Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2982782 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aisa
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 36
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7260 dnia: 12 Listopada 2013, 13:32 »
Macie jakiś przepis na sałatkę z brokułem, bo mi zalega w lodówce, a nie mam pomysłu na niego...
Mati: 26. 07. 2012 r.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7261 dnia: 12 Listopada 2013, 15:28 »
Ja uwielbiam brokuła al dente z twarogiem zmieszanym ze śmietaną lub jogurtem greckim i czosnkiem. Oczywiście trochę soli. MNIAM!

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7262 dnia: 12 Listopada 2013, 15:29 »
Brokul, ser lazur, szynka konserw, czosnek, jogurt z majonezem, pieprz...

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7263 dnia: 12 Listopada 2013, 15:56 »
Robiłyście kiedyś tosty z serem zasmażane z beszamelem i smażonym czosnkiem.. Rewalacja.. :)


Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7264 dnia: 12 Listopada 2013, 15:59 »
Brokuł+ryż+jajka+kukurydza

Brokuł+jajka+pomidory bez pestek ze srodka+ ogórek konserwowy+kukurydza+ koperek+mnóóóóóstwo czosnku+majonez :)


Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7265 dnia: 12 Listopada 2013, 16:31 »
ja uwielbiam brokuł+ feta (najlepiej ta już pokrojona, bi się nie rozwala po mieszaniu)- to wszystko polane jogurtem naturalnym z czosnkiem



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7266 dnia: 12 Listopada 2013, 16:42 »
Mam filet z łososia ze skórą

Pytanie za 100 punktów bo nigdy nie pamiętam. Najpierw smażymy skórę czy najpierw skórą do góry ???



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7267 dnia: 12 Listopada 2013, 18:28 »
marcella a jak dokladnie to robisz z tym zasmazaniem?



Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7268 dnia: 12 Listopada 2013, 18:37 »
Wlasnie sie przeprowadzilismy I chcemy w nadziele zaprosic rodzicow I dziadkow na obiad ale zupelnie nie man pomyslu na niego.Chcialabym podac dwa Dania.Ale Jakie? Prosze pomozcie
[/url]
[/url]

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7269 dnia: 12 Listopada 2013, 19:46 »
Corolla najpierw trzeba czosnek bardzo drobno pokroić i zesmażyć na dużej ilości masła, potem dodać Łyżeczkę mąki przennej i szybko cały czas mieszać.. A potem do tego dolewać śmietany albo mleka.. Można doprawić do smaku, ja dodałam troszkę kostki rosołowej w proszku. I takim beszamelem wysmarować dosyć grubo kanapeczki a na to ser.. Piekłam takie tosty ok 7 minut.. Niesamowicie smaczne..


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7270 dnia: 12 Listopada 2013, 20:52 »
Mam filet z łososia ze skórą

Pytanie za 100 punktów bo nigdy nie pamiętam. Najpierw smażymy skórę czy najpierw skórą do góry ???
najpierw skore ;)

Andzela a moze strogonoff?


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7271 dnia: 12 Listopada 2013, 21:53 »
Dzięki Sylwia ale pewnie znowu zapomnę ;D
dzisiaj rzuciłam monetą i zaczęłam smażenie od skóry, więc mi się udało tym razem :hahahaha:


andzelika, może napiszesz chociaż jakie mięso bierzesz pod uwagę :drapanie:



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7272 dnia: 13 Listopada 2013, 00:52 »
Anulla, ja tam zawsze skore z lososia zawsze usuwam ;D

Offline aisa
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 36
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7273 dnia: 13 Listopada 2013, 08:17 »
Dzięki dziewczyny, chyba spróbuje wersji z fetą
Mati: 26. 07. 2012 r.

Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7274 dnia: 13 Listopada 2013, 15:02 »
A ile czasu gotujecie tę brukselkę?
Dobra, już wyguglałam :) 5-7 minut :)



Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7275 dnia: 13 Listopada 2013, 18:15 »
   Ricardo  szczerze  to nie wiem ile  ;)  wbijam widelec  :))  uwielbiam  gotowaną na parze

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7276 dnia: 16 Listopada 2013, 00:30 »
Robilyscie kiedys gulasz drobiowy? Sprobowalabym z checia sprawdzonego przepisu.



Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7277 dnia: 16 Listopada 2013, 22:29 »
dziewczyny chcialabym zrobic humus, tylko nigdzie nie moge znalezc pasty sezamowej tahini, wiecie gdzie cus takiego mozna kupic?


Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7278 dnia: 16 Listopada 2013, 22:34 »
Ponoć spokojnie można ominąć - ostatnio czytałam właśnie przepisy i większość pisała, że spokojnie można ominąć. A można ją zapewne kupić w sklepie ze zdrową żywnością.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7279 dnia: 16 Listopada 2013, 22:35 »
  w sklepach  na działach ze zdrową żywnością    bym popatrzyła

albo  
http://wegannerd.blogspot.com/2013/10/tahini-domowa-pasta-sezamowa.html

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7280 dnia: 16 Listopada 2013, 22:46 »
W Piotrze i Pawle, w Chacie Polskiej - mąż mi podpowiada.
Samemu też można zrobić. Mąż zrobił ale spartolił ;)

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7281 dnia: 17 Listopada 2013, 00:09 »
zaba, sama zrob,jak nie dostaniesz nigdzie



Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7282 dnia: 17 Listopada 2013, 10:46 »
w sklepach kuchnie świata są przyprawy i dodatki, które ciężko dostać
ale piotr i paweł też często ma dobry asortyment ;)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7283 dnia: 17 Listopada 2013, 19:43 »
Brokul+kalafior+pomidory koktajlowe+dużo kopru i sos czosnkowy schłodzić
[/url]
[/url]

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7284 dnia: 17 Listopada 2013, 23:36 »
w naszym pip nie ma tahini, nawet ciecierzycy nie znalazlam :-\ musze sie do eko chaty wybrac, a jak nie znajde to bede probowac sama robic ale podobno nie zawsze wychodzi...nigdy nie jadlam tej pasty, wiec nawet nie wiem jak powinna smakowac, zeby wiedziec czy dobrze zrobilam...


Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7285 dnia: 17 Listopada 2013, 23:41 »
Ponawiam zapytanie o gulasz drobiowy :)



Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7286 dnia: 18 Listopada 2013, 01:53 »
w naszym pip nie ma tahini, nawet ciecierzycy nie znalazlam :-\
u mnie w sklepie osiedlowym ciecierzycy teź nie bylo ale cieciorka juz tak😊a to to samo przecież😉



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7287 dnia: 18 Listopada 2013, 05:29 »
Ponawiam zapytanie o gulasz drobiowy :)
ja robiłam z przepisu naszej Niny, tez z indyka - wyszedł całkiem smaczny i dzieci też wcinały :)
Gulasz z indyka, czy innego ptaka, ale indyk smakuje najlepiej

Składniki:

•Filet z indyka
•2 cebule
•3-4 łyżki mąki
•2-3 łyżki oleju
•2 kostki rosołowe
•Sól morska
•Grubo mielony pieprz kolorowy
Sposób przygotowania

 Filet z indyka kroisz w kostkę
Solisz solą morską
Pieprzysz grubo mielonym pieprzem kolorowym
 Dusisz pod przykryciem do kruchości

 Zagotowujesz ok 1l wody
 Wrzucasz 2 kostki rosołowe

 Podduszone mięcho wlewasz wraz z wywarem z niego do garnka z rosołkiem i gotujesz.
 Na patelni rumienisz dwie cebule pokrojone w pół krążki.
 Dosypujesz 3-4 łyżki mąki i rumienisz nadal, ciągle mieszając, na koniec wlewasz ciut wody i rozprowadzasz mąkę.

Po około 3-5 minutach okładasz cebulkę z mąką do garnka z gotującym się rosołem i mięsem.
 Wszystko razem gotujesz około 15 minut i gotowe.
ps. zamiast kostek użyłam domowego bulionu :)

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7288 dnia: 18 Listopada 2013, 07:12 »
U mnie duzym powodzeniem cieszy sie kurczak z marchewa i groszkiem. Cycki z kuraka kroje w kostke, doprawiam, obsmazam. Dodaje marchewe i groszek (z puszki) i smietane, doprawiam do smaku. Podaje z ryzem lub ziemniakami. Moj maz przy tym nie widziwia, à to rzadkosc ;D

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7289 dnia: 18 Listopada 2013, 08:12 »
Wyczytałam gdzieś o filetach z kurczaka w chipsach. Możecie poradzić z czym to podawać? Z bagietką?