Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2913159 razy)

0 użytkowników i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7650 dnia: 20 Grudnia 2013, 12:14 »
białko ubijasz na sztywno i stopniowo dosypujesz cukier puder. zacznij od 1-2 białek.
w tym roku kupiłam sobie takie cuś: http://allegro.pl/butelki-do-dekorowania-2-szt-wilton-a-i3789919757.html i świetnie się operuje :)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7651 dnia: 20 Grudnia 2013, 12:38 »
O to nawet proste  8)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7652 dnia: 20 Grudnia 2013, 14:05 »
Ja wlewam białko i szklankę pudru i ukręcam "kuchcikiem". Lukier wychodzi bialutki i fajnie się nim pracuje.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7653 dnia: 20 Grudnia 2013, 14:37 »
  a ja wczoraj  dla odmiany podgrzałam sok z cytryny i wsypywałam cukier puder    pięknie gęstniało i tutką z papieru  wyciskałam wzorki

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7654 dnia: 20 Grudnia 2013, 14:46 »
    "grzebię " w wiadomym blogu  i Marcella znalazłam takie cos
http://www.mojewypieki.com/przepis/wigilijne-kapusniaczki

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7655 dnia: 20 Grudnia 2013, 20:08 »
Hmm wygląda fajnie.. wczoraj przeszukałam kilka wątków w poszukaniu tamtego przepisu.. Sylwia a Ty nie pamiętasz? W tamtym roku też robiłaś te paszteciki..
A ja dziś zrobiłam sernik Chatkę Baby Jagi (jest na stronie 198) i tylko zamiast polewy czekoladowej dałam kajmak i wyszło genialnie!! Już połowy nie ma :)


Offline morgaina

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3431
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7656 dnia: 20 Grudnia 2013, 21:44 »
pasztet domowy z kwestii smaku wymiata ja wątrobę pomijam ;)



Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7657 dnia: 20 Grudnia 2013, 22:23 »
Pasztet :)
0,5 kg łopatki
30dag świeżego boczku
20 dag wędzonego boczku
(opcjonalnie 10-20 dag wątróbki, ale możesz pominąć)
dwie marchewki
kawałek selera i pietruszki
liście laurowe, ziele angielskie, sól
gotujesz do miękkości ( prawie do rozgotowania), studzisz, odcedzasz z wody i dwa trzy razy mielisz w maszynce ( razem z warzywami) Dodajesz pieprzu (ile uważasz). Przekładasz do wysmarowanej tłuszczem foremki ( ew wyłożonej słoniną), przygniatasz, żeby był zbity i do piekarnika na 30 minut (180'C). Zarumieni się z góry i będzie widać, że jest gotowy.

Ja czasem dodaję śliwkę, albo żurawinę ( wychodzą 3 foremki i jedną robię właśnie ze śliweczką)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7658 dnia: 20 Grudnia 2013, 22:30 »
Dzieki Asiu
Galki muszkatolowej mama nie daje? I ten boczek wedzony mnie zaintrygowal. Zrobie tego typu. Hmm a kiedy piec zeby byly ok na swieta? Sory za glupiepytanka ale pasztetunigdy nie robilam a w gosciach nie pytalam ile stoi ;D


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7659 dnia: 20 Grudnia 2013, 22:32 »
nie daje. Przez ten wędzony boczek jest fajny posmak.
Możesz upiec dziś i zamrozić, albo upiec w poniedziałek :)

Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7660 dnia: 21 Grudnia 2013, 10:41 »
Czy naprawdę nikt nie ma dobrego przepisu na paszteciki?? Mogą być na cieście francuskim.. Będę bardzo, bardzo wdzięczna!!

Wprawdzie dopiero będę robiła, ale ta dziewczyna ma naprawdę pyszne przepisy :)

http://smakuje.blox.pl/2013/12/Paszteciki-z-ciasta-francuskiego-z-kapusta.html

Offline wiolcia

  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 493
  • Płeć: Kobieta
  • ja i moja Magdalenka:)
  • data ślubu: 09.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7661 dnia: 21 Grudnia 2013, 18:45 »
Szukam przepisu na dobrą sałatkę śledziową
Może ma ktos cos sprawdzonego/

Offline buraczek
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4406
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7662 dnia: 21 Grudnia 2013, 19:38 »
ja robię w tym rou śledź pod pierzynką:
- 500 g filetów śledziowych matias
- 2 cebule
- 4 ziemniaki
- 4 marchewki
- 4 jajka
- 6 ogórków konserwowych
- 5 łyżek majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz

Śledzie moczymy 2 godz w wodzie. Po wyjęciu osuszamy ręcznikiem  papierowym i kroimy w kostkę. Ziemniaki i marchewkę obieramy i gotujemy. Gotujemy jajka i obieramy.Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy majonez z jogurtem i doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na zmianę warstwy: na dno trochę sosu, następnie 2 ziemniaki starte na tarce o grubych oczkach, dalej śledzie, cebulę, ogórek, znów sos, a potem znów 2 starte ziemniaki, startą marchewkę, starte jajka, ostatnią warstwę sosu i starte jajko na wierzchu.
Zamiast ogórków konserwowych można dodać ugotowane i starte buraki.

Mam nadzieję że będzie dobra, będę robić pierwszy raz  :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7663 dnia: 21 Grudnia 2013, 19:54 »
Pasztet :)
0,5 kg łopatki
30dag świeżego boczku
20 dag wędzonego boczku
(opcjonalnie 10-20 dag wątróbki, ale możesz pominąć)
dwie marchewki
kawałek selera i pietruszki
liście laurowe, ziele angielskie, sól
gotujesz do miękkości ( prawie do rozgotowania), studzisz, odcedzasz z wody i dwa trzy razy mielisz w maszynce ( razem z warzywami) Dodajesz pieprzu (ile uważasz). Przekładasz do wysmarowanej tłuszczem foremki ( ew wyłożonej słoniną), przygniatasz, żeby był zbity i do piekarnika na 30 minut (180'C). Zarumieni się z góry i będzie widać, że jest gotowy.

Ja czasem dodaję śliwkę, albo żurawinę ( wychodzą 3 foremki i jedną robię właśnie ze śliweczką)

Asiulka glupie dwa pytanka
Ten boczek ma byc surowy wedzony???
I to jest przepis na keksowke x2 ?


Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7664 dnia: 21 Grudnia 2013, 19:56 »
ja w tym roku paszteciki robię z tego przepisu http://www.wielkiezarcie.com/recipe1519.html
[/url]
[/url]

Offline wiolcia

  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 493
  • Płeć: Kobieta
  • ja i moja Magdalenka:)
  • data ślubu: 09.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7665 dnia: 21 Grudnia 2013, 20:52 »
Dzięki buraczek
prosty przepis,więc i u mnie zagości na stole :)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7666 dnia: 21 Grudnia 2013, 21:59 »
Surowy boczek. Zależy jaką masz keksowke i jak wysoki ma być;)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7667 dnia: 21 Grudnia 2013, 22:08 »
Oki. Jutro bede gotowala miesko a pojutrze upieke ;))


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7668 dnia: 21 Grudnia 2013, 22:28 »
Mniam  ;D

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7669 dnia: 21 Grudnia 2013, 22:38 »
I takie paszteciki ja będę robić.. Ciekawe jak wyjdą :) A chatki baby Jagi już nie ma :)


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7670 dnia: 22 Grudnia 2013, 07:59 »
Marcella Ty nie robiłaś polewy czekoladowej tylko kajmak dałaś na wierzch tak? A jak to nałożyłaś żeby było ładnie? Bo kajmak raczej gęsty jest i zastanawiam się jak to zrobić żeby było ok...

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7671 dnia: 22 Grudnia 2013, 10:17 »
Mam taką szpatułkę silikonową i nią w miarę szło, chociaż faktycznie łatwe to nie było.. Na szczęście mało kto patrzył na wygląd :) z kajmakiem smakowało mi dużo bardziej :)


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7672 dnia: 22 Grudnia 2013, 14:43 »
Jak Wam idzie świąteczne kucharzenie? Ja za chwile wyjmuję z piekarnika krople rody, wkładam makowca. Wieczorem zrobimy jeszcze śledzie pod pierzynką i na dziś finito :)

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7673 dnia: 22 Grudnia 2013, 16:15 »
Wlasnie sie zastanawiam, bo mam do zrobienia dwie salatki i ciasto, i nie wiem kiedy to zrobic, zeby w wigilie bylo swieze ??? Widz, ze Wy juz robicie, to ja jutro zaczne od ciasta.


Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7674 dnia: 22 Grudnia 2013, 16:21 »
U mnie luz w tym roku.. Robię tylko te paszteciki i to po wielkich kłótniach.. i w wigilię ciasteczka kruche co by Zuzi zająć miło czas.. Każdy dzień świąt u kogoś jesteśmy więc na inne dni też nic nie robię..


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7675 dnia: 22 Grudnia 2013, 16:23 »
My tez trzy dni w rozjazdach, wiec pewnie wrocimy z nich z walowka  :) ale chociaz ciacho bede miala swoje ulubione   :)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7676 dnia: 22 Grudnia 2013, 16:28 »
Ja muszę dzis bo jutro już wyjeżdżamy wiec tylko dzis mam czas, a pewnie też wrócimy do domu z torbami zarełka :)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7677 dnia: 22 Grudnia 2013, 16:36 »
W ostatniej chwili okazało się, że Wigilia jest u nas. Moja mama ciężko zachorowała, (a 2mce temu tata), w Wigilię wyjdzie ze szpitala, więc zapraszam ich do siebie, żeby mogli tylko siedzieć i świętować.

Ja będę szykować wszystko jutro a kończyć we wtorek, zeby było jak najświeższe. Mąż ma już wolne, więc dziećmi się nie będę zajmować. Jako, że bardzo lubię gotować i piec to myślę, że dam sobie radę.

Planuję zrobić:
- barszcz czerwony,
- zupę grzybową,
- kompot z suszu,
- sałatkę jarzynową,
- karpia,
- dorsza,
- śledzie w śmietanie,
- krokiety z kapustą i grzybami (na to dziś zrobiłam farsz),
- mała miseczka kutii, bo u nas prawie nikt nie je.
- rybę po grecku
- pierogi z kapustą i grzybami, oraz ruskie bo mój syn może tylko je jeść (to zamawiałam z restauracji sprawdzonej bo już się nie wyrobię, miała robić mamcia),
- uszka (j/w)
- ziemniaki (jakoś u nas zawsze są, z cebulką).

Ciasta:
- szarlotka,
- 3bit,
- sernik banoffee
- pierniczki (upieczone)

i na kolejne dni:
- szaszłyki,
- mielone (dla dzieci bo uwielbiają)
- schabowe
- udka i pałeczki kurczaka
- zawijane piersi z pieczarkami i serem
- pieczona szynka i karkówka

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7678 dnia: 22 Grudnia 2013, 16:55 »
ja też jutro i we wtorek rano , dziś mieliśmy makowca zrobić z mężem ale normalnie mi się nie chce , ja mam jak co roku czuję święta is ię na nei ciesze a jak już są to jakoś mi przechodzi...



Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7679 dnia: 22 Grudnia 2013, 18:20 »
Te śledzie pod pierzynką robimy co roku :) Są przepyszne :)