Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2914310 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6990 dnia: 11 Października 2013, 15:01 »
gagatka, a jak robisz same naleśniki.
Moj zawsze wychodzący przepis, przestał wychodzic i nie wiem dlaczego ::)
Dołączam się do pytania...

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6991 dnia: 11 Października 2013, 15:07 »
Chyba za bardzo Wam nie pomogę, bo mój przepis naleśnikowy to "wszystkiego na oko". :P Najpierw roztrzepuję mikserem 2 jajka, dolewam mleko, troszkę oleju, wsypuję mąkę, cukier i cukier wanilinowy aż do uzyskania konsystencji jaka mi się podoba ;)
Ale polecam Wam placuszki bananowe, które wklejałam kiedyś w tym wątku - jest dokładny przepis ile czego dać (teraz robię je min. z 1,5 porcji) i są takie delikatne i puszyste, trochę jak biszkopt :ok:

Planuję na urodziny Łucji zrobić Jej do niani muffinki z truskawkami i białą czekoladą, ale za Chiny nie mogę znaleźć przepisu. Pomożecie?

:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline ziomaleczka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3245
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6992 dnia: 11 Października 2013, 15:16 »
loona dzięki!




Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6993 dnia: 11 Października 2013, 15:21 »
Gagatko ja muffinki robię z tego przepisu:

1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
1 jajko

Nawet nie mieszam składników w 2 osobnych miskach, tylko najpierw wsypuję suche składniki, do tego wrzucam pokrojoną czekoladę, mieszam, i później dodaję składniki mokre, wszystko razem mieszam (nie za długo), owoce dodaję już jak mam nałożone ciasto do papilotek.
Piekę w 190 stopniach ok 20 minut (bez termoobiegu) +/- 3 minuty, żeby były zarumienione.
Zawsze się udają.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6994 dnia: 11 Października 2013, 15:44 »
 ja mam skopiowany przepis  od Marty082008 jest rewelacyjny




  bardzo proszę   

   
W jednej misce wymieszac recznie:

1\2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 jajka

W drugiej misce mieszamy recznie:

2 szklanki maki
3\4 szklanki cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Potem polaczyc obie miski tez recznie. Rozlozyc ciasto do foremek mufinkowych na 2/3 wysokosci i piec okolo 20 minut w 200 stopniach.

Mozesz do nich dodac cotylko chcesz. Ja czesto robie na przyklad waniliowe z mrozonymi jagodami (dodaje esencje waniliowa i przy nakladaniu do foremek wrzucam po kilka jagod do kazdej), lub czekoladowa z wisniami ( dodaje kakao i przy nakladaniu w srodek ciasta wsadzam ze trzy wisnie), lubimy tez cytrynowe z czekolada(ocieram skorke z jednej cytryny, dodaje troche soku i platki czekoladowe, lub po pristu krojona czekolade), te sa moje ulubione, ale teraz chce zrobic z kolorem czerwonym waniliowe z kawalkami bialej czekolady, kupilam juz skladniki  Grin mysle, ze beda smaczne i ladne. Takze mozesz dodac wszystko, drzem, krem czekoladowy, czy co tam sobie wymyslisz

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6995 dnia: 11 Października 2013, 15:46 »
Dzięki :-* O to, że się nie udadzą to się nie martwię, raczej szukam takich, które będą dobre (czyt. wilgotne i świeżutkie) na drugi dzień. A owoce zamrożone dawałyście?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6996 dnia: 11 Października 2013, 15:57 »
Tak, owoce mrożone też ;)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6997 dnia: 11 Października 2013, 16:02 »
Ja robie mufinki z białą czekoladą i zurawiną i są przepyszne.
Z blogu madziq, ktorego juz nie ma :'(
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6998 dnia: 11 Października 2013, 16:18 »
Te z żurawiną też robiłam, ale moje dziecię twierdzi, że to rodzynki (samą żurawinę lubi, ale nie przetłumaczysz) i wydłubuje :P
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6999 dnia: 11 Października 2013, 17:17 »
Ja robie mufinki z białą czekoladą i zurawiną i są przepyszne.
Z blogu madziq, ktorego juz nie ma :'(

nowych przepisów już dawno nie widziałam, ale blog ciągle działa :):
http://mojeconieco.com/

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7000 dnia: 11 Października 2013, 17:38 »
  robiłam różne    udziwnienia  z mufinami  ładowałam co sie  da a nawet barwiłam ciasto

http://prntscr.com/1wn390

  kusi mnie teraz  żeby  wywalić  z nich całkowicie  cukier  i zrobić  z suszonymi   pomidorami  ,oliwkami  i ziołami

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7001 dnia: 11 Października 2013, 17:43 »
Zrobilam wczoraj placki ziemniaczano - dyniowe. Masakra, nigdy wiecej! Cala kuchnia zatluszczona i smierdzi do dzisiaj ::)
Nie wiem co zrobilam zle, ale w ogole sie nie  chcialy trzymac kupy i musialam je prawie palic zeby zdolaly sie jakos przekrecic na druga strone.


A co mozna zrobic z sera ricotta? Tylko nie mowcie, ze farsz do nalesnikow :P Nie smaze nic przez nastepne pol roku ;)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7002 dnia: 11 Października 2013, 17:53 »
A co mozna zrobic z sera ricotta? Tylko nie mowcie, ze farsz do nalesnikow :P Nie smaze nic przez nastepne pol roku ;)
Tą sałatkę, mniam! http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/granat/salatka_z_gruszka/przepis.html
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7003 dnia: 11 Października 2013, 23:14 »
Imaginacja, to nie moj przepis, tylko Anjuschki, ktorej juz nie ma na forum. Nie chce sobie przypisywac zaslug :D

Dzis natomiast byla u mnie kolezanka na obiedzie, zrobilam mus czekoladowy, a ona jeszcze przyniosla ciasto bananowe w formie mufinek, pycha. Ale nie pytajcie czy wchodze w spodnie ;)


Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7004 dnia: 11 Października 2013, 23:25 »
Od kilku dni chodzą za mną mocno czekoladowe muffiny.
Taki przepis znalazłam i chyba jutro wypróbuję
http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/56,110783,14704910,Muffiny_czekoladowe,,2.html
Chyba, że macie sprawdzony przepis na MOCNO czekoladowe? Niekoniecznie mocno słodkie.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7005 dnia: 12 Października 2013, 11:53 »
chciałabym zrobić tą tartę ale mam tylko mrożon truskawki - nadadzą się?
jeśli tak to w jakiej formie je dać? rozmorozne? zamrożone? obtoczone w mące?
http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_truskawkowa_z_beza/przepis.html

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7006 dnia: 12 Października 2013, 12:22 »
A co mozna zrobic z sera ricotta? Tylko nie mowcie, ze farsz do nalesnikow :P Nie smaze nic przez nastepne pol roku ;)
Tą sałatkę, mniam! http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/granat/salatka_z_gruszka/przepis.html
A skoro o granatach, to tak na co dzień do obiadu polecam też sałatkę ze zwykłej kapusty z granatem i na to miodowy winegret, albo po prostu oliwa i ocet winny, sól   :) można dać tez orzechy, ale samo połączenie kapusty z granatem jest super.

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7007 dnia: 12 Października 2013, 19:36 »
anka, zamrozone, obtoczone w mace
Macie jakies przepisy na kasze jaglana? Na slodko, slono, obojetnie i najlepiej w wersji dla dzieci do podania. z gory dzieki za pomoc.



Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7008 dnia: 12 Października 2013, 21:05 »
z kaszy mozna robic wszelkiego rodzaju miesne lub rybne pulpeciki z warzywami...
np:
losos lub inna lubiana rybka lub miecho - ugotowac na parze i zblendowac, dodac koperek, jajo i kasze do uzyskania odpowiedniej do lepienia konsystencji, uformowac pulpeciki (dla dzieciakow lepsze podluzne) obtoczyc w mace zeby sie nie rozwalily i wrzucic do gotujacej sie wody z lisciem laurowym i zielem angielskim - tak na 5min, pozniej mozna zblendowac pomidory (jesli swieze to dodaje tez troszke koncentratu, a jesli z puszki to juz nie) i do nich wrzucic te ugotowane pulpety i troszke podgotowac 15-20min zeby powstal delikatny sosik i gotowe ;)...
mozna sobie wymyslac przerozne kombinacje, co sie ma akurat w lodowce, kazde miecho, kazde warzywo i kasze...

a ma ktos moze sprawdzony przepis na potrawke z krolika dla malutka?
ile sie paruje krolik?
 


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7009 dnia: 12 Października 2013, 21:40 »
poszukaj na stronie http://ammniam.pl/
Carolla, dzięki, jutro spróbuję.
dzis zrobiłam tartę "wytrawną" - wyszła pysznie ;-)


Offline sarmaxarica

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1854
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7010 dnia: 12 Października 2013, 23:59 »
Marta-Chiquita jeśli tu zajrzysz,napisz proszę czy korzystałaś z tego przepisu http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/sliwki/konfitura_z_czekolada/przepis.html ? Pamiętam,że rok-dwa lata temu wspominałaś u siebie w wątku,że coś tego typu robiłaś i było bardzo smaczne. ;)

Sandra, dzięki za przepis :) Robiłam 3 dni temu, dzisiaj otworzyłam pierwszy słoiczek - naprawdę smaczne :) Trochę się martwiłam, bo następnego dnia było dość rzadkie, wstawiłam do lodówki i dzisiaj konsystencja była idealna.  Jedynie ja dałam gorszą czekoladę ( najtańszą z Lidla ), następnym razem zrobię z "lepsiejszą:P "
Cieszę się,że się przydał. :) Ja dopiero w tym tygodniu zabrałam się za swoją partię (bo dostawa śliwek się opóźniła),jutro jeszcze część będę pakować do słoików ;) i zamierzam poeksperymentować - do niektórych dodam wanilii lub cukru wanilinowego a do niektórych chili.
A proporcje z przepisu brałaś czy na oko?Ja na gar 11kg przecieru użyłam tylko 2,5 kg,bo za dużo mi go ze strony wychodziło. ;)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7011 dnia: 13 Października 2013, 01:45 »
A co mozna zrobic z sera ricotta? Tylko nie mowcie, ze farsz do nalesnikow :P Nie smaze nic przez nastepne pol roku ;)
Tą sałatkę, mniam! http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/granat/salatka_z_gruszka/przepis.html

Wyglada smakowicie, ale chyba tone bym musiala jej zrobic ;)

W koncu ricotte przyprawilam, nadzialam do mini papryczek, poddusilam w naczyniu zaroodpornym i zjedlismy z kasza kuskus :)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7012 dnia: 13 Października 2013, 08:07 »
Kasza jaglana mleku z jablkami- pycha.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7013 dnia: 13 Października 2013, 08:16 »
anusiaaa, zalewam mlekiem gotuje do miekkosci i do tego jablka? Czy jak dokladnie robisz?



Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7014 dnia: 13 Października 2013, 09:22 »
http://feed-me-better.blogspot.com/2013/10/kasza-jaglana-z-musem-jabkowym.html?m=1

Ja robie tak. Znajdziesz tam tez inne przepisy z kasza.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7015 dnia: 13 Października 2013, 20:00 »
Dzis u nas rogale-robiłam pierwszy raz  :o
Moze nie wyszły piękne ale za to pyszne - z tego przepisu :


http://gotuj.skutecznie.tv/2010/11/rogaliki-drozdzowe-z-dzemem-szybkie-i-smaczne/

Ja użyłam dżemu agrestowego i marmolady Malinowej - polecam  :P

Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7016 dnia: 13 Października 2013, 20:01 »

Cieszę się,że się przydał. :) Ja dopiero w tym tygodniu zabrałam się za swoją partię (bo dostawa śliwek się opóźniła),jutro jeszcze część będę pakować do słoików ;) i zamierzam poeksperymentować - do niektórych dodam wanilii lub cukru wanilinowego a do niektórych chili.
A proporcje z przepisu brałaś czy na oko?Ja na gar 11kg przecieru użyłam tylko 2,5 kg,bo za dużo mi go ze strony wychodziło. ;)

Na 2,5 kg daję ok. 700-750g cukru, czyli podobnie do przepisu. Ja niestety ich nie jadam ( nie mogę cukru ), ale smakuje wszystkim, a obdarowałam kilka osób  ;) Nie daję tej gorszej czekolady - teraz daję 60 lub 70% i naprawdę różnica jest duża i smaku i w konsystencji. Dokupiłam jeszcze 3kg i dzisiaj robię ostatnią partię ;) Aaa i ja nie daję węgierek - tylko te większe śliwki, nie wiem jak one fachowo się nazywają ;) Mniej roboty  ;)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7017 dnia: 13 Października 2013, 21:55 »
On 2011
Ona 2013

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7018 dnia: 13 Października 2013, 21:59 »
widzialam w piotrze i pawle...


Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7019 dnia: 13 Października 2013, 22:24 »
Dziewczyny, chcę kupić sokowirówkę, z funkcją miksera, malaksera itp. Jakie macie i co polecacie?
Na oku, mam ten:

http://allegro.pl/robot-kenwood-fpm270-mlynek-malakser-sokowirowka-i3591908879.html