10 »
Hmm w sumie latwy ten sernik..
A moze mi ktoras doradzi czym moglabym zastapic kajmak? Nie przepadam za dziadem :-)


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7587 dnia: 16 Grudnia 2013, 17:05 »
czekolada???  nawet biała by mi tu pasowała  choć to nie czekolada  i orzeszki :)

choć pewnie  w serze ten kajmak musi być  cały jego urok i smak  pewnie w tym

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7588 dnia: 16 Grudnia 2013, 17:28 »
hmmmmm dałam i jajo i majonez.....do tego cebulka czerwona/czosnek/buła.....szczypior, wyglądają ok, ale położyłam na blaszkę, nie do żaroodpornego.......piekarnik już się nagrzewa, ziemniaki prosto z Polski i mizeria z ogóra prosto z irlandii, a raczej z irlandzkiego sklepu, a ogór pewnie z chin;-|))))



Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7589 dnia: 16 Grudnia 2013, 17:29 »
hmmmmm dałam i jajo i majonez.....do tego cebulka czerwona/czosnek/buła.....szczypior, wyglądają ok, ale położyłam na blaszkę, nie do żaroodpornego.......piekarnik już się nagrzewa, ziemniaki prosto z Polski i mizeria z ogóra prosto z irlandii, a raczej z irlandzkiego sklepu, a ogór pewnie z chin;-|))))
światowa ta twoja kuchnia  ;)

Swoją drogą nigdy nie robiłam mielonych w piekarniku. Muszę spróbować