Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2917011 razy)

0 użytkowników i 6 Gości przegląda ten wątek.

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7080 dnia: 19 Października 2013, 14:28 »
a ta z makaronem chińskim to jaka?


2 zupki chińskie, łagodna i pikantna
Pierś z kurczaczka
Papryka
Kukurydza
Por
Majonez
Przyprawy
Zupki chińskie do miski wraz z przyprawami, kurczaczka przyprawionego smazysz, pokrojonego w kosteczkę. Papryka, por  w kostkę. Wszystko razem do miski- trochę soli, pieprzu, majonezu i odłożyć do lodówki najlepiej na noc :)
Pycha :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7081 dnia: 19 Października 2013, 14:58 »
Serducho uwielbiam jak podajac przepis konczysz go slowami




Pycha :)


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7082 dnia: 19 Października 2013, 15:11 »
ja mam taki na ciasto marchewkowe:
50g orzechow wloskich, grubomielonych lub pokrojonych
300g marchwi
4jaja
250g cukru
szczypta soli
300g maki pszennej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
1 lyzeczka mielonego cynamonu
150g oleju slonecznikowego
marchewke zetrzec na srdnich oczkach dodac pozostale skladniki i mocno wymieszac, wrzucic do formy 25x35cm i piec 45min w 180stopniach - u siebie musze zwykle piec ok godziny ale chyba to przez moj stary piekarnik

krem serowy:
80g cukru pudru
1 op. cukru wanilinowego
300g twarogu
20g soku z cytryny
wrzucic wszystkie skladniki, dokladnie zmiksowac i posmarowac kremem ostudzone ciasto

ja uwielbiam ciasto marchewkowe pod kazda postacia ;D

Zrobiłam. Zarąbiaszczo pyszne ;D

A na obiad były dzis

http://kuchnialidla.pl/product/Poledwiczki-wieprzowe-z-przysmakami-kresowymi

Pycha.
Pierwszy raz w życiu robiłam polędwiczke ;D 8)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7083 dnia: 19 Października 2013, 17:52 »
Daria to są tartaletki - czyli małe tarty http://gotujzwojciechem.blogspot.com/2012/11/tartaletki-z-ososiem-i-awokado.html

Martuś  :-* menu miało być spore, ale nie drogie i tak się chyba udało je skomponować, a przy tym nic szalenie wykwintnego by się nie narobić za mocno  ::) i zapraszam jak będziesz w pobliżu - kilka wolnych miejsc przy stole wygospodaruję  8)

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7084 dnia: 19 Października 2013, 18:46 »
a do tych tartaletek macie jakies specjalne foremki?
uwielbiam tarty w kazdej postaci i wolalbym zrobic kilka malych roznego rodzaju niz jedna duza ;)...


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7085 dnia: 19 Października 2013, 18:56 »
dziewczyny,a jakie ciacha dla dzieci mogę zrobić w foremkach hallowinowych?????????mam silikonowe foremki i nie wiem, co zrobić,aby kształty się odbiły???????????to co jak do muffin ,ale w kształtach hallowinowych.....



Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7086 dnia: 19 Października 2013, 20:10 »
a do tych tartaletek macie jakies specjalne foremki?
uwielbiam tarty w kazdej postaci i wolalbym zrobic kilka malych roznego rodzaju niz jedna duza ;)...
Ja mam takie małe metalowe foremki i w nich planuję robić te tarty. Takie małe babeczki na 2-3 razy do buzi.

Daria ja chyba bym zaryzykowała z mufinkowym ciastem tylko mniej proszku czy sody bym dała by mocno nie powyrastały

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7087 dnia: 19 Października 2013, 20:15 »
A ja przed chwilą popełniłam pleśniak. Uwielbiam to ciasto, ale nigdy nie miałam odwagi zrobić. Jest proste jak nie wiem co.

Offline kasia_1979
  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 492
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7088 dnia: 19 Października 2013, 20:23 »
Dziewczyny ktos tu kiedys podawal przepis na zupe z dyni, moglabym prosic o podanie jeszcze raz. Dziekuje :)

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7089 dnia: 19 Października 2013, 21:23 »
Daria na 100 % wyjda te mocno cytrynowe. ciasto musi tu byc wijgotne i ciezkie,zeby ksztalt sie zachowal i zeby za duzo nie rosly.



Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7090 dnia: 19 Października 2013, 22:26 »
a jak je wyłożyć z tych foremek???? bo to ma się odcisnąć jakby na spodzie....



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7091 dnia: 19 Października 2013, 23:53 »
Daria to są tartaletki - czyli małe tarty http://gotujzwojciechem.blogspot.com/2012/11/tartaletki-z-ososiem-i-awokado.html

Martuś  :-* menu miało być spore, ale nie drogie i tak się chyba udało je skomponować, a przy tym nic szalenie wykwintnego by się nie narobić za mocno  ::) i zapraszam jak będziesz w pobliżu - kilka wolnych miejsc przy stole wygospodaruję  8)

Dzieki, kto wie, moze kiedys skorzystam ;)


Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7092 dnia: 20 Października 2013, 08:10 »
ja robie mielone na grilowej patelni bez tluszczu...
mieso wieprzowo-wolowe do tego cebula, czosnek, majeranek, jajo, magi, starte pieczarki, przyprawe uniwersalna (robie sama zamiast vegety), i bulke tarta dla otrzymania odpowiedniej konsystencji, moj maz lubi jeszcze troche musztardy dodac ;)...smaze bez tluszczu i bez panierki...

krem z pomidorow robie taki:
80g cebuli
1-3 zabki czosnku
30g masla
700g pomidorow swiezych obranych ze skorki i pokrojonych lub z puszki
1 kostka rosolowa
sol, pieprz
przyprawa uniwesalna/vegeta itp lyzeczka
100g kwasnej smietany 18%
pokroic cebule, dodac rozdrobniony czosnek i dusic na maselku, dodac pomidory, kostke rosolowa i przyprawy i troszke pogotowac, pozniej blenderem wszystko zmientolic, dodac pol litra wody i smietane i dalej troszke pogotowac do odpowiedniej kosystencji kremu, na talerzu posypac pietruszka mozna - dla mnie pychota, czasem dodajemy jeszcze troszke ryzu lub jakis drobny makaron...

krem z pieczarek:
50 cebuli
30g masla
200g pieczarek
1 kostka rosolowa
sol,pieprz
przyprawa uniwersalna ok 1 lyzeczka
1 lyzka soku z cytryny
20-25g maki pszennej
60-70g kwasnej smietany 18%
pokrojona cebulke dusimy na maselku, dodajemy pieczarki, kostke rosolowa, przyprawy, sok z cytryny, make i smietane, wszystko zblendowac, dodac ok pol litra wody i gotowac do uzyskania odpowiedniej konsystencji, mozna pozniej jeszcze raz zblendowac jesli sie wczesniej nie uzyskalo jednolitej masy (czasem mi tez tak wychodzi) ja dodaje do tego grzanki tuz przed podaniem...

zamiast kostki rosolowej ze sklepu mozna zrobic samemu lub robic kremy na rosolku ;D


Żabciu dzięki  :-* kostek nie używam, ale zostało trochę rosołku z wczoraj, więc chyba na tym zrobię  ;)

Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7093 dnia: 20 Października 2013, 11:16 »
Baaardzo fajne te mielone z pieca. Zrobiłam na wczorajszy obiad i wszystkim smakowały:)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7094 dnia: 20 Października 2013, 17:44 »
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7095 dnia: 20 Października 2013, 17:52 »
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/poledwiczka_z_pieprzem_z_sosem_pieczarkowym/przepis.html
zrobilam to :))
maz zachwycony szczegolnie poledwiczka sama w sobie
dla niego mimo ze tylko sol i grubo mielony pieprz  byla rewelacyjnie prxyprawiona .. taka delikatna i soczysta..
sos tez oki.. dla nbie ciut mdly ale ja zrobilam z innych proporcji moze dlatego?
zamiast brandy dalam whisky  i jedna lyzke sosu worcester bo sie go balam :)


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7096 dnia: 21 Października 2013, 10:02 »
znow ja ;D
robila ktoras z was krokiety/kitlety ziemniaczane z nadzieniem np miesnym lub pieczarkowym?
zjadlabym cos takiego i zastanawiam sie czy bylyby smaczne pieczone w piekarniku?


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7097 dnia: 21 Października 2013, 10:12 »
Serducho uwielbiam jak podajac przepis konczysz go slowami




Pycha :)
haha Sylwus :) ale mnie przyłapałaś :)
bo jak ja podaje przepis to pamietam jak to smakowało i juz mi slinka cieknie i w danej chwili chetnie bym to zjadła, stąd te "pycha" :D ;D :-*

a jaka macie propozycje na mieso z udka które zostało z obiadku? tylko nic pracochlonnego, cos prostego prosze ;D

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7098 dnia: 21 Października 2013, 10:14 »
to jest fajny przepis żeby wykorzystać mięso z obiadu

;)
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/party/empanadas/przepis.html
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7099 dnia: 21 Października 2013, 11:25 »
Serducho uwielbiam jak podajac przepis konczysz go slowami




Pycha :)
haha Sylwus :) ale mnie przyłapałaś :)
bo jak ja podaje przepis to pamietam jak to smakowało i juz mi slinka cieknie i w danej chwili chetnie bym to zjadła, stąd te "pycha" :D ;D :-*

a jaka macie propozycje na mieso z udka które zostało z obiadku? tylko nic pracochlonnego, cos prostego prosze ;D
Paszteciki z mięsem - proste ciasto

http://www.przepisy.pl/przepis/paszteciki-z-miesem-3#szukaj/paszteciki z  mięsem/przepisy

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7101 dnia: 21 Października 2013, 11:31 »
Dziewczyny ktos tu kiedys podawal przepis na zupe z dyni, moglabym prosic o podanie jeszcze raz. Dziekuje :)
ja robię akurat tak
http://zdrowastylizacja.blogspot.com/2012/09/aromatyczna-zupa-dyniowa-wedug-pieciu.html

ale przepisów na zupę dyniową jest mnóstwo...z mlekiem kokosowym, chilli, gałką...


Martyna a daj przepis na pleśniaka




Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7102 dnia: 21 Października 2013, 11:35 »
Dziewczyny ktos tu kiedys podawal przepis na zupe z dyni, moglabym prosic o podanie jeszcze raz. Dziekuje :)
ja robię akurat tak
http://zdrowastylizacja.blogspot.com/2012/09/aromatyczna-zupa-dyniowa-wedug-pieciu.html
przepis męża podobny, ale dodał jeszcze marchewkę i sok pomarańczowy - pyszna była :)

s_erduszko , kiedyś chciałaś łatwy przepis na ciasto z jabłkami - http://www.winiary.pl/przepis.aspx/84003/ciasto-z-jablkami
spełnia wymagania, a ciacho super :)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7103 dnia: 21 Października 2013, 11:38 »
chyba jednak pieczenie nie dla mnie ;)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7104 dnia: 21 Października 2013, 12:05 »
Dziewczyny a ja mam pytanie serowe  :D

Pamiętam, że w zeszłym roku było mi ciężko dostać w Polsce jakikolwiek ser twardy czy półtwardy dojrzewający nadający się np. do makaronów czy do smażenia w panierce, do zapiekanek. Jakoś polskie sery żółte do mnie w tej roli nie przemawiają, a zwłaszcza jako posypka do spaghetti  :P
Jakiś tam znalazłam chyba w Realu, ale był bardzo drogi. Nie pamiętam ile, ale wychodziło mi drożej za kg niż w Grecji.
Chodzi mi o sery typu parmezan chociażby, bo o serach typu graviera czy kefalotiri pewnie nie ma mowy  ;) Jakikolwiek twardy żółty ser nadający się do ucierania na drobnej tarce. Macie jakieś sprawdzone w przystępnej cenie? Może w Lidlu czy Biedronce jakieś są? bo nie wiem czy wozić znowu stąd czy sobie darować  ;)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7105 dnia: 21 Października 2013, 12:36 »
w Lidlu ma być teraz tydzień włoski więc na pewno będą takie sery. Grana Padano np.

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7106 dnia: 21 Października 2013, 12:58 »
Tak, Grana Padano kupujemy właśnie w lidlu. Chociaż w biedrze chyba też się zdarzyło.
Twardy, trę go na malutkiej tarce i dodaję do makaronów, zapiekanek, nawet do omleta.

Nigdy nie smażyłam sera w panierce, mężowi się zdarzyło, ale jaki to był typ sera to nie wiem.
Ale lubię, w Czechach mniam ;)

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7107 dnia: 21 Października 2013, 13:02 »
Biedronka też ma już w stałej ofercie.

Ja tam bez problemu zawsze dostaję na wagę różne rodzaje w Almie i Piotrze i Pawle :)




Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7108 dnia: 21 Października 2013, 13:08 »
Do PiP jeżdzę specjalnie po goudę holenderską lub masdam holenderski. Bez sztucznych dodatków.

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7109 dnia: 21 Października 2013, 13:15 »
Dzięki ;) Coś tam pewnie przywiozę, ale skoro jakieś są, to nie muszę zaopatrywać się na całą zimę ;)

Fetę tez kiedyś woziłam, a teraz nie ma sensu, bo są w Lidlu podobne i tańsze niż tutaj ;)

Małgosia, a co to PiP?
Smażenie właściwie nie w panierce, tylko kroję w kostkę (ok. 2x2 cm) zmaczam wodą i obtaczam w mące. CHyba większość twardych serów się nadaje do tego. Polecam na imprezy ;)