Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4056334 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #22080 dnia: 5 Grudnia 2012, 21:19 »

jak nie chcą żeby im potem nie chodziło spać o 22-iej...

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #22081 dnia: 5 Grudnia 2012, 21:19 »
Uwierzcie mi że są... sama zrezygnowałam z drzemki dziecka na siłę... jak wasze dzieci będą starsze to pogadamy ;) Zobaczycie jak to jest jak dziecko chce spać 3 razy w ciągu dnia a w nocy nie chce.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22082 dnia: 5 Grudnia 2012, 21:26 »
Mój ma tak, że nawet jak śpi popłudniu np od 18 do 19 to i tak o 20 pójdzie spać na noc i prześpi ją całą ;D
jeszcze nigdy nie usnął później niż jakoś przed 21  :P

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #22083 dnia: 5 Grudnia 2012, 21:32 »
Justyś to nie jest sprawiedliwe  :D

Offline Paulincia:)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.05.2011
« Odpowiedź #22084 dnia: 5 Grudnia 2012, 21:43 »
Moi obydwoje od urodzenia jedna, czasami dwie drzemki po 15-20 minut, spaniem tego nazwać nie mogę :D
u nas jest to samo...Laura spi co poltorej godziny 30 maks 40 min(ale 40 min to dla mnie cud musi sie wydarzyc)
od 16 juz przetrzymuje ja do 19 jak zasnie o 19 tak potrafi spac bez przebudzenia do 730 ;)zje mleko i dosypia do 8-9,
codziennie budzi mnie budzik o 8 a nie corka, czasem wstaje przed nia ;)
:*:*:*

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #22085 dnia: 5 Grudnia 2012, 21:52 »
Muminek,wiele bym dała aby Kuba spał więcej czy dłużej,ale chyba musiałabym jakieś środki nasenne Mu podać.Ten typ tak ma i jak widać takich maluszków jest sporo.Ciesz się,że Twoje dzieci ładnie śpią i np.masz chwilę wtchnienia dla siebie. :)

Ps.Chyba moje pytanie o lateks zawieruszyło się gdzieś ;) dlatego jeszcze raz poproszę o wytłumaczenie mi,jak lateks z materacyka uczula dzieciaczki?

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22086 dnia: 5 Grudnia 2012, 22:16 »
Moja Zuza w okresie 1-3 miesiace spala za dnia moze po 15 min 2 razy....jak u Gem, zreszta pamietam jak sie razem pocieszalysmy

Pozniej byla jedna drzemka.

I podobjie jak wyzej, czasmi Zu kimnelo sie wieczorem, a i tak spala o 20...zostalo jej to do dzis, tyle ze ranny ptaszek z niej...5:40 to norma...pozniej musimy ja zmuszac zeby pospala, polezala do 6:30...
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #22087 dnia: 5 Grudnia 2012, 22:23 »
Oj dziewczyny wiadomo, że starsze dziecko można przetrzymać bez drzemki, ale mowa jest o trzymiesięcznych niemowlakach  :) Zdarza mi się córcie chwilkę przetrzymać wieczorem, jak panna chce sobie drzemkę machnąć po 18 a o 19:00 ma kąpiel ;) Wtedy przyspieszam kąpiel ale i tak te kilka chwil muszę się nagimnastykować, aby nie marudziła tylko ładnie się ze mną bawiła ;)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #22088 dnia: 5 Grudnia 2012, 22:29 »
są są... ja też na siłę zabrałam spanie... bo mi chłopaki, obaj w podobnym czasie (ok 2 lat) zaczęli przesuwać sobie drzemkę tak, że potem iść spać o normalnej porze nie chcieli...Kajtuś wraca z przedszkola ok 13, daje mu poduszkę, kładzie się na kanapie i leżakuje przy bajce ;) Raz na tydzień przyśnie, ale punkt 15.00 go budzę (bo jak zaśnie to by i do 18 spał...) i zbieramy się po Nikosia do przedszkola. Jak nie chce mu się spać to poleży z 20-30 minut, odpocznie i do tej 15 się ładnie bawi- wie, że mama jeszcze musi popracować ;) Jak widzę, że przed 15tą zaczyna się snuć to go rozbudzam i już nie pozwalam usnąć :P
Nikodem w przedszkolu nie śpi, ale ponoć grzecznie odpoczywa- jak nie chodził do przedszkola to był ten sam system- leżakowanie w domu, bez przymusu spania. Ale leżeć musiał, przynajmniej te 20-30 minutmbo bez tego wieczorami była rzeźnia ;) i tak samo- jak zdarzyło mu się usnać musiałam go budzić na siłę ok 15tej, aby poszedł spać w miarę normalnie.
Ja wprost uwielbiam dni bezdrzemkowe! teraz stały się już normą... dzieciaki o 19 idą się kąpać, 19.30 są w łóżkach, nie skończę czytać jednej książeczki i już chrapią ;) Mają też o niebo lepsze noce, śpią dłużej i spokojniej.

A to, że noworodki, malutkie niemowlęta nie śpią... śpią, śpią... dam sobie rękę uciąć, że większość maluszków ucina sobie kilkuminutowe spanka przy cycku/flaszce, na rękach... niektórym taka krótka regeneracja wystarcza ;) niestety ;)

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #22089 dnia: 5 Grudnia 2012, 22:52 »
Moj max od jakiegos czasu juz spi 2 razy dziennie po 30 min rowniutko, nawet w wozku, czy foteliku, ale on to odbija sobie w nocy 12 godzinnym spaniem.
Collinowi w wieku 1.5 roku zabralam spanie w dzien bo tak mi pasowalo i jemu juz tez.

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22090 dnia: 6 Grudnia 2012, 08:18 »
Ale jak od urodzenia 2 drzemki w ciągu dnia ?   :o

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #22091 dnia: 6 Grudnia 2012, 08:29 »
Od urodzenia, ale nie doj pory ;) Młoda nie sypia w dzień od wakacji. Pomimo codziennego wstawania o 6.30, wczesnij niż 21.30 nie zasnie, pomimo, ze leży w łóżku ;)

Młody jak się urodził drzemał dwa razy, gdzieś od 8 miesiąca, drzemie raz-15-20 minut, ok. 13.00 Wstaje o 7.00, zasypia po 22.00 :-X Cyborg normalnie

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22092 dnia: 6 Grudnia 2012, 08:31 »

I podobjie jak wyzej, czasmi Zu kimnelo sie wieczorem, a i tak spala o 20...zostalo jej to do dzis, tyle ze ranny ptaszek z niej...5:40 to norma...pozniej musimy ja zmuszac zeby pospala, polezala do 6:30...

Mój to spioch, idzie spać o 20 - budzi się ok 6-7 na mleko i potem jeszcze śpi do 8-9 a zdarza się że i do 10  :los:

jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym musiała wstac o 5 czy 6 i bawić się z moim dzieckiem, najwczesniej to była jakaś 7.30  8)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22093 dnia: 6 Grudnia 2012, 08:47 »
Moja w nocy śpi 10-11 godzin, a w dzień 2 drzemki średnio po 2 godziny (czasem 2,5 + 1,5, a ostatnio czasem 3 godziny + 1 godz).
Ja nawet jakbym chciała, to nie dałabym rady jej odebrać drzemki. Przychodzi ten moment i marudzi, piszczy, krzyczy, wdrapuje się na mnie, trze oczka...

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #22094 dnia: 6 Grudnia 2012, 11:40 »
u nas w okolicach 8-9 m-ca "na siłę" zabrana była druga drzemka w ciągu dnia
Patryk zasypiał koło 23-24 - miałam dość  :P
było to słuszne posunięcie ponieważ później wszystko się w miarę wyregulowało i mogłam w miarę normalnie funkcjonować

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #22095 dnia: 6 Grudnia 2012, 11:50 »
Moja ma 5 tygodni i śpi prawie cały dzień z przerwami na jedzenie, przebieranie i kąpiel... czasami pomarudzi ale to tak godzinę maksymalnie, niestety nie da jej się przebudzić, ostatnio nawet jak ją do wanienki włożyliśmy to obudziła się dopiero przy wycieraniu ::) Po kąpieli którą mamy ok 19, zje i ucina sobie drzemkę, wstaje tak ok 21 i zaczyna życie ::) chodzi spać tak ok 2, najpóźniej 2.30 :( i śpi do 6 potem jedzenie i spanie...wczorajsza noc był troszkę lepsza, bo poszła spać po 23, wstała o 1.30 na jedzenie i spała do 5, potem jedzenie chwila leżakowania i spała do 9. Teraz też śpi :D każdego dnia mamy inaczej i nic nie da się z tym zrobić... mam nadzieję, że kiedyś to się unormuje.
Natalka 4.11.2012

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22096 dnia: 6 Grudnia 2012, 12:03 »
dmonik44  - Twoja córeczka jest malutka, jeszcze nie odróżnia dnia od nocy...spokojnie się jeszcze wszystko unormuje, ale ja bym wprowadzała juz powli rytuały czyli np. spacer o tych samych godzinach, kappiel, zabawa itp.

Offline muminek
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: ustalana
« Odpowiedź #22097 dnia: 6 Grudnia 2012, 13:55 »
Moej dzieci z drugiej drzemki (drugiej) zrezygnowały w wieku 3 lat - do tego czasu przesypiały i miały po 2 drzemki a jak miały 1-2-3-4 -5 tyg to prawie spały cały dzien, w nocy też ładnie spały. Ja od pierwszego dnia narodzin miałam już wprowadzony plan dnia i tego sie pilnowałam - spanie, kapiel, jedzenie, spacery były w stałych porach. Jak ktos przyszedł to nikomu nie przeszkadzało nic, ja w domu bardzo duzo rzeczy robiłam w tym czasie - okna myłam, firany zmieniałam,odkurzałam, odbierałam telefony, gotowałam, sprzątałam, itp. Po 3 roku życia miały jedną drzemkę w dzień. Nie mam też problemów z usypianiem, o 19 juz są w łożkach i zasypiają.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #22098 dnia: 6 Grudnia 2012, 13:56 »
Moja 2-latka potrafi nie spać w ciągu dnia w ogóle  ;)
Z dwóch drzemek zrezygnowała bardzo szybko ale ona z tych, co nie mają czasu na sen.
Wieczorem zasypia dośc późno ale rano lubi pospać

Offline muminek
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: ustalana
« Odpowiedź #22099 dnia: 6 Grudnia 2012, 13:58 »
Moja w nocy śpi 10-11 godzin, a w dzień 2 drzemki średnio po 2 godziny (czasem 2,5 + 1,5, a ostatnio czasem 3 godziny + 1 godz).
Ja nawet jakbym chciała, to nie dałabym rady jej odebrać drzemki. Przychodzi ten moment i marudzi, piszczy, krzyczy, wdrapuje się na mnie, trze oczka...

dokładnie u mnie było tak samo. Spanie i przyzwyczajenie organizu było silniejsze - moje dzieci potrafiły zasypiac na podłodze, na tapczanie czy siedząc na fotelu/krzesełku. Był odlot i już na nic nie zdało sie proszenie, przetrzymywanie, zabawianie.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22100 dnia: 6 Grudnia 2012, 14:10 »
Moja 2-latka potrafi nie spać w ciągu dnia w ogóle  ;)
Z dwóch drzemek zrezygnowała bardzo szybko ale ona z tych, co nie mają czasu na sen.
Wieczorem zasypia dośc późno ale rano lubi pospać

A wiesz Maja, że ja zauważyłam taką zależność, że dzieci o takich charakterkach jak nasze córki mniej śpią :D

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22101 dnia: 6 Grudnia 2012, 14:14 »
U nas też zawse były i są stałe pory karmienia, kąpieli, spacerów, co nie przeszkadzało  absolutnie moim dzieciom nie spać w ciągu dnia od chwili narodzin ;)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22102 dnia: 6 Grudnia 2012, 15:51 »
Gem, ale mi chodzilo o spanie w nocy...moja też mimo rytuałów w dzień nie spała, ale w nocy - od zawsze.
Ale ważne zeby odróznialo dzien i noc.

Pamiętam jedną/dwie nieprzespane noce z okresu niemolęctwa mojego dziecka ;)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #22103 dnia: 6 Grudnia 2012, 16:12 »
Moi też dziś nie zasnęli w ciągu dnia... ledwo żyję...

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #22104 dnia: 6 Grudnia 2012, 16:14 »
ja musże skrócić drzemka za dnia, bo od 3 dni mamy cyrk w wieczornym zasypianiu, od 20 do 22 jest walka.....dziś drzemka (nie wyobrażam sobie bez niej dnia) była 1h zobaczymy jaki efekt przyniesie.

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #22105 dnia: 6 Grudnia 2012, 16:29 »
Kurczę nie wyobrażam sobie jak taki noworodek może prawie nie spać w ciągu dnia, przecież teoretycznej to powinien spać ze 20 godz na dobę:P chyba bym nie wyrobiła w takim kieracie od samego początku  ::)

W jaki sposób likwidowałyście drzemkę?? Skracałyście najpierw czy od razu było bez spania?

Moje dziecko w ciagu dnia ma dwie drzemki, pierwsza jest od 11 ok godzinę, czasami półtorej, a druga od 15.30 i trwa 30-40 minut. Trwa to już gdzieś ze dwa miesiące albo dłużej i na noc chodziła spać ok 20 ale ostatnio zaczęła sobie wydłużać dzień i chodzi spac nie wcześniej niż o 21  ::) (poza nocnym karmieniem, które wypada po 23 i ok 5 śpi do 7-7.30) zaczyna mnie to już męczyć, bo sama chodzę spać dość wcześnie i nie mam nawet kiedy z mężem filmu obejrzeć czy poczytać książki... Pór drzemek zmienić się nie da na wczesniejsze, bo jak nie chce spać to jej nie zmuszę, ale myślałam czy właśnie tej drugiej nie zacząć likwidować powoli, ale nie wiem czy nie jest jeszcze za mała...

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22106 dnia: 6 Grudnia 2012, 16:43 »
Kurczę nie wyobrażam sobie jak taki noworodek może prawie nie spać w ciągu dnia, przecież teoretycznej to powinien spać ze 20 godz na dobę:P chyba bym nie wyrobiła w takim kieracie od samego początku  ::)

Ryczałam po kątach bo byłam taka wykończona...ale po 5 miesiącu już miała jedną drzemkę i odrzyłam...godzina dla siebie to jest coś...a jak szybko uciekałam do pracy ::) :P

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #22107 dnia: 6 Grudnia 2012, 16:58 »
Stokrota a spróbuj z pierwszą drzemką ją przetrzymać ile się da, aby poszło spać np o 12 a może się da ciut później (ale to już trzeba mocno zabawiać aby dziecko nie jęczało). Jeśli na tej drzemce pośpi dłużej, to ta druga już nie będzie potrzebna i wieczorem pójdzie spać o sensownej godzinie. Spróbuj, u mnie swego czasu to się udało.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #22108 dnia: 6 Grudnia 2012, 17:11 »
Stokrota a spróbuj z pierwszą drzemką ją przetrzymać ile się da, aby poszło spać np o 12 a może się da ciut później (ale to już trzeba mocno zabawiać aby dziecko nie jęczało). Jeśli na tej drzemce pośpi dłużej, to ta druga już nie będzie potrzebna i wieczorem pójdzie spać o sensownej godzinie. Spróbuj, u mnie swego czasu to się udało.
dokładnie tak. I jeżeli o 18- 19 będzie dziecko zmęczone to bym kładła spac na noc i tyle.

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22109 dnia: 6 Grudnia 2012, 17:49 »
Anusia, ale ja nie do Twojego postu się odnoziła, tylko jednego z wcześniejszych postów :)