Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4036863 razy)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #22050 dnia: 4 Grudnia 2012, 10:54 »
Dla mnie mistrzem odplamiania jest odplamiacz w proszku z Biedronki, ten w fioletowym pudełku. Tylko ja robię papkę, kładę na plamę i zostawiam na dzień/noc. Potem piorę, wsio schodzi

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #22051 dnia: 4 Grudnia 2012, 10:57 »
I po gotowaniu nic z ubrankami się nie działo? na większości jest zaznaczone, żeby prać w 40 stopniach... więc boję się na więcej nastawić.
Natalka 4.11.2012

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22052 dnia: 4 Grudnia 2012, 11:07 »
zależny od materiału :) wszystko co bawełniane - gotuję. Sztuczne i wełniane piorę zazwyczaj w 40 st. Jeansy w 60 st :D

Na razie tylko jedną rzecz w praniu rozwaliłam. Wełnianą czapkę która zaplątała się w partii do gotowania  ::) Poza tym ja wychodziłam z założenia że jak jest plama większa to i tak już dziecku tego nie założę więc czasem po prostu ryzykowałam i wstawiałam na gotowanie nawet jak nie byłam pewna czy materiał to wytrzyma

Offline dmonik44

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22053 dnia: 4 Grudnia 2012, 11:13 »
W sumie masz rację, z plamami ubrań i tak nie założę ;D następnym razem zrobię tak jak napisałaś ;) i kupię ten odplamiacz z Biedronki jak znajdę :)
Natalka 4.11.2012

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22054 dnia: 4 Grudnia 2012, 11:18 »
ja też polecam odplamiacze z biedronki  ;)

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #22055 dnia: 4 Grudnia 2012, 11:19 »
i ja się dołączam do fanek biedronkowego odplamiacza
ten biały nie jest tak dobry jak filetowy  ;D ::)

Offline Zoya

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2010 r.
« Odpowiedź #22056 dnia: 4 Grudnia 2012, 11:41 »
Ile cennych rad mozna tu znaleźć  :D też zaopatrze się w ten odplamiacz z biedronki. Pewnie wyjdzie taniej niz to co używam.
Do tej pory na plame lałam vanish w żelu, poleżało kilka h i lądowało w pralce z innymi ciuchami. Zawsze wszystko schodziło :)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22057 dnia: 4 Grudnia 2012, 12:02 »
RODZICE PRZEDSZKOLAKÓW

Drogie Mamy, uznałam, że czas przerwać brak szacunku do nas, jako rodziców i naszych dzieci! Oburza mnie fakt taktowania naszych dzieci, jak królików doświadczalnych. Na spotkaniach KR dowiaduje się znacznie więcej, niż przekazują nam media. Tym samym proponuje zapoznać się z linkami i tym, co napisze poniżej, a co nie zostaje nam oficjalnie podane do wiadomości!

http://www.24kurier.pl/Aktualnosci/Szczecin/Nowa-rewolucja-w-oswiacie

http://szczecin.gazeta.pl/szczecin/2029020,88319,12873457.html

1. Bezpłatne zajęcia dodatkowe prowadzone maja być przez nauczycieli szkolnych, którzy w godzinach swojej pracy będą musieli dotrzeć do przedszkolaków i wrócić do zajęć w szkole. To spowoduje, że 45` zajęć, zostanie okrojone o czas dojścia i powrotu z placówki do placówki. Ile czasu zostanie dla maluchów?

2. Na czas zajęć z panią nauczycielka ze szkoły, pani przedszkolanka nie może odbywać swoich godzin pracy, jako że nie niesie to oszczędności. Co z nią w tym czasie?

3. Czy, aby pani pedagog z wykształceniem wczesnoszkolnym podoła dzieciom 3,4 i 5- letnim? Załóżmy, ze rozda wszystkim 25 dzieciom pędzle do malowania, jak starszakom. Czy, będzie to bezpieczne dla 3latka, czy też możne grozić wybitym okiem?

4. Na ile możliwe jest bezpieczne przemieszczanie się dzieci przedszkolnych do szkoły, w celu np skorzystania z zaplecza sportowego?

5. Ile szkół ma do dyspozycji wolną salę gimnastyczna, w godzinach 7.00-17.00, by udostępnić ją przedszkolakom?

6. Ile z sal i boisk sportowych w szkołach jest przystosowanych do potrzeb dzieci przedszkolnych? Betonowe boiska, szatnia wspólna z dziećmi starszymi?

7. Ma wzrosnąć dofinansowanie do PP, na 1 dziecko. Dlaczego nakładów tych nie można by przeznaczyć na specjalistów przynależnych do przedszkola?

8. Ile z dzieci przedszkolnych przynależnych do zespołu z daną szkołą trafi do niej w dalszym procesie edukacji?

9. Obecnie rodzic ma prawo decyzji, czy dziecko ma, czy też nie ma uczęszczać na zajęcia dodatkowe, czy będzie to możliwe po wprowadzeniu kolejnych zmian?

Wiele pytań pozostaje bez odpowiedzi. "Góra" znowu chce coś reformować, bez większego wyobrażenia o sprawie i nie podając żadnych szczegółów, ani pewnych informacji.

Dyrektorzy szkół nie mogą udzielać wiarygodnych odpowiedzi na pytania rodziców, jako że z chwilą połączenia szkół z przedszkolami ich stanowiska, w wyniku konkursu objąć mogą nowe osoby.

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #22058 dnia: 4 Grudnia 2012, 20:59 »
Maju, jak wybieralam matetac kierowalam sie rada mam i sprzedawcy. wydawalo sie, ze wybieram najlepsze dla swojego dziecka. ostatecznie swoj wybor "odchoruje" jak sie okaze, ze mala uczulila sie na lateks.
poza tym nie wszyscy widac maja zle doswiadczenia z lateksem.
jutro kaja bedzie miala testy z krwi w szpitalu :'( wyniki w czwartek... mam nadzieje, ze sie cokolwiek wyjasni,potwierdzi
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline madziatko

• Chuck Norris
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
« Odpowiedź #22059 dnia: 4 Grudnia 2012, 21:19 »
Dziewczyny a jak to jest z tym ustalonym planem dnia dziecka? Czy w wieku 3 miesięcy wasze maluchy już wyrobiły sobie coś takiego? Pytam, bo u nas z tym krucho.. Młody wstaje koło 7 i zasypia koło 22 (choć dziś np zasnął o 19:30). W ciągu dnia nie chce spać, bawimy się (sam albo ze mną czy kimś innym czasem), karmię go na żądanie (to dobrze jeszcze czy mam mu określone godziny już ustalić?) i tak nam mija dzień.. Koło 12 staramy się na spacer iść, ale też nie zawsze nam wychodzi...

Tak czytam u was i lepiej to chyba wszystko wygląda, a u nas taki rozgardiasz ciągle...

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #22060 dnia: 4 Grudnia 2012, 21:23 »
Od poczatku mamy ustalony rytm dnia i max musial sie w niego wpasowac, dni bywaja rozne ale posilki, spacer, kapiel,lulu zawsze tak samo, a od niedawna drzemki tez sa juz o stalych porach.

Offline madziatko

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22061 dnia: 4 Grudnia 2012, 21:33 »
Spacer, kąpiel i spanie nocne też mam mniej więcej w stałych porach, tylko te posiłki.... ;/ Jak mam dziecko nauczyć jeść o stałych porach? Drzemek u nas nie ma, za nic w świecie Młody nie pójdzie spać w dzień..

Pamela a jak karmisz? Kurcze może przy butli łatwiej, bo zawsze wiadomo ile zje, a tak to kicha.. czy tylko mi się tak wydaje?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #22062 dnia: 4 Grudnia 2012, 21:50 »
madziatko masz naprawdę malutkiego syna
ma prawo być nieregularny...

nie pamiętam kiedy wyregulowała się Ewa, ale Tyt na przełomie 4 i 5 mż
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #22063 dnia: 4 Grudnia 2012, 21:59 »
Butla choc glownie lyzeczka juz  ;D

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #22064 dnia: 4 Grudnia 2012, 23:15 »
Ja bym lateksu nie kupiła, za bardzo uczula. Nie mam pojęcia kto wpadł na pomysł materaca z lateksem dla dziecka
Cały czas się nad czymś zastanawiam....Rozumiem samą kwestię lateksu,jako czynnika uczulającego,ale nie do końca ogarniam,jak materacyk z lateksem uczula?Przecież dziecko nie leży bezpośrednio na nim,sam materac jest czymś "powleczony" plus kładziemy prześcieradełko/pościel.Nie zgłębiłam jeszcze jakoś bardzo tematu,ale czy tu wchodzi w grę wdychanie cząsteczek lateksu,które jakoś mogą przedostawać się do powietrza (jak to np ma miejsce w przypadku rękawiczek i talku w nich używanego)?

Dziewczyny a jak to jest z tym ustalonym planem dnia dziecka? Czy w wieku 3 miesięcy wasze maluchy już wyrobiły sobie coś takiego? Pytam, bo u nas z tym krucho.. Młody wstaje koło 7 i zasypia koło 22 (choć dziś np zasnął o 19:30). W ciągu dnia nie chce spać, bawimy się (sam albo ze mną czy kimś innym czasem), karmię go na żądanie (to dobrze jeszcze czy mam mu określone godziny już ustalić?) i tak nam mija dzień.. Koło 12 staramy się na spacer iść, ale też nie zawsze nam wychodzi...
Tak czytam u was i lepiej to chyba wszystko wygląda, a u nas taki rozgardiasz ciągle...
To tak jak było/jest u mnie. ;) Mnie też dziewczyny pocieszały,że potrzeba czasu,bo to jeszcze maleństwo.Kuba od początku w dzień nie chciał spać,dopiero od około miesiąca ma ochotę na spanie około 2-3 godziny po porannym przebudzeniu,a później jeszcze z 2 razy zasypia,ale żebyś nie myślała,że jest tak kolorowo ;) to powiem Ci,że ma chyba jakiś budzik w dupce,bo śpi równiutko 30 min ::) święto jest,gdy prześpi 40-45 min.Nawet nie wiesz,jak zazdroszczę dziewczynom,których maluchy śpią 1-2 godziny,bo mogą odpocząć,zdrzemnąć się czy zrobić coś bez ciągłego biegania do brzdąca. ;) Już nawet na spacerach nie chce spać dłużej a do tego "wkurzają" go kocyki czy kombinezon (jeszcze i tak niezbyt gruby) i troszkę marudzi.
Co do karmienia,to dopóki miałam full mleka w piersiach to było całkiem fajnie,bo szybko sam z siebie nauczył się jeść co mniej więcej 3 godziny. :) Później nieco mleka zabrakło,więc się rozregulował i teraz choć dostaje i cycka i mm (to drugie ostatnimi czasy coraz rzadziej :D ) to potrafi domagać się jedzenia w różnych odstępach czasu.Nauczyłam się "być gotowa" co około 2 godziny,więc wyobraź sobie jak teraz biegam wszędzie (a nie jestem zmotoryzowana),żeby po 2 godzinach od karmienia być znów w domu,bo jakoś nie mam ochoty na cyckowanie w Centrum Handlowym-za dużo roboty i nerwów by nas to kosztowało.Jak nie mam wyjścia lub widzę,że jeszcze nie jest tak źle z Głodomorem to i 4 godziny wytrzyma,ale to już ostatkiem sił.
Co do spacerów to też nie zawsze nam się udaje wyjść,bo bywa co chwilę głodny lub tak marudny,że nie ma opcji się wyszykować.
Od końca października prowadzę zapiski Jego aktywności w ciągu doby i zaczynam od jakiegoś czasu widzieć światełko w tunelu.Już mniej więcej wiem,kiedy spodziewać się marudzenia ze zmęczenia,widzę kiedy powinnam Go kąpać,zapisuję też jak często je i wyciągam wnioski.
Chciałabym aby chodził wcześniej spać wieczorem,ale na razie jeszcze nie umiem tego ogarnąć-kąpiel,wycieranie,smarowanie itd.na tyle Go rozbudza,że nie ma mowy o spaniu,później po jedzeniu owszem,czasem zasypia dość łatwo,ale znów tylko na 30 min,czego efektem jest,że chodzi spać tak późno jak Twój.

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22065 dnia: 5 Grudnia 2012, 07:31 »
Liwka w wieku 3 miesięcy miała rytm dnia różny, bywało że wisiała na cycu 30 minut a bywało że 1,5 godziny, ciężko wtedy cokolwiek unormować. Zaczęło się regulować po 4 miesiącu jak wprowadzaliśmy inne posiłki niż mleko, w okolicach pół roku wszystko już było stałe.

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #22066 dnia: 5 Grudnia 2012, 10:55 »
Dziewczyny stosujecie na ząbkowanie u dzieci poniżej drugiego roku życia ten preparat http://www.swistak.pl/a48668663,BABY-ORAJEL-zel-na-bolesne-zabkowanie-POLECAM-.html ? Niby dla maluchów jest odpowiednik homeopatyczny http://www.swistak.pl/a52631929,BABY-ORAJEL-NATURALS-zel-na-bolesne-zabkowanie.html , ale nie wiem czy będzie równie skuteczny jak ten dla starszych dzieci? Jakie macie doświadczenie z tymi preparatami?

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #22067 dnia: 5 Grudnia 2012, 11:06 »
Ja miałam ten żel, jest na dzień i na noc - rozpakowałam tylko ten na noc i chyba ze dwa razy użyłam ale na sobie próbowałam i on działa, jak znieczulenie - takie odrętwienie się czuje ;D

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22068 dnia: 5 Grudnia 2012, 11:34 »
Mogę zapodać ten żel mojej półrocznej córze?

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #22069 dnia: 5 Grudnia 2012, 11:41 »
Ja kupiłam, dziecko żyje i ma się dobrze

Offline muminek
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: ustalana
« Odpowiedź #22070 dnia: 5 Grudnia 2012, 14:49 »
 Jak tak czytam, ze dziecko nie spi w dzien to dla mnie to niemozliwe i aż dziwne. Sama mam dzieci i zawsze w dzien spały - innej opcji nie widze. A kiedy dajesz cycka/mleko - przed kąpielą czy po kąpieli ? I czy musisz go smarować codziennie oliwką /kremem/maściami ? Spróbuj tak, ze nie smaruj, po kapieli ubierz, cycuś i do łózka.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #22071 dnia: 5 Grudnia 2012, 14:55 »
Adamiewa ja używałam tylko tego od 5 mż... Działa niezawodnie. Tylko spróbuj najpierw na sobie żebyś za dużo nei dała.

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22072 dnia: 5 Grudnia 2012, 16:07 »
Dzięki dziewczyny :) W takim razie zaraz kupię i zrobię próbę na sobie ;)

Muminek moja też od zawsze mało spała, więc wierze dziewczynom, że ich dzieci nie śpią, albo śpią krótko. Moja córka robi sobie 2 maksymalnie 3 drzemki w ciągu dnia po 30 minut. Nawet na dworze, jak ją wózek kołysze, to nie śpi dłużej. Każde dziecko jest inne, więc nie wiem co w tym dla Ciebie dziwnego...

Offline dmonik44

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22073 dnia: 5 Grudnia 2012, 16:10 »
Ja kupiłam dwa rożki i uważam, że świetnie się sprawdzają do noszenia dziecka, zawsze sztywniej. A jak karmię wyjmuję z rożka i wkładam w kocyk. Jak ktoś z gości chce dziecko potrzymać też wkładam w rożek zawsze bezpieczniej się czuję. I jeszcze jak biorę małą do naszego łóżka to też kładę na rożku, żeby bezpośrednio na naszym prześcieradle nie leżała :) dla mnie to zakup obowiązkowy!
Natalka 4.11.2012

Offline dmonik44

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22074 dnia: 5 Grudnia 2012, 16:11 »
upss w złym wątku odpowiedziałam :P przepraszam :)
Natalka 4.11.2012

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #22075 dnia: 5 Grudnia 2012, 16:41 »
To ja się przywitam w nowym dla mnie wątku :-)

Offline muminek
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: ustalana
« Odpowiedź #22076 dnia: 5 Grudnia 2012, 17:17 »
adamiewa - a no dziwne, bo moje mają po 2-3 drzemki w dzien, a juz jako 2-3 miesieczne to po 2-3 h , potem 1-2 h zabawy, znów spanie, itd.
Dlatego dla mnie to dziwne, ale mam prawo się dziwić. Dziwi mnie też to, że niektórzy rezygnują z drzemki w dzień tylko dlatego, że Rodzic sam tak zdecyduje a dziecko nie koniecznie chce rezygnacji - i prosze mnie za to nie potępiać - nie tworzę jakiś niepotrzebnych kłótni w tym temacie. 

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #22077 dnia: 5 Grudnia 2012, 19:21 »
Moi obydwoje od urodzenia jedna, czasami dwie drzemki po 15-20 minut, spaniem tego nazwać nie mogę :D

Offline madziatko

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22078 dnia: 5 Grudnia 2012, 20:14 »
To mnie uspokoiłyście..

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22079 dnia: 5 Grudnia 2012, 21:18 »
Muminek są rodzice rezygnujący z drzemki dziecka?  :o Dla mnie to jest dziwne, bo zazwyczaj niewyspane dziecko to męczące i marudne dziecko  ::) No i wydaje mi się, że każdy rodzic liczy na chwile odsapnięcia podczas drzemki dziecka ;)
Twoje dzieci w jakim są wieku?