Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2914005 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7350 dnia: 26 Listopada 2013, 14:59 »
Dziś się dało: kapucha, pietruszka - zielenina, szczypior, czerwona papryka, troszkę soli, cukru, pieprzu i oliwy.....dla mnie bomba;-)



Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7351 dnia: 26 Listopada 2013, 15:43 »
oo kiszonej z pietruszką i papryką  nie jadłam  jeszcze   

zawsze była z marchewką i cebulką albo porą  reszta tak samo

spróbuję

 a ja po prośbie  czy któraś z Was ma jakieś  bardzo dobry przepis na ciasto   "metrowiec" taki wypróbowany i pyszny  to robię kocie oczy   ;)))

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7352 dnia: 26 Listopada 2013, 16:24 »
Pati, a Ty masz grilla elektrycznego albo patelnie grillowa?
Dajesz mięsko/rybke na grilla zrobic w tym czasie surowce i pycha obiad zrobiony w 15-20 min:)

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7353 dnia: 26 Listopada 2013, 16:30 »

odkopałam  ciasto z kaszy  jak cos  ;)


Ciekawe jak to to smakuje... Lubię manną.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7354 dnia: 26 Listopada 2013, 19:22 »
Dziękuję Daruda.

A ja zrobiłam dziś ciasto z bloga Niny i mi nie wyszło... :( Więcej go nie zrobię... Widać dla mnie zbyt trudne ;)

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7355 dnia: 26 Listopada 2013, 21:45 »
Zrobilam klopsiki i bomba! Cala rodzina jadla  ;D

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7356 dnia: 26 Listopada 2013, 23:13 »
loona a ktore?



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7357 dnia: 26 Listopada 2013, 23:22 »
imaginacja moge ci jutro podac przepis na ciasto biale i ciemne
kremem nieczablysne bo przekladamy na przemiennie biale ciasto GOTOWYkrem czekoladowy obok czarne ciasto i krem waniliowy/smietankowy...  na to polewa czekolafowa czasem same robimy z mama czasem z gotowca ;D moE byc tezvroztopiona czekolada i posypujemy troche wiorkami

mimo gotowych kremow ciasto znika meeega szybko, praktycznie jsko puerwsze na imorezach od lat ;))

javrobilam porowa z thermomixa.. gulaszctezcz thermo :)

a jutro planuje- cebulowa z thermo...
dla k. leniwe
dla mnie i mamy bo wpadnie kopytka z resztka gulaszu :-)


Offline buraczek
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4406
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7358 dnia: 27 Listopada 2013, 07:46 »
ja na jutro planuję zrobić gołąbki z białej kapusty, ale nie zawijane, tylko z kapustą szatkowaną  :P

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7360 dnia: 27 Listopada 2013, 09:01 »
 Malgosiask   musisz  sama spróbować  ja nie przepadam ale u mnie uwielbiają   



Sylwusia  będę Ci bardzo wdzięczna za przepis na ciasto  , poczekam  dziękuję

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7361 dnia: 27 Listopada 2013, 09:02 »
Zrobiłam zaskakująco pyszną zupę jarzynową (z kalafiorem) z pulpecikami (z koperkiem).

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7362 dnia: 27 Listopada 2013, 11:30 »
buraczek będziemy miały taki sam obiad  :D
do tego zupa serowo - porowa z pulpecikami

wszystko będę robiła pierwszy raz - jestem ciekawa smaku

boje się trochę tej zupy bo kiedyś robiłam i mi nie smakowała (znalazłam inny przepis więc może się uda tym razem  ::))

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7363 dnia: 27 Listopada 2013, 11:31 »
Zrobiłam zaskakująco pyszną zupę jarzynową (z kalafiorem) z pulpecikami (z koperkiem).

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7364 dnia: 27 Listopada 2013, 11:47 »
Zrobiłam zaskakująco pyszną zupę jarzynową (z kalafiorem) z pulpecikami (z koperkiem).

Ty się nie chwal, tylko podziel przepisem :P
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline emm-a

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7892
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7365 dnia: 27 Listopada 2013, 11:47 »
ja też lubię taka zupe z pulpecikami  :D :D :D chyba na dniach zrobię  :D
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7366 dnia: 27 Listopada 2013, 11:56 »
ja dzisiaj gulasz wołowy robię i do tego kopytka, ale kupne, bo ja nie umiem...  :-\
mąż po wczorajszej wizycie u dentysty prosił o coś "miękkiego" :D

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7367 dnia: 27 Listopada 2013, 12:00 »
ja dzisiaj polędwiczki w sosie pieczarkowo śmietanowym :), jutro gulasz z kaszą i ogórasem, a w piątek schaby :P

Offline buraczek
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4406
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7368 dnia: 27 Listopada 2013, 13:05 »
buraczek będziemy miały taki sam obiad  :D
do tego zupa serowo - porowa z pulpecikami

tylko ja te gołąbki będę robić jutro  ;) one potrzebują więcej czasu, a dziś miałam kuuuupę rzeczy do prasowania  :P

daj przepis na tą zupkę, bo brzmi smakowicie

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7369 dnia: 27 Listopada 2013, 14:13 »
zapomniałam o marchewce;-)))do surówki dodaje tez marchewę;-)))
u mnie plany się zmieniły ,bo została surówka od wczoraj, więc zaraz piekę kotleciki z ziemniaczkiem, a na jutro te pulpety kulam, tylko buły nie mam to dodać tej kaszy nie????



Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7370 dnia: 27 Listopada 2013, 14:26 »
 ja do pulpetów czy kotletów  dodaję tarta bułkę  i wode lub też  mleko  ale  rzadko     masa  mięsna musi  "luźna"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7371 dnia: 27 Listopada 2013, 14:53 »
Włoszczyzne kroimy w kostkę ( 4 marchewki, pietruszka, seler,) por, kalafior mały dzielimy na różyczki, 4 ziemniaki też kroimy w kostkę, wszystko zalewamy wodą i gotujemy. Ja dalam jeszcze lubczyk.
W międzyczasie mięso mielone (0,5kg) solimyy, pieprzymy, dodajemy poszatkowany koperek, 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej rozmoczonej w łyżce mleka. Formujemy małe pulpeciki. Gdy warzywa są miękkie wrzucamy na wrzaca zupę pulpeciki i gotujemy wszystko razem. Doprawiamy zupę solą do smaku. Można też zrobić zasmażke i zaprawic śmietana.

Zupa jest pyszna, szybka do zrobienia , nie droga i sycąca ;)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7372 dnia: 27 Listopada 2013, 14:57 »
Myslisz Marta, ze taka zupa bedzie dobra nastepnego dnia??

I ile gotowalas juz z pulpecikami??

I czy wieprzowe z szynki mieso bedzie ok?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7373 dnia: 27 Listopada 2013, 15:07 »
buraczek gołąbki zaplanowane są na jutro  :D

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7374 dnia: 27 Listopada 2013, 15:52 »
Zapomniałam że na koniec jeszcze 3 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę dałam. Z pulpecikami gotowala z 10 minut. Na drugi.dzień jest pyszna. Zawsze gotuje zupe na 2-3 dni.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7375 dnia: 27 Listopada 2013, 16:01 »
Dzieki Marta.

Nie mam kalafiora, moze brokuł  :bredzisz:
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7376 dnia: 27 Listopada 2013, 16:10 »
ja zrobiłam własnie z brokułem bo nie miałam kalafiora i dodałam jeszcze groszek. Na koniec zaciągnęłam śmietanką 30%.
Pyszna!

Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7377 dnia: 27 Listopada 2013, 16:17 »
a tą zupę to się blenduje na krem (bez pulpetów naturalnie;)) czy zostawia z kawałkami warzyw?

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7378 dnia: 27 Listopada 2013, 16:20 »
moja mama blenduje...ja zostawiam z kawałkami bo lubię

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7379 dnia: 27 Listopada 2013, 16:20 »
ok. , obiad na jutro gotowy, a teraz pytanie za trzy punkty!!!
Czy pulpety w sosie koperkowym idzie zamrozić????jeśli nie to musimy dać albo sąsiadom (choć myślę,że Irolom przez gardło nie przejdzie sos koperkowy) ,albo będziemy to jeść kolejny tydzień;-))
Czy surówkę z kiszonej kapuchy idzie zamrozić????bo jeśli nie, to będziemy ją jeść z pulpetami  :mdleje: :mdleje: :mdleje:
 :skacza: :skacza: :skacza: :skacza: