Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2925142 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7200 dnia: 31 Października 2013, 13:58 »
Agnieszka ale dajesz całą musztardę? I to wszystko zgęstnieje? A jak do tego te poledwiczkę?

Musztardy tylko 2-3 lyzki (na 200 ml smietany). Nie jest super geste, takie srednie , dla mnie ok. Po prostu polewam tym poledwiczke juz na talerzu.

No dobra a jak robisz do tego samą polędwiczkę?



Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7201 dnia: 31 Października 2013, 14:07 »


No dobra a jak robisz do tego samą polędwiczkę?

No właśnie:) Obsmażasz z obu stron tylko?

Offline Agnieszka_B

  • Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2691
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7202 dnia: 31 Października 2013, 14:08 »
No dobra a jak robisz do tego samą polędwiczkę?

Najprosciej jak sie da. Kroje na male kotleciki, lekko rozbijam ręką, smaze po kilka minut z kazdej strony soląc i pieprząc pod koniec smażenia. Proste a smaczne bo calosc smaku robi własnie sos.



Offline Agnieszka_B

  • Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2691
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7203 dnia: 31 Października 2013, 14:09 »
A ja szukam pomyslu na karkówke w polaczeniu z papryka (swieżą , nie suszoną ;D



Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7204 dnia: 31 Października 2013, 14:13 »

Najprosciej jak sie da. Kroje na male kotleciki, lekko rozbijam ręką, smaze po kilka minut z kazdej strony soląc i pieprząc pod koniec smażenia. Proste a smaczne bo calosc smaku robi własnie sos.

Ok, dzięki, wypróbuję zatem jutro:)

Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7205 dnia: 31 Października 2013, 14:23 »
No to ja też jutro to zrobie :) A ta poledwiczka podsmażona nie będzie sucha?



Offline Agnieszka_B

  • Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2691
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7206 dnia: 31 Października 2013, 14:24 »
Nie powinna byc (mi sie nigdy nie zdarzylo) bo smazy sie ją naprawdę krótko i nie wysusza sie tak jak np. potrafi piers z kurczaka.



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7207 dnia: 31 Października 2013, 17:25 »
o! sałatkę wypróbuję na pewno

Anka a jak ci ten tort smakował? dla mnie jest meggaaaa pyszny :)

ja z kolei robiłam lasagne http://www.kwestiasmaku.com/pasta/lasagne_bolognese/przepis.html

całkiem całkiem - najlepsza na drugi dzień ;)
elisabeth czy twoja lasagne tez byla taka kwasna???
moj sos wlasnie sie dusi i jest meega kwasny  :-\


Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7208 dnia: 31 Października 2013, 17:34 »
o! sałatkę wypróbuję na pewno

Anka a jak ci ten tort smakował? dla mnie jest meggaaaa pyszny :)

ja z kolei robiłam lasagne http://www.kwestiasmaku.com/pasta/lasagne_bolognese/przepis.html

całkiem całkiem - najlepsza na drugi dzień ;)
elisabeth czy twoja lasagne tez byla taka kwasna???
moj sos wlasnie sie dusi i jest meega kwasny  :-\

dodaj cynamonu  ;)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7209 dnia: 31 Października 2013, 19:15 »
Ania nie cierpie cynamonu!!!!!
ale dodalam slodka smietanke ;]
no coz ... do oryginalu mojej lasagne pewnie daleko przez to ;]

a napisze mi ktoras jak zrobic szybko nieduza ilosc sosu beszamelowego albo czym to moge zastapic ;D


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7210 dnia: 31 Października 2013, 22:24 »
2 łyżki masła  i 2 łyżki maki  i na to leję mleko na oko  żeby uzyskac  odpowiednią  gęstość  + gałka , sól

  jeśli chcesz mało  to spróbuj z 1 łyżka masła  i mąki

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7211 dnia: 31 Października 2013, 22:54 »
no to cukier  :P ale cynamonu szczypte i nie czuć smaku cynamonu, tylko przełamuje tę kwasotę   ;) a bolognese nie robiłaś? przecież to taki sam sos (a własciwie mięso z pomidorami)


beszamel robię z 3 łyż masła (a jak nie mam masła to oliwę daję  :P) na to 3 łyżki mąki - rozmieszuję szybko trzepaczką i leję mleko mieszając do zagotowania. Jak się zagotuje i jest za gęste dolewam mleka. Powinno się na ciepło nakładać, ale jak ostygnie i zrobi się twardy, to znowu można podgrzac i dolać mleka

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7212 dnia: 31 Października 2013, 22:55 »
no i szczypta gałki i trochę soli ;)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7213 dnia: 31 Października 2013, 22:57 »
dzieki!
zrobilam z 1lyzki maki i masla
ale nie mialam galki wiec bez smsku ten sos byl z sama sola i pieprzem ;))


Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7214 dnia: 31 Października 2013, 23:02 »
dzieki!
zrobilam z 1lyzki maki i masla
ale nie mialam galki wiec bez smsku ten sos byl z sama sola i pieprzem ;))
w sumie smak beszamelu nie jest aż tak istotny, więc i bez gałki się obędzie. On i tak ginie w tym daniu, właściwie jest głównie po to żeby makaron nie twardniał  ;) Chociaz ja lasagne robię tylko ze szpinakiem, a canelloni z mięsem i to chyba dlatego, że wolę ten mięsny farsz bez beszamelu  :P a canelloni robię bez beszamelu.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7215 dnia: 31 Października 2013, 23:06 »
do sosu  można dodać odrobinę  potartego na drobnych oczkach sera jeśli idzie  do zapiekania  czasem taka wariację  do musaki tak daję, 
bo istotnie za samym beszamelem nie przepadam
 a on w sumie jest taki jałowy w smaku  bo  można go uznac  za podstawę do róznych sosów  dodając  chrzan i śmietankę ,czy musztardę  czy przecier

 to chyba  tylko inwencja twórcza  i  podniebienie   decyduje  :)

Offline anka332

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4190
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009-09-05
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7216 dnia: 1 Listopada 2013, 16:47 »
szukam przepisu na ciasto francuskie na slono, cos ala zawijaniec, ale z innym farszem, ale nie chce sama robic zeby nie zepsuc... macie jakis przepis moze?



ja czesto robie tak

kroje kielbaske, cebulke i pieczarki - podsmazam. Po podsmazeniu odcedzam i dodaje surowe jajko, wylewam na ciasto francuskie zwijam w rolade, zawijajac boki i wkladam do nagrzanego piekarnika i pieke az do zarumienienia ciasta -
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7217 dnia: 1 Listopada 2013, 18:29 »
fajne są takie roladki, które się kroi przed upieczeniem, cos takiego:
http://jemcoumiem.pl/pizzowe-roladki-z-ciasta-francuskiego/

http://prostepotrawy.blogspot.gr/2013/05/roladki-z-ciasta-francuskiego-z.html

ja robię też takie mini pizze - ciasto w kwadraty i na to sos i dodatki i smaruję rozmąconym jajem z wodą, albo parówki w cieście...

Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7218 dnia: 1 Listopada 2013, 20:23 »
jednak zrobiłam te polędwiczki bez sosu, inaczej ale polecam bo wyszły boskie

marynata: sos sojowy, miód, oliwa, pieprz
I po leżakowaniu w tej marynacie (min. 30 min.) smażymy po 3 min. z każdej strony.
Niebo w gębie:)

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7219 dnia: 2 Listopada 2013, 06:17 »
Poledwiczke wieprzowa smaze zawsze w calosci :) i podaje z sosem grzybowym ze smardzy. Tylko niestety w Pl one sa pod ochrona, a we Fr nie. Sos jest przepyszny :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7220 dnia: 2 Listopada 2013, 10:09 »
ja ostatnio zrobilam poledwiczkebzcsosem pieczarkowum z KS i juz nigdy nie bede kroic i smazyc w plastrach.. teraz tylko w calosci i na kilka min do puekarnika ;D jest taaaaaka soczysta wtedy mmmm


kuchareczki moje podiadajace thermomixa  ;D
czy wy piszac tu co gotowalyscie wspomagaciebsie thermo?
bo ja nie umidm w tym gotowac i zostaja mi tylko przepisy z ksiazek a wole jednak siama ;D


Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7221 dnia: 2 Listopada 2013, 13:07 »
Agnieszka B zrobiłam te polędwiczki w tym sosie i wyszlo bardzo dobre tylko za duzo dałam musstarszy i było za os»re, następnym razem dam mniej.



Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7222 dnia: 2 Listopada 2013, 17:19 »
Sylwusia, ja się zawsze wspomagam Thermomixem. Nie gotuje w nim tylko tego, co jest w specjalnych książkach.

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7223 dnia: 2 Listopada 2013, 21:20 »
ja tez sie wspomagam TM ;D dostosowuje swoje przepisy jak i czasem gotuje sama tradycyjnie opierajac sie na przepisach z ksiazek - np kiedy musze wieksze porcje robic...uwielbiam to urzadzonko, zwlaszcza pomocne przy obiadkach dzieciowych ;D...


Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7224 dnia: 2 Listopada 2013, 23:17 »
Dziewczyny, a podpowie mi ktoś, gdzie mogę kupić biały mak? Chce zrobić rogala marcinskie i nie mam pomysłu, gdzie szukać.



Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7225 dnia: 2 Listopada 2013, 23:58 »
  ponoć  w piotrze  i pawle jest do  dostania  bo tak  to  w sklepach internetowych czy  na allegro
 

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7226 dnia: 3 Listopada 2013, 10:41 »
W pip szukałam i właśnie nie było. No nic, muszę kupić na all tylko mało mam czasu. Dzięki.



Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7227 dnia: 3 Listopada 2013, 22:06 »
gdyby kogoś kusił ten tort to szału nie ma ;)
http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_gianduia/przepis.html

natomiast ta surówka jest meeeeeeega pyszna mimo że robiłam bez kopru (dałam w zamian pekińską) i bez nasion kopru

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/koper_wloski/surowka_z_koprem_wloskim_jablkiem/przepis.html

połączenie selera naciowego, jabłka i pestek dyni + dressing mnie oszołomiło smakowo  ;D
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7228 dnia: 6 Listopada 2013, 12:47 »
napisze tu bo thermo watek chyba umarl

czy ktoras z was mielila / mieli mieso w thermomixie???
bo nie wiem czy nie zrobie mamalygi...
no i czy jednak stara reczna maszynka  thermomixem nie wygra :-)


Offline emm-a

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7892
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7229 dnia: 6 Listopada 2013, 19:50 »
ja mieliłam, tylko najlepiej, jak ono jest lekko zmrożone
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.