Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2913643 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7590 dnia: 16 Grudnia 2013, 17:38 »
Cytuj
światowa ta twoja kuchnia 
no ba, podane będzie tez w porcelanie, a porcelana wiadomo skąd;-)vhihihi



Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7591 dnia: 16 Grudnia 2013, 18:43 »
Daruda, boska jestes  :-*

Chyba popelnie ten sernik, co Karolina.
Czy moge ser zastapic juz takim gladkim cream chees?
Nie mam u siebie twarogu, nawet z Chin ;) Maszynki do mielenia tym bardziej ;)

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7592 dnia: 16 Grudnia 2013, 21:23 »

Offline .monia.

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4690
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7593 dnia: 16 Grudnia 2013, 23:07 »
caril ciasto wygląda obłędnie, zapisałam przepis. Miałam robić w weekend, ale ten upłynął mi pod hasłem wielkie sprzątanie  ::)
Dziewczyny, a czy któraś z was robiła może taki http://majanaboxing.blox.pl/2013/03/Sernik-z-makiem-kokosem-i-brzoskwiniami.html tak się nad nim zastanawiam, i nie wiem czy nie za dużo tam tego wszystkiego  ???

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7594 dnia: 16 Grudnia 2013, 23:37 »
chodzi za mną strucla serowa... gdzieś to kiedyś się błąkał jakiś przepis...dobrze kojarzę? ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7595 dnia: 17 Grudnia 2013, 13:54 »
Maja? A ta masę kajmajkową robisz z dodatkami i czy bez?


A masę krówkową czy jakąkolwiek z puszki zawsze miksuję chwilę mikserem i nie ma wtedy grudek.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7596 dnia: 17 Grudnia 2013, 13:59 »
Ja robię bez dodatków


Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7597 dnia: 17 Grudnia 2013, 20:07 »
o mamo...:)
Gdzieś czytałam, że dodanie ubitej bez cukru kremówki do masy serowej też czyni cuda :)
ja robię sernik z ubitą kremówką - mega wysoki, puszysty, wilgotny - zawsze się udaje :D

Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7598 dnia: 17 Grudnia 2013, 20:45 »
o mamo...:)
Gdzieś czytałam, że dodanie ubitej bez cukru kremówki do masy serowej też czyni cuda :)
ja robię sernik z ubitą kremówką - mega wysoki, puszysty, wilgotny - zawsze się udaje :D

ładnie proszę o przepis :)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7599 dnia: 18 Grudnia 2013, 09:12 »
Jakie sałatki szykujecie na Święta? Ja robię na pewno jarzynową, ale chciałam jakąś jeszcze i nie wiem... Tyle tego jest.. Na pewno nie z makaronem z zupek chińskich. I wolałabym bezmięsną.

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7600 dnia: 18 Grudnia 2013, 09:16 »
Aniu tez mam z tym problem, ale dziewczyny tutaj wkleily z tunczykiem salatke i dumam nad nia, chociaz nie jestem pewna czy tunczyk kazdemu podpasuje.

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7601 dnia: 18 Grudnia 2013, 09:17 »
Ja robię chyba meksykańską, taką z selerem ze słoika (seler, orzechy, szynka lub wędzony kurczak, rodzynki, ser, ananas, dużo pieprzu, majonez) i moja ulubioną z makaronem (makaron kokardki, świeży ogórek, koperek, szynka lub tuńczyk, kukurydza)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7602 dnia: 18 Grudnia 2013, 09:21 »
No i obowiązkowo musi być jakaś z rukoli dla męża. Zazwyczaj robię taką prostą (rukola, balsamico, oliwa, sól, parmezan, ewentualnie suszone lub koktailowe pomidory), ale może zrobię taką z granatem i grapefruitem http://zwyczuciemsmaku.pl/troche-zdrowia-na-talerzu-czyli-salata-z-rukoli-z-grejpfrutem-granatem-i-parmezanem/

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7603 dnia: 18 Grudnia 2013, 09:35 »
Te pierwsze brzmia super Aniu  :) tylko jak z tym miesem na wigilii, mozna czy nie mozna?

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7604 dnia: 18 Grudnia 2013, 09:47 »
Te pierwsze brzmia super Aniu  :) tylko jak z tym miesem na wigilii, mozna czy nie mozna?
Aha no faktycznie  :luzak:  no niby można, ale to jednak nie ten klimat, więc musze coś zmienić. Ta z selerem obędzie się bez szynki, a do tej z makaronem dam tuńczyka (wszystkie składniki wymieszane, a tuńczyk ułożony na górze, na to kapka majonezu i gałązka koperku dla ustrojenia (majonez tez w środku jest, bo zapomniałam wyżej napisać). Ta sałatka jest boska. Prosta, ale nic więcej jej nie potrzeba  ;) może makaron kokardki zamienię na takie malutkie kółeczka, bo raz tak robiłam i była lepsza. Można doprawić vegetą, albo pieprzem cytrynowym.
Moja koleżanka daje do niej podsmażone pieczarki zamiast szynki, ale ja chyba wolę tuńczyka.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7605 dnia: 18 Grudnia 2013, 10:46 »
Ja właśnie chciałabym jakąś jarską, taką którą można spokojnie do jakiegoś mięska zjeść (w I i II dzień Świąt oczywiście, w Wigilię mięs nie jemy). A jakoś mi nie pasuje do devollaya czy szaszłyka sałatka z kurczakiem czy tuńczykiem :)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7606 dnia: 18 Grudnia 2013, 10:52 »
Ja robię sledziowa :) warstwowo
A w tym roku jeszcze nowość tatat ze śledzia :) juz zrobiłam próbę przed świętami i męża odgonic od miski nie moglam :P

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7607 dnia: 18 Grudnia 2013, 10:55 »
Zapomniałam dla Sylwusi dopisać - mniam !!! Pycha :)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7608 dnia: 18 Grudnia 2013, 10:57 »
Śledzie robię w śmietanie, więc już nie chcę... Coś w koncu wymyślę :P

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7609 dnia: 18 Grudnia 2013, 11:19 »
Do mięsa to musi byc raczej lekka sałatka   ja to z lodowej cos  nawywijam zapewne   sałata  w domu  jest zawsze jakaś papryka czy pomidory też  można dać co sie lubi  mnie kusi w tym roku z pomarańczami
słoik winegreta ;) z miodem stoi w lodówce   tak więc 5 minut roboty

 bo  taka z majonezem sałatka czy z makaronem to sama w sobie jest  juz syta

a śledzie moje już siedzą i się gryzą  są z papryka  ,  miodem ,przecierem, cebulą  i rodzynkami

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7610 dnia: 18 Grudnia 2013, 11:23 »
Ania znalazlam cos takiego: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/03/saatka-z-brokuem-jajkiem-i-pomidorem-w.html
nie jest typowo swiateczna, ale lekka i do mies idealna :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7611 dnia: 18 Grudnia 2013, 12:01 »
Zapomniałam dla Sylwusi dopisać - mniam !!! Pycha :)

 ;D


Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7612 dnia: 18 Grudnia 2013, 12:32 »
Wczoraj pierwszy raz zrobiłam frittatę i już żałuję, że ją dopiero odkryłam.
Szybko, pysznie, lekko i można wrzucić dosłownie wszystko co się ma pod ręką :)





Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7613 dnia: 18 Grudnia 2013, 12:39 »
Gosia podaj przepis :) wyglada smakowicie :)

ja dzisiaj robie makaron ze szpinakiem, pomidorkami w sosie serowym :) i rosol wczorajszy ;)

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7614 dnia: 18 Grudnia 2013, 12:46 »
Aniołku podstawa to jajka, u mnie były małe 4, dwie łyżki mleka, dwie łyżki mąki. To się wszystko miesza normalnie łyżką na masę (ludzie też robią osobno białka i potem żółtka i mikser ale ja zrobiłam szybszą wersję i wyszła).
I do tego dodajemy co nam się podoba - ja na patelnię wrzuciłam trochę kurczaka, jakąś ostatnią kiełbaskę, brokuły, pieczarki, cebulkę, marchewkę, kawałki ziemniaków co zostały, cukinię, dodałam przypraw- u mnie tymianek, słodka papryka i cząber. Do tego świeży koperek i szczypiorek.
To wszystko na naczynie, na to wylałam tą masę jajkową, posypałam serem ( u mnie mozarella a polecają jakiś twardy np. grana padano, parmezan), posypałam jeszcze oregano i na 12min do piekarnika 180stopni.

Wersje widziałam na necie różne, z chorizo i pomidorami, ze szpinakiem i fetą, naprawdę różniaste :)

Ja dzisiaj mam Spaghetti według Pięciu Przemian, myślę co jutro...




Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7615 dnia: 18 Grudnia 2013, 13:08 »
Mój mąż frittate robi co weekend.
My jemy z pomidorem, szynką, serem żółtym (czasami), bazylią.
Mniam.
Tylko trzeba wypracowac technikę  8)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7616 dnia: 18 Grudnia 2013, 13:10 »
Ja właśnie chciałabym jakąś jarską, taką którą można spokojnie do jakiegoś mięska zjeść (w I i II dzień Świąt oczywiście, w Wigilię mięs nie jemy). A jakoś mi nie pasuje do devollaya czy szaszłyka sałatka z kurczakiem czy tuńczykiem :)

Ania jak do mięsa to polecam Ci tę surówkę:
http://www.kwestiasmaku.com/blog-kulinarny/surowka-z-koprem-wloskim-selerem-naciowym-i-jablkiem/

tylko zamiast kopru pekińska i nie dawałam nasion kopru.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7617 dnia: 18 Grudnia 2013, 13:20 »
Mnie ta surówka od Eli nie powaliła ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7618 dnia: 18 Grudnia 2013, 13:41 »
o widzisz...a u mnie zrobiła furrorę...żarli na potęgę..
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7619 dnia: 18 Grudnia 2013, 14:55 »
u mnie dzisiaj musaka ;)  za tą frittate to sie moze  wezmę chodzi za mną pizza   można by  było coś nie coś oszukac  i frittatę pizze  zrobić