Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2946240 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5880 dnia: 19 Marca 2013, 06:23 »
Uwielbiam tajskie jedzonko, a tak dla odmiany jutro na obiedzie mam tajlandczyka wlasnie, przyjezdza na weekend do Norwegii :D beda pierogi z miesem  8)


Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5881 dnia: 19 Marca 2013, 07:59 »
Jak macie jakieś przepisy na tajskie jedzonko to ja bardzo proszę.. :)


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5882 dnia: 19 Marca 2013, 09:45 »
Wrzucalam pare stron wczesniej. Ale w sumie jak masz curry i mleko kokosowe to Ci zawsze wyjdzie cos ;) choc w zeszlym tygodniu bylam w tajskiej knajpie i poprosilam o cos nie ostrego z racji zgagi wiecznej. Dostalam wieprzowine w slodkim curry i brokulem i orzechami pecan. Bardzo smaczne bylo, choc zupelnie inne


Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5883 dnia: 19 Marca 2013, 13:39 »
Znajdź różnicę: czym się różni żurek od barszczu białego? ;) Zamuliło mnie w tym temacie, jak mnie małżon wczoraj zapytał hhehehehe



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5884 dnia: 19 Marca 2013, 13:49 »
zurek kwasniejszy.. jak dla mnie hehe
ale czytalam gdzues kiedys ze nazwa w zaleznosci od regionu... ;)


Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5885 dnia: 19 Marca 2013, 14:54 »
Ja robiłam dziś schab w parowarze z kalafiorem i ziemniakami.. Ale schab za suchy wyszedł.. Takie mięso nadaje się w ogóle do parowaru..
Marta dzięki.. Poszukam sobie wieczorem :)


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5886 dnia: 19 Marca 2013, 15:18 »
marcella - wydaje mi sie, że na krótko albo za długo go robiłas, dobrze rozbiłaś mięsko jak na kotlety?
ja robie schab od czasu to czasu i jest ok :) tyle, że trzymam go w marynacie cały dzien :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5887 dnia: 19 Marca 2013, 16:03 »
u mnie dzis golabki ;))


Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5888 dnia: 19 Marca 2013, 16:58 »
Uwielbiam tajskie jedzonko, a tak dla odmiany jutro na obiedzie mam tajlandczyka wlasnie, przyjezdza na weekend do Norwegii :D beda pierogi z miesem  8)

Ja bardzo lubie ich zupy z trawa cytrynowa. Sa bardzo pozywne i sycace. I czesto plywaja w nich won tony, cos jak nasze pierogi (uszka) wiec Twoje Martus napewno gosciowi zasmakuja ;)

Offline konefqa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2918
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5889 dnia: 19 Marca 2013, 18:27 »
Marcella, ja rozbiłam, nasmarowałam przyprawami i odwróciłam go w połowie... robiłam to równocześnie z ryżem, który był zalany odrobiną wrzątku + marchewka do tego. Wyszedł soczysty :) Ok. 40-60 min robiłam

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5890 dnia: 19 Marca 2013, 18:30 »
U mnie po imprezie wszyscy zachwyceni babeczkami warzywnymi z tego przepisu

http://przekaskinaimpreze.pl/muffinki-z-serem-feta-pieczarkami-i-papryka/

Grissini - pycha

http://przekaskinaimpreze.pl/grissini-z-szynka/

Dodatkowo pyszne były tortille

http://smak-zdrowia.blogspot.se/2011/10/tortille.html

A dziś pierwszy raz w zyciu zrobilam fasolke po bretońsku - mniam.

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5891 dnia: 19 Marca 2013, 21:45 »
muffinki - fajny pomysł :)
zrobię na piątek :)

poproszę jakąś fajną propozycję przekąski bezmięsnej, bo potrzebuję na piątek :) coś ciekawego, bo będziemy mieć znajomych :)
byleby nie z łososiem, bo ostatnio dość często coś z nim robię...

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5892 dnia: 19 Marca 2013, 22:29 »
Slimaczki z ciasta francuskiego z serem fera i szpinakiem.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5893 dnia: 20 Marca 2013, 07:30 »
mogę jakiś dokładny przepis?

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5894 dnia: 20 Marca 2013, 09:18 »
Anusia ale miałaś pyszności na imprezie  ;D Super, że nam to podałaś :)
A powiedz mi te paluszki chlebowe to gdzie zakupiłaś ? :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5895 dnia: 20 Marca 2013, 09:41 »
u mnie dzis na bogato ;)))
krem z pieczarek + szaszlyki+ pieczone pyrki lub ryz pomysle jeszcze+murzynek movno czekoladowy z moich wypiekow ;)) moze ktoras juz piekla z przepisu doroty? ;)


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5896 dnia: 20 Marca 2013, 11:58 »
Sylwusia ale o co dokładnie pytasz? Czy piekłyśmy tego murzynka czy pieczemy ogólnie ze strony moje wypieki? Ja piekłam murzynka z wiśniami od niej, wyszedł cudowny.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5897 dnia: 20 Marca 2013, 14:18 »
sorki za zamet :) wlasnie o tego murzynka od niej pytalam czy ktos piekl ;)) w komentarzach ludzie pisza ze za duzo cukru bo konfitura slodyczy nadaje.. i sie zastsnawism czy dac mniej czy jednak zrobic scisle wg przepisu ;)) konfiture kupilam i zaraz zabieram sie za pieczenie ;)


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5898 dnia: 20 Marca 2013, 16:02 »
a ja zrobiłam lekki torcik jogurtowy i jest naprawdę leciutki i pyszny.
Chcecie przepis? :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5899 dnia: 20 Marca 2013, 16:08 »
a nie jest kwasny od jogurtu?
moj murzynek w piekarniku juz ponad godzine... i wciaz mokry.. wg moich wypiekow ok 50min piec hmm ;))) ale pachnie slicznie czekolads w calym domku


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5900 dnia: 20 Marca 2013, 16:14 »
a nie jest kwasny od jogurtu?
ani trochę:)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5901 dnia: 20 Marca 2013, 16:22 »
AiR Ty się nie pytaj, tylko przepis podawaj  ;D
Sylwusia jeśli chodzi o "moje wypieki' to ja zawsze obcinam cukier o około 1/3 ale to chyba osobiste upodobania do mniej słodkiego. Czas pieczenia, który podaje Dorota zawsze traktuję bardzo orientacyjnie bo zależy on tak naprawdę od Twojego piekarnika Sylwusia więc, że tam jest 50min to nie jest wiążące w żaden sposób. Przy tym murzynku obcinałam cukier o połowę ale dałam czekowiśnię, która wcale niby nie jest polecana (ale mi słoik wychodził ;D) a tak jak Ci pisałam wyszedł cudny. Na 100% lepsza jest konfitura własnej roboty niż kupna. Daj znać jak wyszedł.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5902 dnia: 20 Marca 2013, 16:47 »
upiekl sie pieknie.. a jak smakuje dam znac za ok godzinke po obiedzie bo ja nie przepadam za cieplymi ciastami ;D  no i co do cukru-  dalam 120gram zamiast 150 ;D o jak tak duzo osob pisalo ze za slodkie stwierdzilam ze slodka edzie polewa styka ;p

air w takim razie podaj w wolnej chwili.. o mnie moj dzidzius od kwasnego odrzuca.. ;]


Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5903 dnia: 20 Marca 2013, 17:04 »
a ja zrobiłam lekki torcik jogurtowy i jest naprawdę leciutki i pyszny.
Chcecie przepis? :)
chcemy!

ja dzis kupilam truskawki, chcialam poczuc wiosne/lato.
Zmiksowalam je wlasnie z serkiem(light) i dodalam troszke slodziku. Pycha , wlasnie spijam  a balkonie :).
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5904 dnia: 20 Marca 2013, 18:52 »
sprobowalam tego murzynka.. i  jakis taki inny niz zawsze.. ;)) nie jest zly sle jest mega mocno czekoladowy od tej gorzkiej czekolady ;)


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5905 dnia: 20 Marca 2013, 19:44 »

A powiedz mi te paluszki chlebowe to gdzie zakupiłaś ? :)


Ja je wlasnoręcznie zrobiłam :)

mogę jakiś dokładny przepis?

Cos w ten desen tyle ze wsrodku szpinak + feta + czosnek.

http://smak-zdrowia.blogspot.com/2012/01/slimaczki-szpinakowe-z-ciasta.html
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5906 dnia: 21 Marca 2013, 16:50 »

A powiedz mi te paluszki chlebowe to gdzie zakupiłaś ? :)


Ja je wlasnoręcznie zrobiłam :)
:o :o :o
to co to za kłamstwa, że pani ma dwie lewe ręcę do kuchni ?  ;)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5907 dnia: 21 Marca 2013, 21:53 »
To się nazywa przebłysk chwilowy talentu -  nie kłamstwo.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5908 dnia: 22 Marca 2013, 10:05 »
anusia - zwracam honor :)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5909 dnia: 22 Marca 2013, 11:53 »
to podaję:)
Spód jest biszkoptowy. Można upiec, ale ja użyłam gotowych biszkopcików.
Do masy potrzebne będą:
-700g Jogurtu naturalnego ( dałam typu greckiego, bo jest bardziej gęsty)
-300g kremówki
-łyżka żelatyny( albo galaretka rozrobiona w mniejszej ilości wody)
-3/4 szklanki cukru. ( ja dałam pół szklanki cukru pudru)
-owoce  ;) (ja miałam borówkę)
- galaretka do polania wierzchu.

Wykładamy spód biszkoptami.
Jogurt i cukier mieszamy, dodajemy żelatynę (lub galaretkę). Ubijamy śmietanę i delikatnie łączymy z masą jogurtową. W tak zwanym międzyczasie, wstawiamy galaretkę, którą polejemy wierzch.
Masę jogurtową wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki.
Owoce myjemy, przebieramy. Kiedy galaretka ostygnie i lekko się zetnie, wykładamy owoce na masę serową, zalewamy galaretką i z powrotem do lodówki. Po 2 h zajadamy :)