Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2940905 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6960 dnia: 8 Października 2013, 10:06 »
Czy któras robila:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/zupa_dyniowa_z_pieczonych_warzyw/przepis.html
ja dziś robie ale podaje z grzankami-ciekawa jestem czy smaczna wyjdzie..

widać że Pani Marta nie śledzi tego wątku :P  było o tej zupie kilka stron temu. dla mnie jest przepyszna, robiłam wiele razy
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6961 dnia: 8 Października 2013, 10:13 »
A ja sie dzis zabieram za ta nieszczesna jagniecine. Wreszcie ja rozmrozilam... O fuuu. Mam nadzieje, ze da sie zjesc, najwyzej na obiad beda ziemniaki ;)

Robie w tradycyjny, norweski sposob. Fårikål, zobaczymy


Offline tete

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6151
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6962 dnia: 8 Października 2013, 10:24 »
Ela,o zupie z cukinii to ja czytalam :P :P :P ale z dyni to juz nie zalapalam ;) powiedz robisz dokladnie jak w przepisie zy modyfikujesz?kukurydze tez podajesz?dzieciaki jedzą?
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6963 dnia: 8 Października 2013, 14:07 »
kukurydzy nie daję ;) dzieciaki jedzą, zwłaszcza mała. Uwielbia smak kminu rzymskiego
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6964 dnia: 8 Października 2013, 14:14 »
Ela a Ty pisałaś kiedyś o zupie z kukurydzy na ostro - rewelacja!!! Pyszna zupa, goście się zajadali aż im się uszy trzęsły!!!

Nie wiem czy próbowałyście zrobić śledzie na słodko: śledzie wymoczone pokroić i ułożyć w pojemniku, cebulkę posiekać, dodać oliwy, wymieszać i odstawić, pokroić w plastry śliwki suszone i rozdrobnić orzechy włoskie. Śliwki i orzechy wymieszać z cebulą i całość wyłożyć na śledzie. Najlepsze następnego dnia albo jeszcze następnego - pyszne!

Do tego też tu wyczytałam zawijane w cieście francuskim połówka jajka na twardo z pieczarkami i cebulą - pyszne! Na wierzch polecam keczup, mniam, niebo w gębie.

No i sałatka ziemniaczana z łososiem wędzonym z wątku caril - mniam.

Chyba pierwszy raz nasłuchałam się tylu komplementów odnośnie jedzenia :)



Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6965 dnia: 8 Października 2013, 14:27 »
Pati podaj proszę przepis na tę sałatkę ziemniaczaną  8)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6966 dnia: 8 Października 2013, 14:28 »


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6967 dnia: 8 Października 2013, 14:35 »
tak to ta :)

spróbujcie kremu z fasoli z KS - ale nie puszkowej.

też rewelacja i to tania.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6968 dnia: 8 Października 2013, 14:52 »
Tak, to ta zupa. Pycha!

Przepis na sałatkę:
ok 1,5 kg ziemniaków
300g łososia wędzonego
6 ogórków kiszonych
sos to majonez, jogurt, pieprz i cały pęczek koperku.

Ziemniaki ugotować, obrać i pokroić w kostkę, łososia na części i ogórka w kostkę. Dodać, wymieszać i tyle. Na wierzch koperek. Osobiście na następny raz dodam cebulę bo jednak tego mi brakowało.



Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6969 dnia: 8 Października 2013, 15:34 »
Dzięki Pati, brzmi smacznie  ;)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6970 dnia: 8 Października 2013, 19:02 »
Serce u mnie w domu jada sie dwa dania.
zupa ( ja jem ok 14) i drugie a karol jada oba na raz po pracy ;)
grochowa i do tego drugie np kielbasa a pytalam dziewczyn do czego salatke ziemniaczana  podac zeby byla obiadokolacja pelna.
gdybym zrobila barszcz to by nie jadl grochowy- bez przesady  ;D


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6971 dnia: 8 Października 2013, 20:06 »

oj ale bym zjadła taka zwykła jarzynowa sałatke - mniam  ;D

Jutro będę robić :) Zapraszam  ;D

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6972 dnia: 8 Października 2013, 20:54 »

oj ale bym zjadła taka zwykła jarzynowa sałatke - mniam  ;D

Jutro będę robić :) Zapraszam  ;D
Hehe :)
Zrobiłam dziś i zostało bardzo mało  :P
Pycha !!! :)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6973 dnia: 9 Października 2013, 22:48 »

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6974 dnia: 9 Października 2013, 23:13 »
niesmialo sie wprosze i chetnie skozystam z forumkowych przpisow ;)...


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6975 dnia: 10 Października 2013, 08:28 »
Pytanko :)
Czy któraś robiła kiedyś babeczki/tartoletki z farszem mięsnym?
Czy to się robi tak jak tartę tylko że w wersji mini?

Jakieś przepisy sprawdzone macie?

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6976 dnia: 10 Października 2013, 09:18 »
Ja robiłam na kruchym cieście - na zimno i na ciepło ;D


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6977 dnia: 10 Października 2013, 10:02 »
Maja :) jakiś przepis proszę  8)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6978 dnia: 11 Października 2013, 11:04 »
A co dodajecie do twarogu do naleśników? Pamiętam, że moja Mamcia dodawała cukier, cukier wanilinowy i żółtko?  :drapanie:
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6979 dnia: 11 Października 2013, 11:16 »
Do twarogu zrobilabym smietane z niewielka iloscia cukru waniliowego, zeby gorzkie nie bylo, troche zwyklego cukru i to pomieszac z twarogiem do odpowiedniej konsystencji. Mozna dodaccynamonu,lub nie.mozna tez zrobicwiecej i reszte zastosowacjako sos do polewania nalesnikow.

Dziewczyny, a czymoge zastosowac esencje do robienia likierow jako wzmacniacz smaku w deserze? Znalazlamprzepis na monte domowe, a ze uwielbiam, postanowilam zrobic, tylko dotego potrzebuje esencji orzechowej i czekoladowej, ani w Polsce, ani w Norwegii nie mozna takiej kupic, tylko zapachy. Kuzynka miala mi przywiezc z USA, ale udalo jej sie kupic tylko czekoladowa, no i mysle o tej orzechowej, czym to zastapic


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6980 dnia: 11 Października 2013, 11:32 »
Moja mama daje żółtko i cukier waniliowy gagatko i zawsze podsmaża wtedy naleśniaka raz jeszcze z nadzieniem, żeby żółtko nie bylo surowe.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6981 dnia: 11 Października 2013, 11:33 »
  Marta082008   a syropy  barmańskie  lub coś w tym stylu  ???
gdzieś na  moich wypiekach było jak zrobić esencję waniliową  może się da z orzechami  zakombinować  ???

  Gagatko babcia   nasza  do sera do naleśników  dodawała  właśnie cukier  mieszany z waniliowym  i  żółtka    tylko  rolowane   nadziane    naleśniki zapiekała   w piekarniku
u mnie nie lubią   zazwyczaj  daję serek ulubiony  i owoce  albo   jak ostatnio  własne przerobione maliny

Offline ziomaleczka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3245
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6982 dnia: 11 Października 2013, 11:41 »
Ninka ja się bardzo chętnie skuszę na krupnik :) Poproszę o przepis :)




Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6983 dnia: 11 Października 2013, 11:49 »
ja robię bez żółtka naleśniki ( znaczy farsz twarogowy) Ser, śmietana, cuier waniliowy...czasem rodzynki, albo żurawina suszona.

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6984 dnia: 11 Października 2013, 11:52 »
Apropo nalesnikow, macie jakis dobry przepis na nalesniki z szynka i serem?

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6985 dnia: 11 Października 2013, 11:54 »
Ziomaleczka tu jest przepis: http://ninagotuje.blogspot.com/

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6986 dnia: 11 Października 2013, 12:12 »
Dzięki Babki :-* Dziś Dzień Naleśnikożercy, moi mogliby jeść codziennie ::) ;) 
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6987 dnia: 11 Października 2013, 13:58 »
 Marta082008   a syropy  barmańskie  lub coś w tym stylu  ???
gdzieś na  moich wypiekach było jak zrobić esencję waniliową  może się da z orzechami  zakombinować  ???

  Gagatko babcia   nasza  do sera do naleśników  dodawała  właśnie cukier  mieszany z waniliowym  i  żółtka    tylko  rolowane   nadziane    naleśniki zapiekała   w piekarniku
u mnie nie lubią   zazwyczaj  daję serek ulubiony  i owoce  albo   jak ostatnio  własne przerobione maliny

No te esencje to cos wlasnie takiego, i sie zastanawiam czy by sie nadawalo. Ale chyba sprobuje i tyle, sie okaze


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6988 dnia: 11 Października 2013, 14:20 »
gagatka, a jak robisz same naleśniki.
Moj zawsze wychodzący przepis, przestał wychodzic i nie wiem dlaczego ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6989 dnia: 11 Października 2013, 14:25 »
Aniolku smaze nalesnika i dodaje ser i szynke :p Podpiekam w piekarniku i voila :)