Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2947002 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6660 dnia: 29 Sierpnia 2013, 14:28 »
to zrób korfty z tzatzikami :)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6661 dnia: 29 Sierpnia 2013, 14:29 »
To może kebebczety :brewki:
A jak masz lenia to bolognese  :P


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6662 dnia: 29 Sierpnia 2013, 14:42 »
A macie przepis na mielone pieczone? Dla dzieci...
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6663 dnia: 29 Sierpnia 2013, 14:54 »
Elu u Madziq na blogu były takie z piekarnika http://mojeconieco.com/pieczone-roladki-z-miesa-mielonego/

A ten przepis na sypaną z kotleta jest z proszkiem do pieczenia, daj znać s_erduszko jak Ci będzie smakowała.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6664 dnia: 29 Sierpnia 2013, 14:57 »

A ten przepis na sypaną z kotleta jest z proszkiem do pieczenia, daj znać s_erduszko jak Ci będzie smakowała.[/color]
dam po weekendzie :)
chyba, ze nie wyjdzie i juz w sobote goście Nas opuszcza  ;)

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6665 dnia: 29 Sierpnia 2013, 16:10 »
a ja jeszcze z innej beczki ......... macie  swój sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe??  kiedyś zakupiłam   i było niebiańskie  wypróbowałam  różne przepisy z netu ale to jeszcze nie to  co  mi w głowie siedzi 

może  któraś z Was ma i się podzieli   z góry dziekuję:)

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6666 dnia: 30 Sierpnia 2013, 06:07 »
wklejam już wielokrotnie wypróbowany przepis, ciasto wyrasta wysokie, dzieci się nim zajadają - ostatnio zamiast białego cukru daję brązowy (pojawił się taki kilogramowy w Lidlu), proporcje zostawiam, ale wtedy ciasto nie jest bardzo słodkie (nam pasuje), ale to już trzeba na sobie przetestować...aha tą polewę z mascarpone  wklejam opcjonalnie, ja się z nią nie bawię, bo ciacho i bez niej jest pyycha :)
Ciasto marchewkowe
•    4 jajka
•   1,5 szklanki cukru
•   1 szklanka oleju
•   2 szklanki mąki
•   2 szklanki startej marchewki (na drobnych oczkach tarki; ok. 2-3 duże marchewki)
•   1 łyżeczka proszku do pieczenia
•   1 łyżeczka sody oczyszczonej
•   2 łyżeczki cynamonu
•   Czas przygotowania: ok 40 min
•   Czas gotowania: 40-50 min
•   Poziom trudności: łatwe
Przygotowanie
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, powoli dodawać olej i mąkę, następnie marchewkę, proszek, sodę i cynamon.
Piec w wysokiej blaszce wyłożonej pergaminem (ja użyłam tortownicy) w temperaturze 180 stopni około 40-50 ( należy zrobić tzw. test suchego patyczka).
Ciasto można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową, bądź masą z serka mascarpone:
•   100 g serka mascarpone
•   łyżka mleka
•   szklanka cukru pudru
•   łyżeczka cukru waniliowego
Zmiksować składniki, wstawić do lodówki. Gdy ciasto ostygnie, posmarować na wierzchu

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6667 dnia: 30 Sierpnia 2013, 08:51 »
Jadłam przepyszne marchewkowe - nie znam przepisu ale jedno wiem na pewno - wzbogacone było pestkami z dyni i orzechami. Smakowało nieziemsko.

Ja z warzywnych ciast zawsze będę polecać ciasto z kiszonej kapusty - to chyba najdziwniejsze warzywo z jakiego piekłam ciasto - i najlepsze ciasto warzywne jakie w życiu ktokolwiek jadł :)

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6668 dnia: 30 Sierpnia 2013, 08:52 »
  Miśka 28 dzięki wielkie  wypróbuję  :)

chiquita_84   z kiszonej kapusty  ???ciasto??   serio ??

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6669 dnia: 30 Sierpnia 2013, 08:53 »
ale to takie ciasto na słono?

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6670 dnia: 30 Sierpnia 2013, 09:08 »
Ojj jego smaku nie da się opisać lepiej niż zrobił to mój były szef "orgazm kubków samkowych" Ciasto jest szalenie wilgotne i diabelnie czekoladowe.
Nasi znajomi którzy zawsze błagają o to ciasto twierdzą, że po jednym kawałku poprawia się im humor  ::)


tu macie przepis na str 32 http://www.nasze-szkraby.pl/?page_id=11&documentId=120212101900-0c2d7e4d053543e4b5abfff204eeea1f&title=Nasze+Szkraby+02%2F2012#issuupress

Pierwszy raz wydaje się trudne do zrobienia, ale każdy kolejny raz jest już prościutkie

Poza tym robiłam już ciasta z buraków, pomidorów, cukinii, brukselfki, bobu, ogórka, muffiny z selera i to chyba wszystko  ;D

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6671 dnia: 30 Sierpnia 2013, 09:23 »
Pamiętam, pamiętam to ciacho.
Najbardziej pamiętam opisy min degustatorów - większośc nie wierzy, że to z kiszonki  ;D


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6672 dnia: 30 Sierpnia 2013, 09:57 »
 dzięki   chiquita_84  bna skomplikowane nie wygląda  coś jak  murzynek  z kapusta ;)  pytanie za 100 pkt   nie czuć serio tej kapusty

ciekawość  mnie popycha zeby poczynic i spróbowac :)))

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6673 dnia: 30 Sierpnia 2013, 10:02 »
Nic a nic nie czuć kapusty. Serio :)
My nikomu nie mówiliśmy że to ciasto z kapusty :) wszyscy myśleli że czekoladowe. Dopiero gdy zjedli zaczynaliśmy się śmiać i padało hasło "kiszona kapusta"
Ja to nawet tej kapusty nie płuczę. Płukałam tylko do pierwszego ciasta.

Jest idealne na chłodne wieczory  ;D

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6674 dnia: 30 Sierpnia 2013, 12:48 »
 to się chyba pokuszę poczekam tylko na te chłodne wieczory ;)

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6675 dnia: 30 Sierpnia 2013, 16:58 »
jadłam i osobiście robiłam wiele marchewkowych ciast ale najbardziej smakuje mi to
http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_marchewkowe/przepis.html



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6676 dnia: 30 Sierpnia 2013, 17:05 »
chiquita_84 , robiłam kiedyś to ciasto z kapustą ( przepis z Waszej gazety oczywiście  :P ) - pyszne było  :) Pamiętam tylko, że sporo czasu zajęło mi jego zrobienie...

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6677 dnia: 30 Sierpnia 2013, 17:56 »
jadłam i osobiście robiłam wiele marchewkowych ciast ale najbardziej smakuje mi to
http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_marchewkowe/przepis.html

Tez je robię, tylko i wyłącznie !!!
Pycha !!!

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6678 dnia: 30 Sierpnia 2013, 19:41 »
chiquita_84 , robiłam kiedyś to ciasto z kapustą ( przepis z Waszej gazety oczywiście  :P ) - pyszne było  :) Pamiętam tylko, że sporo czasu zajęło mi jego zrobienie...

Za pierwszym razem i mi długo zeszło  ;) a każdy kolejny to już pikuś

Może przyda się link do jabłeczników
http://metromsn.gazeta.pl/Lifestyle/56,127257,14508476,Nie_tylko_szarlotka___czas_na_ciasta_z_jablkami.html

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6679 dnia: 30 Sierpnia 2013, 19:48 »
Spróbuje to marchewkowe skoro tak zachwalacie tylko jakoś mi ten ananas nie pasuje.... ???

A ja zrobiłam takie proste ciasto ze śliwkami i kruszonką na jogurcie - bajer :D

Z tego przepisu

http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18728

Mega szybkie, pulchne i niesamowicie smaczne :)




Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6680 dnia: 30 Sierpnia 2013, 20:05 »


 w tym  co  mam na myśli   też nie było czuć ananasa  więc wypróbuję  przepis  pierwszy  jeśli faktycznie  fajne wysokie rośnie  może to to

    na drugi ogień pójdzie z  ananasem   

z tych co piekłam wcześniej  jakieś niskie wychodziły nawet z podwójnej porcji

ale jak to mówia praktyka czyni mistrza :) :)

 w ten weekend  "poznęcam " się na paja jabłkową    reszta  według kolejności :))

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6681 dnia: 1 Września 2013, 13:50 »
dziewczynki,mam około 2 kg schabu bez kości, co proponujecie na jutro na obiad???????



Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6682 dnia: 1 Września 2013, 19:12 »
Polowe zamrozic, a z reszty zrobic schab ze sliwka



Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6683 dnia: 1 Września 2013, 19:46 »
A ja polecam piersi z kurczaka z warzywami i makaronem według przepisu marty082008 Pycha!

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6684 dnia: 2 Września 2013, 09:47 »

A ten przepis na sypaną z kotleta jest z proszkiem do pieczenia, daj znać s_erduszko jak Ci będzie smakowała.[/color]
POLECAM :)
CIASTO WYSZŁO, UFFFFFFFFFFFF
Było bardzo wilgotne  :brewki:
Tylko na ostatnia warstwe na górze - proponuje dac dużo masełka :)

Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6685 dnia: 2 Września 2013, 11:32 »
Dziewczyny macie przepis na jakąś dobrą nalewkę? z tego co jest teraz dostępne :) generalnie lubię słodkie naleweczki :)
Natalka 4.11.2012

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6686 dnia: 2 Września 2013, 11:46 »
Ahh, bo Ty już możesz :-). Zazdroszczę :-D Przydałaby mi się lampka wina na odstresowanie.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6687 dnia: 2 Września 2013, 12:06 »
A ja polecam piersi z kurczaka z warzywami i makaronem według przepisu marty082008 Pycha!
a masz przepis zapisany gdzies? ;)


Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6688 dnia: 2 Września 2013, 12:11 »
ja sobie wczoraj przekopiowalam ;)

[/i]Kurczaka posolonego, popieprzonego, pokrojonego w kostke podsmazam na malutkiej ilosci oleju, dolewam oliwe z oliwek-sporo,  sorzucam spore ilosci czosnku, pokrojone oliwki, jakie akurat mam pod reka, jedna ostra papryczke i szklanke bulionu, to sie dusi jakis czas zeby smaki sie polaczyly, mieszam z ugotowanym penne i podaje z parmezanem, pycha  [/i]
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6689 dnia: 2 Września 2013, 12:17 »


Kurczaka posolonego, popieprzonego, pokrojonego w kostke podsmazam na malutkiej ilosci oleju, dolewam oliwe z oliwek-sporo,  sorzucam spore ilosci czosnku, pokrojone oliwki, jakie akurat mam pod reka, jedna ostra papryczke i szklanke bulionu, to sie dusi jakis czas zeby smaki sie polaczyly, mieszam z ugotowanym penne i podaje z parmezanem, pycha Grin
Kasia  ;D Nie pokazało mi,że w trakcie pisania wysłano wiadomość.

Ale sprawdźcie to danie. Warto! :)