Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2917235 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7860 dnia: 21 Stycznia 2014, 12:11 »
Podsmażasz? Jak długo? A potem jak dusisz to w piekarniku w naczyniu żaroodpornym?
Czy możesz proszę bardziej łopatologicznie ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7861 dnia: 21 Stycznia 2014, 12:11 »
Macie jakieś sprawdzone dania z tuńczykiem z puszki?
Ja lubię sos do makaronu.
Na patelni zeszklić cebulę (drobno), dodać 2 wyciśnięte ząbki czosnku i wrzucić tuńczyka. Pobulgotać. Dodać pomidory z puszki/kartonu/świeże. Gdy wyparują przyprawić pieprzem i tymiankiem.

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7862 dnia: 21 Stycznia 2014, 12:12 »
mmmm...pampuchy ::) ale mi smaka narobilas, jutro sobie uparuje...


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7863 dnia: 21 Stycznia 2014, 12:16 »
Cytuj
Podsmażasz? Jak długo? A potem jak dusisz to w piekarniku w naczyniu żaroodpornym?

najpierw dzielę na kawałki, solę i przyprawiam rozmarynem, pieprzem ziołowym. Rozgrzewam masło na patelni (najlepiej klarowane) i podsmażam po 2-3 minuty z każdej strony.
W tym czasie nagrzewam piekarnik do 200stopni na termoobiegu.
Mięsko układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam rosołem wymieszanym ze słodką śmietanką (można dodać łyżkę musztardy dla podbicia smaku)
Jak ktoś lubi to może też poddusić cebulkę, pieczarki i dodać do mięsa.

kładam mięso do piekarnika (nie przykrywam). Po jakiś 15 minutach zmniejszam do 180 i piekę jeszcze 45 minut.
Czas zależy od wielkości, takiego 1-1,2kg piekę około godziny.
Królik jest delikatny, można go śmiało do kurczaka porównać więc czas przygotowania też jest bardzo podobny  ;)


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7864 dnia: 21 Stycznia 2014, 12:43 »
Macie jakieś sprawdzone dania z tuńczykiem z puszki? Mama mi nakupiła kilka i nie wiem, co z nim zrobić.... Najchętniej obiadowe, ale inne też mogą być. Ja daję go zazwyczaj do farszu do jajek, do sałatki, a na obiad z ryżem i kukurydzą. Coś innego może?

Uwielbiam naleśniki z tuńczykiem :) Do tuńczyka wkrawam trochę cebulki, przyprawiam zawijam w naleśnika i do piekarnika lub na patelnię a na wierzch na naleśnika plaster zółtego topionego sera  8)

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7865 dnia: 21 Stycznia 2014, 14:24 »
ja robie sos tuńczykowy do makaronu, ale bez pomidorów, tylko czosnek, cebula, śmietana, tuńczyk, natka pietruszki
lubie też paszteciki z ciasta francuskiego: tuńczyk+por+kukurydza+odrobina majonezu-pyszne prosto z piekarnika
sałatka ulubiona mego męza: tuńczyk, ogórek świeży, mozarella w kulkach, brokuł, kielki

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7866 dnia: 21 Stycznia 2014, 14:35 »
A co robicie z czerwonej soczewicy?



Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7867 dnia: 21 Stycznia 2014, 14:38 »

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7868 dnia: 21 Stycznia 2014, 14:40 »
z tuńczykiem robiłam kilka razy to: http://kuchnialidla.pl/product/Penne-z-tunczykiem-oliwkami-i-mozzarella-bardzo fajny przepis

z soczewicą robię zupę: ziemniaki, marchew kroję w kostkę i podsmażam na oleju. jak się lekko zrumieni zalewam bulionem i dodaję szklankę soczewicy. gotuję. Jak warzywka będą " al dente" dodaję puszkę krojonych pomidorów i natkę pietruszki.Chwilkę wszystko gotuję i doprawiam do smaku. Doprawiona na ostro jest pyszna



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7869 dnia: 21 Stycznia 2014, 14:44 »
nie przepadam za czerwoną, zdecydowanie bardziej smakuje mi zielona, ale robie cos w stylu meksykańskiej wersji lazanii, tzn. zamiast płatów makaronu układam tortille, przekładam mięskiem mielonym z czerwoną fasolą, papryką, kukurydzą itp i warstwę zblendowanej czerwonej soczewicy, na sam wierzch jeszcze raz ta warstwa, żółty ser i drobno pokrojone jalapenos i zapiekam w piekarniku

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7870 dnia: 21 Stycznia 2014, 14:48 »
polecam lasagne z tm ;D
zaba robilas?


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7871 dnia: 21 Stycznia 2014, 14:50 »
pyh siostro, zjadłabym taka potrawkę jaka polecasz  ::) :P

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7872 dnia: 21 Stycznia 2014, 14:53 »
zeby tylko raz ;) uwielbiam ten sos! do lasagne, do spaghetti (wtedy dodaje jeszcze mleka lub slodkiej smietanki zeby byl troszke bardziej plynny), do nalesnikow, pampuchow itp


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7873 dnia: 21 Stycznia 2014, 15:07 »
oki w takim razie dziś lasagne barszczukrainski i mleczna kanapka ;]


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7874 dnia: 21 Stycznia 2014, 16:01 »
U mnie dzisiaj pomidorówka i racuchy z jabłkami ;)

zjadłabym  coś dobrego  lekkiego mam na myśli dania obiadowe   tylko sama nie wiem co to ma być  ;) jak to mówia za dużo w " de " :)

 a ja jeszcze zapytam  konfitura z róży gotowa ( kiedyś były płatki chyba w cukrze) jest do dostania w sklepie??

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7875 dnia: 21 Stycznia 2014, 16:31 »
Serce, się umówimy na taką wyżerke w takim razie :)

Kurcze, ja przy tych temeraturach wcale nie mam ochoty na żadne lekkie jedzenie, wszystko najlepiej tłuste, zasmażane, albo w sosie :/

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7876 dnia: 21 Stycznia 2014, 16:40 »
konfitura z rozy dostepna w sklepie, kupuje do minipaczusiow ;D


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7877 dnia: 21 Stycznia 2014, 16:45 »
Ciacho zrobione :) ale kurde otworzylam puszke z kajmakiem, a on taki ciemny... Czytam puszke a tam o smaku truflowym z alkoholem   :mdleje:
Skupilam sie na firmie, bo polecalyscie bakalland no i wzielam  ;D
Posmarowalam tylko cieniutka warstwe.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7878 dnia: 21 Stycznia 2014, 19:06 »
  Zaba  dzięki w takim razie właśnie   pączuchy może   będą ;)

Aniolek  co  to za firma    robi truflowy  kajmak  i czy jest bez  kryształków  scukrzonych w środku ??
 
ja  to   jakieś zaćmienie mam  ;) już   doczytałam    bakalland : :)))

Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7879 dnia: 21 Stycznia 2014, 20:06 »
A macie moze jakis przepis sprawdzony na potrawke z kurczaka??

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7880 dnia: 21 Stycznia 2014, 22:17 »
Krysztalow nie bylo :) gladka masa :)

Ja uwielbiam kurczaka w sosie koperkowym :) z tego przepisu zawsze robie http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/miesa/kurczak_w_sosie_koperkowym

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7881 dnia: 22 Stycznia 2014, 08:45 »
Okazało się, że pewnie sama sobie muszę wyprawić 30stkę (teście już się zapowiedzieli z wizytą)

A z racji średniego samopoczucia ciążowego muszę skomponować takie menu by wszystko zrobiło się "samo"

Macie jakieś pomysły na jakieś jedzenie na ciepło, jakąś sałatkę i jakieś ciasta?

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7882 dnia: 22 Stycznia 2014, 15:07 »
Serce, się umówimy na taką wyżerke w takim razie :)

super  ;D

Kurcze, ja przy tych temeraturach wcale nie mam ochoty na żadne lekkie jedzenie, wszystko najlepiej tłuste, zasmażane, albo w sosie :/
mam to samooooooooooooooo  ::)
twardo sie trzymam, choc troche grzesze  :-\

Marta, a jakiś catering sprawdzony nie wchodzi w grę? ludzie zazwyczaj nie zamawiaja, bo dalej uwazaja, że to za drogo - troche sie zmieniło i mozna naprawdę w cenie zakupów i stania przy garach dostac fajne żarełko :). Albo jakiś sprawdzony bar mleczny czy coś w ten deseń?
My na ostatnia imprezke zamawialiśmy takie "koryta" moze u Was też coś takiego oferują? warto sie zainteresowac  ;D

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7883 dnia: 22 Stycznia 2014, 16:40 »
Kurczak na piwie dookola pieczone jakies warzywa z ziemniakami
malo roboty malo garow do mycia ;)


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7884 dnia: 22 Stycznia 2014, 16:56 »
mozna zrobic sushi, grzanki, salatke z kurczakiem wedzonym ;)
cos z ciasta francuskiego, zupe krem
skrzydelka pieczone, albo kurak Sylwii

jak cos sie przypomni to napisze jeszcze, to tak na szybko :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7885 dnia: 22 Stycznia 2014, 17:24 »
Kumpela robi taka salatke
rukola
ser balkanski
granat
Slonecznik
polewa to dresingiem z miodu oliwy musztardy soli i pieprzu
specyficzna salatka ale ludzie sie nia zachwycaja..


Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7886 dnia: 22 Stycznia 2014, 22:31 »
Zostalo mi sporo kremu z tortu (kremowka, mascarpone i kajmak) i nie mam pomyslu jak zuzyc. Podpowiecie cos?



Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7887 dnia: 22 Stycznia 2014, 22:46 »
Zostalo mi sporo kremu z tortu (kremowka, mascarpone i kajmak) i nie mam pomyslu jak zuzyc. Podpowiecie cos?

pokruszyć ciastka, dodać owoce leśne, przełożyć masami...mmmm albo do lodów dodać:)
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7888 dnia: 22 Stycznia 2014, 23:15 »
wiem ,że selgros  ale czy w innych sklepach pewnie tak są takie kruche babeczki  do napełniania  , są w wersji słonej i słodkiej
   Słodkie  można takim pozostałym kremem wypełnic  babeczki  i nałożyć  owocami , bądź orzechami , migdałami  i innymi  dekoracyjnymi  jak ja to mówię "śmieciami "

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7889 dnia: 22 Stycznia 2014, 23:17 »
zapomniałam powiedzieć ,ze kurczak na piwie  jest   pyszny  milion razy lepszy  jak pieczony normalnie , kruchy  , soczysty   pewnie przez to oblewające piwo  i jak piwa nie lubię to   kurczaka na nim owszem ;)