Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2914297 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6330 dnia: 15 Lipca 2013, 15:17 »
 Sylwusia085  a jajo dajesz
?? 


 ja mam  prośbę potrzebuję przepis na mufiny  ale  sprawdzony ,zeby były lekkie   i pyszne  ;)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6331 dnia: 15 Lipca 2013, 15:25 »
ehhh Serce.. moja  mama to latami juz takich rzeczy nie robila. a potrafi ;]
ja gotowalam  od laaaaaaat w naszym rodzinnym domu, szybko zaczelam  i rozpuscilam wszystkich lacznie  z mama ::) ::)

imaginacja- tak tak jajko i sol tez daje ;p


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6332 dnia: 15 Lipca 2013, 15:28 »
 to faktycznie kwestia ziemniaków może  być   ;) a odmian ziemniaków tysiące

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6333 dnia: 15 Lipca 2013, 15:30 »
do śląskich jajka nie daję, wszystko robię na oko i jakoś zawsze wychodzą dobre ;)

co do muffinek to zazwyczaj robię z tego przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-z-malinami-i-biala-czekolada, z tym, że dodatki różne. na prawdę pyszne są i zawsze mi się udają



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6334 dnia: 15 Lipca 2013, 15:30 »
Anjuschka kiedys wrzucala przepis na pyszne mufinki


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6335 dnia: 15 Lipca 2013, 15:47 »
 o dziękuję :)

a gdzie znajdę  ten przepis  Anjuschki ??  tu w wątku pokopać rozumiem

kluski śląskie najpyszniejsze jakie jadłam  robionę przez rodowita ślązaczkę  z krwi i kości  jak się będę widzieć to zapytam
 ja robię tak jak było wcześniej mówione i też sa ok
ale bez jaja nie próbowałam jeszcze

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6336 dnia: 15 Lipca 2013, 21:37 »
Przyponiam o polecanym przez mnie deserze malinowo bezowym - przepis  w tym wątku -

Deser jest prze-pysz-ny!!!  ;D

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6337 dnia: 15 Lipca 2013, 21:39 »
Moze jk jutro bede miala wene to Ci go przepisze,bo mam gdzies zapisany, zawse z niego robie i zawsze wychodza, coby sie nie dodalo


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6338 dnia: 15 Lipca 2013, 22:13 »
 Loona deser bezowy  na bank pyszota

ale ja potrzebuję ok  40 sztuk muffinek  zabrać"ze sobą" i niechce żeby były  niewypałem  bo się gnieciuchy potrafią mi trafić , daltego pytam o sprawdzony przepis 8)

marta082008  z góry bardzo Ci dziękuję  jak by Ci się udało  będę bardzo wdzięczna

Offline chlebosia

  • Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2664
  • Płeć: Kobieta
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6339 dnia: 15 Lipca 2013, 23:27 »
Deser Loony jest naprawdę super,często go robię,bo uwielbiamy z mężem.

A na muffinki mam świetny przepis,są dobre i miękkie nawet 3 dnia po zrobieniu.Przepis mogę napisać jutro



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6340 dnia: 16 Lipca 2013, 12:43 »
W jednej misce wymieszac recznie:

1\2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 jajka

W drugiej misce mieszamy recznie:

2 szklanki maki
3\4 szklanki cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Potem polaczyc obie miski tez recznie. Rozlozyc ciasto do foremek mufinkowych na 2/3 wysokosci i piec okolo 20 minut w 200 stopniach.

Mozesz do nich dodac cotylko chcesz. Ja czesto robie na przyklad waniliowe z mrozonymi jagodami (dodaje esencje waniliowa i przy nakladaniu do foremek wrzucam po kilka jagod do kazdej), lub czekoladowa z wisniami ( dodaje kakao i przy nakladaniu w srodek ciasta wsadzam ze trzy wisnie), lubimy tez cytrynowe z czekolada(ocieram skorke z jednej cytryny, dodaje troche soku i platki czekoladowe, lub po pristu krojona czekolade), te sa moje ulubione, ale teraz chce zrobic z kolorem czerwonym waniliowe z kawalkami bialej czekolady, kupilam juz skladniki  ;D mysle, ze beda smaczne i ladne. Takze mozesz dodac wszystko, drzem, krem czekoladowy, czy co tam sobie wymyslisz ;)


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6341 dnia: 16 Lipca 2013, 12:49 »
marta082008   serdecznie Ci dziękuję  :-*

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6342 dnia: 16 Lipca 2013, 12:51 »
zapomniałam :))  ile sztuk wychodzi z porcji ciasta???

chlebosia  jakznajdziesz chwilę poproszę  będą różne  :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6343 dnia: 16 Lipca 2013, 13:46 »
Okolo 20 sztuk


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6344 dnia: 16 Lipca 2013, 13:50 »
zrobilam wczoraj slaskie ;) wyszlo 9 wiekszych bo to na probe mualo byc. moj maz nie lubi a zjadl 5.. wiec chyba dobre hyhy
dodatkowo upieklam rafaello i z tego ciasta byl meeeega zadowolony
aaa zrobilam tez salatke z takim makaronem mini muszelki.. tak drobnym jak ten ryzyk makaron. bardzo dobra mimo dodatku najonezu wcale nie jest ciezka..


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6345 dnia: 16 Lipca 2013, 14:38 »
Ja bardzo lubię te drobne muszelki, Sylwusia dasz przepis na sałatkę?

Jakoś nie znalazłam jeszcze przepisu na najlepsze muffinki. Tzn. wszystkie są pyszne w ten sam dzień, a potem to już takie sobie. Najlepsze jak dla mnie są u Woźniaka i w Cup&Cake, ale pewnie z polepszaczami ::)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6346 dnia: 16 Lipca 2013, 14:47 »
Gagatko, ten przepis Ani jest wlasnie taki, ze one nawet ze trzy-cztery dni sa swieze


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6347 dnia: 16 Lipca 2013, 14:53 »
Gagatko to bylo tzw czyszczenie lodowki ale wyszlo smaczne a jak pachnialo  ;D
pol op mini muszelek  czy wstazeczek ale tych mega mini ;) moze byc tez ten makaron co wyglada jak ryz :-)
ok pol czerwonej papryki (mysle ze moze byc konserwowa gdy swiezej brak)
pol zuelonego swiezego ogorka
ogorek malosolny
pol czerwonej cebuli
wkroilam ze 3 plastry w kosteczke szynki konserwowej
tylevsamo zoltego sera
pol puszki kukurydzy
dwa zabki czosnku
i pol sloika pieczarek w occie i mysle ze one mi najbardziej nadaly smaku  ;D
tak jak wyzej makaron ugotowalam al dente wszystkie warzywa i wedlina w kostke. czosnek przez praske do tego lyzka majonezu i tyle ;))
szybko i smacznie.


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6348 dnia: 16 Lipca 2013, 16:58 »
Dzięki :-* Uwielbiam pomidorową z tymi muszelkami.
Z takiego czyszczenia lodówki czasem niezłe smaczności wychodzą - miałam tak z zapiekanką makaronową w tamtym tygodniu, też wyszła pycha, a Małżon podwójnie zadowolony: z pysznego obiadu, no i z tego, że przed wyjazdem na weekend nic się nie zmarnowało.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6349 dnia: 16 Lipca 2013, 17:59 »
 sałatki, zapiekanki  itp  "na winie" są zazwyczaj najlepsze  :)

uwaga  zrobiłam próbę mikrofonu  muffiny w piekarniku  dodałam kakao i borówki    zobaczymy  jaki będzie efekt :))

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6350 dnia: 16 Lipca 2013, 18:08 »
Gagatko, ten przepis Ani jest wlasnie taki, ze one nawet ze trzy-cztery dni sa swieze
A mi właśnie jakoś nie podeszły na drugi/trzeci dzień.

Mmmm...borówki zawsze kojarzą mi się z deserami nad morzem ;)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6351 dnia: 16 Lipca 2013, 19:14 »
Gagatko pewnie z goframi :)

 potwierdzam muffiny mięciutkie bez posmaku proszku  urosły jhak głupie i robi się  5 minut


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6352 dnia: 16 Lipca 2013, 20:58 »
U mnie nigdy nie zostaja na drugi dzien, raz tylko, jak sie przeprowadzalismy upieklam dla pomocnikow i zostala mi jedna, stala na starym mieszkaniu trzy dni az przyszlam posprzatac i tak na mnie patrzyla, ze zjadlam, mi smakowala, moze glodna bylam ;D


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6353 dnia: 16 Lipca 2013, 22:34 »
Ja na szczęście mam męża ślązaka i kluski mam na życzenie, teściowa robi znakomite, mąż też -jednak co Ślązak to Ślązak;-))))



Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6354 dnia: 17 Lipca 2013, 10:34 »
mam jutro nalot teściów na kolacje....  >:(  ::)  ;)
wymyśliłam, że zrobie białe kiełbaski surowe w cebuli i majeranku pieczone w piekarniku i teraz pytanie, ile czasu to piec  ??? w jednym przypadku pisze pół godziny, a w drugim godzine - godzina wydaje mi sie za długa- kiełbaski są male i cieniutkie.....
będzie pasowac do tego sałatka śledziowa  ???

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6355 dnia: 17 Lipca 2013, 10:36 »
Jak małe i cieniutkie, a masz termoobieg to ja bym max 30 minut piekła.


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6356 dnia: 17 Lipca 2013, 10:38 »
i tak zrobie, a na końcowe 5 minut włącze grilla ?

będzie pasowac do tego sałatka śledziowa  ???

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6357 dnia: 17 Lipca 2013, 10:39 »
Wg mnie nie będzie pasować.

Ale mi kurka wodna narobiłaś smaka na te kiełbaski... Chyba zrobię dziś :)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6358 dnia: 17 Lipca 2013, 10:41 »
Ale mi kurka wodna narobiłaś smaka na te kiełbaski... Chyba zrobię dziś :)
Ania z nieba mi spadłaś :D
Napisz jutro co i jak  :D :D :D

A jaka będzie pasowac  ??? ??? ???

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6359 dnia: 17 Lipca 2013, 10:44 »
Serce ja już takie kiełbaski robiłam, bodajże na Święta Wielkanocne. Były PYCHA! Nie pamiętam ile czasu piekłam ale chyba jakieś 30-40min.
A jeszcze zapomniałam - sałatka...

Nie wiem, serio. Ja bym to podała z pieczywkiem po prostu (np. bagietka czosnkowa), sałatka nie musi być. Jakoś mi żadna pasująca do głowy nie przychodzi...